今日約左同事食lunch,同事帶我黎上環呢度食新加坡菜,好野又可以試新野。平日lunch hour時間黎,都差唔多滿座,好彩2點黎到都唔洗等位。午市套餐有好多款米線,飯麵等等,配冷熱飲品,另外仲有甜品,沙律,多士及其他小食。設有加一服務費。新加坡喇沙米線 $82+10%第一次黎一定要試試呢個招牌新加坡喇沙米線。個碗超大碗,另外附上辣椒醬同青檸。首先個喇沙湯超香梛漿味,辣度適中,少少甜甜地,好好味,我同行友人清左個湯!米線係幼白色,超滑但係居然有咬口,係我少有食過最好食既米線,超出色!配料有兩隻中蝦,去左殼,一開二,好易食,都好爽脆下。仲有三粒細魚蛋,好幾條切條魚片,四舊豆腐卜,半隻好甜滑既糖心蛋,芽菜,洋葱絲同香葱。李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118+10%呢度都有兩款雙拼午餐,我地揀左海南雞飯拼白胡椒肉骨茶。海南雞有十幾件,有雞脾,雞胸同雞翼,肉質好嫩滑,雞皮有彈性,雞皮下底有一層脂肪啫喱,我覺得點甜豉油最好食,不過我同行友人覺得點薑溶滑d。雞肉另外配上4塊青瓜。油飯好香梛漿味,暖暖地好乾身,都好好味。白胡椒肉骨茶係新加坡style,即係偏重胡椒味而唔係馬拉既偏重藥材味,但係呢個肉
新加坡喇沙米線 $82+10%

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118+10%

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
白胡椒肉骨茶係新加坡style,即係偏重胡椒味而唔係馬拉既偏重藥材味,但係呢個肉骨茶既胡椒味適中,唔會太辣,而且完全唔油。最正係個一大舊豬骨,有硬同軟骨,煲得好淋,而且事先又用鹽調左味,好好味。另外仲有兩塊豬肚同兩粒蒜頭。
李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
香茅青檸荔枝梳打, 桔仔話梅水 (跟餐)
香茅青檸荔枝梳打, 桔仔話梅水
跟餐飲品都有幾款揀。香茅青檸荔枝梳打(左)有微微荔枝味,完全唔甜,係一杯清爽健怡飲品。桔仔話梅水(右)可揀熱或凍,我地揀左熱。雖然桔仔味唔重,但係話梅味夠照,冲左水味道唔錯。真係有一粒話梅,我都食左,果然係大大粒核既真話梅,另外仲有一粒青檸。

定價為商業區價錢,食完就明白點解訂呢個價位,因爲質素都唔差。我地兩個人霸左一張四人卡位,都幾有私隱,上菜快速,適合繁忙既中上環返工人士。
2021-03-22