2017-08-18
約咗人嚟到尖沙咀美麗華六樓嘅My Day,呢度係俾新人擺酒或舉行宴會嘅地方。如果無包場嘅話夜晚就會提供半自助餐,呢晚我哋就嚟試試。場內色調用淺綠同白色為主,佈置充滿西式婚宴氣氛。除咗大圓檯之外,亦有多張長方形檯。餐廳仲有戶外位,可以俾新人晌呢度舉行證婚儀式,而且仲有開揚嘅尖沙咀鬧市景。然後就睇睇自助區嘅食物,主要係頭盤同沙律,分別有薯仔沙律、紅菜頭沙律、辣肉腸長通粉同多款冷切肉,另有幾款生果、羅馬生菜、紫生菜、青瓜、車厘茄、粟米、黑橄欖、鷹咀豆、煙肉乾、烘麵包粒、芝士粉同四款唔同口味嘅醬汁,俾食客自己調配沙律。肉眼所見,當晚嘅冷切肉至少有五六款。餐廳提供嘅係半自助餐,其中一啲食物係限額嘅、一啲食物就可以去自助區任意享用。入面嘅主菜就係每人一份,價錢由二百幾至三百幾左右,其中兩款兒童餐就唔洗一百,另設加一服務費。海鮮拼盤,分別有龍蝦、海蝦、翡翠螺、松葉蟹腳同青口,數量方面係按人數發放。當晚嘅龍蝦幾大隻,翡翠螺肉厚彈牙,青口嫩滑,松葉蟹腳鮮鹹,其餘四款嘅質素唔錯,如果可以任食就好喇。另外,仲有麵包多士。自助區嘅冷切肉幾香口,我最鍾意加咗彩椒同黑椒嗰兩款。蔬菜都幾爽嫩,而生果類嘅菠蘿、哈密瓜
如果無包場嘅話夜晚就會提供半自助餐,呢晚我哋就嚟試試。
場內色調用淺綠同白色為主,佈置充滿西式婚宴氣氛。
除咗大圓檯之外,亦有多張長方形檯。
肉眼所見,當晚嘅冷切肉至少有五六款。
另外,仲有麵包多士。
自助區嘅冷切肉幾香口,我最鍾意加咗彩椒同黑椒嗰兩款。蔬菜都幾爽嫩,而生果類嘅菠蘿、哈密瓜同火龍果都幾香甜多汁。餐湯方面,呢晚係青豆湯,質感都幾creamy。
然後就上主菜嘅美國頂級肉眼扒,餐牌寫有十安士重,仲用露筍、炒雜菌、沙律同薯條伴碟,同埋跟咗黃芥辣、茄汁同燒汁點嚟食。
法式燒乳豬配法國血橙燒汁,伴碟嘅甘筍同加咗番茄醬嘅雜菜有解去肉類膩感嘅作用。
餐飲就揀咗熱檸茶,餐後飲幾消滯。
食完主菜,侍應就拎咗一份甜品拼盤嚟,同海鮮拼盤一樣每款嘅數量都係按人數發放。呢個拼盤有啲似英式下午茶,賣相討好。
甜品名係我憑外觀同味道嚟估,紐約芝士蛋糕、藍莓芝士蛋糕口感滑;布朗尼入面有榛子果仁,朱古力味濃郁中帶甘澀;綠茶蛋卷嘅綠茶味唔重,但口感唔錯;原味同綠茶曲奇細細件咁,都幾鬆脆。
椰汁奶凍香滑;芒果布甸質感唔硬,幾唔錯;焦糖燉蛋甜味唔高;杞子桂花糕整到成個心形,味道清清甜甜;啫喱糖就色彩繽紛。
(附上影片,openrice要電腦桌面版先可以睇到)