2023-07-06 39 瀏覽
朝早見到個天氣麻麻地,本身都諗住lunch 唔出去食,見到中午天色好轉緊係把握機會約朋友即刻出去食餐好既😉朋友公司向銅鑼灣Cubus 對面,佢唔講我都唔知原來個度而家開咗好多間餐廳,佢知我想食清啲就決定上黎10樓食呢間叫NaFaFa既泰菜🎉門口見到裝潢都好grand, 好有之前去泰北旅行食high end泰菜既感覺😉店員好好安排窗邊卡位俾我哋,一開始見入面都差唔多滿座,有兩枱外國客人,仲擔心會唔會係專做遊生意,但食落先知原來佢應該係靠食物質素同埋個環境取勝!Lunch Menu選擇都好多,以佢環境來講每個主菜都只係$100多啲,價錢合理,仲可以加少少錢有飲品同埋甜品(各$20-$25),所以我哋二話不說就選擇咗了泰北椰香燒雞飯($128)同和牛湯河($148)首先嚟嘅係和牛湯河,一睇就覺得個湯底非常之濃郁,味道似係平時泰國船麵嗰種風味,而和牛數目好多同非常之有口感,我最欣賞係佢啲面嘅麵質,因為佢唔係河粉個種質地,係偏向煙煙韌韌個種,同個湯底好夾得黎唔會油膩👍🏻跟住嚟到泰北椰香燒雞飯,份量適中,佢嘅飯係有好香嘅椰汁味,但唔會係甜同漏,而燒雞燒得好好味,配埋佢嘅秘制醬汁,更加畫龍點睛!我哋

我哋叫咗杯泰式奶茶,茶底唔係一般嘅港式奶茶,係真係泰國嗰度飲嘅奶茶嘅味道,好懷念啊!雖然冇得揀少甜,但係本身唔係好甜,連我本身唔鍾意飲太甜飲品嘅人都覺得啱啱好😁

最後我哋一定唔少得叫個甜品嚟畫個圓滿嘅句號😄我同友人都好鍾意食泰國椰汁糯米飯,一於一人一個唔使爭😁餐廳好細心,個糯米飯仲特登用兩個顏色,雖然係一樣味道,但presentation同擺盤係講做得好好,芒果唔酸,糯米飯啲椰汁亦都唔會好甜🤲🏻成個食哂好滿足~

我覺得NaFaFa其實係非常適合香港人食,但同時亦都保留傳統泰國嘅風味,兩者取得好好平衡🤲🏻下次可以試佢晚餐,應該仲好feel😄
和牛湯河
泰北椰香燒雞飯