2024-09-25
去澳門一件好重要嘅事,就係要食葡菜,平日夜晚嚟到官也街,幾間葡菜都滿座,呢間樓高兩層唔洗等,見冇乜人食,都有啲驚,點知上到樓上原來都有幾枱客嘅。環境裝修都幾典雅,環境幾好。清酒炒蜆估唔到係連埋鍋同爐上,咁樣熱住感覺特別好食咁,同埋唔洗急住食晒份量都算多,蜆肉鮮甜,清酒味道唔會太濃難以入口,只有一兩隻蜆有沙葡式馬介休炒飯炒得好香,夠乾身,唔會好油,啲材料都好香,好大兜,食咗幾啖成個打包焗鱸魚一開始聽唔到店員話要等15定50分鐘,本身諗應該唔洗50分鐘掛,點知最後真係等咗成個鐘先有得食,一早食晒啲嘢喺度呆等,不過成條魚由生焗到熟都真係要咁耐,而且條魚好大條成張枱咁大嘅魚,好厚肉,但係得魚皮上有鹽,魚肉就非常之淡味,就算點盤入面嘅油定汁,都係冇乜味,如果餐桌上有提供鹽或者黑椒之類就好。條魚中間夾住幾塊腸,好咸,如果同魚肉一齊食就都ok嘅。但係魚入面係唔熟,食完面個層,有一半魚肉都唔夠熟,痴住晒魚骨完全刮唔到出嚟食,仲有啲透明
環境裝修都幾典雅,環境幾好。
清酒炒蜆
清酒煮蜆
清酒煮蜆
焗鱸魚
焗爐魚
條魚中間夾住幾塊腸,好咸,如果同魚肉一齊食就都ok嘅。
焗鱸魚