2022-05-21 1676 瀏覽
疫情下半年無見,尋晚終於約齊班fd一行六人飯聚。French Table唔係第一次食,上次嘅用餐經驗好好,所以今次又再返黎。餐前兩款麵包都香軟好味,另咗除咗叫set之外,我哋仲額外加多咗個海鮮盤,有生蠔、天使蝦、帶子、螺⋯⋯全部都好新鮮,以分量同質素計價錢都算合情合理。前菜全部人叫Chef推薦嘅香煎鵝肝,我因為之前食過鵝肝想試新嘢就點咗鵝肝松露雲吞(其實都掙扎咗一陣因為佢個鵝肝真係煎到外脆內軟唔油膩),但雲吞都有啲驚喜,雲吞皮薄,鵝肝同黑松露味道又好夾;main course大家唔係食安格斯就係和牛,我就揀咗羊架,中間粉紅色生熟度恰到好處,肉嫩無筋都好加分。甜品今晚無法式糖霜所以要咗凍朱古力餅,係dark chocolate 微苦,只係食到尾到好飽lu~同班朋友一邊食一邊飲酒,最後Chef做完野仲走出嚟同我哋一齊傾偈,成晚氣氛都好開心,希望快啲約下次又一齊食好嘢。

2022-05-20
  • 香煎鵝肝配紅桑子汁