2022-05-10 15703 瀏覽
確診後康復冇幾耐,乜都冇有怕,擁有Mario無敵星星護體,乘機於平日晏晝朝聖人氣cafe Mamaday入到餐廳,就見到店內裝修夠晒colorful,隨處見到廣東話同英文quote。看似雜亂,但又係佢特色之處,仲要貫徹整間店舖,由裝修到餐牌及餐具,都夠晒惡搞!要睇得明餐牌,當然識睇英文同中文字就得,都好夠user friendly,但要識廣東話先感受到最盞鬼可貴之處我同妹就嗌左「唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯」,仲有「焙茶牛奶無咁澀」同「天然紫薯唔太甜」,本身想嗌waffle share,但已經賣完,所以今次就冇得試喇!餐具風格完全唔係一致嘅格調,玩味十足~~~鰻魚蛋包飯用上日系風格嘅碟盛載,侍應俾我地用黎share嘢食嘅碟就印有女皇頭像及Mamaday字樣,焙茶牛奶則用中國風仿古茶杯!「唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯」,可額外加$28升級為原條鰻魚,唔升級嘅話,蒲燒鰻魚份量唔多,大概係1/3條,但賣相睇落都幾肥美。蛋包飯嘅蛋皮睇落嫩滑,唔會老,加上大量木魚片做伴碟。蒲燒鰻魚醬汁嘅香濃得黎唔會太鹹,鰻魚肥美有咬口~~~雞蛋係使用日本進口雞蛋,蛋香味十足,蛋皮口感滑溜。而飯粒圓潤,粒粒分明,

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

「唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯」,可額外加$28升級為原條鰻魚,唔升級嘅話,蒲燒鰻魚份量唔多,大概係1/3條,但賣相睇落都幾肥美。蛋包飯嘅蛋皮睇落嫩滑,唔會老,加上大量木魚片做伴碟。蒲燒鰻魚醬汁嘅香濃得黎唔會太鹹,鰻魚肥美有咬口~~~雞蛋係使用日本進口雞蛋,蛋香味十足,蛋皮口感滑溜。而飯粒圓潤,粒粒分明,加埋紫菜絲同木魚片一齊食,提升整體香氣!
焙茶牛奶無咁澀
「焙茶牛奶無咁澀」,焙茶同牛奶比例均勻,焙茶味香而且真係唔澀口!面層泡沫綿密,整體質感入口順滑~~好味!
天然紫薯唔太甜

「天然紫薯唔太甜」,粉系顏色夠晒少女風,不過紫薯味道淡口,奶味偏重,要好認真細味先試到果陣淡淡紫薯味!就當真如餐牌所示,不加糖漿,所以唔會有陣好假嘅紫薯糖漿味。雖然冇乜紫薯味,但牛奶又確實香滑,唔太差~~~

雖然今次食唔到甜品,但感受餐廳嘅風格,品嚐食物同飲品味道,都令人滿足!
2022-03-22
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯