2009-06-23
為慶祝友人生日, 4個女人星期六訂位黎食high tea. 入到去覺得間hotel實在好潮. 非常boutique hotel feel. 所有野都好型, 連座位都型過人 (雖然坐落唔係太舒服). 可能座位較大, 感覺上都幾逼. 叫左一high一low (即係一西一中). 茶黎先. 發現係用中式茶壺裝的茶包茶. 茶好淡. 奇怪在4個人4壺茶. 淨係放低一set糖. 個糖架依然有型, 但得4粒糖: 2粒白, 2 粒黃. 一人一粒乎?! 野食黎~ 有型的盤裝得滿滿. 每件野睇落都好精緻 (aka好細件). 有個現象好特別. 有d野係單數的. 例如: 3個macaroon. 首先食個high tea重頭戲: Scone. 個樣比平時黃. 同細. 蔑開已經覺得好散. 食落都唔係scone, 係蛋糕. 唔明點解scone係舊蛋糕. 如果佢唔打算整舊scone, 但又點解有clotted cream同jam. 點知失望後陸續再有失望.Parma Ham open sandwich 的Parma Ham 好乾. 冇搽任何野, 更乾. 麵包亦好 ‘奀’ 叉燒酥涵OK. 味都可以. 但絕對唔係酥. 淋到
叉燒酥涵OK. 味都可以. 但絕對唔係酥. 淋到暈. 亦唔熱.
其實食到第三舊, 本人已經冇乜興趣再食. 因為so far冇舊合格.
跟住食左舊扁平長方形蛋糕, 有舊棗響面的迷你朱古力批(但原來裏面都係蛋糕), 仲有紐結糖, 棉花糖.
友人問左句: “點解呢度d野全部都好似受左潮o甘?! “ 就正是所有野食既總結.
全部野最好食係佢兜新鮮berries.
服務以5星黎講可以話唔合格. 卑錯茶係小事, 但 + 唔會斟茶 + 叫你羅野唔冇左件事 = 唔OK.
總結: 5星high tea每人百二真係平. 但平唔係難食的理由. 仲要係冇件好食. =.=. 差唔多價錢IFC Palace Cafe好食好多. 永遠都唔會再黎High tea了. 飲野可以考慮. 因為個場實在幾型.