PAUSE IT📍元朗朗樂路1號元點L1樓B120號舖老爸同我約好喺星期五去新開嘅元點食晚飯,估唔到商場細細,餐廳選擇都有好多,本來打算搵間合佢「河車」中菜館,點知佢揀咗間我估都估唔到佢會揀嘅餐廳!我到埗後見到一間裝修簡單、接近全白、名叫PAUSE IT嘅cafe。晚市時間全場滿座,不過翻檯率都好高,所以等咗一陣就坐到富有設計感嘅梳化位。檯上只放有簡單三個餐牌:Food、Drinks同Hand drip,但原來選項都唔少,樣樣都好吸引。 💰$108全日早餐 🍳PAUSE IT招牌All Day Breakfast材料豐盛,有法蘭克福腸、煙肉片、炒滑蛋、炒雜菌、焗鮮茄、茄汁豆、沙律菜,配有一片sourdough toast,攞盤非常精美,可以廚師用心。法蘭克福腸份量十足,外皮烤得香脆;煙肉同樣剪得焦香,但唔會太乾;炒蛋滑溜富有蛋香、炒雜菌香氣撲鼻、焗蕃茄鮮嫩甜香、toast好脆口,有水準! 💰$98慢煮雞胸配香草汁燴梨意大利飯 🐓🍐另一人氣單品係慢煮雞胸配香草汁燴梨risotto,牛油果綠色嘅risotto非常搶眼,除咗米飯,仲混有新鮮梨粒同核桃粒,層次非常豐富,感覺好健康。香草汁pes
PAUSE IT
📍元朗朗樂路1號元點L1樓B120號舖

💰$108
全日早餐 🍳

💰$98
慢煮雞胸配香草汁燴梨意大利飯 🐓🍐
另一人氣單品係慢煮雞胸配香草汁燴梨risotto,牛油果綠色嘅risotto非常搶眼,除咗米飯,仲混有新鮮梨粒同核桃粒,層次非常豐富,感覺好健康。香草汁pesto味道相對濃郁,配襯調味較淡、肉質滑嫩嘅慢煮雞胸片,再灑上烤焗過嘅松子仁,感覺唔會太單一,值得一試!

💰$42
紫薯拿鐵 🍠
入口口感細滑,先有鮮奶嘅醇香,後有紫薯嘅甜香,已經拉花特別,小老鼠圖案可愛又吸晴,價錢貼地好抵飲!

💰$48
泡沫葡萄柚蜜桃凍茶 🍹
老爸揀咗店員推介嘅蜜桃凍茶,特別之處係內有QQ嘅果凍,葡萄柚同蜜桃香氣相輔相成,整體唔會過甜,而且有厚厚一層泡沫,口感同層次都齊齊增加。