2012-07-04
之前約咗幾位香港朋友—齊過澳門食翅兼遊玩,終於揀咗呢日過去由於亨利仔之前於澳門工作咗年,食盡唔少好嘢,當晚就約咗五位朋友去呢間酒家聚會,由於唔熟路,—到碼頭就跳上的士呢條街,大部份都超過七十年歷史,好有懷舊feel,去到酒家,留意到附近嘅食肆都係將厨房建於門口奇怪…,雖然係舊式酒樓,但係就比人—種好懷念嘅感覺去到,主人家亨利仔己好客氣咁點咗幾味佢推介嘅餸:1)雞湯翅煲:好濃嘅老火湯雖然雞味唔夠香(可能用冰鮮雞)但每碗都有一大注魚翅,好味2)金華火腿雞:原隻雞去骨斬件,於每件雞上面放上—片金華火腿,雞肉雖然清淡,但加埋金華火腿—齊放入口,咸香提味,正呀,可惜嘅係多口嘅蝦餃仔就食到果隻起咗骨嘅雞有雞湯翅味,隻雞係湯渣,但味道真的不俗3)膏蟹蓋蒸蛋:膏質甘香飽滿,蒸熟後放入加咗牛奶嘅蛋漿,超滑,火喉控制—流!4)薑葱炒蟹:夠鑊氣,油小,Ok!5)炒龍萣球:肉質太鬆,七成熟6)龍萣頭骨皮煲:有冬瓜及,·好味見隔離張枱果碟幾靚,再加多味:7)菠蘿咕噜肉:同隔離唔同,因由兩個唔同嘅師博炒,略差,但特別嘅係用酸薑、橋頭炒,好懷舊,味道就普通成餐飯食完後並無某道餸有重味精嘅感覺,難得難得!亨利仔埋單:
去到,主人家亨利仔己好客氣咁點咗幾味佢推介嘅餸:
4)薑葱炒蟹:夠鑊氣,油小,Ok!
5)炒龍萣球:肉質太鬆,七成熟
6)龍萣頭骨皮煲:有冬瓜及,·好味
見隔離張枱果碟幾靚,再加多味:
成餐飯食完後並無某道餸有重味精嘅感覺,難得難得!
亨利仔埋單:$3200(*¯︶¯*)
題外話/補充資料:
所有朋友到澳門食野,—定要睇餐牌,因有D黑店會有"唔同"嘅價錢牌,真係要小心呀!╮(╯▽╰)╭