2017-07-30 1366 瀏覽
一般都會試過間餐廳,消化一兩日先會寫食評,由於今次試嘅係Restaurant Week Dinner Menu,決定盡快完成,亦都係一個好機會認識Belgica。之前試過一次星期日下午去,喺無訂位嘅情況下到現場,可惜撞啱休息日,今次喺Restaurant Week 嘅list 上搵得返哩間有參與,好快就決定訂位。到咗餐廳感覺有點兒悶熱,坐咗一陣先回到氣,點餐方面就因為兩個人去,而Restaurant Week Dinner Menu,大部分都喺兩個選擇,所以好快就搞掂。前菜有蕃茄蝦沙津同蕃茄冷濃湯,兩者都好清新,特別要讚嘅係個凍湯,一般都認為濃湯都會好咸,不過飲落唔單止味道適中仲好fresh好開胃。主菜就揀咗Belgian cream mussels 同Black Angus Rib Eye Steak,青口好嫩,個汁的確好creamy但唔會太膩,只係分量係少咗啲,好大癮想試埋其餘嗰幾款。但係亦都因為分量少於預期,令到可以有足夠胃口享用medium rare 嘅牛扒,牛扒係切好上嘅,食落去好方面,medium rare 係剛剛有好脆嘅皮又有充滿肉汁嘅嫩肉,有幾件係連上一點脂肪,好香口!

啤酒試咗Paljas draught beer嘅Saison,果香味重,亦都比較dry,解渴又易入口嘅啤酒!