係威尼斯人剛剛開嘅時候,我已經幫襯過呢間自助餐廳,今次再嚟係唸住再試下佢D長腳蟹。以下係個人評分(10分滿分):海鮮:有長腳蟹、響螺、凍蝦、青口等長腳蟹(9分):難食(係困難地食,要用力咬)但好味,如果有人幫我開埋殼嘅話,有10分。響螺(10分):好大、好爽、好好好味!食咗大概20幾隻!凍蝦(8分):因為太凍,個人比較鍾意食熱蝦,不過D肉都幾爽,唔會霉。青口(7分):OK啦,不過不失。刺身:有三文魚、吞拿魚、墨魚等三文魚(9分):新鮮、肥美、好食!吞拿魚(8分):同上,不過我個人唔中意食。墨魚(3分):難食,咪試。仲有4、5款壽司,都幾好味架。印尼熱盤(7分):D名唔記得啦,有8、9盤左右,我只係攞咗斑塊,味道好好!泰國熱盤(7分):都唔記得D名啦,有7、8盤左右,試咗羊肉,超正!沙律(7分):有8、9盤左右,仲有好多配料,自己調教,唔錯!甜品(10分):有芝士蛋糕(朱古力、檸檬、芒果、綠茶等),朱古力最好味,食咗3大件。有梳乎厘,軟綿滑溜。有木糠布甸,食咗幾杯,好正!另外仲有其他10多款甜品,都好正!生果(9分):有西瓜、哈密瓜、蘋果、火龍果,大概7、8款左右,好新鮮、好甜!飲品(9

以下係個人評分(10分滿分):

海鮮:有長腳蟹、響螺、凍蝦、青口等
響螺(10分):好大、好爽、好好好味!食咗大概20幾隻!
青口(7分):OK啦,不過不失。

刺身:有三文魚、吞拿魚、墨魚等
三文魚(9分):新鮮、肥美、好食!
吞拿魚(8分):同上,不過我個人唔中意食。
墨魚(3分):難食,咪試。
仲有4、5款壽司,都幾好味架。

飲品(9分):每人一杯免費飲品,我哋叫咗4杯凍檸茶,糖漿係分開上的,可以自己較味,正!

價錢好平,因為我係買優惠券食嘅,2大人同2小童,比正價平咗200蚊左右,7百蚊有找,真係好抵食,下次一定會再食!
題外話/補充資料: 1. 我哋食夜場,6點至10點任食,好舒服,唔洗趕時間,飽飽地抖一陣可以再食過,又可以吹下水咁,唔似有D自助餐廳得2個鐘,呢度有4個鐘,可以悠悠閒閒咁慢慢食。 2. 其實呢間係威尼斯人入面,都幾多大陸人嚟食,不過就無見到爭野食,個個都好守規矩排隊夾野食的!讚!
2012-03-02
紀念日
用餐優惠
其他
今次小弟第一次寫食評,上星期同2位朋友去左澳門玩,本應揀自助山但中旅冇飛買,就買左呢間~佢叫我地6點鐘到,我地6點幾到左,都冇咩人唔洗食同埋都幾大,所以直行直入!雖然好餓,但都係食之前影下相先呢間既招牌菜,好多人食~真係唔錯,啖啖肉,好鮮甜!!好難得影到BUFFERT D CAKES係完整~因為我地好早到,D人未食甜品整體D甜品都好好食,小弟覺得唔會甜到漏,岩岩好幾好呀!!小弟幾鐘意食沙律,D蝦粟米加埋D沙律醬真係Perfect match呢碟佢唔係難食,咖哩有D辣,個菜湯有D怪,好咸同好辣!!之前係Openrice見到呢間食評都幾多BAD,初初都幾擔心但今次食完覺得都OK,同埋都幾多款,$240真係好過香港好多酒店,都幾抵食P.S.不過冇生豪~D野食Refill得好快~
今次小弟第一次寫食評,上星期同2位朋友去左澳門玩,

本應揀自助山但中旅冇飛買,就買左呢間~

雖然好餓,但都係食之前影下相先
長腳蟹
呢間既招牌菜,好多人食~

真係唔錯,啖啖肉,好鮮甜!!
CAKES
好難得影到BUFFERT D CAKES係完整~

因為我地好早到,D人未食甜品
甜品
整體D甜品都好好食,小弟覺得唔會甜到漏,岩岩好幾好呀!!
大蝦薯仔沙律
印度菜
呢碟佢唔係難食,咖哩有D辣,個菜湯有D怪,好咸同好辣!!

P.S.不過冇生豪~
D野食Refill得好快~
2011-05-25
CAKES
甜品
大蝦薯仔沙律
  • 生律
  • 木槺布甸
  • 藍梅Cheese Cake
2011-05-18 10224 瀏覽
燒味還可以,海鮮多知己,熟食有性格,外熱心腸冷,雪糕三色揀,綠茶味複雜,一言確難盡,難再回頭試!自助餐的饮品质素实在太差,奶茶及咖啡只有脱脂奶提供,出去食餐葡国菜都好,渢竹真系要检讨一下!

2011-05-14
2011-04-07 7924 瀏覽
因為有平船飛,所以好急同朋友諗住過黎澳門玩下,兩個人過到黎行完街肚餓諗住搵野食,之前上網睇過有間食BUFFET OK 喎,不過因為太急無BOOK位無得食,所以就諗住事但搵間似樣既餐廳食啦,見到威尼斯呢間食評都唔錯,價錢又唔算貴就諗住試下啦...我地18:00入到去,好多空位一D都唔多人(心想:18:00姐,少人係正常架)之後就開始食野啦...點心:款式已經唔多,樣子唔算差,但一般...海鮮:我好喜歡凍蝦,平時食BUFFET一定會食好多好多,但今次呢D未溶雪已經拎出黎俾客人食用,硬到呢...唔掂啊 響螺完全有沙架,入口後都要出返黎長腳蟹都算OK...刺身:款式都係好少,三文魚都算新鮮...吞拿魚好似打左色素一D都唔新鮮...泰式食物:個羊肉幾好味,另外咖哩部份都唔錯,不過南瓜湯就完全無南瓜味,仲咸左少少...甜品:其實有D甜品唔算差,最好味係綠茶雪糕同埋綠茶餅,值得推介呢間野唔會再有下次,因為一次已經令我好失望
點心:款式已經唔多,樣子唔算差,但一般...
響螺完全有沙架,入口後都要出返黎
長腳蟹都算OK...

呢間野唔會再有下次,因為一次已經令我好失望
2011-03-26
  • 綠茶雪糕
  • 綠茶餅
2010-11-30 6645 瀏覽
一連串的慶祝活動俾lee餐buffet攪到失左興緻~~~如果大家試過另一間buffet"自XX"的話, LEE間真係無得比~~~ 終於明白點解1915 walk-in係仲有位, 而且入面係咁空洞 ;p 冷盤: 蝦、螺、青口、蟹腳...............完全係lee平價貨, 連生蠔、龍蝦仔都冇~~~ 真係稱唔上係buffet!!! 而且上述4個item味道都係好普通...........大失所望~~~邊個話lee度以海鮮出名??? salad!!!!! 更慘不忍睹~~~ d菜係d好普通o既生菜, 而唔係salad菜, 配料亦只得d 粟米粒、青瓜........一d普通餐廳自助salad bar都有o既野, 但我expect唔係咁樣, 因為lee度係威尼斯人度假村酒店!!!日式食物更可憐~~~ 刺身切到唔同size, 好少見到hotel會容許自己擺d條狀刺身law.......sigh~~~人地o個d一片片, 佢就一條條, 連d邊位都要埋, 唉~~~~~ 其他刺身都仲有吞拿魚同八爪魚, 不過已經失哂興趣 另外仲有d賣相好差o既sushi!!!! 仲差過d supermarke
一連串的慶祝活動俾lee餐buffet攪到失左興緻~~~

另外仲有d賣相好差o既sushi!!!! 仲差過d supermarket sushi!!! 所以我都係一d都冇食~~

熱款都唔知點數好, 因為我差不多係無食過, 佢係有"干炒牛河" 同"炒飯" 仲有d 灼菜feel o既煮菜, oh~~~~~~~~ 見到都唔開胃................我有試佢d 麵檔law, 唯一係個湯底好咋, 因為佢連d麵都可以好差, 碎到夾唔到............ ><

可能因為佢以印度食品為主題, 印度食物係有自己一個corner, 都佔左接近35%~~~ 好勁啊~~~ 但可惜o既係唔討好, 味道真係連試都冇意慾試, 真係食buffet第一次係食到咁慘淡!!! 但佢的確好配合主題, 有d 烤餅、白飯、curry...........................

甜品、水果都可以彈呀
誇張到...........~~~ 西米露男友飲左2啖就冇飲, 可以想像係唔好飲~~~ 水果連最普通o既西瓜都冇, d 水果仲要係浸o向水入面浮下浮下~~~ 嘩~~~ 好精彩啊~~~ lee度唯一要讚o既係件小小blueberry cheesecake.......................因為味道同出面o既係一樣, 所以要讚~~~~~~~ 雪糕反而最不堪入目, 唔知係佢o既雪櫃唔得, or太多人開櫃啦~~~ ( 但全場坐左3成人only ;p ) 佢得o個3款最普遍o既雪糕, 雲呢嗱、士多啤梨 & 芝麻, 幾驚第3種係朱古力, 真係以為自己o向屋企食緊"牛X公司"呀~~~~ 總知你一路筆一路會去質疑自己到底係唔係O向威尼斯人度假村酒店!!!

最後佢O既SERVICE係更恐怖, 我地約1915入場, 真係CHAIR都未坐暖, 10-15mins後佢已經o黎收$$賣單.....wow........service好到不得之了, 完全驚你無$$ or 走佬law~~~勁!!! lee樣都算啦~~~ 但我地一路食o既時候係無waiter o黎收碟, 佢地寧願將d無人用o既枱面執拾整齊都唔願意幫我地收碟, 我地係要不停舉手佢先肯過o黎~~~~~~oh!!!!!!!! 服侍空氣真係會更開心??? or佢expect之後會有一團一團人o黎食buffet???

我係絕對唔會再O黎
~~~ 真係好恐怖, 無諗過咁出名o既酒店都有d"咁出色"o既buffet!!!!!!! 大家要三思而後行!!!
2010-11-26
紀念日
2010-03-27 5323 瀏覽
餐廳備有小朋友餐具,很有心有香港人喜愛嘅三文魚魚生同無咁濃味嘅肉骨茶當然唔少得海鮮甜品都有好多選擇,但係唔記得影相!七折後都係每人百多元,幾抵吃http://hk.myblog.yahoo.com/nklo/article?mid=1775
有香港人喜愛嘅三文魚魚生
同無咁濃味嘅肉骨茶
當然唔少得海鮮
甜品都有好多選擇,但係唔記得影相!
七折後都係每人百多元,幾抵吃

有香港人喜愛嘅三文魚魚生,同無咁濃味嘅肉骨茶
2010-03-21
有香港人喜愛嘅三文魚魚生,同無咁濃味嘅肉骨茶
  • 木糠布甸
2009-09-08 4210 瀏覽
八點風球下其實Robuchou也照常營業,惱人只是的士司機開天殺價,過橋的士費要比餐費還要貴!考慮一會,二人決定留在威尼斯人繼續探索、觀光;因巴西扒房的豐富燒肉brunch也實在飽足,最終二人到四點才到渢竹吃第二餐,又是超豐富的第二餐。 店如其名,渢竹的佈置主是以竹為主題,綠色一片的環境加上宜人的燈光投射,環境是非常舒服的。店如其名,渢竹的佈置主是以竹為主題,綠色一片的環境加上宜人的燈光投射,環境是非常舒服的。食物檯呈流線形,擺放精緻吸引,款式亦非常豐富,逐一介紹如下: 日泰冷盤頭盤區-不喜沙律的我,只輕嚐一口泰式木瓜沙律及酸蝦,其他的沒有試了。而各式三文魚、吞拿魚、八爪魚刺身等頗為新鮮,水準合格有餘可返兜,飽肚的壽司類就算了吧。又試了日式蛋卷、泰式魚餅、蟹餅,不是熱鮮推出滋味稍遜,還是轉戰其他。 海鮮檔-四時多仍算$168的中午時段,當然沒有晚市的蟹腳、翡翠螺等,只有供應海鮮及青口,味道正常。 麵包及湯-麵包吃不下,只試了小碗羅宋湯,味道普通得很。 港色點心及燒味-蝦餃、燒賣、叉燒包都有中上味道,糯米雞就真的鼓不起勇氣嘗試。燒味則達驚艷程度,燒鵝皮香肉嫩、鼓油雞入味又夠滑,叉燒、燒肉

麵包及湯-麵包吃不下,只試了小碗羅宋湯,味道普通得很。

港色點心及燒味-蝦餃、燒賣、叉燒包都有中上味道,糯米雞就真的鼓不起勇氣嘗試。燒味則達驚艷程度,燒鵝皮香肉嫩、鼓油雞入味又夠滑,叉燒、燒肉都夠水準,二人都夾完又夾呢!

粥粉麵檔-挑選心水食材後,會有專人烹煮粥粉麵。粉麵太飽,只試了粥味道一般,而煮雲吞就真的不錯,特別是入紅椒調味刺激又開胃,我們前後吃了兩碗,推介!

熱盤-以東南亞特色為主,如咖哩牛腩、酸辣雞、炒魷魚等,當中我最喜歡茄汁煮蝦及菜芯,前者鮮香美味,後者清脆爽口又可解滯!

燒牛肉-餐廳內有專車供應燒牛肉,試了一小片幾嫩滑,可以一試的。

甜品及水果-呵呵,終於論到介紹我最愛的甜品環節,其實進場不久已經急不及待先吃甜品了!場內的甜品選擇其實極多,大多沾有東南亞特色,如椰汁糯米糍、西米糕、芒果慕絲、黑燸米杯、椰汁班戟,及熱情水果等,澳門特色的葡撻、木槺布甸也有供應;而西式的則包括粟子撻、意大利芝士餅、香桃批、白朱古力森林、咖啡芝士餅等;此外還有三款雪糕及中式紅豆沙。雖然大多都水準平平,但每款少試一點已經很開心,而當中新鮮煎起的椰汁班戟,加朱古力/焦糖醬後的雪糕,木槺布甸及紅豆沙,都是我的心水。臨離開,又吃多一碟西瓜,飽足到不得得了!

以其陣容,午市$168的收費也很合理;但因持酒店送出買一送一優惠劵,加15%埋單也才$180多,除了超值我想不到其他形容詞。食飽心情豁然開朗,原來這場風,也不是白白吹走我的食神嘛!
2008-08-06
  • 雪糕
  • 木槺布甸
  • 紅豆沙
2009-09-06 2818 瀏覽
在威尼斯人慶祝生日,與Linkin Park一起High一整晚!第二天睡醒都差不多是時間check out了!錯過了breakfast buffet, 於是就去渢竹享用free lunch buffet!十點半去到,輪侯的隊伍已經很長了。等了整整四十五分鐘,終于能夠入座!放眼望去食物的選擇還算豐富,冷盤、熱菜、甜點,該有的一應俱全。前菜+冷盤:蝦很鮮甜;刺身、夀司都有數種,味道不錯;生蠔大顆,Nice! Salad選擇非常多,新鮮度高!熱盤:點心部分是最大的驚喜!蒸餃最爲出色!食了好幾粒!燒味屬於中等水準,not bad!蝦仁、北菇燒雞、咖喱等都幾好食!甜點:種類多和齊全。紫米、慕斯、cheese cake都很不錯!BF就最愛麵包pudding, 食了好幾大碗!Overall, 環境比很多香港的五星級酒店餐廳更好,食物水準也屬於中上等,以原價來看,絕對是物超所值,更何況這次是免費的呢!

第二天睡醒都差不多是時間check out了!

前菜+冷盤:
蝦很鮮甜;刺身、夀司都有數種,味道不錯
;生蠔大顆,Nice!
Salad選擇非常多,新鮮度高!

海鮮吧
Salad Bar
Sushi
燒味
刺參
點心!(最愛蒸餃!)
Cake
各種mouse
2009-08-17
海鮮吧
Salad Bar
Sushi
燒味
刺參
點心!(最愛蒸餃!)
Cake
各種mouse
  • 蒸餃、麵包pudding、蝦
17th August 2009 到了出名的威尼斯人酒店, 上午十時四十五分, 見其酒店內的渢竹餐廳排了很長的人龍, 足足有起碼一百六十人, 滿以為水準不俗, 卻...去了威尼斯人的中午自助餐, 從未試過咁難選擇的自助餐. HK$188再收加一, 任何澳門一間餐廳到可以做得比佢好! 食了十分鐘, 嘴內有食物, 手拿着义, 卻在此時叫人埋單! 日式食物? 有八爪魚和吞拿魚, 不過全部似浸泡了10天的! 冇味!扒類? 只得完全不熟的羊扒.雞? 有燒雞, 任你怎食也咬不出是雞肉味, 味如嚼臘.甜品? 所謂香芒西米露, 千祈唔好試, 入口一啖巳想嘔.海鮮? 冇味蝦同非常冰硬的翡翠螺, 冇其他.行了四轉, 終於放棄不再行. 我最後只能以雪糕充飢, 有黑芝麻, 芒果同朱古力味.四人成八百多元, 貼錢買難受多過享受. 澳門有良心的食肆何其多, 為甚麼要到如斯不濟的地方壞自已的胃口.

扒類? 只得完全不熟的羊扒.
雞? 有燒雞, 任你怎食也咬不出是雞肉味, 味如嚼臘.
甜品? 所謂香芒西米露, 千祈唔好試, 入口一啖巳想嘔.
海鮮? 冇味蝦同非常冰硬的翡翠螺, 冇其他.

四人成八百多元, 貼錢買難受多過享受.

2009-08-17
  • NONE!!
2009-08-18 207 瀏覽
於威尼斯人酒店book了一天房間住,於是到這裏享受午餐~等就座排了很久隊,等了大概十五分鐘就可以就座了~當天不太肚餓,所以只取了一點食物。因太晚入場,比較填肚的粉麵、飯都被別人取光了於是我先拿了一個芒果果凍。這個果凍小小杯的,芒果挺好的,但果凍像水狀般,不需咀嚼便可吞食。隔了一會,看見已經補上炒飯了,取了一碟~炒得很香,配料也很多,很好吃另外,我們叫了幾杯凍檸檬茶。那兒的伙計也幫我們拍了一幅照片

當天不太肚餓,所以只取了一點食物。

因太晚入場,比較填肚的粉麵、飯都被別人取光了

另外,我們叫了幾杯凍檸檬茶。那兒的伙計也幫我們拍了一幅照片

2009-08-02 234 瀏覽
睇完ZAIA 後,近近o地就o黎食個自助餐,因為澳門o既自助餐係平過正過香港的,理論上以為訂唔到檯,就可能無得食,不過只係等一陣咁大把,就可以被安排入座,而且入面仲有大把位地方幾大,不過o野食就其實唔係好多,選擇亦少……魚生:超級普通,唔覺得正蟹腳:唔錯o既,不過係浸晒鹽水……香葉包雞:正常鮮蝦:ok蒸蛋:呢個就非常好青口/芝士焗青口:ok燒味,點心:ok甜品:- o的檸檬蛋糕檸檬批,完全無檸檬味- 芝士蛋糕系列,芝士味好淡- jelly,正常- 蘋果批仔,可以- 粟米及香芋雪糕(仲有朱古力),不錯喔- 西米露(疑似),食落竟然似係花奶開水……- 連o的生果,都無味過人……最後的凍檸茶,正常服務幾好,但食物唔爭氣那次在旅遊塔的,好很多嘛
地方幾大,不過o野食就其實唔係好多,選擇亦少……
魚生:超級普通,唔覺得正
蟹腳:唔錯o既,不過係浸晒鹽水……
香葉包雞:正常
鮮蝦:ok
蒸蛋:呢個就非常好
青口/芝士焗青口:ok
燒味,點心:ok
甜品:
- o的檸檬蛋糕檸檬批,完全無檸檬味
- 芝士蛋糕系列,芝士味好淡
- jelly,正常
- 蘋果批仔,可以
- 粟米及香芋雪糕(仲有朱古力),不錯喔
- 西米露(疑似),食落竟然似係花奶開水……
- 連o的生果,都無味過人……
最後的凍檸茶,正常
服務幾好,但食物唔爭氣

那次在旅遊塔的,好很多嘛
2009-07-18
2009-07-23 161 瀏覽
我同2個fd買澳門package果陣加$120就可以有一張食渢竹自助餐票原本我地都幾期待,可惜入到去發現野食品種好少,d生果唔好食..好林,又冇味炒飯又太乾,而且d野食個味好怪,,,但值得食的只有個咖哩雞同綠豆沙其他就.....唉.....唔好抱太大期待個環境同衛生都好好...食物好安全,不過唔好味lor
原本我地都幾期待,可惜入到去發現野食品種好少,
d生果唔好食..好林,又冇味
炒飯又太乾,而且d野食個味好怪,,,

但值得食的只有個咖哩雞同綠豆沙
其他就.....唉.....唔好抱太大期待

個環境同衛生都好好...食物好安全,不過唔好味lor
2009-07-22
2009-04-26 113 瀏覽
住威尼斯人, 包一早餐, 但早餐又可以轉渢竹既buffet lunch....就係咁試過呢間la...一心諗住酒店包得都唔會話好好食, 所以有d surprise 我地食既野同比$168食lunch buffer既街客食既野係冇分別!!!好多choice, 燒味 加白飯... 魚生類 即煮雲吞面, 幾清幾好味 蠔, 蝦 類 海鮮 一般啦 大量熱食, 因為太飽而放棄左 20 幾種dessert, 仲有雪糕, 綠豆沙tim ~ 芒果西米露好味!就算好味, 都唔可以返"兜", 因為有太多野要食啦...當然, 我覺得抵係因為唔洗$, 同埋同一般早餐比..係好好多...要比$既又唔同講法啦

好多choice,
燒味 加白飯...

魚生類

即煮雲吞面, 幾清幾好味

蠔, 蝦 類 海鮮
一般啦
大量熱食, 因為太飽而放棄左

就算好味, 都唔可以返"兜", 因為有太多野要食啦...
2009-04-24
  • 燒味 魚生類
2009-04-09 123 瀏覽
處於o係澳門五星級酒店, 但酒店buffet 質素只得3星半..款式頗多, 質素就一般, 勝在抵食, 試過就算了!!日式食物 ~ 三文魚, 吞拿, 劍魚, 八爪魚, 壽司...普普通通冷盤 ~ 生蠔, 長腳蟹, 翡翠螺, 青口, 蝦...無質素可言泰式, 中式, 西式...款式多...樣樣都有啲...甜品 ~ 選擇不多, 買相又唔係好精緻好靚, 無乜吸引力!! 毎個單位o既食物refill 快, 環境服務的確係好好!!

款式頗多, 質素就一般, 勝在抵食, 試過就算了!!

泰式, 中式, 西式...款式多...樣樣都有啲...

毎個單位o既食物refill 快, 環境服務的確係好好!!
生蠔
2009-02-22 76 瀏覽
係威尼斯呢D大酒店,午餐自助餐只不過係$168,食得過!但款式唔算好多,有印度烤雞牛羊,魚生,泰式串燒魚餅,凍青口田螺,燒味,雲吞麵,Laksa麵,泰式椰子雞湯,番茄薯仔湯,熱盤有黑椒雞,豉汁排骨,炆羊肉,菜心,甜品有藍莓cheese cake,栗子mouse cake,Mango mouse cake,麵飽布甸,chocolate mouse,合桃露,雪糕,西瓜,火龍果,菠蘿,哈密瓜... Lunch 選擇唔多,質素唔錯,可以encore! 最欣賞甜品,可以主攻。
係威尼斯呢D大酒店,午餐自助餐只不過係$168,食得過!