2009-10-28 114 瀏覽
呢度係我地一行四人,兩日一夜澳門之旅既第二晚晚餐。黎澳門點都要食餐葡國餐! 係澳門,葡國餐廳我多數去阿曼諾同九如坊,唯九如坊水準下降,得返件木糠蛋糕係我至愛... 而阿曼諾又太葡國風味,怕今次同行者未必能接受。又想找多間葡國餐廳備用下,比自己第日多個選擇!所以參考下名食家門既推介,最後我地揀左ar蘇推介既呢間! 而為左就我地返港既船期,我地6:30pm就去到餐廳,可能因為早,無book位都無問題... 真係好彩早到,我地點好菜,坐多陣,已經有人等位!所以有興趣既食家都係book定位穩陣d!餐包:熱辣辣甘上枱!麵包面雖然好香脆,但太實,麵包都係香軟既好。而跟包既牛油一d都唔馬虎,係Lurpak 銀寶牛油~~ 西洋炒蜆:一句到尾,食鹽水蜆好過… 蜆都係避風塘炒蜆最好!紅酒煮牛尾(跟白飯):配菜有甘筍同薯仔。整體水準算中尚!論牛尾,又入味,又夠林!比九如坊既好得多多聲!但但紅酒汁…硬係差d…唔通找間好味既紅酒牛尾係件甘難既事?有無食家推介超好味牛尾過我?腐乳炒蟹:食唔到有腐乳味,個汁好濃好香,食唔到隻蟹本身夠唔夠鮮,但見蟹肉唔散,應該唔差。幾好食,但唔食得多,因為好溜。焗豬扒飯:呢個係我暫時
呢度係我地一行四人,兩日一夜澳門之旅既第二晚晚餐。

黎澳門點都要食餐葡國餐!
係澳門,葡國餐廳我多數去阿曼諾同九如坊,唯九如坊水準下降

。而跟包既牛油一d都唔馬虎,係Lurpak 銀寶牛油~~

西洋炒蜆:一句到尾,食鹽水蜆好過…
蜆都係避風塘炒蜆最好!

?有無食家推介超好味牛尾過我?

焗豬扒飯:呢個係我暫時食到最高分既焗豬扒飯。做法唔馬虎,先炸好豬扒,用葡國腸切幼粒、茄汁/膏、蛋炒香個飯底,再放之前炸好既豬扒係面,淋上特製茄醬,用瓦煲去焗!個豬扒邊仲有脆脆地,飯既乾濕度適中,豬扒既味道亦唔錯!整體品質相當好,所以係我地未同佢影張靚相之前,已經你一啖我一啖lu~
惟豬扒肉質麻麻,食完先知"味道"

總括而言:焗豬扒飯為呢餐生色不少!腐乳炒蟹、紅酒煮牛尾亦係必試item!成餐飯唔錯!坦白講,本人不能全部認同此名食家所推介既食物,有d推介認真麻麻!可能我未係佢個level啦!但今次經驗相當唔錯!算佢今次無介紹錯!

p.s. 寫食評前都會爬下文,避免同其他食家所寫既如出一轍,今次我仲有發現!發現我仲有好野未食到!就係焗釀蟹蓋、非洲雞、焗鴨飯。等我下次試試先
西洋炒蜆,無特別
紅酒煮牛尾唔錯,夠林夠香