2025-02-25
**📍 泰濃麵 | 尖沙咀樂道隱藏版泰式湯麵** 最近喺尖沙咀行街發現呢間細細哋嘅泰式湯麵店,試完覺得幾有驚喜,同大家分享吓~ **🍜 湯底真材實料** 我揀咗招牌「頂級安格斯牛肉湯麵」,個湯一上枱已經聞到濃濃香茅同椰奶香。牛肉切得薄身但唔會散,浸喺湯入面仍然保持嫩滑,同行朋友話似泰國街頭啲船麵湯底,飲完成個身暖笠笠。 **🍤 小食拼盤抵食夾大件** $78有三款炸物:蝦餅、雞翼、芝士雲吞。最impress係炸芝士雲吞,外皮脆到似餅乾,一咬入面流晒半溶芝士出嚟(小心辣親嘴!)。蝦餅都唔錯,食到粒粒蝦肉,唔係淨係得粉漿。 **⚠️ 要留意嘅位** - 炸物即叫即炸,趕時間可能要諗諗 - 奶茶偏甜,可以叫多冰**💰 價錢參考** 安格斯牛湯麵 $108 小食拼盤 $78 凍奶茶 +$15 (收加一,人均約$150) **🚇 地址**:尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖(尖沙咀站A1出口行3分鐘) 食完覺得呢度嘅湯底真係落足心機熬,唔係用味精湯敷衍。雖然價錢唔算平,但間中想食濃味泰國菜時會再encore~ --- ---
**🍜 湯底真材實料**
**🍤 小食拼盤抵食夾大件**
**⚠️ 要留意嘅位**
- 炸物即叫即炸,趕時間可能要諗諗
- 奶茶偏甜,可以叫多冰
**💰 價錢參考**
安格斯牛湯麵 $108
小食拼盤 $78
凍奶茶 +$15
(收加一,人均約$150)
---
---