2019-05-25 467 瀏覽
見到春夏系列推出有幾款都好靚💗 今次試左其中一款。🍇星空葡萄特飲 層層漸變,有葡萄肉同蒟蒻做底,果肉微甜,飲野之餘有得咬下咬下,梳打飲落清爽無罪惡感,重點睇得又飲得!有機會再試下其他☺️!
見到春夏系列推出有幾款都好靚💗 今次試左其中一款。

🍇星空葡萄特飲
外賣自取
復活節同男朋友去澳門探朋友,見到呢間茶飲店,排左好多人!原來做緊promotion!以為又係普通賣珍珠奶茶既舖頭..點知係賣花茶/果茶既!就決定買兩杯黎試!論環境:店面又粉紅又雲石,少女心爆發!好靚🤤 論飲品 - 香蕉山藥smoothie🍌男友表示:淡淡蕉味+好香鮮奶味,非常creamy,仲食到細粒粒既蕉添😋論飲品 - 玫瑰果蒟蒻🌹盡量少飲凍飲既我,叫左暖飲。味道酸酸甜甜,飲落好香玫瑰花茶味。好多蒟蒻,口感十足。飲完有飽肚感😂總評:飲品賣相吸引,味道好!用料十足!每款茶都有唔同功效,仲有樽裝茶,素茶餅。岩哂追求健康既人!P.S 掛住飲唔記得影低野飲既相...🤦🏻‍♀️

論環境:
店面又粉紅又雲石,少女心爆發!好靚🤤

論飲品 - 香蕉山藥smoothie🍌

論飲品 - 玫瑰果蒟蒻🌹

P.S 掛住飲唔記得影低野飲既相...🤦🏻‍♀️
2018-03-31
外賣自取
  • 香蕉山藥smoothie
  • 玫瑰果蒟蒻
2018-04-25 395 瀏覽
澳門的手搖飲料店愈開愈多,但大部分幾乎一式一樣,有特色的更少之又少。昨日經過水坑尾這家汝茶,主推健康飲品,好奇心驅使之下便獻給了第一次點了玫瑰蒟蒻,香蕉山藥和奶蓋系列,店員更介紹剛好有新鮮出爐茶餅,見未食過就試下玫瑰蒟蒻和香蕉山藥都飲得出係真材實料,玫瑰和山藥相信不用介紹大家都知道對人體係好野,很久都未飲過咁Fresh的味道搭配埋茶餅一齊食更喜出望外,十分之有口感,味道濃郁,不過有點小甜果然,我和朋友都幸好沒有中伏,絕對有下次,試埋其他系列
果然,我和朋友都幸好沒有中伏,絕對有下次,試埋其他系列
汝茶
2018-04-24
5 分鐘 (外賣自取)
汝茶
2018-02-22 479 瀏覽
第一次光顧汝茶是1月頭來澳門旅遊的時候。經過水坑尾街, 粉紅色的小店很可愛, 吸引了我的注意!天氣有點冷, 經店員介紹, 點了一杯白雪圓肉枸杞茶。甜度剛剛好, 溫暖滋潤的感覺很幸福店員說杯裡的材料都可以吃, 所以之後有打開來一看入面的材料很足, 幾乎有一半! 有清甜的圓肉 (我最鍾意) , 白桑子, 雪梨乾, 黑枸杞真係好治癒又好飲! 之後我還外帶了蜜桃國寶茶和神花茶回香港,因為本身就很喜歡國寶茶特有的味道, 可是在香港也很少地方買到, 亦頗貴。所以在汝茶發現蜜桃國寶茶, 很有驚喜。洛神花茶我妹妹覺得偏酸, 但我就十分喜歡!重點是, 洛神花有養顏功效..哈哈... 所以對女性和喜歡吃酸的人, 這應該是不錯的選擇。20180211 我和朋友又去了澳門...晚上在大三巴附近逛街, 突然有點渴, 想起汝茶, 就帶朋友試試。朋友試白雪圓肉枸杞茶。當我還在十五十六時,店員說橙薑紅茶對喉嚨好, 而我當日吃了一些煎炸食物,本身感到喉嚨開始有點痛...但通常聽說薑是驅寒, 不知道會不會愈飲愈燥, 不過最後還是點了橙薑紅茶試試!想不到之後真的有幫助, 後來沒有再喉嚨痛。雖然食療對不同人的影響可能都有差異
第一次光顧汝茶是1月頭來澳門旅遊的時候。
經過水坑尾街, 粉紅色的小店很可愛, 吸引了我的注意!
天氣有點冷, 經店員介紹, 點了一杯白雪圓肉枸杞茶。

甜度剛剛好, 溫暖滋潤的感覺很幸福
店員說杯裡的材料都可以吃, 所以之後有打開來一看
入面的材料很足, 幾乎有一半!
有清甜的圓肉 (我最鍾意) , 白桑子, 雪梨乾, 黑枸杞
真係好治癒又好飲!
(前)白雪圓肉枸杞茶, (左後)蜜桃國寶茶,洛神花茶

之後我還外帶了蜜桃國寶茶和神花茶回香港,
因為本身就很喜歡國寶茶特有的味道,
可是在香港也很少地方買到, 亦頗貴。
所以在汝茶發現蜜桃國寶茶, 很有驚喜。

洛神花茶我妹妹覺得偏酸, 但我就十分喜歡!
重點是, 洛神花有養顏功效..哈哈...
所以對女性和喜歡吃酸的人, 這應該是不錯的選擇。

20180211 我和朋友又去了澳門...
朋友試白雪圓肉枸杞茶。

當我還在十五十六時,
店員說橙薑紅茶對喉嚨好, 而我當日吃了一些煎炸食物,
本身感到喉嚨開始有點痛...
但通常聽說薑是驅寒, 不知道會不會愈飲愈燥,
不過最後還是點了橙薑紅茶試試!
想不到之後真的有幫助, 後來沒有再喉嚨痛。
雖然食療對不同人的影響可能都有差異,
至少我對該店用的食材多了一份信心。

這次我也買了接骨木茶和兩個伯爵茶餅回香港。
一定要提一提, 茶餅好好味呀!
好香茶味, 配接骨木茶, 中和一下甜味, 一切剛剛好

伯爵茶餅

2018-02-11
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
(前)白雪圓肉枸杞茶, (左後)蜜桃國寶茶,洛神花茶
伯爵茶餅