2024-08-18
放工返到將軍澳,好想飲下茶,男朋友帶左我去將軍澳近海濱既一間新式食點心既餐廳,幾impress我既係佢有室內外既坐位,仲要係向住個海景,好Chill!見到d人帶埋狗坐室外位置,都幾pet-friendly!望一望menu,d點心幾特別,配搭幾新鮮👍岩曬怕悶既我!一坐低,即刻上左壺陳皮普洱茶,飲落幾醇厚濃郁。我見佢點心全部都係人手做,好有心機,好講究焗叉燒包:叉燒包外皮酥脆,入面有好多叉燒粒🤭juicy又香嫩!一共有3件鵪鶉蛋松露燒賣:聞到好香既松露味,一咬原來入面有成粒流心鵪鶉蛋放左係燒賣入面,一咬蛋黃就流出黎😍好特別小籠包:個包好薄嫩,包住肉汁飽滿的豬肉,點埋個意大利醋,好好食!蝦餃:入面舊蝦幾大舊幾爽滑,皮又夠薄,食落好有口感菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉食落外脆內軟,同埋咕嚕肉既位唔會話好肥, 糖醋汁調得酸酸甜甜好開胃,菠蘿都好夠甜!XO醬炒腸粉:碟腸粉炒到好金黃,食落好軟身滑嫩,連埋xo醬食落好惹味
蝦餃:入面舊蝦幾大舊幾爽滑,皮又夠薄,食落好有口感