2023-12-30 360 瀏覽
上次另一半同自己慶祝生日,今次同返另一半慶祝生日,都係嚟呢度😆Book 咗兩人枱,交通問題遲咗,去到時已經滿座,但員工依然儘快安排坐位,呢度有三款套餐選擇,其中兩款:皇后套餐同貴妃套餐相差$60,其實皇后套餐真係抵食嘅,又有霜降牛肉、魚生、海鮮任食,我哋最終都係揀咗貴妃套餐(因為唔係咁好海鮮),員工服務真係好好,有問必答,追加嘅食物亦冇話要等好耐,環境雖然未必係最好,但係坐低食嘢又感覺好自然同埋好舒服,食物質素和服務已經搭夠,2024好快又再去😆

2023-12-26 269 瀏覽
裝修典雅,出品優質,陰陽相配,服務超卓,不能不試。 不試必錯,試左無錯。地理位置優越,鄰近拱北關口,行出來只需要5分鐘左右,食物質素高、多種選擇以及服務質素不錯。
2023-12-26
之前bookmark咗呢間餐廳一直未有機會試,咁啱想同個女過嚟澳門睇煙花,於是即刻訂定個晚飯時段嚟試試!我哋點咗「皇后」餐($268@):所有肉類、海鮮、刺身、火鍋料、小食、甜品同飲品都係任飲任食!食材全部都好新鮮!牛肉好多款式,我哋燒到停唔到手😂 海鮮都有好多選擇:牛油扇貝、青口、虎蝦、帶子....全部都好有驚喜👍🏻 雖然地點唔係太方便,但性價比真係好高!下次會再嚟🤤 PS 小朋友未夠1.1米仲免費添呀🤩

2023-09-23
2023-09-23 357 瀏覽
這是一篇對於「后宮燒」在澳門的食評:我最近終於再次造訪了多年未去的后宮燒度韓國燒烤餐廳,這幾年因疫情的關係,我一直無法前往,但這次我特地從香港專程到澳門,重新品嚐這裡的美食。我非常開心地發現,后宮燒度在這段時間裡仍然保持了其高水準的美味。首先,后宮燒和火鍋的食物不僅味道出色,而且外觀精美。無論是肉類還是水果,它們都保持著最佳的質量。最令人驚喜的是,他們的菜式款式非常豐富多樣,比其他地方多出許多新鮮的選擇。我們還可以從二十多款飲品和兩款啤酒選擇飲任,這真是太棒了!無論是食物還是飲品,后宮燒度都能保持著高水準和優質的品質。除了食物外,我們也對店員和店長的服務印象深刻。他們非常友善和親切,讓我和我的姐姐感到非常舒適和開心。他們對菜單的解釋詳細,並隨時提供幫助和建議。這種熱情的服務態度讓整個用餐體驗更加愉快。總結起來,后宮燒度在這段時間裡仍然保持著高水準的美味和質素。無論從食品還是服務態度,它們都做得非常出色。如果你也是韓國燒烤的愛好者,我強烈推薦你前往后宮燒度品嚐他們的美食。
這是一篇對於「后宮燒」在澳門的食評:

• 燒物
  • AAAA
今次嚟澳門前喺網上搵左好多間餐廳,見到「后宮」呢間烤肉火鍋餐廳非常吸引,而且價值比香港其他烤肉火鍋餐廳平,所以決定嚟試一試!點知有意外驚喜。😍當日我和家人共三人,搭發財車大約8:00pm 來到關閘,到站後利大約3-5分鐘到達餐廳。可能是平日,所以不用排隊就可以入店。店內裝潢非常中國風,用上木餐枱椅、屏風、燈籠🏮等,果然跟店名一樣「后宮」,好像置身於古代。餐牌名也非常有趣,分三款套餐包括「宮女式$158」、「貴妃式$198」、「皇后$258」,一律任飲任食兩小時。🍴宮女式任食$158+10%服務費🍴比另外兩個套餐缺少了黑豚肉,霜降牛,A4牛仔骨,海鮮等,其餘食物都是一樣。🍴貴妃式任食$198+10%服務費🍴「貴妃式」比「皇后式」便宜,在於刺身😋,而海鮮只可點一次。如果你對刺身沒什麼大興趣,這款套其實也很夠食!🍴皇后式任食$258+10%服務費🍴我地今次揀了皇后式任食,所有海鮮,刺身也可以任食😋但高估了自己的肚,真係眼闊肚窄,好快就已經好飽😂所以其實點「貴妃式」已經很足夠這間餐廳可以一邊烤肉,一邊火鍋同步進行👍🏻直得一讚是店內的調味料也很多款式👏🏻火鍋湯底也有很多款,但重點一提,火鍋湯底需

🍴宮女式任食$158+10%服務費🍴

🍴貴妃式任食$198+10%服務費🍴

🍴皇后式任食$258+10%服務費🍴

我地今次揀了皇后式任食,所有海鮮,刺身也可以任食😋
但高估了自己的肚,真係眼闊肚窄,好快就已經好飽😂
所以其實點「貴妃式」已經很足夠

這間餐廳可以一邊烤肉,一邊火鍋同步進行👍🏻直得一讚是店內的調味料也很多款式👏🏻火鍋湯底也有很多款,但重點一提,火鍋湯底需另加$25。我地覺得烤肉已經好夠食,所以今次就無選火鍋🍲

這間餐廳的店員態度非常好,會一一解答我地疑問,還送我地每人一把扇,上面寫住「打你入冷宮,賤人就是嬌情」非常特別,可以打卡用😂

肉料方面,非常新鮮😋😍個人比較喜愛霜降牛,A4牛仔骨,豚肉,雞肉😂 牛肉非常高質,而且好腍,可以講係入口即溶!油脂分布平均,一入口多汁到流出來。
重點係肉質碟碟都係咁靚!唔似香港既放題咁,一啲都唔新鮮唔靚仔。

烤肉火鍋放題

海鮮方面,餐廳非常體貼客人!本人平時出外用餐最怕要食有殼既食物,好怕整污糟手。但呢間餐廳既虎蝦,鮑魚已經幫你去哂殼😍👍🏻真係好讚!
海鮮都非常新鮮,鮑魚好彈口,肉質彈牙,調味得好入味,奶油蝦我地點了一次又一次,因為真係好惹味!

另外,香港好多放題既可樂都係罐裝,但呢間餐廳係舊式支裝,重要係大支裝,非常復古‼️
甜品方面,店內提供雪糕筒和雪糕機比我地任食🍦

質素整體好有水準,好岩一家大小或一大班朋友一齊去食,經過今次體驗之後,下一次我一定會再黎食😋
真心推介!

#后宮 #關閘 #澳門自遊行 #澳門高質人氣烤肉火鍋放題

后宮 (關閘/台山)
地址:關閘/台山長壽大馬路515號新寶花園地下H舖
  • A4牛仔骨
  • 奶油虎蝦
  • 霜降牛
2017-05-21 4436 瀏覽
物美價廉,海鮮新鮮、湯頭美味。肉質滑嫩,讓人一口接一口,吃不停。火鍋湯底好喝,食材豐富。服務專業、環境衛生好。聚會的好場所,讓人久久就想光顧一次。想念了⋯⋯評價5顆星。
物美價廉,海鮮新鮮、湯頭美味。
肉質滑嫩,讓人一口接一口,吃不停。
火鍋湯底好喝,食材豐富。
服務專業、環境衛生好。
聚會的好場所,讓人久久就想光顧一次。
想念了⋯⋯
評價5顆星。
2017-05-11 3997 瀏覽
見到有人介紹,睇落幾抵食,所以今次旅程都安排左晚餐黎呢間後宮。因為驚人多,而且晚餐後我地要坐船番香港,怕如果等位會趕唔切,所以一早預約定位置。所謂意外係意料之外啦,我地因為坐錯巴士,所以遲到,大概遲左十幾分鐘,店員話有打過俾我地,但冇人聽…咁我冇買澳門卡…所以聽唔到電話。都知衰架喇…所以都好好態度拜託店員,見到佢都好落力幫我地安排,又打俾之後嘅睇下有冇人唔到。必須講,餐廳嘅服務真係非常好最終等多十幾分鐘,佢成功安排到張枱俾我地,但就要坐樓上,我地5個人就有少少逼嘅,不過冇所謂啦,親密啲。佢地有三款套餐,唔同價錢,限時兩個鐘任飲任食。我地揀左中間嘅貴妃餐,冇記錯好似係$188加一,包大部分野任食,海鮮類就點一次。個人認為呢個餐都好夠食,因為得兩個鐘,燒得黎都唔係食到太多。燒烤、連火鍋任食,鍋底揀左蒜蓉蛤蜊鍋,要俾15蚊,好重口味,抵啦!肉類呢款好似限點一次,肉味濃,又唔肥,好食!海鮮呢個套餐限點一次,好正!如果鐘意食海鮮嘅人可以點最貴嘅餐,任食。虎蝦、鮑魚、蠔都爽口,蟶子就一般般。雞、豬乏地全晚不停燒,好忙。蛤蜊任點架,可以用黎打火鍋,冇沙。後宮性價比真係幾好呀,服務都好滿意,如果可以燒

必須講,餐廳嘅服務真係非常好

佢地有三款套餐,唔同價錢,限時兩個鐘任飲任食。

肉類
呢款好似限點一次,肉味濃,又唔肥,好食!

海鮮

虎蝦、鮑魚、蠔都爽口,蟶子就一般般。

雞、豬

乏地全晚不停燒,好忙。

蛤蜊

任點架,可以用黎打火鍋,冇沙。

後宮性價比真係幾好呀,服務都好滿意,如果可以燒多半個鐘更好。
兩個鐘密密燒,密密食,冇停過手!
同埋有個烤年糕都好好味,朋友都話冇介紹錯,下次可以再食
2017-04-02
生日
1K
2017-03-03 3472 瀏覽
上一次黎澳門玩嘅時候,喺網上搵左唔少餐廳、食店想要一試。奈何只有兩日一夜,當時晚餐揀左贏到粥,於是就冇空間再食后宮!今次再過黎,決定點都試下,並且預早幾日時間打電話預約。週五晚上客人真係蠻多,唔預約嘅話,相信比較難安排到位置。店內裝潢貫徹中國風,用上燈籠、屏風、木椅、木枱等。或者你會稍為期待侍應們嘅制服、裝扮,不過要失望喇,如果著到宮女、太監般,恐怕好難招呼客人。餐牌配合宮廷風,分三款套餐 ($148/$188/$248),一律任飲任食兩小時,客人只需要選擇食宮女、貴妃,抑或食皇后,當然價錢不同,食物亦有所不同。以下會為你稍作介紹,套餐名字,宮女 ($148)、貴妃 ($188)、皇后 ($248) 基本上已經反映級別。餐牌食物一樣,分別係有冇格仔,三個格仔係任點,一個格仔係限點一次,按人頭數出,所以你唔需要填寫份量。宮女式任食 $148+10%服務費基本上比起另外兩個套餐,缺少左霜降牛、牛肋骨、黑豚肉、羊扒、海鮮、烤年糕,其餘食物係相同。所以如果你係對以上食物冇興趣的話,點呢個套餐好划算,因為選擇其實唔少。(三個格仔係任點,一個格仔係限點一次,按人頭數出) 貴妃式任食 $188+10

店內裝潢貫徹中國風,用上燈籠、屏風、木椅、木枱等。

宮女式任食 $148+10%服務費

貴妃式任食 $188+10%服務費

「貴妃」比起「宮女」相差$40,分別在於霜降牛、牛肋骨、黑豚肉、羊扒、海鮮、烤年糕,可以點一次,按人頭數出。

我認為點呢個餐最划算,一開頭當然會覺得海鮮只可以點一次,唔夠喉,但食食下會覺得足夠有餘,畢竟餐牌仲有好多種食物可以點。

皇后式任食 $248+10%服務費

最貴係「皇后」,餐牌見到嘅都可以點,包括肉類、海鮮、鍋物。

(三個格仔係任點,一個格仔係限點一次,按人頭數出)
一般食放題都會高估自己嘅能耐,簡稱眼闊肚窄,我地一睇餐牌,就理所當然揀最貴嘅「皇后」。

我地自問唔係細食人士,但只係點左兩輪,已經被KO喇
所以我估計大部分人點貴妃餐,已經好充分,除非你旨在食海鮮。

近樓梯位置有多款調料選擇。
燒烤、火鍋同一時間進行,所以除左揀餐,仲需要揀湯底,,有麻辣雞鍋、蕃茄鍋、蒜香蛤蜊鍋等,$10-$20,價錢合理。

我地揀嘅係蒜蓉蛤蜊鍋

燒烤爐位置附上焗爐紙,幾衛生,一來客人可以避免食物容易燒焦,二來冇咁油膩,不過最重要係無需更換爐底,換焗爐紙就可以喇(店員會主動幫忙換)。
肉類方面,個人非常推介霜降牛、牛肋骨、黑豚肉、雞軟骨。

海鮮方面,虎蝦、鮑魚、牛油扇貝都係必食!

上菜快,瞬間滿桌!
皇后式任食
肉類:醬燒霜降牛、醬燒牛肋骨、蔥香牛舌、醬燒黑豚肉

牛肉腍身,肥脂分佈平均,輕輕燒過經食得!

第二輪點嘅肉類一樣靚仔,唔會發生好似香港嘅放題般,得第一輪肉靚
醬燒霜降牛、醬燒牛肋骨、蔥香牛舌、醬燒黑豚肉
海鮮:去殼貴妃虎蝦、花開寶貴飽、愛爾蘭蟶子王

推介虎蝦鮑魚!兩樣都已經去殼、離殼,方便食用,呢點我好喜歡,唔怕整污糟手!

而且非常新鮮,肉質彈牙,以燒汁調味,完全唔腥!

相對的蟶子有點遜色,燒調味不足,燒完有少許乾。
去殼貴妃虎蝦、花開寶貴飽、愛爾蘭蟶子王
特選蒜香雞軟骨、醬燒左腿肉、牛油扇貝、麻辣奶油蝦

麻辣奶油蝦夠惹味,店員提議拎出黎燒會快熟過放喺盤中燒,但我地更喜歡連盤燒,因為蝦肉更入味!
特選蒜香雞軟骨、醬燒左腿肉、牛油扇貝、麻辣奶油蝦
雪花醬燒松板豬較肥膩,燒起上來油份較多。
雪花醬燒松板豬
醬燒香菇、牛油金針菇、煉奶花生烤烤年糕、麻辣奶油蝦

烤年糕好好食啊,年糕表面燒到微脆,裡面保持柔軟煙韌!可惜我太飽,冇能力追加!
醬燒香菇、牛油金針菇、煉奶花生烤烤年糕、麻辣奶油蝦
鍋物選擇好多,但我地掛住燒烤,所以唔係食左好多。

由於我係蜆怪,瘋狂食蛤蜊,唔知食左幾多斤!蛤蜊鮮甜,完全冇沙,配蒜蓉鍋一流,自製卜卜蜆鍋!
蛤蜊
鍋物
飲品自取,樽裝可樂、雪碧、檸檬茶、菊花茶、百事、涼茶等。
后宮食物選擇多,質素整體好有水準,定價適中,可以一次過食到燒烤、火鍋,好適合我呢類花心吃貨,!

一大班朋友去的話,可以試到嘅款式更多!

店員服務好好,幾位都好細心留意客人需要,主動換焗爐紙、收拾碗碟。

不過提提大家珍惜食物,量力而為喔!
2017-02-17
皇后式任食