2019-11-30 1096 瀏覽
我好鍾意食咖喱,呢間Michelin one star印度餐廳價格相宜,本來第一日已經想試但係佢哋中午淨係做buffet, 我同朋友都唔想食buffet, 所以嚟到澳門最後一晚先決定去試。之前上網都睇過推介,大概知道自己會食啲乜,服務員都好細心推介,仲介紹新出嘅cocktails. 我成日都眼闊肚窄,成日以為會唔夠食結果食唔晒打包。因為印度野始終都比較重口味,愈食就覺得越膩,所以叫適量就夠啦。Avocado salad同dessert賣相真係一百分,salad食落都幾特別幾好味。咖喱方面好惹味,真係應該叫碗飯撈咖喱汁。但係cocktails方面比較令人失望,唔好飲。
2018年最後一次來訪,又將一家米芝蓮食府收入囊中!女仔嘛~始終在意下性價比,Golden Peacock極高啊!不過都要睇個人口味,畢竟印度有點重口味😂好warm,贈送餐前小食主打3只咖喱醬!作為一個fashion designer,關於一切美感嘅嘢都忍不住影低菜品簡單,但擺盤出品卻有格調!幾好!junglee khumb kebab印式炸芝士蘑菇球脆卜卜嘅(有點硬嘅外殼😂)咬開,蘑菇蓉夾帶芝士醬,好香!rajdhani subz dum biryani印式什菜牛油飯印度風味好重嘅米飯,超重香料味!不過呢餐有個小插曲由於waiter落漏單,追查後,前後3個啊頭過來親切致歉,為此仲送上每人一杯芒果橙汁!本來,睇似算係小事,不過此服務態度,不枉米芝蓮稱號!sona mor non vegetarian platter非素食拼盤石榴烤雞好滑溜~印式烤羊肉串,外層嘅果仁夾埋,口感不錯!不過香蒜大蝦,就顯得美中不足,有點腥味😂最後嘅desserts係ghevar with spiced cherry脆餅伴櫻桃🍒好適合我個人口味,唔甜,酸酸地搭配脆口嘅餅底,有點奶香味,正好開心嘅用餐🍴享受皇雀,
Sona  mor  non  vegetarian  platter 非素食拼盤
好warm,贈送餐前小食主打3只咖喱醬!
菜品簡單,但擺盤出品卻有格調!幾好!
junglee khumb kebab印式炸芝士蘑菇球
脆卜卜嘅(有點硬嘅外殼😂)咬開,蘑菇蓉夾帶芝士醬,好香!
印度風味好重嘅米飯,超重香料味!

不過呢餐有個小插曲
石榴烤雞好滑溜~
印式烤羊肉串,外層嘅果仁夾埋,口感不錯!
不過香蒜大蝦,就顯得美中不足,有點腥味😂
好開心嘅用餐🍴享受
皇雀,一星餐廳,三星服務!

PS:威尼斯人比較大,餐廳係金光綜藝館隔離!
2018-12-23
專程到訪只因它是米芝蓮一星,中午只做自助餐,有點兒失望,但最後也決定一試它的真功夫。晚餐餐牌只有少量咖哩,與傳統印度餐廳有點不同。現在,終於明白大廚的專長不在香料和咖哩;這兒的咖哩真是太普通了,又不辣又不香。今天中午自助餐共有四款食物配以咖哩:1. 咖哩小羊腿:選料上盛,有淡淡羊羶味;可惜烹調過火,有點粗榎。初時以為是因為自助餐不停保溫中,但剛從廚房出來的,口感也是比較榎了一點。真是浪費了美味的材料!2. 咖哩魚和雞的烹調就剛剛好,入口還很嫩滑。3. 咖哩蝦,蝦肉不鮮甜,似急凍食物。咖哩用了蝦殼製成,是四款中比較可取。麵包條和薄脆也有一定水準,乾爽不油,入口即脆;原本滿心歡喜期待印度烤餅。誰知,非常失望。它竟然是我第一次,一早已停手,最後還餘下一塊。油膩還可接受,不香脆也可忍受,但如香口膠一般韌,真是吃多一口也覺太多。幸好,蕃茄湯還算惹味;自製乳酪有不同款式,如紅菜頭等。沙律吧又大賣有機,總算也值回票價。總括而言,它的服務良好,晚餐餐牌食物賣相又吸引,一星大概也由此而來。最後,我也自製一款精緻菜式;好好感受什麼是米之蓮一星。

今天中午自助餐共有四款食物配以咖哩:

2. 咖哩魚和雞的烹調就剛剛好,入口還很嫩滑。

幸好,蕃茄湯還算惹味;自製乳酪有不同款式,如紅菜頭等。

沙律吧又大賣有機,總算也值回票價。

2018-08-05
15 分鐘 (堂食)
2018-05-20 2178 瀏覽
米芝蓮一星餐廳嘅印度餐廳,裝修幾靚,座落於威尼斯人入面餐前小食有3款醬汁俾你點嚟食,傳統的mint,紅菜頭乳酪,同一款我聽唔到佢講咩😆1. 非素食拼盤 $175 - 有3款食物i)石榴烤雞- 呢個係signature dish,所以一定要叫嚟試下,用紅菜頭同紅石榴醃製,醃幾個鐘,肉質超淋,用好少力就可以咬開,好有別於一般印式烤肉ii)香蒜烤大蝦- 蝦幾大隻,味道不錯iii)印式烤羊肉串- 面coat咗d脆脆粒粒增添口感,肉帶點羶,食開羊嘅會接受到2. 芒果咖哩鱈魚 $152 - 一食落食到個咖哩帶點芒果酸味,之後先醒起係有芒果,但芒果味唔算好出,整體個咖哩味係幾好,唔會好辣,鱈魚好滑3. 食咖哩當然要食Naan,揀咗sun dried tomato & chilli $42 - 熱辣辣,烤到個邊微微焦香,辣辣地味道不錯4. 點品都係叫咗signature 的一款,皇雀脆餅伴櫻桃 $108 - 呢個我唔太識欣賞,櫻桃話係spiced ,但除咗甜味我食唔到其他味,不過無怪味都係好嘅,個脆餅撻底我覺得有陣似益味嘅味,點嘅係忌廉同乳酪5. 巴西搖.芒果飲品 $45 -其實我只飲到甜味,同香港飲
米芝蓮一星餐廳嘅印度餐廳,裝修幾靚,座落於威尼斯人入面

1. 非素食拼盤 $175 - 有3款食物
印式烤肉

ii)香蒜烤大蝦- 蝦幾大隻,味道不錯

5. 巴西搖.芒果飲品 $45 -其實我只飲到甜味,同香港飲嘅超唔同
2018-05-19
  • 石榴烤雞
2018-05-01 1945 瀏覽
皇雀是大陆及港澳台地区唯一一间米其林印度餐厅。中午自助餐性价比很高,用金沙卡打9折之后,只需198MOP/人。总的来说,皇雀的食物素质非常高,超越广州所有印度餐厅,且据说食材大多从印度空运而来。以下是中午自助餐的菜品点评——1)餐前小吃系列:脆饼偏硬,酸奶不错。2)Tandoori烤炉系列:烧烤系列比较普通,烤花菜、烤玉米都只能算有特点,不过烤鸡很好,一点都不柴;3)肉菜咖喱系列:中午提供了蒜蓉大虾、菠菜鸡肉、咖喱羊肉等三款,我最喜欢菠菜鸡肉;4)素菜咖喱系列:我觉得餐厅里做得最好的咖喱,芝士咖喱、豆角咖喱等都很美味,另外综合蔬菜汤极其好吃,香浓顺滑略带微辣。5)主食系列:米饭一般,烤饼很有麦香,但我觉得烤得稍硬。6)甜品系列:藏红花牛奶粥很好喝,奶香特别浓,当然,跟所有印度甜食一样极其甜。

以下是中午自助餐的菜品点评——
1)餐前小吃系列:脆饼偏硬,酸奶不错。
5)主食系列:米饭一般,烤饼很有麦香,但我觉得烤得稍硬。

2018-04-30
2017-11-30 2454 瀏覽
 我們喜愛印度的美食文化,安娜更曾一個人遊歷當地。 但要品嚐出色的印度食品,不一定要長途跋涉。 在澳門,就有一間屢獲米芝蓮青睞的印度餐廳。位於澳門威尼斯人度假村的「皇雀印度餐廳」(Golden Peacock),於 2014 年起連續獲得米芝蓮一星餐廳的榮譽。親自造訪後,覺得這間米芝蓮一星餐廳絕對是實至名歸。不但食品質素高,價錢亦意料之外地親民。「皇雀印度餐廳」沒有印度高端餐廳的精雕細琢,但其金色裝潢亦很有氣派。裡面樓底極高,採用西式酒吧餐廳的格局。 柔和的燈飾,營造出輕鬆迷人的情調。而在不同角落裡,則擺設了各式各樣的印度藝術品。例如酒吧櫃台的牆壁上,便呈現一幅著富美麗的孔雀圖案。餐廳選用的金屬餐具和碟子,非常精美。服務員說這些器皿、部分獨特的香料和蔬果,都是從印度進口的,以保持原產地的風味。而食品均按照伊斯蘭教的清真標准製作。就連廚師和服務員,目測絕大多數都是印度藉人士。在這次用餐過程中,我們只曾見過一位華裔工作人員呢。飲料方面,不用想,當然要來一杯印度傳統的「Mango Lassi」。這杯印式乳酪香濃幼滑,口感很棒;不過酸度較重,口味上我喜歡甜一點的。另一杯飲品則從 Mock-ta

飲料方面,不用想,當然要來一杯印度傳統的「Mango Lassi」。這杯印式乳酪香濃幼滑,口感很棒;不過酸度較重,口味上我喜歡甜一點的。另一杯飲品則從 Mock-tail 選單上點了「Summer Cooler」。帶著青瓜的清新怡人,微酸微甜像梳打汽水的味道蠻討好的。配印度咖哩來吃,是不錯的配搭。

餐前,服務員送上免費的印式脆餅。 脆餅以金屬籃盛載,有多種款式,每一款的水準都說十分出色。口感非常鬆脆、調味恰到好處。 不要錯過啊!

烤鱈魚、石榴燒雞、烤羊肉
Ambiya Machi Tikka, Kandari Murg Tikka, Junglee Khumb Kebab

今晚的主,貪心一點,要齊魚、雞、羊。以藝術般美麗的擺盤呈顯,米芝蓮評審們看到也會心花怒放吧?

最令我們驚喜的,是魚。因為選用了西餐常用的鱈魚作為食材,肉質滑得可以熔化,且充滿油香。結合印度香料的調味,惹味卻不喧賓奪主,保留了魚的鮮甜,簡直滿分!

炭火烤的雞肉很香口,尤其欣賞那個咸中帶甜的微辛香料,層次豐富。而羊肉則做成了鬆軟的免治肉卷,羶香滿溢,而且醬料十分入味。

香濃有機蕃茄玉米湯
Tamatar Maki Ka Shorba

濃厚的蕃茄味,跟玉米的甜,味道配搭得宜;當中又帶點微辛。拌勻香滑的忌廉後,每一口都是豐郁滋味。 伴碟的有美麗的食用花沙律和炸我脆口的肉丸子。

香濃芒果鱈魚咖哩及咖哩蝦
Quilon Fish Curry & Prawn Mango Curry

吃印度菜,當然不能少了咖哩。這一次,我們點了兩款芒果咖哩 —— 芒果鱈魚咖哩和芒果咖哩蝦。鱈魚剛才就吃過了,鮮甜滑溜,絕對推薦。彈牙的蝦肉也好吃,不過要比較的話,鱈魚更吸引我們。 咖哩濃而不膩,甜而不辣,鮮香又清澈,帶適度的椰奶香,做得很出色。

印式焗牛油雞及香濃黑蘭度豆蓉
Choosa- Khaas- Makhani  & Dal Sona Curry

牛油只是印式牛油雞的其中一種香料,並不是最主要的味道。醬汁還會配搭黃薑粉、蕃茄、忌廉等元素。入口香濃、帶小辣,忌廉味尤其突出。滑溜的雞肉配上這樣的醬汁,能不好吃嗎?黑蘭度豆蓉,是全晚的食品中最重味的。拿它拌印度米飯,效果不俗。

馬沙拉茶
Masala Tea

吃完主食,來一杯 Masala Tea。好香,好香。 讓溫潤的茶,暖一下心頭,靜待甜品上場。

皇雀脆餅伴櫻桃
Ghevar with Spiced Cherry

如果只能從餐牌上選一款甜品的話,我會選皇雀脆餅。以餐廳的名字命名, 是皇雀的招牌菜之一。 外層薄薄的很鬆脆,裡面卻是幼滑流心,微酸、甜味較重。脆餅上擺放著櫻桃,好看也好吃。

總結這次用餐經驗,十分佩服大廚把香料運用得出神入化。在保留度食品的神髓各精要,從印度引入獨特材料之外,亦巧妙地結合國際食材、烹調技巧與擺盤,打破傳統印度菜的限制,從頭盤到甜品,均驚喜十足。重點是價格親民,人均 250 港幣左右就能吃得很豐富。加上優越的環境和服務,米芝蓮一星乃實至名歸。
2017-04-24 2350 瀏覽
《一次生,兩次熟》最岩就係用黎形容我地同《皇雀》之間既關係,第一次我地好多野傻豬豬,連有免費水都唔知,比錢叫左支水飲,到今次我地除左有免費水飲仲有埋9折添!CP值大幅提高!其實9折好易有!只要你去威尼斯賭場入面申請做金莎會會員就得,免費嫁,夠21歲入去就可以!因為呢間係米芝蓮餐廳,賴生爲左尊重場合,專誠研究左一下餐桌禮儀!首先,唔好自己拉櫈坐,要等Waiter幫你,跟住連餐巾都唔好掂,佢地會幫你嫁啦,之後佢就會比drink menu你,通常有mineral water同sparkling water,但都要錢嫁,只要你話唔駛佢就會比普通水你(免費既) (屈小姐就無理咁多,一心淨係等野食炸)之後,當你落左order叫野食,仲會有個免費脆餅籃拎黎比你食住等嫁啦!因為所有野都即叫即煮,大約要30分鐘嫁!當日我地叫左2個前菜,2個main同3份naan,班waiters就好緊張(因為有1個main 同naan係後加既⋯),佢地勁驚我地覺得佢地服務唔好,又或者啲野有問題,其實係我地大食者,我地見其他枱一般叫1個main同2份naan share嫁咋!所以佢地好驚我地食唔晒!咪傻啦,有賴生係度麻!
《一次生,兩次熟》最岩就係用黎形容我地同《皇雀》之間既關係
!CP值大幅提高!

(屈小姐就無理咁多,一心淨係等野食炸

咪傻啦,有賴生係度麻
免費麵包籃
1)免費脆餅籃:⭐️⭐️⭐️⭐️

只要一落完order就會送,每次都唔同款既脆餅,今次果幾隻係條狀爲主,好脆!點上啡黑色個醬甜甜地幾好食!
印度烤鱈魚配秘制芒果酸辣醬
2)印香燒鱈魚伴秘制芒果酸辣醬:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

《皇雀》拎米芝蓮其中一個原因係佢既擺盤呀
,好靚又吸引到你既食慾

魚肉好實淨唔會散嫁!鱈魚味好出,配埋秘制芒果酸辣醬,酸酸甜甜又微辣,開胃又好味!
烤黑胡椒有機蜂蜜羊肉串
3) 烤黑胡椒有機蜂蜜羊肉串:⭐️⭐️⭐️⭐️

老實講,碟野同我地想像中既唔一樣,我地原本以為係一串串拮住既羊肉串,但係佢係免治羊肉煎出黎既肉卷
 羊肉味都有既,而且唔酥!而黑椒辣辣地配埋蜂蜜既微甜更加突出左佢本身既羊肉味,整體不錯,我地都幾鍾意!
印度洋蔥燴羊小腿
4) 印式洋蔥燴羊小腿 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢道菜就係第一次我地黎食果陣已經覺得驚艷既菜式!
羊小腿炆得超淋,一刀切落去就骨肉分離,最正既係佢連D筋都煮淋埋
,賴生同屈小姐都爭食筋位呢!(謎之聲:賴生明明想比屈小姐食晒嫁麻,但被強逼進食⋯
)!

加上個醬汁惹味,微酸但辣勁凌厲,辣味當你吞落去先係喉嚨湧番上黎!超正,點Naan一流!
(雖然今次個辣無上次咁辣,同後勁咁凌厲,不過都好好味!)
印式焗牛油雞
5)印式牛油雞 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢樣就係我地追加既小菜,旅行大食症又發作啦!係咖哩雞同牛油雞既選擇下,賴生揀左牛油雞,因為未試過麻!
果然冇揀錯,個牛油雞好正哦!!

本身有6大件去左骨既雞件,又滑又啖啖肉,雞味亦濃郁冇雪味!超得

更特別係佢個汁,比一般咖哩更杰!牛油融化晒係個汁入面,香得黎又令個汁起砂,食落好滑口又帶粒粒口感,好特別!另外牛油令個汁好香甜,甜得黎又唔會遮到個辣味,好岩唔太食得辣既人試
!而且因爲呢道主菜,我地專登叫多份Naan去點佢黎食,實在太好食啦!

點解我地會話一次生,兩次熟呢?因為第一次去見到個餐牌有幾種Naan,有選擇困難,而我地係好想試晒嫁,奈何我地個胃空間有限!順帶一提呢度既Naan清一色$38一份!
為左避免同一情況發生,屈小姐早於出發去澳門前已經細心做定功課,研究定唔同Naan既分別 (所以話,為左食,屈小姐真係會比200%心機架
,就等我地比D意見你啦⋯⋯
(識少少係度扮下代表先
印度茴香松餅
6)印式茴香飛餅 Qarqui Paratha:⭐️⭐️⭐️⭐️

飛餅係由印式餡餅轉變過黎,係將餡餅摺疊多幾層營造有幾層酥既層次,所以個餅係咁多中入面最脆嫁!
不過茴香味唔夠同埋只有2塊,除非你真係好鐘意脆既口感,如果唔係單食就一般,點醬食還可以!
印式餡餅
7) 印式餡餅 Kulcha (Amritsari): ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

而餡餅就由Naan進化出黎既,係Naan入面加入要夾既餡,塊餅係由2層餅皮形成,中間係可以打開既,所有餡料都晒中間入面!D餡基本上唔會跌/甩出黎嫁!

呢度既印式餡餅唔錯嫁,有4塊,口感亦偏脆,但冇飛餅咁脆,味道就比飛餅好
,就咁食又得,點醬食都得!我地叫呢個就包左幾種餡係入面,有蔥啦,洋蔥等等,都幾香好惹味!
風乾蕃茄辣椒Naan
8)風乾蕃茄辣椒乾Naan:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

我地一致認為呢款係最好食既! Naan就只係得1層分唔開既,咁D料點加呢?就係就咁鋪係Naan面,口感就係最軟熟果隻!

佢最好味既原因係:本身味道已經好正!風乾蕃茄酸味好出,配上辣椒乾,酸酸辣辣好正!
,當然,點醬食又另一味風味!

最後,我地叫得多過上次,但反而仲平呀,CP值大幅提升!雖然食唔到屈小姐本來想食果個石榴撻,因為太飽啦
屈小姐同到賴生一齊食到咁多好西,食少個甜品又有咩所謂呀!最緊要見到賴生食飽飽個滿足樣!不過賴生應承屈小姐,下次請你食番

#值得拎米芝蓮

• 印式洋蔥燴羊小腿
  • 印香燒鱈魚伴秘制芒果酸辣醬
  • 風乾蕃茄辣椒烤餅
  • 免費脆餅籃
好多人來這裡吃午市自助餐,我從不,她的價值不只於此。因米芝蓮而來,但非因米芝蓮而再來。餐前小食有印度薄餅及麵包脆條,附上三款印度醬料。石榴燒雞就即是tandoori chicken 走辣版,軟滑味好。而羊架亦是滑再加上香料也是一絕,一碟有兩大件。芒果咖哩鱈魚,咖哩溫和非淡有後勁,不過略嫌份量太細。而菠菜芝士更是比傳統更合味~無論配上 house red Merlot 或 house white Viognier 也沒有違和感。Sommelier 選 house wine 放menu 值得一讚 。再加上侍應的專業服務及優美環境。無論是否米芝蓮一樣 on my list .記住,晚餐去質素x2!綜合評價:食物>環境>員工*綜合性價比:Wow! 物超所值 (幾好啊! 唔錯,有機會一定再來)*性價比1. 抵!(不代表平)超乎想像的驚喜(嘩! 無論怎樣一定要再來! 抵啊)2. Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)
好多人來這裡吃午市自助餐,我從不,她的價值不只於此。

因米芝蓮而來,但非因米芝蓮而再來。
餐前小食有印度薄餅及麵包脆條,附上三款印度醬料。
而羊架亦是滑再加上香料也是一絕,一碟有兩大件。
芒果咖哩鱈魚,咖哩溫和非淡有後勁,不過略嫌份量太細。
而菠菜芝士更是比傳統更合味~

再加上侍應的專業服務及優美環境。

無論是否米芝蓮一樣 on my list .
記住,晚餐去質素x2!

綜合評價:食物>環境>員工

*性價比
2. Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)
3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)
4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)
5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)
2017-03-20
2017-03-14 1762 瀏覽
網上按米其林list搜出來的,週六same day reservation訂到7:30晚餐。 餐廳環境很好,正中的鏤空立體孔雀很漂亮。餐前'麵包' 頗具印度特色,好吃。Duo of soup: 香辣蕃茄湯,有機雞肉湯。香辣番茄湯沒有很辣,番茄味道足夠,更多的是蔬菜的味道。有機雞肉湯,完全沒有中國雞湯的味道,全然另一種特色。椰香烤扇貝。碗裡鋪墊的東西很多,扇貝比較入味,口感稍微有一點點偏老,不過總體這道菜還是很喜歡的。西葫蘆燴豆。西葫蘆感覺有點硬,整體味道比較平淡,單吃還可以,但是配naan或者米飯就不太足夠了。這種綿密的口感卻味道不足的菜,感覺不倫不類。當晚最愛,咖喱雞。咖哩味道很好,配naan吃很入味。雞肉很大塊,如果小塊一點就好了。不過印度菜的肉都切的很大塊。主食點了我一直愛吃的garlic naan,蒜香烤餅。這家的naan做的非常好,餅軟硬剛好,外酥內軟,蒜味也恰到好處。還點了roti印度飛餅,我還是更愛naan。飲料點了青檸蘇打,以為是小清新飲料,結果非常重口味。還點了watermelon splash西瓜火花,上来一喝是鹹的,讓廚房重新做也沒有改善,最後乾脆叫了一個簡單的西
餐廳環境很好,正中的鏤空立體孔雀很漂亮。
餐前'麵包' 頗具印度特色,好吃。

飲料點了青檸蘇打,以為是小清新飲料,結果非常重口味。還點了
watermelon splash西瓜火花,上来一喝是鹹的,讓廚房重新做也沒有改善,最後乾脆叫了一個簡單的西瓜汁。

吃過很多印度菜的我,依然有一些印度的味道接受不了。總體來講這家餐廳味道還可以,這環境加菜品絕對對得起他的價格。
掃食好西既旅程終於去到尾聲啦⋯,因為屈小姐最近愛上左咖哩,所以賴生就再次同Mr.O合作,加埋Google大神既協助,揀左呢間米芝蓮既皇雀印度餐廳!當然⋯賴生早係一個月前book定位啦!穩陣d麻!所以去到就即刻可以入啦!(可能因為我地平日夜晚去,全晚都仲有位嘅)一入去既感覺係:Wa!間餐廳樓底好高!張枱又好大!櫈都坐得好舒服呀!連裝修同裝飾都好有印度風味,幾好!服務都好好嫁,佢專登搵1個waiter serve 我地一枱,成餐飯都跟得好足!由入座,斟水,上菜,執野,埋單都好快手(有外國人waiters,又有講廣東話既,唔驚溝通唔到)不過呢,食呢間野最好要悠閒d食,因為呢⋯⋯佢d野係逐張逐張枱整既!waiter係你落完order之後會同你講大約要等幾耐嫁,而我地果晚唔算多人,大約坐左6成左右啦,我地都要等大概25分鐘,但佢不停有小食refill比你食住等,而且味道都唔錯嫁1)餐前小食 - 印度特色脆片拼盤配3款自家醬汁 (4星)(Free)- 有幾種唔同既脆片同脆條,每款本身既味道都唔同,有蝦味既,有胡椒味既!每種要配唔同醬先會更好食!賴生同屈小姐足足玩左一round先試哂,邊隻配邊款醬更

(可能因為我地平日夜晚去,全晚都仲有位嘅)

!連裝修同裝飾都好有印度風味,幾好!

(有外國人waiters,又有講廣東話既,唔驚溝通唔到

,但佢不停有小食refill比你食住等,而且味道都唔錯嫁

- 有幾種唔同既脆片同脆條,每款本身既味道都唔同,有蝦味既,有胡椒味既!每種要配唔同醬先會更好食!賴生同屈小姐足足玩左一round先試哂,邊隻配邊款醬更出色!好好玩

- 三隻醬分別係粉紅色-偏酸甜味,綠色-薄荷味,同啡色-偏辣味!各有特色

2)什錦拼盤 (4.5星)

- 有2舊石榴烤雞,燒大蝦x2,同埋1條香煎羊肉捲

- 石榴烤雞好出色,辣中帶點酸甜,味道層次好豐富,而且外脆內滑,真係必食!

- 燒蝦好大隻!彈牙爽口!再加上有少少咖哩係面!正

- 香煎羊肉捲就差dd,佢用免治羊肉整出黎,油左少少,而且羊肉味唔太出,比香料味遮左!

- 一個拼盤可以試到哂幾樣野,加上佢擺盤極靚! 果然係米芝蓮!

3)鷹嘴豆餅紅石榴乳酪沙律 (5星)

- 有3舊鷹嘴豆泥整成既三角形餅沙律,個質感唔會好死實,一切就分開到(個樣好似三角朱古力咁

- 每舊都帶點點微辣,配埋個乳酪同紅石榴加少少沙律菜一啖過食⋯甜甜辣辣都幾開胃

4)主角 : 炆羊小腿咖哩 (5星)

- 隻羊小腿超級大隻呀⋯⋯好似聰明笨伯飛果個斧頭咁大隻😂! 我諗用黎做武器,真係扑死人嫁

- 質感超正!佢雖然大隻,但炆得超淋,都唔駛用力切已經離晒骨!啖啖肉好正!最緊要連筋位都炆得好淋!
最難得上佢好有羊味但又唔羶!超好味!

- 個咖哩汁好正!一入口唔係好辣咁,但之後個辣就慢慢係喉嚨湧番上黎!好暖胃好惹味!點naan一流

5)蕃茄辣椒 naan (5星)

- 呢度個naan真係整得好好

- 外邊邊位係脆嫁,而中間又真係軟!成個naan都in in un un
又唔油!超正!

- 最緊要係真係見到同食得到有蕃茄乾碎同辣椒碎!入口酸酸地加好微辣!淨食同點咖哩食都勁正!淨係都夠味!
係賴生同屈小姐食過最好食既naan呀

6)cheese naan (5星)

- 一樣外脆內軟,in in un un,重要既係芝士拉絲+濃厚芝士味,一流!點埋咖哩,又唔會過咸,再多重味道享受!

- 單論Naan, 呢間係我地食過整得最好食既!

另外有樣野要提:佢之所以整得耐同拎米芝蓮,其實係佢個擺盤真心好靚
淨睇樣影相都好吸引!而且佢每樣野食價錢唔貴,service又好,係超抵食既米芝蓮!

不過係賴生食緊既時候,蚊都開緊餐
!賴生被咬2啖,好彩有細心既屈小姐一早準備左比日本版無比滴,賴生先可以專心陪屈小姐食呢餐飯炸

#賴生終於同Mr.O合作成功
#第一次比屈小姐讚揀得好
#最好食既Naan
#最細心既女朋友
餐前小食拼盤
什錦拼盤
鷹嘴豆餅紅石榴乳酪沙律
炆羊小腿咖哩
Tomato&Spicy and  cheese  naan
2016-11-21
餐前小食拼盤
什錦拼盤
鷹嘴豆餅紅石榴乳酪沙律
炆羊小腿咖哩
  • Cheese naan
  • 蕃茄辣椒Naan
2016-08-20 2428 瀏覽
香港朋友到訪澳門,於是相約佢地入住嘅酒店附近嘅餐廳,同埋平時搭船見佢promo好吸引。食物嘅名唔記得,但每樣都好靚好食。每樣價錢都係$100左右,但細細碟,啱幾個女仔一齊食好多款。呢啲餅,免費嘅,點嘅醬好味沙律+主菜甜品white wine室內裝修4個人食,埋單每人大概$250,同香港普通印度餐廳差唔多價錢,但呢間係一星,所以都唔算貴。
2016-07-14
White wine
2016-08-09 1618 瀏覽
看完表演, 晚上十時許, CEO就拉著我急急腳來到皇雀印度餐廳, 因為這裡十時四十五分last order, 時間剛剛好. 來這裡的原因, 只有一個, 米芝蓮一星. 說實在, 威尼斯人的餐廳大都是平民化, 只有皇雀能入圍米芝蓮, 自然有它特別之處.我們來吃宵夜, 或者當是輕餐, 但一樣有薄餅吃, 加上三色醬來吃, 辣辣的, 當堂更加開胃.菠蘿特飲 $60要來點喝的解辣, 菠蘿特飲混合了菠蘿汁, 橙汁, 以及蜜糖, 很甜蜜. 始終菠蘿永遠是我的選項.龍眼青瓜 $60CEO的龍眼青瓜, 混合了龍眼, 青瓜, 薄荷葉, 以及lemonade.印香石榴燒雞 $105看見這裡的大烤爐, 就知道燒烤類菜式是必選的. 這客印香石榴燒雞, 很有風味, 雞肉火候剛剛好, 肉嫩, 多汁, 有微微的石榴香, 相當驚喜.皇雀脆餅伴櫻桃 $88甜品方面, 皇雀脆餅伴櫻桃贏在脆餅很脆身, 而櫻桃是有玉桂的味道, 蠻吸引.自製雪糕 $58雪糕怪在, 吃雪糕是常識吧. 四款味道中, 選來Madras咖啡, 杏仁及藏紅花. 前者有濃烈的咖啡味道, 後者就帶藏紅花的味道, 以此品來作雪糕, 很特別.
菠蘿特飲 $60
龍眼青瓜 $60
印香石榴燒雞 $105
皇雀脆餅伴櫻桃 $88
自製雪糕 $58
2016-08-03 1377 瀏覽
澳門威尼斯人的餐廳相當之多, 但我最大興趣的, 還數皇雀印度餐廳, 連續三年得到米芝蓮一星榮譽的餐廳. 要知道倫敦有不少一星印度菜, 但在港澳, 就唯有皇雀有此成績. 是晚看完Shrek The Musical, 就來這裡吃頓宵夜.店子樓底高, 裝修型格, 跟傳統的印度餐廳相比, 是大有不同. 當然, 環境並不是最重要, 還是要有水準的食物, 才為王道.先來客薄餅, 很香脆, 亮點是那三色醬, 點上醬汁同吃, 辣勁十足, 蠻刺激的.龍眼青瓜 $60: 8.5分, 來點喝吧, 不喝酒, 就選來mocktail, 龍眼青瓜, 是混合了龍眼, 青瓜, 薄荷葉, 再加上lemonade, 很清新, 微甜, 特別是吃印度菜, 這杯飲品就解辣一流.菠蘿特飲 $60: 文迪就選來菠蘿特飲, 除了菠蘿汁之外, 還有橙汁, 以及蜜糖.印香石榴燒雞 $105: 9分, 鹹食只選來一款, 就是掛頭牌的印香石榴燒雞, 賣相是出奇的精緻, 像法國菜一般, 雞肉燒得很香口, 帶石榴的甜, 肉質很嫩滑, 加上檸檬汁同吃, 就能起了提味的作用.皇雀脆餅伴櫻桃 $88: 8.5分, 直接跳到甜品的環節, 皇雀脆餅伴櫻桃
皇雀脆餅伴櫻桃 $88: 8.5分, 直接跳到甜品的環節, 皇雀脆餅伴櫻桃是這裡的名物, 賣相很吸引, 脆餅很香脆, 配上甜美而帶玉桂香的櫻桃, 果真有水準.
自製雪糕 $58: 8.5分, 也來了客自製雪糕, 有兩款味道可選, 就選來Madras咖啡, 杏仁及藏紅花, 皆是幾特別的味道. Madras咖啡, 很香濃, 質感滑溜. 杏仁及藏紅花, 感覺上幾印度式, 有點點香料的味道.
皇雀印度餐廳, 環境舒適, 菜式擺盤精緻, 有心思, 當中的印香石榴燒雞, 皇雀脆餅伴櫻桃, 以及自製雪糕皆有水準, 連續三年得到米芝蓮一星榮譽, 很合理.
同步刊載
2015-12-22 2018 瀏覽
印度菜在港澳似乎並未太普及,而這家不但是澳門唯一獲得米芝蓮榮譽的印度餐廳(其實全澳門的印度餐廳大概只有十家左右吧。。),更了不起的是據聞他也是全亞洲唯一一家米芝蓮星級餐廳。之前與朋友來此慶祝生日,兩個人試了很多不同菜色。先送上飲料。我點了Wildberry Lassi。Lassi 是印度的傳統飲料,主要用乳酪、糖及水果等調製的凍飲,一般比較常見的是Mango Lassi。因為我喜歡莓子,所以點了WILDBERRY LASSI,味道酸酸甜甜有點草梅香味,很開胃。前菜方面,點了煎印式豆蓉餅配毛花果乳酪,也是這裡的SIGNATURE DISH。用上多種香料調味的豆蓉炸得金黃,吃下去很濃烈的豆蔻、丁香等等的味道。沾點甜甜酸酸的毛花果乳酪,令豆蓉餅吃起來更清爽。另外還點了一份沙律,竟然就這樣把生的紅蘿蔔、洋葱圈、西芹、蕃茄和豆子等堆砌而成,雖然有附上乳酪醬,但吃起來還是很乾,有點吃不慣。印式香辣大蝦跟想像的不同,原來蝦而攪碎溶入了咖喱醬汁中,這道咖喱口味偏甜適合不嘗辣的朋友仔,但蝦的味道有點被咖喱等香料蓋過了。咖喱羊則比較帶辣勁,羊肉的膻味被辛辣的咖喱中和了,羊肉肉質軟腍,夾在烤餅裡吃不錯呢印度

之前與朋友來此慶祝生日,兩個人試了很多不同菜色。

blueburry lassa
炸豆餅
沙律
咖喱蝦
咖喱
印度烤餅當然少不了,點了原味及蒜味的,原味酥脆質感較乾,而蒜味的較油,帶有蒜蓉香味像吃蒜蓉包。
Naan
慶祝紀念
聖誕節
blueburry lassa
炸豆餅
咖喱
Naan
2015-10-21 1729 瀏覽
「皇雀印度餐廳」獲米芝蓮評選為一星級美食餐廳,是全球獲米芝蓮評為星級美食餐廳的九間印度餐廳之一,亦是在亞洲唯一一間獲得星級的印度餐廳印度餐廳平日絶少光顧, 但一聽到是米芝蓮一星, 友人們就嚷著要去試平日中午12時左右到店, 人流不多, 只有六,七臺印度客及三數臺其他遊客店員介紹芒果拉斯, 説是很正宗的印度特飲,即是芒果乳酪飲品,有點甜,但芒果味香濃中午時候提供印度自助餐, 一切由頭盤開始印度沙津跟平常吃到的西式沙津賣相跟味道差不多, 都是較清新的蔬菜為主中間放著各種印度醃菜, 聽店員說是一口咖哩或肉類再一口醃菜地吃的炸豆及脆餅, 要配薄荷醬吃的左邊第一個青色的就是薄荷醬, 很開胃的而前面放著一小碗的是皇雀印度餐廳自制酸乳酪, 店員見我一臉猶豫地望著那些乳酪, 就主動説如果我怕酸乳酪太單調的話可以加上芒果醬的 (就是上圖第二排中間那碗)就跟他的建議試試加上芒果醬, 拌均乳酪之後吃, 就變成了芒果味乳酪, 我跟友人都覺得很好吃呀, 連吃了兩碗從透明玻璃可以看著廚師如何在兩個二百五十度高溫的印度黏土泥爐上一邊製作烤雞和羊肉廚師同時在另一邊烤製著熱騰騰及鬆軟的烤餅在這裡你可以點各種印度烤餅,如

中午時候提供印度自助餐, 一切由頭盤開始
炸豆及脆餅, 要配薄荷醬吃的
左邊第一個青色的就是薄荷醬, 很開胃的

廚師同時在另一邊烤製著熱騰騰及鬆軟的烤餅

在這裡你可以點各種印度烤餅,如果你對烤餅認識不多的話,可以請店員幫忙推介幾款
印度烤餅當然要配各種咖哩主食啦, 長長的桌子排著一盆盆印度熱盆, 其實印度主菜並不是全都是辣的,咖哩只是帶點兒辣,其他的都不是辣的,可以說是香料味重一些而已
左邊綠色的是芝士菠菜,大推!!

沒有太多香料味,芝士香軟
印度烤雞較想像中嫩滑多汁,店員不時送上現烤的烤雞,新鮮度高
可以用小碗盛著, 方便用烤餅沾來吃
甜品區除了有一些傳統印度超級甜的甜品外, 還有西式的小蛋糕及布甸
「皇雀印度餐廳」自助午餐由上午11時至下午3時供應,位於澳門威尼斯人地面樓層,鄰近酒店南面大堂及麥時利愛爾蘭酒吧旁。