2013-10-22 2138 瀏覽
澳門有番廿載歷史既茶餐廳已經越黎越少一入到新鴻發,可以見到好多都係d幫襯多年既老街坊,就知道呢度既野一定好食先喇門口擺放住舊茶室係各類雞蛋糕,超有冰室風味!經過時代變遷,舖頭墻身已貼滿打印既餐牌,就裝潢看,歷史既感覺褪減。不過...「味道卻與咸豐年前一模一樣」隔離枱茶客叔叔說。要數我的最愛,當然是新鴻發的豬扒包。 好多人都話澳門求其一間茶記既豬扒包都會整得吾差,究竟係咩原因呢?不得而知,但新鴻發的薄切豬扒包真係好好食。首先單睇豬仔包,烘得表皮酥脆但吾會硬身而戲肉豬扒雖薄但咬落肉汁十足比起名氣響噹噹既澳門豬扒包,我更鍾意推介外地黎既朋友試吾同地方既豬扒包,而新鴻發就係我一個香港朋友既至愛。作為奶茶控的檸檬認為一間茶餐廳既奶茶多少能夠反映茶記的食物質素。呢度凍咖啡/奶茶上枱時已經加左糖,我認為味道恰好(本人偏好重茶味少糖既奶茶)順帶一提,我覺得新鴻發既食物就價錢計係比其他茶餐廳偏高少少既(但份量十足冇偷工減料lo) 而飲品價格就比一般茶餐廳相宜。對於食野一定跟飲品既我黎講就幾好na,起碼吾會有種叫杯奶茶貴過個麵既心痛感覺先吖嘛〜哈!(因為我都遇過不少茶記食物平但飲品超貴既鬼祟定價策略,叫飲
澳門有番廿載歷史既茶餐廳已經越黎越少

「味道卻與咸豐年前一模一樣」隔離枱茶客叔叔說。

要數我的最愛,當然是新鴻發的豬扒包。

首先單睇豬仔包,烘得表皮酥脆但吾會硬身
而戲肉豬扒雖薄但咬落肉汁十足

(因為我都遇過不少茶記食物平但飲品超貴既鬼祟定價策略,叫飲品時會另到我好down,但我吾飲又吾得wo

另外想推介既係西多士,寸金尺土的小城中想要爽歪歪地大啖大啖食厚厚ge西多已經好難,而食到火候適中既金黃色西多就難上加難,而且呢度蜜糖一大罐俾你任加吾嬲。呢件西多士絕對食到滿滿的幸福感

(始終經油炸,太好味食出肚腩仔就貴客自理了)
10 分鐘 (堂食)
  • 豬扒包
  • 法蘭西多士