Robuchon 曾經係我心目中香港fine dine頭幾名… 點知今次第三次黎竟然失望而回🥲 可能有機會係頭兩次黎都係非常好嘅體驗,今次有d 期望落差🥺 食物同埋服務都差咁d🥲 咁啱serve 我個台個侍應態度一般,食物介紹佢都好似好唔情願咁,細聲到聽唔到佢講咩🥲 平時黎都係係bar table 食,今次第一次坐係Le Jardine 個邊嘅table seat,個人覺得bar table 反而更有風味😅 table area d 台比較密,唔算好好坐,餐牌價錢仲要貴少少😅 每次最期待就係食個麵包籃!各款麵包依然好食,可以配搭無鹽/ 有鹽牛油黎食!amuse bouche 係一個凍燉蛋,面頭係濃郁嘅parmesan cheese 泡沫,下層燉蛋有香口鵝肝味道👍🏻今次都係要4-course lunch set ($980),有齊頭盤、湯、主菜、甜品!個人覺得份量已經非常足夠👌🏻Appetizer 就加左$380 要個Sologne Imperial Caviar,今次個魚子醬賣相冇咁驚艷🫣 但係其實入面內有乾坤,係滿滿嘅魚子醬,配買龍蝦凍湯啫哩味道鮮甜👍🏻湯就係栗子濃湯,口感非常順滑,

湯就係栗子濃湯,口感非常順滑,配上底層綿密嘅蛋羹同埋爽口墨西哥辣椒片口感唔錯👌🏻

主菜方面試左三款,帶子超大粒,半生熟口感非常好,加埋金橘醬汁味道清新可口!
鴨胸粉嫩賣相唔錯,鴨肉味道濃郁🦆 兩款主菜都配埋薯蓉,牛油味濃郁,口感順滑!
另外仲有一款迷你鵝肝和牛漢堡飽,雖然細細個但係非常足料👌🏻

甜品方面試左d 平時左bar table 冇嘅嘢🤣就係cheese trolley 同埋dessert trolley👍🏻 侍應會推架車出黎比我地揀想要嘅嘢,作為芝士控揀左兩款軟身牛奶芝士同埋blue cheese 都好正🤩 dessert trolley 就正常發揮,擺碟會冇咁靚👌🏻最後仲有petite four 同埋咖啡/茶!