2017-07-09
去澳門梗係要試特色嘅葡國菜啦!出發之前已睇過好多食評,見一間葡菜小餐廳唔錯,諗住打過去訂台,點知打左幾次都無人聽,去到walk in話要等90分鐘,於是我地決定轉場。臨時search見到呢間好似唔錯就決定試下佢。入到餐廳見到餐牌先知原來呢間餐廳有食評家推薦過,而且仲係華人第一間廉價葡菜,水平應該唔差,很是期待。我地甫坐低,侍應就問我地食咩,而且好熱心推薦佢地嘅燒雞、炸馬介休球同燒豬扒,我地就叫左果3樣。葡國燒雞(半隻)燒雞最先端上黎,份量比想像中多,一試,內質嫩滑軟腍,而且配埋特別嘅醬汁,令人胃口大開,忍唔住食多幾舊。意外嘅係d薯仔質感唔粉,有咬口。炸馬介休球其實我之前係其他餐廳食過馬介休球,覺得好粉,口感好dry,所以如果唔係為左令母親大心可以一試特色葡國菜,都唔會叫黎食。不過呢度嘅馬介休球真係扭轉左我對馬介休球嘅印象!佢表面好脆,炸得甘香,完全無油膱味,而且食得出入面嘅魚肉比較多,先唔會咁dry。加上香蒽碎增加左味道同口感!真係好好食!葡式燒豬柳雖然成餐飯覺得最普通嘅就係呢道葡式燒豬柳,不過其實佢味道都唔錯!豬柳煮得啱啱好,切開見到淡淡嘅粉紅色。另外,我好中意食配菜嘅青瓜,酸酸甜甜
葡國燒雞(半隻)
炸馬介休球
葡式燒豬柳
另外,我好中意食配菜嘅青瓜,酸酸甜甜好開胃!
無花果茶
值得一讚嘅係d侍應都好好人,上菜之後好貼心咁拎埋支茄汁俾我地,而且見我地自拍仲主動話幫我地影相!