獅叔

Shiok Restaurant by ATUM
環境滿分,味道不過不失。偏港式易入口馬拉菜🥳・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍹 檳城蝦麵摻摻 HK$118・味道:個湯好重蝦味,蝦嘅fresh香加小小沙嗲奶香,個湯不錯。蝦仁雪到冇咩蝦味但冇雪味嘅,整體不錯。・口感:蝦仁好大粒彈牙,摻摻嘅油麵同米粉兩款麵都好夾,層次感足。🍜 咖央雪油烤吐司 HK$58・味道:咖央+牛油雙重抹醬,冇得死一定好食邪惡味道(ノ>ω<)ノ!咖央亦唔會好甜,一層咖央一層牛油,屙依she!!・口感:焗到脆口嘅熱多士,配凍冰冰嘅咖央同牛油,冰火交融,本波讚好👍🏻!🍲 馬來湯肉骨茶 HK$118・味道:佢冇蘇媽嗰啲咁重中藥香料味,但肉湯味都幾濃,整體不錯!・口感:暖胃唔會好鹹,係肉湯唔係肉汁,夠輕盈~🐤 馬來沙嗲雞串燒 HK$68・味道:睇落就劣嘅,食落就正常,不過呢個價錢大嚿啲肉會好啲。・口感:外皮焦香,內里再嫩滑啲更好。🍹 紅毛丹椰子冰 HK$36・味道:呢個有啲糖水味,唔甜嘅,但個味偏假甜,唔知係咪紅毛丹關係?btw冇椰子味~・口感:erm普通🥶。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:冇乜記憶點,味
環境滿分,味道不過不失。偏港式易入口馬拉菜🥳

🍹 檳城蝦麵摻摻 HK$118

🍜 咖央雪油烤吐司 HK$58
咖央雪油烤吐司

🍲 馬來湯肉骨茶 HK$118
・口感:暖胃唔會好鹹,係肉湯唔係肉汁,夠輕盈~

🐤 馬來沙嗲雞串燒 HK$68
・口感:外皮焦香,內里再嫩滑啲更好。
馬來沙嗲雞串燒

🍹 紅毛丹椰子冰 HK$36
・口感:erm普通🥶。
紅毛丹椰子冰

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:冇乜記憶點,味道正常唔伏嘅馬拉菜,份量OK,啱同friend子們影相食嘢~

daitouball
2024-03-31
$150 (Tea)
咖央雪油烤吐司
馬來湯肉骨茶
開頭仲諗緊點解會叫獅叔🦁呢個咁特別既名,跟住先發現原來係馬來西亞🇲🇾既俚語,係”好正”咁解,就勾起我既好奇心試下🤩 結果真係名副其實咁正🤤 啲野食既配搭幾特別同有心思,惹味又好食😋 而裝修就以sharp醒有活力既橙色🟠、黃色🟡同綠色🟢為主,行玩味復古風格,有好多搞鬼既poster同t-shirt, 幾chill😍(5 😍 係滿分,🤩係半分) 檳城蝦麵滲滲 🦐🍜 - $118 (好味指數:😍😍😍😍)一上枱就見到4隻鮮甜爽口既大蝦🦐,全部都剝左殼既,啖啖肉咁幾正🤤湯底🥣清澈,用左蝦殼🦐、蝦頭🦐同骨頭🦴去熬煮,色澤光亮,味道鮮甜又唔會漏,另外個麵底係滲滲,即係油麵🍜同米粉,雖然兩樣都索湯,但感覺唔同,口感會豐富啲~ 配料方面就有清新爽口既芽菜、香口綿密既雞蛋🥚、酥脆索湯🥣既油炸鬼同埋脆卜卜既蝦片🦐,連埋濃湯🥣一齊食都幾唔錯~鹹蛋黃肉鬆薯條🟡🐷🍟 - $68 (好味指數:😍😍😍😍😍)鹹蛋黃🟡配肉鬆呢個組合真係無得頂😍 個蛋黃醬🟡軟滑creamy,又酸酸甜甜咁,同時有少少鹹蛋黃🟡獨有沙沙地既口感,另外仲有啲一粒粒既鹹蛋黃🟡喺面頭tim~ 同時亦都有好足料既肉鬆🐷,味道鬆脆酥香,甘甜又有鹹香,同鹹

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
檳城蝦麵滲滲

檳城蝦麵滲滲 🦐🍜 - $118 (好味指數:😍😍😍😍)
鹹蛋黃肉鬆薯條

鹹蛋黃肉鬆薯條🟡🐷🍟 - $68 (好味指數:😍😍😍😍😍)
鹹蛋黃🟡配肉鬆呢個組合真係無得頂😍 個蛋黃醬🟡軟滑creamy,又酸酸甜甜咁,同時有少少鹹蛋黃🟡獨有沙沙地既口感,另外仲有啲一粒粒既鹹蛋黃🟡喺面頭tim~ 同時亦都有好足料既肉鬆🐷,味道鬆脆酥香,甘甜又有鹹香,同鹹蛋黃🟡真係相得益彰有double鹹香~ 薯條🍟炸到金黃香脆,裡面口感綿密,配埋個醬更加香口惹味,好食😋
炸雞配貓山榴蓮醬

炸雞配貓山榴蓮醬 🍗 - $88 (好味指數:😍😍😍😍😍)
炸雞🍗既炸皮夠薄,表皮酥脆唔會燶,裡面肉質細緻嫩滑,幾juicy,雞味🐥幾香濃唔會有雪味❄️ 配埋個貓山榴蓮醬真係不得了,榴蓮fans一定要試下呢個🤤 無諗過只係醬都可以有咁香濃既榴蓮味,味道香甜,沾少少食都齒頰留香,同炸雞🍗既味道都好夾,令到整體既味道再濃郁啲👍🏻
馬來湯肉骨茶

馬來湯肉骨茶 🇲🇾🍖🥣 - $118 (好味指數:😍😍😍😍)
另外小編叫左肉骨茶🍖☕️試下~ 主要以中藥同香料煲成,裡面有當歸、黨蔘、桂皮、川芎等等,馬來版🇲🇾既就加埋黑醬油,可以令到啲豬肉🐷色澤透亮誘人,脂肪、肉同中藥熬燉而成既湯底🥣,甘甜帶有鹹香,溫潤有餘韻~ 另外豬骨🍖既份量都幾多,肥瘦適中同埋豬味🐷幾重,旁邊配左香甜醇厚既黑醬油可以蘸,仲有埋爽滑既金菇菜、清香既豆卜同埋香脆既油炸鬼,感覺幾滿足😌 如果味道再濃啲就更加好~
咖央雪油烤多士

咖央雪油烤多士 🧈🔥🍞 - $58
個咖央醬係以以椰漿🥥、斑蘭葉🌱、雞蛋🥚等等製成既,質感醇厚,味道清新香甜,配埋軟滑有鹹香既半融牛油🧈,層次更加豐富,口感更加濕潤~ 連埋烘到金黃有焦香既多士🍞一齊食,雖然邪惡😈但係滿足😌

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
檳城蝦麵滲滲
炸雞配貓山榴蓮醬
咖央雪油烤多士
🖼️餐廳室內採用開放式設計,使用橙黃綠等鮮明飽和的色彩為主調,不複雜俐落,給人年輕自由自在的感覺。🧡💛💚整體環境氛圍輕鬆熱鬧,店員服務非常親切,與傳統星馬餐廳不同,給人帶來帶來一種年輕活力的感覺!👻如果坐在玻璃窗座位,更加可以感受到天然光線,同時也可以欣賞外面的旺角街景,絕對是一頓愉快的用餐體驗~!☄️🌤️😆💥檳城蝦麵摻摻 $118這道菜式以新鮮蝦熬煮的蝦湯為主角,上桌時蝦肉非常飽滿大隻,色澤透亮,加入香脆的豆皮脆片的賣相更顯得誘人多汁。一攝入口中,清澈的蝦香混合蝦麵和油麵帶來獨特口感,充滿豐富的東南亞風味。💥星加坡叻沙蝦麵 $118這碗叻沙的精髓在於每一口都能清晰品嚐到蝦肉的爽彈和咖喱的濃稠,兩者的完美結合讓人欲罷不能。湯底色澤深黃濃郁,賣相非常豐富精緻,除了鮮蝦,加上雞蛋、豆卜和其他香料,將整體口感提升一層。💥馬來沙爹豬串燒 $68鮮嫩多汁的豬肉串燒表面燻得微焦,沙爹醬汁偏鹹,不過香料和花生🥜味道濃郁,帶出豐富香氣。一口咬下,豬肉汁四溢,讓人不由自主一口一口地品嚐。🐖💥美祿咖央烤吐司 $78吐司表面烤得非常金黃香脆,灑上滿滿的美祿巧克力粉🍫,內層夾住軟嫩的咖央醬,非常香甜。建議喜歡甜的朋

💥檳城蝦麵摻摻 $118

💥星加坡叻沙蝦麵 $118

💥馬來沙爹豬串燒 $68

💥美祿咖央烤吐司 $78
吐司表面烤得非常金黃香脆,灑上滿滿的美祿巧克力粉🍫,內層夾住軟嫩的咖央醬,非常香甜。建議喜歡甜的朋友嘗嘗!

💥斑蘭椰子冰 $36
這杯飲品的漸變層色很漂亮,以新鮮的椰青水和斑蘭汁混合而成,呈現翡翠色澤,入口即被清新的椰青香氣撲面,口感涼爽易入喉。🍃

💥椰皇 $42
吃完濃味的菜式,當然要喝味道清新醒神的椰皇水!餐廳以原個椰皇呈上,未加任何糖分,原汁原味地保存椰皇水清新純粹的自然滋味。🥥

獅叔 SHIOK
旺角奶路臣街17號The Forest 110-111號舖
Shiok! 係星馬人的俚語 意思類似「正啊」用得呢個字做餐廳名想必一定對自己嘅出品好有信心咁究竟呢度嘅料理係咪真係咁正🤤配得上Shiok 一名呢?評價食物之前🍜先講下餐廳環境店鋪以紅、橙、黃色為主色調用色鮮艷有活力就連食物也用上不同色彩嘅碗碟盛起🥣令人心情亦為之一振星加坡叻沙蝦麵($118)一上碟 叻沙湯底嘅香味馬上撲鼻而來😋配上掛湯嘅油麵 惹味非常配料有豆卜、魚蛋、蝦🍤、蛋🥚等檳城蝦湯泡脆米飯($118)蝦湯味道清淡而味美配料同樣有豆卜、魚蛋、蝦🍤、蛋🥚等再將脆米放進湯中泡幾泡 使其完全吸收湯汁 非常入味🤤馬來湯肉骨茶($118)湯底清甜 藥材味唔算太重 較易入口最近天氣寒冷 店員都叫我哋飲多啲 身體都暖啲🤣伴上鬆脆嘅油炸鬼 吸收湯汁後更為味美美祿咖央烤吐司($78)美祿、阿華田西多士最近見唔少唔知配上咖央吐司 味道又如何?當然係邪惡同美味一齊Double Up🤣除咗面頭鋪滿美祿粉 入面仲有超多朱古力醬🍫雖然食落比較甜 但同朋友一人一件share嚟食就啱啱好👍🏻炸饅頭 ($20)本來對味道冇太大期望但最後卻令我們起出望外饅頭外脆內軟🥖 麵粉質感軟糯如棉花糖但食落一啲都唔黐牙比一般炸
Shiok!
係星馬人的俚語 意思類似「正啊」
用得呢個字做餐廳名
想必一定對自己嘅出品好有信心
咁究竟呢度嘅料理係咪真係咁正🤤
配得上Shiok 一名呢?

評價食物之前🍜
先講下餐廳環境

店鋪以紅、橙、黃色為主色調
用色鮮艷有活力

就連食物也用上不同色彩嘅碗碟盛起🥣
令人心情亦為之一振

星加坡叻沙蝦麵($118)

一上碟 叻沙湯底嘅香味馬上撲鼻而來😋
配上掛湯嘅油麵 惹味非常
配料有豆卜、魚蛋、蝦🍤、蛋🥚等

檳城蝦湯泡脆米飯($118)

蝦湯味道清淡而味美
配料同樣有豆卜、魚蛋、蝦🍤、蛋🥚等
再將脆米放進湯中泡幾泡
使其完全吸收湯汁 非常入味🤤

馬來湯肉骨茶($118)

湯底清甜 藥材味唔算太重 較易入口
最近天氣寒冷 店員都叫我哋飲多啲 身體都暖啲🤣
伴上鬆脆嘅油炸鬼 吸收湯汁後更為味美

美祿咖央烤吐司($78)

美祿、阿華田西多士最近見唔少
唔知配上咖央吐司 味道又如何?
當然係邪惡同美味一齊Double Up🤣
除咗面頭鋪滿美祿粉
入面仲有超多朱古力醬🍫
雖然食落比較甜
但同朋友一人一件share嚟食就啱啱好👍🏻

炸饅頭 ($20)

本來對味道冇太大期望
但最後卻令我們起出望外
饅頭外脆內軟🥖
麵粉質感軟糯如棉花糖
但食落一啲都唔黐牙
比一般炸饅頭好食👍🏻
2024-01-25
獅叔𝕊𝕙𝕚𝕠𝕜源自星馬人的俚語 解為「好正」之意💡餐廳裝修走玩味復古風格💈顏色鮮豔以橙,黃及綠色為主 🟠🟡🟢主打星馬地道菜式 並加入創新元素有驚喜🤩珍多尖蕊龍鬚冰🥥🍹珍多冰加上龍鬚糖元素,用來打卡一流𝕚𝕘𝕒𝕓𝕝𝕖🤩,喝到香甜的椰汁🥥,底部有三色粉條ℚ彈增添口感貓山王榴槤白咖啡(熱)☕一上桌子就聞到陣陣榴槤飄香,也喝到濃厚的榴槤味,咖啡奶味較重,蓋過咖啡的苦澀味,攪拌後也喝到榴槤蓉,喜歡榴槤的朋友值得一試😋檳城蝦麵摻摻🦐🍜湯底有鮮甜濃郁的蝦味,配上𝟜隻鮮甜爽彈的大蝦🦐,雞蛋🥚,油條,摻摻是混入了米粉及粗身油麵,口感豐富鹹蛋黃肉鬆薯條🍟份量多得驚人🤩,上桌時嘩了一聲,表面佈滿超多肉鬆,中間還有蛋黃醬及鹹蛋黃碎,肉鬆及蛋黃醬覆蓋了鹹蛋黃味,但仍然很好吃,物超所值💯娘惹蒜米酥脆魷魚🦑魷魚外層炸得黃金酥脆,入口煙韌彈牙,並灑上香脆的蒜米來調味很惹味😋馬來風光🥬是參巴醬炒通菜,味道帶點微辣🌶️,辣中也帶有少少甜,加上炒洋蔥片🧅相當惹味美祿咖央烤吐司🍞吃星馬菜必點的咖央吐司🍞,烘得很脆的吐司,中間塗上厚厚的牛油及咖央醬,表面舖滿大量美祿粉,是超邪惡的甜品😈,個人來說覺得有點甜膩,螞蟻人一定很喜歡,如果
獅叔𝕊𝕙𝕚𝕠𝕜源自星馬人的俚語 解為「好正」之意💡
餐廳裝修走玩味復古風格💈
顏色鮮豔以橙,黃及綠色為主 🟠🟡🟢
主打星馬地道菜式 並加入創新元素有驚喜🤩

珍多尖蕊龍鬚冰🥥🍹

貓山王榴槤白咖啡(熱)☕
貓山王榴槤白咖啡(熱)

檳城蝦麵摻摻🦐🍜

鹹蛋黃肉鬆薯條🍟

娘惹蒜米酥脆魷魚🦑
娘惹蒜米酥脆魷魚

馬來風光🥬
馬來風光

美祿咖央烤吐司🍞
吃星馬菜必點的咖央吐司🍞,烘得很脆的吐司,中間塗上厚厚的牛油及咖央醬,表面舖滿大量美祿粉,是超邪惡的甜品😈,個人來說覺得有點甜膩,螞蟻人一定很喜歡,如果不太吃甜的話,普通的咖央就能滿足
美祿咖央烤吐司

整體食物份量十足吃得飽🫄,價錢又親民👍,還有店員服務態度很友善招呼周到,下次再回訪試試其他菜式🧡

2023-12-23
$276 (Lunch)
珍多尖蕊龍鬚冰
貓山王榴槤白咖啡(熱)
娘惹蒜米酥脆魷魚
馬來風光
美祿咖央烤吐司
星馬菜我比較少食,之前都係淨係食過蘇媽x2😂今次食呢日間獅叔應該叫做新過一排,佢每道菜式都份量唔錯同幾好味😋價錢上我覺得算係中等還好👍🏻1️⃣蒜虎蝦球飯粒🍙🍤 $118[🅁🄰🅃🄴 5/5]一開始睇相以為會好細份,但係每隻蝦球佢都好大隻,而且好彈牙好多肉👍🏻🩷而個飯粒亦都有調味唔會好乾身😋推薦!2️⃣馬來風光🥬 $78[🅁🄰🅃🄴 5/5]呢個炒通菜,非常入味開胃😋唔會太鹹,又大少少辣👍🏻唔錯3️⃣馬來甘香炒啦啦🧆 $128[🅁🄰🅃🄴 5/5]個菜式炒啦啦,叫嗰陣完全唔知係咩嚟😂原來係炒蜆!見佢$128以為會又貴又唔抵食,點知嚟到隻隻都大大隻,好多肉,而且個醬汁小辣,真係唔夠喉😆🌶️4️⃣辣死你媽🍗 $118[🅁🄰🅃🄴 3.5/5]反而呢個辣死你媽😂個名同道菜完全唔一樣,完全唔辣,對比起之前食過蘇媽x2 個雞髀飯,呢個簡直完勝🍗👍🏻個雞髀肉都仲好嫩滑,而且個醬汁同啲魚乾仔幾夾5️⃣新加坡喇沙蝦麵🍜 $118[🅁🄰🅃🄴 3.5/5]濃郁嘅喇沙味,麵同餸嘅份量都算多👍🏻真係算係咁😂唔識講6️⃣馬來奶油咖喱雞+油酥手抓餅🥘🫓 $118 & $52[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]呢個奶油咖喱雞同埋手抓餅係分開叫,個手抓餅加個咖喱真

1️⃣蒜虎蝦球飯粒🍙🍤 $118

2️⃣馬來風光🥬 $78
[🅁🄰🅃🄴 5/5]
呢個炒通菜,非常入味開胃😋唔會太鹹,又大少少辣👍🏻唔錯

3️⃣馬來甘香炒啦啦🧆 $128

4️⃣辣死你媽🍗 $118

5️⃣新加坡喇沙蝦麵🍜 $118
[🅁🄰🅃🄴 3.5/5]
濃郁嘅喇沙味,麵同餸嘅份量都算多👍🏻真係算係咁😂唔識講

6️⃣馬來奶油咖喱雞+油酥手抓餅🥘🫓 $118 & $52
[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]
呢個奶油咖喱雞同埋手抓餅係分開叫,個手抓餅加個咖喱真係超好食✨😋啲咖喱雞都好多舊,唔會又貴又唔抵食👍🏻

7️⃣海鮮豬肉老鼠粉🍲$118
[🅁🄰🅃🄴 3.5/5]
呢個老鼠粉就一般啦😂因為我唔係好識分狗仔粉同老鼠粉,食落都好似差唔多🤣不過佢又唔會好鹹同埋好肥膩,share食我覺得OK👍🏻

8️⃣馬來沙嗲豬&雞串燒🍢 $68
[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]
沙嗲豬同雞串燒都正常發揮👍🏻都幾好食🤓

9️⃣荔枝冰&椰子冰🍹$36
[🅁🄰🅃🄴 3.5/5]
我哋叫咗三杯嘢飲,三隻唔同色,淨係個賣相已經好吸引☺️💜❤️💚✨我就冇份飲啦,不過聽返啲feedback都唔錯👍🏻

🔟咖央雪油烤多士&美祿咖央烤多士🍞 $58 & $78
[🅁🄰🅃🄴 4/5]
佢嘅烤多士要趁熱食!嗱,呢啲先係咖央多士㗎嘛😮‍💨❤️諗起上次喺某間旺角餐廳叫嗰個🌝簡直不堪入目,佢放牛油同咖央比例上比較好,唔會太多牛油令到咖央味冇咗,同啲姊妹一人一舊就唔怕肥啦🤓🫢🤫

總結我覺得呢間餐廳裝修又特別✨嘢食又好味😋價錢都唔算特別貴❤️!可以一試👍🏻🤓

✨推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️️️️⭐️ (滿分五粒星,⭐️=一粒星🌟=半粒星)

📍地址:獅叔 (旺角) 🦁
2024-03-14
  • 馬來沙爹雞串燒
  • 馬來湯肉骨茶
2024-04-18 51 views
最近香港星馬菜餐廳越開越多,獅叔除左主打星馬茶外,仲加入新派元素,味道有新意!!店鋪環境開揚,裝潢非常摩登,充滿年輕活力!!🎪- 鹹蛋黃肉鬆薯條 HK$68 🥚🍟咸香十足炸薯條!!微微鹹蛋黃香氣,加上咸香十足豬肉鬆及炸得香脆幼薯條,無得輸!!- 檳城大蝦炒粿條 HK$118 🦐🍝星馬經典菜式!!大蝦口感爽脆非常大隻,滑嫩粿條加入蛋絲以黑醬油大火炒得香口,味道微甜咸香。芽菜、韭菜及洋蔥等配料添加爽脆口感。- 美祿咖央烤吐司 HK$78 🍫🥪必叫濃郁甜品之選!!烤吐司搭配美祿粉及朱古力醬濃郁無比,中間夾入大片牛油及咖央,香氣迫人,牛油半融化超邪惡,絕對唔可以錯過!!- 斑蘭椰子冰 HK$36 🥥🍹清新結尾!!結合了斑蘭香氣和椰子水清新味道,為一餐最後清新味蕾!!

- 鹹蛋黃肉鬆薯條 HK$68 🥚🍟
檳城大蝦炒粿條

- 檳城大蝦炒粿條 HK$118 🦐🍝

- 美祿咖央烤吐司 HK$78 🍫🥪
斑蘭椰子冰

- 斑蘭椰子冰 HK$36 🥥🍹

檳城大蝦炒粿條
斑蘭椰子冰
星加坡叻沙蝦麵好足料有豆卜、兩隻大蝦、魚蛋、烚蛋,配摻摻麵但係湯底唔夠濃 唔係特別辣🙁檳城蝦麵除咗個湯底之外其實同叻沙麵一樣😅,多咗一隻蝦同埋少咗魚蛋湯底蝦味唔夠濃😕午市套餐包嘢飲,呢個價錢都幾抵食👍🏻—𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: if only in the area💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $80 𝗉𝗉 (lunch)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 6.5/10📍 獅叔 旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓110及111號舖
星加坡叻沙蝦麵

好足料有豆卜、兩隻大蝦、魚蛋、烚蛋,配摻摻麵

但係湯底唔夠濃 唔係特別辣🙁
檳城蝦麵

除咗個湯底之外其實同叻沙麵一樣😅,多咗一隻蝦同埋少咗魚蛋

湯底蝦味唔夠濃😕

午市套餐包嘢飲,呢個價錢都幾抵食👍🏻

𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $80 𝗉𝗉 (lunch)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 6.5/10
📍 獅叔
$80 (Lunch)
2024-04-11 24 views
較早前某電視節目介紹了這餐廳, 見其飲品珍多尖蕊龍鬚冰很眼熟, 令我想起毗鄰餐廳"青花"的龍鬚糖三色冰, 原來這兩間餐廳都是ATUM旗下的餐廳, 怪不得兩杯飲品這麼相似。是次光顧, 主要是為了那杯珍多尖蕊龍鬚冰, 不管是Lunch Menu還是Tea Set, 也沒有這款飲品的選項, 也不能補差價轉飲這款飲品。考慮了一會, 原本打算單點檳城大蝦炒粿條 ($118) 加一杯珍多尖蕊龍鬚冰 ($46), 但經店員提點, Lunch Menu 的檳城炒粿條連飲品 ($72) 加一杯珍多尖蕊龍鬚冰也只是 $118, 雖然 Lunch Menu 的份量和蝦的數量會不同, 亦需多喝一杯飲品, 但這組合的確較便宜, 忍不住大讚了這店員。1) 珍多尖蕊龍鬚冰 $462) 午市套餐 $92- 主食: 檳城炒粿條- 飲品: 龍眼茶- 小食: 炸雞皮卷3) all + 10%炸雞皮卷外皮炸得微脆, 肉質juicy嫩滑, 單吃不沾醬也感到味道不俗, 沾上自家製的叁巴醬, 甜辣味濃, 增添層次。檳城炒粿條材料豐富, 有爽口大蝦兩隻, 大量豆乾, 洋蔥和芽菜, 加入甜辣醬拌勻, 增添風味。雖然粿條上色均勻, 但一

珍多尖蕊龍鬚冰 + 午市套餐

- 小食: 炸雞皮卷
3) all + 10%
炸雞皮卷

檳城炒粿條

檳城炒粿條材料豐富, 有爽口大蝦兩隻, 大量豆乾, 洋蔥和芽菜, 加入甜辣醬拌勻, 增添風味。雖然粿條上色均勻, 但一餅餅的, 感覺黏笠。
龍眼茶

龍眼茶有龍眼數粒, 冰量和甜度適中, 是不錯的選擇。

珍多尖蕊龍鬚冰

珍多尖蕊龍鬚冰是打咭飲品, 珍多冰上加上大球三色龍鬚糖絲, 不管是賣相, 顏色, 還是味道, 也很吸引。珍多猶如幼條的銀針粉, 軟硬適中, 有齊三色, 為椰香滿滿的椰汁增添色彩。龍鬚糖一絲絲的, 質感稍硬稍挺, 但入口即溶, 是小確幸。
2024-03-20
$151 (Tea)
珍多尖蕊龍鬚冰 + 午市套餐
炸雞皮卷
龍眼茶
2024-03-22 53 views
8.5/10檳城大蝦炒粿條 - 8/10:DD辣但係好惹味好香蝦醬味,D蝦肉又大粒又彈牙,粿條煙煙韌似幼版河粉,本人怕辣都吃到不系好停到,所以鐘意吃辣人士gogogo!美祿咖央烤吐司 - 9/10:超級邪惡嘅必吃甜點!脆脆嘅吐司鋪滿美祿粉再淋上朱古力醬,中間夾住一層牛油同咖央,成個配搭一定唔會唔好吃。再加上吃落去除左有牛油中和返個甜味佢嘅朱古力醬唔會好甜,懷疑系黑朱古力醬,veli good!咖央蘋果金寶配雪糕 - 4/10:呢個大失望,本身冧住會係有餅皮嘅apple crumble甜品,點知出到黎系一pat嘅蘋果蓉上面舖層咖央同椰子脆,隔離有一細舊vanilla雪糕。首先質地已經唔系好岩我口味,而且好甜,仲甜過舊vanilla雪糕,性價比都唔高,所以下次唔會再點呢個吉仔酸梅水 - 7/10:甜甜酸酸嘅,吃咁多甜野飲呢杯幾清新,不過不失!額外值得讚嘅系customer service 超好! 10/10,個個staff又nice又細心 <3
8.5/10

• 美祿咖央烤吐司
和朋友逢星期五晚上的約又黎啦!今次係試 旺角既 「獅叔」,黎到已經俾佢既裝修吸引左!🟥🟧🟨裝修算係繽紛嘅茶餐廳感覺,新式復古風,俾人一種活潑既感覺🤩一開始未齊人叫黑醬江魚仔蘿蔔糕和加多加沙律🥗之後就陸續嗌其他唔同嘢食.🤩重點推介:(冇影到相)炸饅頭$20 佢呢個係即時煎炸,口感鬆軟,原本連我唔太鍾意食炸嘢嘅人都覺得唔錯!叄燒鱈魚$148隔住兩個人都聞到浸香味,啲魚肉十分之軟熟!最後花費係$650 ,我哋總共有五個人.平均$130/人,不過依度有限制用餐時間,如果大家係想傾偈嘅話呢度就未必適合✨
和朋友逢星期五晚上的約又黎啦!

🤩重點推介:(冇影到相)
炸饅頭$20

叄燒鱈魚$148

隔住兩個人都聞到浸香味,啲魚肉十分之軟熟!

最後花費係$650 ,我哋總共有五個人.
黑醬江蘿蔔糕
加多加多沙律
  • 叄巴燒鱈魚
今日想介紹個超滿足配搭🤩啖啖肉辣椒炒蟹肉配炸饅頭,另外竟然有餐廳夠膽試將榴槤同炸雞放埋一齊💣感覺仲出乎意料地好,一齊睇睇呢間新派星馬菜!-檳城蝦湯泡脆米飯🦐飯粒吸滿濃郁蝦湯好飽滿😆 先飲一啖湯,將米通搣碎米通加入飯中,就可以享受到雙重口感-辣椒炒蟹肉配炸饅頭⚱️滿滿蟹肉鋪係面 蟹肉份量完全唔孤寒🦀咖喱汁加埋金黃饅頭真係超夾!-炸雞配貓山榴槤醬🐔🍗炸雞好有驚喜,醬汁調配後好易入口,無左種好強烈霸道嘅味道,反而係帶溫和的榴槤香。醬汁好滑身,包住香脆的炸雞幾襯-最後試埋招牌三色咖央醬吐司經典班蘭好好食🤩-🏡: 獅叔📍旺角THE FOREST 1樓110及111號舖
檳城蝦湯泡脆米飯🦐
辣椒炒蟹肉配炸饅頭
2024-02-02
辣椒炒蟹肉配炸饅頭
2024-02-17 100 views
最近知道旺角 The Forest 入面有間星馬菜 、環境充滿特色 、裝修好 colourful😍, 所以去試吓!馬來沙嗲豬串燒:燒嘢得剛剛好、肉質唔會太乾、沙嗲醬味道香濃,好滋味!辣死你媽:名字好攪笑、 其實係香脆嘅燒雞髀,好大隻、炸到外脆內軟,再配上好多銀魚仔 、花生粒、青瓜、口感豐富!而椰香飯🥥帶有淡淡嘅椰子味、加上辣醬、好好食呢!巴東牛肉:牛肉炆得好軟淋、帶有微微的辣,香料味道好突出!我叫了炸饅頭用來配這個牛肉一齊食,好惹味呀!美祿咖央烤吐司🍞 :香脆嘅吐司外層鋪滿厚厚的美祿粉 、而吐司入面有半溶嘅牛油同咖央醬,我超鍾意食呢個、好邪惡呢😍蝶豆花荔枝冰;賣相一流、顏色好靚💜味道唔太甜、好清新呢!

蝶豆花荔枝冰;賣相一流、顏色好靚💜味道唔太甜、好清新呢!
2024-02-15 81 views
餐廳個名好易記 ‘獅叔’, 原來是取其廣東諧音,Shiok 係星馬俚語,即係‘’正呀‘’ ‘咁嘅意思! 餐廳是以鮮艷的顏色做主調,紅紅橙橙,好有精神活動的感覺,好有星馬夏日feel🔮馬來沙爹猪雞串兩款肉都好軟嫩,燒得剛剛好,最正係個沙爹汁,微辣帶甜又有花生醬香,十分惹味🔮馬來燒雞翼先秘製馬來調料醃雞翼,外面燒得微焦甘香,內裡雞肉嫩滑Juicy, 火喉剛好,香口惹味呀~🔮炸雞皮卷雖然有D邪惡,將雞皮包緊雞腿肉先炸後燒,雞皮勁香脆的,入口還有爆汁之感,好正呀~🔮鹹魚仔炸豆腐星馬料理好多時都會見到咸魚仔,鮮味香口,助攻一流,豆腐外脆內嫩滑lulu🔮娘惹蒜米脆魷魚鹹蛋黃和炸蒜碎,蒜香十足,份量還比想像中多,魷魚又煙韌,口感十足🔮檳城蝦麵摻摻星馬menu一定有蝦麵摻摻,此店家的摻摻,蝦湯色澤看似味濃,實際入口是鮮甜鮮蝦味,微咸勁鮮,蝦肉彈牙,惨摻麵和豆卜吸收了湯頭的味道,十分惹味🔮蒜虎蝦球飯粒將椰漿飯搓成一個個像乒乓球差唔多大的飯球,椰香十足又軟綿黏糯;蝦球大大隻,爽口彈牙,上面頭灑上海量的炸蒜碎,更惹味十足🔮猫山皇榴槤白咖啡榴槤控must try!!聞落勁香咖啡味,入口味道好過癮,先是香濃的咖

🔮馬來沙爹猪雞串

🔮馬來燒雞翼

🔮炸雞皮卷

🔮鹹魚仔炸豆腐

🔮娘惹蒜米脆魷魚

🔮檳城蝦麵摻摻

🔮蒜虎蝦球飯粒

🔮猫山皇榴槤白咖啡
榴槤控must try!!聞落勁香咖啡味,入口味道好過癮,先是香濃的咖啡味,但係不消3秒,那道濃香的榴槤味好似湧出來咁,勁香濃,且味道一直徘徊在口腔內,久久不散,好正呀!
2024-02-14 87 views
//08 02 24 晴天🌞20:30 旺角 The FOREST@atumshiok𝑺𝑯𝑰𝑶𝑲 ☺︎ 「新加坡」英文叫做𝘚𝘪𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩,係融合福建話、馬拉話、印度話而成。雖然,呢種獨特嘅英文,唔係人人都識。但以下呢個字,相信去過「新加坡」旅行嘅朋友都應該有聽過。𝘚𝘩𝘪𝘰𝘬 —— 齋睇拼音大約可以估到係個「爽」字,但原來當地嘅後生仔,除咗用嚟形容「爽」之外,仲會形容埋「好好味」嘅意思。所以,如果下次喺「新加坡」聽到呢個字,你同我都實知道附近一定有好嘢食啦!🔻星加坡辣椒蟹肉配4件饅頭 HKD$168ꕀ有大量已拆殼嘅蟹肉 食起嚟超級爽醬汁唔算好辣 反而有類似咖喱混合蕃茄嘅味道另外 饅頭全部炸到金黃色 當淋上蟹肉同醬汁 每一啖都集齊 香、脆、軟 呢三種感覺 推介必食之選🔻辣死你媽 HKD$118ꕀ燒雞髀大隻、多肉 兼且外皮酥脆跟鹹鮮香辣嘅叁巴醬 非常合襯個人覺得呢款叁巴醬嘅味道 係我暫時食過最濃郁嘅另一重點椰漿飯 入口微微濕潤 當中散發住淡淡嘅椰香 再配埋脆卜卜嘅魚仔乾同花生 口感可以話係相當豐富🔻炸雞皮卷配叁巴醬 HKD$82ꕀ炸雞卷入口熱辣辣兼彈牙要讚雞皮夠薄、夠香脆 裏面包住嘅雞肉
08 02 24 晴天🌞
20:30 旺角 The FOREST
@atumshiok

𝑺𝑯𝑰𝑶𝑲 ☺︎

🔻星加坡辣椒蟹肉配4件饅頭 HKD$168

有大量已拆殼嘅蟹肉 食起嚟超級爽
醬汁唔算好辣 反而有類似咖喱混合蕃茄嘅味道

另外 饅頭全部炸到金黃色 當淋上蟹肉同醬汁
每一啖都集齊 香、脆、軟 呢三種感覺
推介必食之選

🔻辣死你媽 HKD$118

燒雞髀大隻、多肉 兼且外皮酥脆
跟鹹鮮香辣嘅叁巴醬 非常合襯

再配埋脆卜卜嘅魚仔乾同花生
口感可以話係相當豐富

🔻炸雞皮卷配叁巴醬 HKD$82

炸雞卷入口熱辣辣兼彈牙
要讚雞皮夠薄、夠香脆
裏面包住嘅雞肉 更加係嫩滑多汁
再蘸上有蝦米鹹鮮嘅叁巴醬 簡直惹味到爆