2021-09-28
兩個月前用HSBC卡預約 終於有機會試到文華扒房啦😚 係經典老字號嘅米之蓮星級餐廳🤩先講格局 餐廳有種低調得來但又好奢華嘅感覺 望上去天花板仲要係用文華嘅logo一個一個鋪排而成 好有特色👍🏻今次用HSBC卡試左5 course tasting menu 🍽🍞麵包有兩款 搽埋牛油食十分之香🧈食完麵包之後就有好香黑松露味嘅小多士 一口一個😽唔會太流口第一道course: 煙三文魚 配埋碟上面五款嘅小配菜食 煙三文魚魚油好香 食落好軟身 同埋一啲都唔鹹😽第二道course: steak tartare with sour dough個牛肉他他實在太出色🙆🏻♀️✨醬汁唔會搶咗牛肉嘅風味 同sourdough 配搭得啱啱好第三道course: 龍蝦湯🦞上菜嘅時候本身係碗入邊已經裝好左一粒一粒嘅龍蝦肉同cream Waiter再將放喺熱壺嘅湯倒入去 令碗入邊嘅cream慢慢溶化濃淍度黎講調校得十分恰當 唔會太杰又唔會太稀✨👍🏻值得一讚 重頭戲✨第四道course: Beef Wellington ✨本身嚟呢一度食就係為咗一試呢度最正宗嘅威靈頓牛柳 之前喺其他餐廳試過都覺得味道偏鹹酥皮都唔太出色
🍞麵包有兩款 搽埋牛油食十分之香🧈
食完麵包之後就有好香黑松露味嘅小多士 一口一個😽唔會太流口
第一道course: 煙三文魚
第三道course: 龍蝦湯🦞
濃淍度黎講調校得十分恰當 唔會太杰又唔會太稀✨👍🏻值得一讚
本身嚟呢一度食就係為咗一試呢度最正宗嘅威靈頓牛柳
之前喺其他餐廳試過都覺得味道偏鹹酥皮都唔太出色 今次係抱住想食最好嘅心態黎試 果然冇令我失望😌
上菜嘅時候師傅會將整塊威靈頓牛完整地呈現 再係食客面前慢慢用刀切開 呢一道菜最講究嘅係事前嘅預備功夫同埋焗爐嘅火候 而呢一間老字號餐廳亦都完美地呈現廚師嘅自信 😎 切出嚟真係好幼嫩嘅粉紅色
味道方面食落去酥皮係非常之鬆脆😚中間嘅蘑菇餡好香濃 而牛柳亦都十分之柔軟 口感好豐富 配埋本身比嘅黑松露汁十分之優秀😚👍🏻
我仲叫咗支紅酒🍷 係來自西班牙🇪🇸 同成餐飯嘅配搭10分好
去到最後當然要有第五度course就係甜品啦🍨menu 本身配就係soufflé
我分別叫咗朱古力同雲呢拿味 本身唔太好梳乎厘
不過佢焗出嚟口感都唔錯好鬆軟脹卜卜😋😋😋
💰成餐飯每個人都係$1800 唔計支酒就每人大概1200左右 用一個人嘅價錢食到兩個人嘅份量 而且食物質素咁高🙂 值得推薦🙆🏻♀️👍🏻