Hiring
$16,000-$19,500
Monthly (Negotiable)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
🌿一黎到呢間餐廳就覺得裝潢好有田園feel, 環境舒服, 一於做下偽文青, 邊打卡、邊食好西😍🔹惹味拼盤 (小) ($92)雖然點了小份, 但份量卻一點也不少, 有菠蘿雞翼、豬頸肉、青檸雞槌、炸雞卷、魚餅, 每樣2件, 2人食岩晒😎最中意燒豬頸肉同雞翼, 烤得好香, 雞翼已去骨, 彈牙之餘仲鎖住肉汁, 沾配泰式辣醬或甜酸醬, 會帶出不同的層次👍🏻🔸泰式大蝦炒金邊粉 ($138)有兩隻超大隻大蝦, 蝦肉爽口, 金邊粉幾煙韌, 加埋雞肉、炒蛋, 配料有香料、洋蔥、花生碎、青檸、蔥等, 食落酸酸甜甜幾開胃, 炒得好香🤤🔹天多尼烤雞·斑蘭青咖哩 ($108)點前店員貼心地提示係店內咖哩中比較辣的一款, 本身我地唔太食得好辣, 但見到得一個辣椒仔圖🌶 都決心一試! 其實唔算太辣, 仲可以接受~🐥烤雞煎得好香脆, 肉質嫩滑, 仲配有好大量的茄子、翠玉瓜, 食極都仲有甘, 好似各有3-4大件, 青咖哩都好足料, 食晒成碟都仲淨半碟青咖哩😂🔸飲品方面, 我地點了碟豆花椰子奶蓋 ($42)、鮮熱情果梳打 ($36), 碟豆花好靚😍😍 好似雲石甘, 奶蓋香滑, 帶香濃的椰香, 又唔會太甜, 賣相同味道滿分

惹味拼盤

🔹惹味拼盤 (小) ($92)

泰式大蝦炒金邊粉

🔸泰式大蝦炒金邊粉 ($138)

天多尼烤雞·斑蘭青咖哩

🔹天多尼烤雞·斑蘭青咖哩 ($108)

碟豆花椰子奶蓋

🔸飲品方面, 我地點了碟豆花椰子奶蓋 ($42)、鮮熱情果梳打 ($36), 碟豆花好靚😍😍 好似雲石甘, 奶蓋香滑, 帶香濃的椰香, 又唔會太甜, 賣相同味道滿分👍🏻 梳打有超大粒新鮮熱情果, 酸酸甜甜~

泰式奶茶奶凍

🍮最後黎到甜品時間, 點了 泰式奶茶奶凍, 賣相好靚幾精緻, 仲配有煙韌的珍珠, 但比起其他食物就有點遜色, 性價比一般, 似係凝固了的奶茶, 只係轉變了形體, 奶凍滑身點會更好~

味道 8/10 😍回頭指數 7.5/10

🔴