2011-04-09 154 瀏覽
首先感謝openrice之前推出的團購, 今次先有機會能夠試到咁好味既乳酪小食今日去換團購的朱古力, 到埗後店主(應該吧)正在向一位客人解釋chocolat-ier的食品特色,因為得店主一人, 等左十幾分鐘後, 店主先serve我地.好快就換左盒佢地既Signature yogurt Berry Mix(團購$35/100g), 顏色好靚而且呢到標明左係用低脂乳酪既, 少d卡路里又少d罪惡感 之前都有做過下功課, 得知呢到出售既朱古力係用冷壓技術, 冇平時食開既朱古力咁熱氣, 所以都試左試店中既熱賣甜食。除了團購的yogurt berry mix外, 是次也買了 100g 士多啤梨脆脆乳酪 同 100g 75%黑朱古力巴西果仁 ($35/100g)。 yogurt berry mix(原粒紅桑莓白朱古力, 士多啤梨脆脆乳酪, 紅桑莓脆脆乳酪共3款)士多啤梨脆脆乳酪3種入面我最欣賞同我覺得最好食既, 首先係選用低脂乳酪已叫人動心, 吃下去的乳酪外層不是死甜款式, 又香又滑 加上內裡的士多啤梨脆脆和酸酸的乳酪十分相襯,好似食緊麥提莎咁, 一食完全停不了口。所以用了店主給的優惠, 用$35

是次戰利品
上:巴西黑朱古力 左下: mixed berry yogurt 右下: 士多啤梨脆脆乳酪
士多啤梨脆脆乳酪
3種入面我最欣賞同我覺得最好食既, 首先係選用低脂乳酪已叫人動心, 吃下去的乳酪外層不是死甜款式, 又香又滑 加上內裡的士多啤梨脆脆和酸酸的乳酪十分相襯,好似食緊麥提莎咁, 一食完全停不了口。所以用了店主給的優惠, 用$35 多買了100g 士多啤梨脆脆乳酪。
紅桑莓脆脆乳酪 外貌和味道 跟士多啤梨脆脆乳酪都十分相似, 但這個沒士多啤梨脆脆乳酪那麼甜, 而且味道也沒有士多啤梨味咁突出,但一樣係食到停唔到口。
原粒覆盆子乳酪
雖然份量最大,但這個反而係令我最失望的, 覆盆子乾身, 跟乳酪好像不太夾..

75%黑朱古力巴西果仁 試完都覺得果仁很香, 100g得十幾粒倒..不過朱古力仍是有點假,, 可能係朱古力味唔夠香濃,未能使我有食完想再食既感覺..

然後店主很慷慨的比我試了唔同味既朱古力, 要多謝佢冇嫌我煩要左試右試

Hazelnut Cinnamon milk chocolate 肉桂完全佔據了整個味蕾..內裡的hazelnut被蓋過了風頭,, 有點失望呢..
極品杏仁板 杏仁略嫌咸, 第一次吃冷壓朱古力, 覺得好滑漏, 但滑得像"假朱古力"(即內地朱古力..), 吃下去不如想像中吸引
提子乾乳酪 提子乾十分濕潤juicy,好有咬口, 而且店主話返左冇耐, 所以提子乾仲好新鮮! , 乳酪亦係好rich,好滑好香, 同raisins好夾!!!!!如果唔係發板買左 75%黑朱古力巴西果仁 , 一定會買100g返屋企

總括黎講, chocolat-ier既士多啤梨脆脆乳酪
如果冇優惠, 平時係$88/100g, 個人都覺得唔太抵..希望有多D團購..咁下次黎呢到又可以買士多啤梨脆脆乳酪同提子乾乳酪了
2011-04-08
外賣自取
$70 (其他)
是次戰利品
  • 提子乾乳酪