2009-09-07
因為表妹阿禾月中要回美國繼續學業, 我們一行8人, (因為禾仔未食過), 特登上黎Life Cafe 同佢食個farewell dinner.上次大概2月左右來到, 食物水準, 同可以走五辛既選擇都叫做OK, 雖然比較難但總算點到大家心愛的食品. 是日上來, 未看食物Menu 前, 飲品方面選擇同味道都非常好同特別. 不過百母在場, 總不好意思叫下酒類飲品. 開始點菜了, 又是頭痛的一件事, 因為大多菜式都有蔥蒜.....上次來時還好, 能走就走, 都不覺難選擇. 但這次, 好多菜式, 調味時已預先用上蒜. 好多樣食物都因為這樣, 不能走辛. 頭盤只能點下他們的蕃薯薯條同一個 豆腐類的 Gogu Gogu. 是否這次的蕃薯來貨質素差了, 今次的蕃薯唔夠甜. Gogu Gogu, 是一個豆腐沙律. 味道夠就夠清淡, 但因為沙律汁既問題. 沒有汁, 便沒有味.邊食頭盤, 邊係度 "度" 主菜食乜. 說過, 這個新Menu既菜式, 要求走花蒜是一大難題, 之後, 決定分開兩邊坐, 未清口的三個坐一角, 清了口的5個坐另一端. 新Menu當中, 只有Pizza, 同Tofu Stir Fry
邊食頭盤, 邊係度 "度" 主菜食乜. 說過, 這個新Menu既菜式, 要求走花蒜是一大難題, 之後, 決定分開兩邊坐, 未清口的三個坐一角, 清了口的5個坐另一端. 新Menu當中, 只有Pizza, 同Tofu Stir Fry可以走辛. 我們三人叫下的 Veggie Burger, Risotto, Pasta, 同一個串燒豆腐, 就是不能走蒜的菜式.
Pizza, 叫了3個不同種類的 Pizza, 不過出來的Pizza, 細唔緊要, 硬過頭就唔好啦. 塊餅底有如餅乾. 脆得非常.
Tofu Stir Fry, 炒豆腐, 加上飯, 不能形容了, 只知道味道唔得, 飯似Risotto又不似Risotto, 似珍珠米又唔覺得係.
含辛的, Veggie Burger 既材料變了, Veggie 扒, 上次食曷純菜, 今次就混了蔥蒜. 而且, 今次炸得太燶. 唔得.
串燒豆腐, 有蒜蓉汁, 當然是香口的啦. 不過, 豆腐是老豆腐, 燒起黎可能好, 但豆腐, 我們愛吃軟不愛吃硬.
Risotto, comment 同上面既 Tofu Stir Fry 一樣. 飯似Risotto又不似Risotto, 似珍珠米又唔覺得係.
Pasta, 長通粉, 感覺還可以. 蕃茄味重....在我們三個未清口的人口中, 呢個算是最好的了.
Menu比上次來, 選擇一樣, 但好多成份變了, 不計佢走唔走到五辛, 覺得用料同做法不同了, 想必是換了廚子, 令到水準差了. 想食正宗又她食既西餐素, 難道只餘下天下太平....
PS. 鳴謝 表妹 Brownie 提供高質素照片.