2019-12-17 1477 瀏覽
第二次黎澳門試lunch buffet 性價比高 款式多 味道有驚喜對比較鍾意食中式菜餚既我我會比7.5/10分本人既Must try listTop 1: 海底椰川貝炖雞湯 (我飲左兩盅)Top 2: 咕嚕肉 (外脆內嫩)Top 3: 醉雞 (超入味又甘香)以上top 3我自己覺得好好食😂btw個湯我爸爸飲左5盅
2018-10-22 6819 瀏覽
之前聽d人講,話澳門buffet好抵食,咁某個星期六我就同男友去左澳門,我地沒有plan食邊一間,只是求其入一間試下,就去左威尼斯人渢竹食lunch buffet, $2xx一位, 野食款式不是太多,都係粉,麵,飯,菜,湯,甜品咁樣~個牛肉羹麻麻,淡左d, 粉角湯都還可以其餘食物味道都麻麻,冇咩特別可能你地會覺得我寫得好求期,但係比我既感覺真係冇咩特別,如果比我再揀多次,我一定唔會食呢間,因為真係冇咩野食

個牛肉羹麻麻,淡左d,
粉角湯都還可以
其餘食物味道都麻麻,冇咩特別

2018-10-02 5617 瀏覽
早前因信用卡優惠,可以平遊澳門,今次住係威尼斯人,check out後一於去試下佢個lunch buffet每人$228,連加一後2位$502,不過今次優惠,最後只需要現金2蚊😂11點半來到,人不多,去到1點就開始多人了首先當然要食冷盤先🍴基本上都有凍蝦,翡翠螺同青口仲有刺身--三文魚,鯛魚同吞拿魚(款式較少)凍蝦幾彈牙,都有蝦味,唔會雪到冇哂味而青口就差d,雪到冇哂味刺身: 三文魚切得厚身肥美,食落有口感同甘香不過吞拿魚同鯛魚就雪味較重,肉質多筋仲會有沙律,款式都多,不過本人唔太中意食菜就冇試了熱葷款式都幾多,有炸物, 燒味, 咖喱, 蒸點心, 小炒, 炒粉麵, 湯類, 粥類個人食過咁多樣,推介本人覺得唔錯的款式1. 咸蛋黃炸雞翼🍖雞翼炸得香脆,肉質又嫩口,而且咸蛋黃好香,掛哂係雞翼上,十分惹味2. 菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸得脆身,再加埋酸酸甜甜的咕嚕汁,十分開胃3. 燒排骨排骨燒得唔會好乾身,肉質也軟腍,加上表面黏著微甜而黏黏的醬汁,好惹味4. 乾炒伊麵伊麵炒得軟硬適中且乾身,蠔油味道香同夠味,又唔會好油膩最後當然講下甜品🍧🍰🍮甜品款式都多,有烤焗酥, 西式蛋糕, 中式糕點, 中式糖水,

11點半來到,人不多,去到1點就開始多人了

首先當然要食冷盤先🍴
基本上都有凍蝦,翡翠螺同青口
仲有刺身--三文魚,鯛魚同吞拿魚(款式較少)

凍蝦幾彈牙,都有蝦味,唔會雪到冇哂味
而青口就差d,雪到冇哂味

刺身: 三文魚切得厚身肥美,食落有口感同甘香
不過吞拿魚同鯛魚就雪味較重,肉質多筋

仲會有沙律,款式都多,不過本人唔太中意食菜就冇試了

個人食過咁多樣,推介本人覺得唔錯的款式
1. 咸蛋黃炸雞翼🍖

2. 菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉炸得脆身,再加埋酸酸甜甜的咕嚕汁,十分開胃

3. 燒排骨

4. 乾炒伊麵
伊麵炒得軟硬適中且乾身,蠔油味道香同夠味,又唔會好油膩

最後當然講下甜品🍧🍰🍮甜品款式都多,有烤焗酥, 西式蛋糕, 中式糕點, 中式糖水,連龜苓膏都有😂

個人上覺得甜品係麻麻地,可以集中食刺身凍蝦同熱葷就夠了

總括黎講: 款式同味道中規中矩,環境坐得舒服,如果係正價食既就唔係好抵了

🍳🍴味道: 5/10
👩👨服務: 5/10
🏠💺環境: 5/10
💰💸抵食: 5/10

總消費: $2 (2人)
2018-08-24 3943 瀏覽
約左幾個朋友仔過澳門諗住周圍玩下,點知颱風殺到澳門,橫風橫雨就無出到酒店。朋友話想食渢竹,就一早買定餐卷諗住唔洗wall-in排,點知發現都係好多人!餐廳環境闊落,職員安排左我地嘅位置近野食區,唔洗行勁遠去拎野食啲食物嘅味道其實同出面餐廳差唔多,係比較多油同埋偏鹹左少少不過熟食區定時會換新煮好嘅菜上去,就算舊戈兜有剩啲職員都會收走百幾蚊食呢個自助餐都算抵嘅,食物質素唔差,職員收碟速度都好快

啲食物嘅味道其實同出面餐廳差唔多,係比較多油同埋偏鹹左少少

2018-06-11 6960 瀏覽
無聊睇下 menu,兩頭鮑英文真叫做 two head abalone 咩?哈哈,有趣有趣,娛樂性爆燈!酒店連任食自助早餐,勁抵住啦,不幸地我超級討厭自助餐呢!自己招乎自己,食物又大多 over cook,不過今次例外,好壞參半。依個早餐連 lunch 一律謝絕 pizza、餅乾同麵包,我仲要一直食到今晚架麻。廚師叔叔們個個都熱情有禮,感覺好 warm 好 warm。青口,難得的爽彈不粉,有鮮味有青口汁。大蝦,整餐最好食!爽彈美味,蝦汁豐富可口,蝦膏甘甜無比,啜啜啜過癮非常。莎樂美火腿,嚥韌微爽,肉甜散發咸香,口水直噴。豆角炒牛肉、燒鵝、豉油雞、燒汁羊腿肉、什菌大蝦、三文魚柳、等等,Round 2!滿意滿意,樣樣都好好味噃 ,繼續食唔好停。牛肋骨,淋上香香厚厚黑椒汁,香口甜美而不辣。襯托著嫩肉,牛味清爽,堅好味連骨頭都損得乾乾淨淨。腸仔,衰到用小紅腸,頂級最愛呀!童年回憶,腸皮脆脆,腸肉甜美多汁,開心到不得了!豆角炒牛肉,落味好重,免強頂得住。牛肉堅硬,豆角爽爽趙到索索聲,整體合格。蠔汁雜菌冬菇扒西蘭花,平凡無驚喜,芡汁偏咸,還可以入得口。菇彈滑味香、西蘭花腍晒咯、雞髀菇秀珍菇爽甜。茄

茄汁海鮮意粉,即叫即煮意粉,只有普通意粉同長通粉選擇,可以茄汁或白汁兜兜,還可以加雜菌、芝士、洋蔥、蕃茄、海鮮、火腿、等等,要咩配菜即時同師傅講就得喇。

意粉質地還好,但味道淡茂茂,要另外加茄汁先夠味,而且海鮮烚定無晒味,再翻炒過熟,難食。

Round 3 結束,發覺已經無咩食喇喎,甜品、糕餅、糖果我都唔啱食架。
豆角炒牛肉
燒汁羊腿肉
牛肋骨、小紅腸
茄汁海鮮意粉
青口、大蝦
2013-11-19
$300 (早餐)
牛肋骨、小紅腸
青口、大蝦
2017-06-13 12263 瀏覽
因為滯留澳門,選擇去食一餐自助餐,冇預先預訂,所以都用正價消費,正價並唔係$278,已經加價到298,在加一服務費,整體味道都可以,種類唔算多,勝在味道可以, 建議提前在旅遊網站上預賺,比較合理!
2017-06-09 8765 瀏覽
服務還好,不過食物水準就。。。。啲野食凍。冇乜選擇!坐低一陣就問埋左單先,嘢食都未攞就叫人埋單完全o 曬嘴囉晚餐價錢298加一包一杯免費野飲如果下次再來澳門,唔會再食
服務還好,不過食物水準就。。。。
啲野食凍。冇乜選擇!
坐低一陣就問埋左單先,嘢食都未攞就叫人埋單
完全o 曬嘴囉
晚餐價錢298加一包一杯免費野飲
如果下次再來澳門,唔會再食

2017-03-07 12211 瀏覽
在威尼斯人酒店一樓,門口招牌好大好易找。講真 HK$ 248 一位既價錢,無生蠔和無龍蝦都合理既,海鮮就有蝦、翡翠螺、青口、長腳蟹,味道普通啦~ 起碼唔難食。之後有刺身食,魚生都幾厚切架。最緊要既係有我最鐘意食既壽司。講番重點就係價錢,如果 Walkin 去,HK$208一位,仲要加10%服務費。但如果經Hopetrip訂,午餐都係 HK$ 139一位,慳60、70蚊一位,兩位就慳到 $140 。有心打算會去食既可以透過Hopetrip 網上訂左先,到時要俾 walkin 價就唔抵。

2017-03-02
2016-08-09 16817 瀏覽
這裡只開午市跟晚市, 房客要吃早餐, 不要來這裡呀.午餐每位$208, 想到在food court吃也要差不多$100一個頭, 這個午餐, 其實很經濟. 當然, 這個價位不要期望有龍蝦, 生蠔, 但凍海鮮還是有供應的, 包括凍蝦, 青口, 跟響螺, 目測不少客人是大手大手的在這區入手. 加上刺身跟壽司, 要回本, 很容易.小晴晴吃甚麼? 叉燒包是必選的, 再去粉麵檔淥碗米粉, 加上菜心, 很足夠了.我跟CEO就可以吃煎餃子, 辣子雞, 獅子頭, 燒味, 越式米卷, 韓式年糕, 以及炒米粉等等, 每款吃小小, 都夠飽有餘了.最後, 吃吃西瓜, 再吃點甜品, 雪糕, 這樣子吃自助餐, 才算滿足.
這裡只開午市跟晚市, 房客要吃早餐, 不要來這裡呀.
2016-08-03 12919 瀏覽
澳門威尼斯人度假村的餐廳選擇不少, 要找家適合一家大小的, 渢竹自助餐會是不二之選. 吃自助餐, 總能找到適合小晴晴的食物嘛.自助午餐 $208: 8分, 午市來到, 每位$208, 很合理的價位. 而且小晴晴還是免費的, 那更加抵吧. 先去取包包給小晴晴吃, 叉燒包幾鬆軟的, 她可是連吃兩個.想不到午市也有凍海鮮吃, 凍蝦, 青口, 以及響螺, 蠻吸引的. 另外, 例牌還有刺身跟壽司, 我就專攻沙律, 健康一點呀.這裡有不同的菜系, 如越式米卷, 韓式年糕, 煎餃子, 辣子雞, 獅子頭, 炒米粉, 以及燒味等等, 我就喜歡吃帶點辣勁的韓式年糕, 煎餃子亦幾惹味.天氣熱, 還是要吃大量水果, 特別是西瓜. 這裡供應充足, 味道清甜, 很消暑. 甜品方面, 選擇不少, 來到澳門, 不妨吃吃葡式甜品, 如葡式炸蛋球以及木糠布丁, 最後再加上雪糕, 很豐富的結尾了.來到威尼斯人, 渢竹自助餐是個經濟而豐富的選擇, 菜式夠多, 價位合理, 特別適合家庭客.
同步刊載
2016-07-24 8460 瀏覽
餐廳環境不錯,寬敞,熟食較多。有炒菜,魚,燒味,湯面,飯,面等。刺身有熱門三文魚,飯團等等。牛肉有廚師切,很簿,男朋友話好好味,食了很多回牛肉片,哈哈甜品種類也多,但期望別太高,cake的質素跟hk放題也吃到,普通長腳蟹認真不錯,好味,鮮甜,我吃了三,四回 焦糖蛋較甜,佢有法式和日式選擇,我吃了法式,不吃上面的焦糖,凍凍的蛋,我喜歡吃。男朋友吃日式的,佢話都好食,入面有一粒日本魚蛋係入面甜品連龜零高都有,不過沒吃,太飽了由於我地係hk信和買套票去玩,今餐一人食左280蚊hk280根本沒可能吃到咁ok的質素順便一提,係hk訂了位的人,不用在餐廳外排隊(我地唔知道,排左一陣先知)排的是walk in的

刺身有熱門三文魚,飯團等等。

牛肉有廚師切,很簿,男朋友話好好味,食了很多回牛肉片,哈哈

長腳蟹認真不錯,好味,鮮甜,我吃了三,四回
男朋友吃日式的,佢話都好食,入面有一粒日本魚蛋係入面
甜品連龜零高都有,不過沒吃,太飽了

由於我地係hk信和買套票去玩,今餐一人食左280蚊
hk280根本沒可能吃到咁ok的質素

2016-07-13
2016-06-22 6879 瀏覽
特登喺端午節一日假期,嚟到澳門初嚐呢間自助午餐。食物超普通外,最差劣嘅係服務。獲安排到餐廳嘅內環坐低,同buffet位置有點距離,旁邊有枱坐近路口嘅(同我地同一時間入),都叫做經常被侍應 spot到;而我地再坐入一枱,唔知係咪咁,啲侍應唔知當我地唔存在吖,定係懶得行入啲,斟完隔離枱水,唔會行入少少斟埋架喎。然後我地等佢地可能refill啲水返嚟姐,又無喎; 期間揮手又無人見到經過吓喎。隔離嘅對面枱一坐低就有人斟水,嬲嬲地我自己拎壼水去斟。同埋唔知係咪有侍應 spot到有壺水喺枱度,佢識過黎收架喎,但飲咗一半嘅水可以refill 一啲,唔refill一啲,好好笑。其次,竟然酒店食buffet會被叫「搭枱」,勁離譜喎!話說我隔離有張二人枱,有隊三人組企圖或意圖想坐落黎,啲侍應仲幫佢地加凳!阻住我地其中一個出入口,算點?個侍應叫我坐去對面個吉位,就一就喎!!!最離譜係有另一個侍應搭咀,話不如拍埋張枱(佢三個,我地三個,拍埋三張二人枱),咁咪唔使加張凳,大家又有位坐!呢吓真係火都嚟喎,搭枱?!你無野呀??!!結果果枱人坐咗無耐(加凳mode咁坐)就搬去第二度坐,預先斟咗嘅水就唔知有無被人飲過定

結果果枱人坐咗無耐(加凳mode咁坐)就搬去第二度坐,預先斟咗嘅水就唔知有無被人飲過定點啦,無收一直放咗喺枱。而我隔離枱又換上新客,啲侍應懶到拎咗人地杯水俾新客,衛生意識同專業水評真係差到一個點!!!!!!

仲有,有啲小朋友食飽飯喺出入口位玩車仔!!!啲侍應無叫佢地唔好玩,咁樣阻到其他人出入又防礙觀瞻嘅情況,都無take proper action, 又呢家仲算係酒店?!
2015-09-29 13555 瀏覽
在香港買了9月27日自助晚餐餐券。約6點多到達,十分多人在排隊,幸好,我買了餐券是排在另一邊,不用等太久便可入座。餐廳很大,樓底不高,有點壓迫感,海鮮,刺身很多人在排隊,所以我先取熱盤,燒味、泰式牛扒、义燒包(自助晚餐竟然有它,但味道不俗)冷盤醉雞、藍莓撻、燉奶、焦糖燉旦、楊枝金露、牛仔骨也不錯,但海鮮及刺身好像不太出色,翡翠螺有沙,長腳蟹有點霉,刺身就佷多根在刺身內,甜品選擇也不多,可能因為要遷就某些國籍的人客,主要是中式食物,西式食物不多。比較差的有孜然羊扒,好鹹。番茄炒旦(自助晚餐又竟然有這味,十分特別)。扣肉夾饅頭,扣肉未炆夠稔身,艇仔粥,冇味。粉面檔寫著牛什面,但師傅完成後給我是一碗牛腩面,奇怪,湯頭好深色但又系冇味。應節食物,迷你月餅就好硬。雪糕品種得3款,試左芒果味,冇乜特別。餐後有杯飲品。總括來說,普普通通,都算可以。

在香港買了9月27日自助晚餐餐券。
餐後有杯飲品。
總括來說,普普通通,都算可以。
芒果芝士旦糕
泰式牛扒,好嫩,好味
燒味幾好,醉雞出色
芒果芝士旦糕
泰式牛扒,好嫩,好味
  • 泰式牛扒
2012-12-27 30003 瀏覽
估唔到2012年既年尾仲有機會食到任食, 呢次仲要係衝出香港去到澳門呢. 嚮岩岩既聖誕節, 同埋男友, 呀媽同呀哥一齊去澳門遊左轉, 25號lunch就去左威尼斯人既渢竹自助餐度食勒.聖誕節例牌貴過平時, 每人$238再加一(不過免費加入金沙會後餐飲有9折變相唔駛加一囉), 野食種類方面, 其實都有一般buffet既通病..就係冷盤甜品ok, 但熱盤無乜特別…海鮮類食左翡翠螺, 蝦同青口(夾夾埋埋三碟, 哈哈), 魚生就剩係食左三文魚, 但係都幾鮮味, 而且任你拎唔係每人每次排幾塊o個種, 所以我諗我都起碼食左十零塊呢…因為係聖誕關係所以都有火雞..不過d肉真係好鬼鞋, 而個牛柳又係普通, 好韌…南瓜蘋果湯..幾好味自助沙律吧…一般般, 無乜野夾過黎食…其實眼望落去熱盤都有十零樣(包括燒味同即煮粉麵), 不過想食既唔夠五款…而且無encore既衝動呢.甜品種類都幾多, 每樣試少少都夠哂勒, 最特別係佢有一隻粟米味既雪糕, 幾得意呢.反而生果就比較淡, 可能唔係當造卦?!不過, 澳門食buffet一般黎講平時夜晚都係三百蚊以內, 所以我已經諗定下次再黎澳門會試下其他酒店既自助餐勒, 唔

南瓜蘋果湯..幾好味
自助沙律吧…一般般, 無乜野夾過黎食…
反而生果就比較淡, 可能唔係當造卦?!
不過, 澳門食buffet一般黎講平時夜晚都係三百蚊以內, 所以我已經諗定下次再黎澳門會試下其他酒店既自助餐勒, 唔知會係2013定2014年既事呢? 哈哈..
2012-12-25
聖誕節
用餐優惠
其他
2012-08-18 21774 瀏覽
這是澳門之旅的第二天,來到住酒店送的自助餐渢竹。一去到,個侍應同我地講話無位,要等四十五分鐘,如果唔想等就食其他野啦……我想講我地唔係全部送架喎,有一半係自費,而加咩態度?趕客?點都好,都已經book左位又比埋錢無理由唔食,行多陣街再返黎,終於有位,入面個環境都幾好,好闊落,而且無乜人,唔使驚爭食。Free drink一杯,叫左凍檸檬茶,呢道啲飲品糖同奶都係自己落,啱哂我呢啲鐘意走甜嘅人,不過飲奶茶嘅人賺啲奶唔滑,唔好飲喎。先黎碗白粥,加鹹菜花生油炸鬼,好綿,正。再黎壽司魚生,魚生只有三文同呑拿,都幾新鮮,厚切大大片。壽司就唔得啦,啲飯散又無醋味,入面又唔知夾咩料,要左一次就無encore了。沙律只是西生菜,完全唔掂。仲有立立雜雜食左春卷,炸饅頭,咖喱,雜菜等,不過不失。到我至愛嘅甜品時間啦,雖然無之前間自助山咁好食,都ok啦。雪糕呢道係自己筆,見家長抱起小朋友搞黎搞去,仲用手掂過,所以無食。cheese cake唔夠芝味,木槺布甸太少木槺,好漏。brownie幾好,重朱古力。椰汁黑糯米好食,又香又有咬口。rasberry pudding好味,酸酸的,食左咁多甜中和下。再黎焦糖布丁,要
這是澳門之旅的第二天,來到住酒店送的自助餐渢竹。

先黎碗白粥,加鹹菜花生油炸鬼,好綿,正。

沙律只是西生菜,完全唔掂。

仲有立立雜雜食左春卷,炸饅頭,咖喱,雜菜等,不過不失。

到我至愛嘅甜品時間啦,雖然無之前間自助山咁好食,都ok啦。

再黎焦糖布丁,要吃!蛋香又滑,上面嘅焦糖沒過甜,好好味。賣相好cute嘅椰子味綿花糖,加上半溶嘅朱古力醬,超甜,只吃了一口就頂唔住了。

講完食又講下服務……其實我地一坐落就問攞筷子,因為攞叉食壽司魚生真係唔得,第一個侍應叫等陣,等左十五分鐘再叫,第二個話攞緊,又等十幾分鐘,再叫……第三個話通知左同事,眼尾都無望過黎。火都黎,自己出去counter都摷,一打開個櫃就有攞。有侍應勁緊張,喝止我地,叫我地唔攞得,呢道係侍應先掂得。我同佢講要十四對筷子,佢問點解咁多,因為我地十四人囉,十四人要十四對?我答係呀,再問真係要咁多?一人一對唔得?唔通要一人一隻share用??

食到中途好似跟尾狗咁跟住你叫比錢埋單,一路跟到出去攞食物,埋位企你隔離。我話我地一早訂左位,已經比左尾數,比左一千蚊,係你地未找錢,個侍應即刻改口話要找咁大面額要揾返落單本人……咁兜都得?本人坐我隔離咋喎,找得未?跟住個侍應話去check單,一去無回頭。

黎食野啫,唔使當人係賊呀?我地又無攞完野唔食,一啲都無浪費,都仲要咁嘅眼光。火!
2012-08-01