2023-07-07
上個星期慶祝朋友生日,佢叫我帶佢食好啲😆😆😆 揀左位於銅鑼灣嘅一間Omakase,環境座位非常舒適同放鬆,裝潢都好有日本氣氛♥ 菊 $1280▫️前菜三品 由最淡味食起✨水雲草面頭配上淮山,酸酸地好開胃✨基蠑螺鮮甜✨墨汁茶碗蒸配上螢光魷魚🦑 濃郁滑溜,螢光魷魚d膏好香▫️精選酒餚四品✨煙燻鮫魚鮫魚配上酸汁,面頭搭配茗荷同紫蘇葉,更能帶出鮫魚鮮味✨縞蝦 為深海蝦以昆布漬過,蝦肉較彈牙,面頭一層蝦子、蝦膏同蝦油,伴隨生蛋醬✨北海道馬糞海膽海膽口感非常柔軟,味道鮮美,底層搭配自家醃漬過既三文魚子,鹹香十足✨鰹魚兩款醬配搭,先食蔥醬再食法式密糖芥末醬、感覺蔥醬較夾▫️御料理一品愛女魚花青椒法式清湯 ,用左日本山椒,小辣但麻香較重▫️壽司九貫✨目日鯛鯛魚肉質柔嫩,完全冇腥味✨白蝦黎自富山縣既白蝦,口感彈牙且鮮甜✨金目鯛金目鯛以介辣麵豉口調味,熟成7日口感更軟腍✨天然深海池魚唔少得深海池魚!天然而非飼養更為鮮味肉質更嫩滑✨赤貝入口口感彈牙,鮮甜美味✨池魚食得出池魚既鮮味,新鮮滑嫩,味道清爽和歌山勝浦產天然本鮨✨赤身肉質較拖羅爽身有咬口,鮮味十足✨中拖羅魚脂既比例適中,食落滿口甘香✨大拖羅飛左筋既大拖羅脂肪
♥ 菊 $1280
▫️前菜三品 由最淡味食起
✨水雲草面頭配上淮山,酸酸地好開胃
✨基蠑螺鮮甜
✨墨汁茶碗蒸配上螢光魷魚🦑 濃郁滑溜,螢光魷魚d膏好香
▫️精選酒餚四品
✨煙燻鮫魚
鮫魚配上酸汁,面頭搭配茗荷同紫蘇葉,更能帶出鮫魚鮮味
✨縞蝦
✨北海道馬糞海膽
✨鰹魚
兩款醬配搭,先食蔥醬再食法式密糖芥末醬、感覺蔥醬較夾
▫️御料理一品
愛女魚花青椒法式清湯 ,用左日本山椒,小辣但麻香較重
▫️壽司九貫
✨目日鯛
鯛魚肉質柔嫩,完全冇腥味
✨白蝦
黎自富山縣既白蝦,口感彈牙且鮮甜
✨金目鯛
金目鯛以介辣麵豉口調味,熟成7日口感更軟腍
✨天然深海池魚
唔少得深海池魚!天然而非飼養更為鮮味肉質更嫩滑
✨赤貝
入口口感彈牙,鮮甜美味
✨池魚
食得出池魚既鮮味,新鮮滑嫩,味道清爽
和歌山勝浦產天然本鮨
✨赤身
肉質較拖羅爽身有咬口,鮮味十足
✨中拖羅
魚脂既比例適中,食落滿口甘香
✨大拖羅
飛左筋既大拖羅脂肪豐富,口感好軟熟且入口感受到油脂既香味
▫️甜品
✨蜜瓜布丁
最後我哋仲喺度傾甜品會係啲咩我就話好鍾意食布丁,點知最後真係蜜瓜布丁🥰布丁口感滑溜,蜜瓜香甜