2024-09-30 1238 瀏覽
行開尖沙咀搵食,Restaurant Week搵到Ankoma有位$568,打去問駛唔駛㩒掣先上嚟,侍應話唔洗咁可就咁walk-in。上到去5樓冇門牌以為去錯,皓彩侍應執我入去,入面得8個bar枱位,3pair情侶👫,我一個毒L坐一個位,iPhone睇restaurant week餐牌,揀頭盤主菜同甜品🍮,中間個魚子醬白松露醬天使面個個都有。頭盤揀咗日本🇯🇵生蠔🦪配Mojito冰,主菜揀加拿大🇨🇦龍蝦🦞尾配櫻花🌸蝦南瓜🎃汁意粉🍝,甜品🍮揀是日雪糕🍦配法式多士,是日雪糕🍦係開心😃果。生蠔🦪係日本🇯🇵兵庫縣,唔算大,但皓新鮮,配綠色mojito冰,打卡正,仲有甜既奇異果🥝。之後魚子醬白松露醬天使面,大厨🧑‍🍳喺我面前攪已皓香松露味,食落驚為天人,係香港🇭🇰最好食既意粉🍝之一(另一間係JEP),雖然凍面,但入口後想食第二口,配咸既魚子醬,正。主菜加拿大🇨🇦龍蝦🦞尾櫻花🌸蝦南瓜🎃汁意粉🍝,龍蝦🦞唔夠滑(上星期食咗Robuchon龍蝦🦞意粉🍝),南瓜🎃汁都正,平時我唔食南瓜🎃汁都食。甜品🍮開心😃果雪糕🍦法式多士,冰🧊火感覺,打卡要快,因為快融,雪糕🍦夠滑皓食,多士都皓滑細膩。臨走問店員平時晚餐🥣$1480十道菜
日式時令生蠔🦪配Mojito冰
魚子醬及白松露醬意大利🇮🇹天使面