2023-09-10
M.A.D.--MAKE A DIFFERENCE --MADELEINE蛋糕系列 (上)好鍾意MAKE A DIFFERENCE呢個概念,MAKE A DIFFERENCE 除左要有勇氣、仲要有IDEA,有能力,有無限既嚐試、失敗再堅持,先有可能創作、形成一個新產品。🤘🤘原味牛油:😲唯一食到渣渣濕潤的質感,有清新的檸檬味、柔和的牛油同蛋香,檸檬蛋牛油香會停響喉嚨同口腔,呢樣幾驚喜,唔好睇少佢原味好似平平無奇咁,味道溫柔而持久(攪到好似品酒咁🤭)京都抹茶紅豆麻糬:💕食得出係日本抹茶,夠濃有少許回甘,係我鍾意既日本抹茶味,紅豆做得幾細膩完全唔駛驚會太甜、麻糬質感煙韌中偏軟身,有奶味布甜味、放左陣響室溫質感已經好OK,整體相對紅豆味弱左少少,食完口腔都有牛油香喎。😗花生湯圓:🥸睇外面以為係煙肉芝士,原來係花生湯圓,有少量粗粒花生,加左麻薯,變左糖不甩?我個腦諗到台灣打一塊牛奶麻糬外面再碌花生粉o個隻,味道上唔算好驚喜,但個花生味好香喎,有點黃豆o個種烤過既香仲煙肉芝士、LOTUS 焦糖餅乾咖啡同九鬼黑芝麻湯圓🤤下集講#自私食 #食好西 #下午茶甜品#中或糖水甜品#藍帶甜品師 #泡芙師#中環
原味牛油:😲
京都抹茶紅豆麻糬:💕
😗
花生湯圓:🥸
#自私食 #食好西 #下午茶甜品#中或糖水甜品#藍帶甜品師 #泡芙師#中環街市甜品 #散水餅#送禮自用2相宜 #店主非常好人 #麻糬控 #瑪德蓮 #菠蘿泡芙#m.a.d.#makeadifference
@aw_patisserie#九鬼黑芝麻甜品 #黑芝麻湯圓 #花生湯圓 #京都抹茶紅豆麻糬 #京都抹茶紅豆 #lotus焦糖脆餅
m.a.d. 瑪德連蛋糕系列