2018-06-01
One More Hotpot 來一鍋真的是改錯了名...我認為應該改為: Two & Three More Hotpot 再來多幾鍋應該比較合適吧只要一坐下, 不論是誰, 都會先上兩小碟前菜跟調味料盤!前菜有醃青瓜&木耳, 醃得入味之餘, 同時辣度都不少, 怕辣的朋友應該不能食啦~而且前菜是套餐中已包, 所以不用擔心要額外收費, 更可以任添!而調味料盤雖不算華麗, 但應有的都有~套餐分兩種, 有 $368/人 跟 $288/人, 主要分別是湯底不同, 而$368更多了海鮮拼盤!因為超愛海鮮, 見其他人的海鮮拼盤好誇張, 所以我倆都點了$368任飲任食套餐~湯底: 花膠螺頭雞鍋 (濃湯)頭痛了很耐, 要卜卜蜆湯還是花膠螺頭雞鍋, 最後決定食比較滋補的!雖然不算膠質感重, 但味道真的不錯! 另外, 超足料~ 花膠跟螺頭的份量都不小唯一失敗, 就是雞件味道普通, 引不起我的興趣, 最後都是用作煲湯的材料~主菜(位上): 即炸嚮鈴 & 即炸魚皮請大家留意: 碟是平時放菜的碟!!!真的是超!級!長!!!跟我前臂差唔多長呢~嚮鈴跟炸魚皮都是脆卜卜, 又不會太油~主菜(位上): 海鮮拼盤就是為了這
只要一坐下, 不論是誰, 都會先上兩小碟前菜跟調味料盤!
而調味料盤雖不算華麗, 但應有的都有~
湯底: 花膠螺頭雞鍋 (濃湯)
主菜(位上): 即炸嚮鈴 & 即炸魚皮
請大家留意: 碟是平時放菜的碟!!!
真的是超!級!長!!!跟我前臂差唔多長呢~
嚮鈴跟炸魚皮都是脆卜卜, 又不會太油~
主菜(位上): 海鮮拼盤
就是為了這個, 我付多了$80x2, 但絕對值得!
拼盤有大蝦, 貴妃蚌, 象拔蚌, 扇貝, 青口, 鮑魚
每一款都又大又新鮮, 當中最愛象拔蚌跟鮑魚, 又厚肉又解甜, 不得了~
主菜(位上): 打工丸類 & 雲吞水餃
每款都很精緻, 不會太多, 可以再點其他配菜!
味道都不錯喔, 丸類彈牙, 而雲吞水餃則皮薄餡靚
當中最得我心的的是手工墨魚丸&墨魚釀豆卜~
主菜(位上): 手切安格斯Prime Grade牛頸肥牛片
另外有西班牙黑豚肉, 但因為任點中可點豚肉片, 所以放棄了!
肥牛片油脂分怖得好, 所以入口不會太肥, 又不會太硬~
而且牛味十足, 平顯跟平常食到的肥口不同!
火鍋配料(任食): 黑豚肉片&脆鯇腩&菜心苗
黑豚肉片看似肥, 但其實入口不覺!
必點的脆鯇腩每一件都脆卜卜, 真材實料的
而菜心苗都沒有爛的~
餐飲(任飲): 白酒
除了基本的汽水&韓式飲品外, 白酒, 紅酒跟啤酒都是任飲的!!!
未試過於任食火鍋中飲白酒呢
由於當天只有我飲, 所以只點了一杯! 而有人更一支上, 超豪華!
小評白酒: 會有少少酸, 但因為酒精濃度應不算太高, 所以很易入口~