2024-03-23
係灣仔大既我基本上無咩地方唔識去,但街名就真係難度我,「安樂里」原來係🍅兄隔離再入既後巷,如果講籃球場隔離咪易搵囉🙈湯慢煮24小時龍蝦湯龍蝦湯好濃郁,味道唔會話過咸,啖啖都係龍蝦既香氣頭盤酥炸雞條配蜜糖芥末醬脆漿唔算好厚,雞肉炸後亦都唔算榎吞拿魚他他牛油果好綿同吞拿魚好夾,個調味亦都岩我主菜傳統辣番茄伏特加手工戒子意粉番茄醬加上微微既辣,味道幾好,手工戒子意粉個口感有點黏黏的,我就唔太喜歡呢個質感琵琶龍蝦手工意粉個醬汁食到好香琵琶龍蝦味,呢款手工意粉相信係平時成日食到個款,口感同al dente都比手工戒子意粉好,好味法式青口煲 配薯條青口略嫌老左少少,唔夠嫩口,個汁亦都唔係好夠,所以d青口未能完全掛到d汁,變得較淡炙燒牛骨 配阿根廷青醬,法式胡椒醬,黃芥末點了medium,肉質好嫩腍,入面帶點粉紅,外面少少焦香,每件都厚切,啖啖肉,略嫌有少少筋,要𡁻好耐先吞到甜品Tiramisu & 黑森林蛋糕黑森林蛋糕比Tiramisu 更有驚喜,竟然食落唔太甜,入面仲有車厘子,而個cream 亦都唔膩因為懶所以揀左tasting menu,真係非常多野食,兩個人食好夠飽,但座位與座位間都放得幾密
湯
慢煮24小時龍蝦湯
龍蝦湯好濃郁,味道唔會話過咸,啖啖都係龍蝦既香氣
頭盤
酥炸雞條配蜜糖芥末醬
脆漿唔算好厚,雞肉炸後亦都唔算榎
吞拿魚他他
牛油果好綿同吞拿魚好夾,個調味亦都岩我
主菜
傳統辣番茄伏特加手工戒子意粉
琵琶龍蝦手工意粉
法式青口煲 配薯條
炙燒牛骨 配阿根廷青醬,法式胡椒醬,黃芥末
甜品
Tiramisu & 黑森林蛋糕
因為懶所以揀左tasting menu,真係非常多野食,兩個人食好夠飽,但座位與座位間都放得幾密,二人枱張枱好細,食物完全唔夠放,不過整體味道係唔錯的,值得推介