Hiring
$16,000-$19,500
Monthly (Negotiable)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
星期五晚上,約咗朋友出嚟食個飯,傾下計,可以享受一個短暫嘅開心時刻。我哋揀咗嚟這間係The Forest 嘅東南亞餐廳,店內環境好舒適,那裡掛滿好多綠色小盆栽,座位闊落,雲石枱和金色餐具。而我們被安排坐靠窗邊,安靜啲,可以同朋友傾下計。餐牌上有好多嘢想食,就與朋友討論之後,叫咗好幾樣。上菜好快,店員好細心介紹每一道菜是怎樣食,見我哋水杯無水會自動幫我哋加曖水,好好服務喔👍🏻👍🏻1️⃣ 蝶豆花青檸茶(HK$56/壺)送上枱的是一個大大的銀碗裝住蝶豆花糖水,檸檬片和青檸汁是分開上的。店員建議我們先把檸檬片放入大銀碗裡浸一陣,之後就倒蝶豆花水入隻杯裡,因應個人口味加入適量的青檸汁。加入青檸汁原來會令到深藍色嘅水變成粉紫色,很神奇喔😲,杯水好靚呀😍!大銀碗份量好多,我哋每人起碼飲咗兩三杯,可以不停傾不停飲唔怕口乾✌🏻2️⃣ 泰式大蝦炒金邊粉 (HK$138)最吸睛是2隻「合巹相蝦」🤣,兩大隻緊扣在一起,好正!廚師細心地在蝦背切開,好容易起肉,肉質鮮嫩彈牙👍🏻。店員話這個要趁熱食,可以食到一條條的金邊粉和食材的美味,凍咗之後食,啲金邊粉會黏在一起就無咁好食㗎啦。我哋2個好聽話,先食完這道菜之後先食其他😄

1️⃣ 蝶豆花青檸茶(HK$56/壺)

蝶豆花青檸茶 (壺)

2️⃣ 泰式大蝦炒金邊粉 (HK$138)

泰式大蝦炒金邊粉

3️⃣ 惹味拼盤(HK$92/小)
拼盤有5款小食:菠蘿雞翼、豬頸肉、青檸雞槌、炸雞卷、魚餅,各2件,2人食啱晒。雞翼、雞卷和雞槌好香脆,豬頸肉是少肥多肉,好香炭烤味,魚餅有些香茅味。朋友話兩款醬汁,各自點落都好惹味😋

惹味拼盤(小)

4️⃣ 柚子香橙蝦沙律 (HK$96)
已撈勻了酸甜的醋醬的沙律,包含了多種菜類,與蝦肉、柚子和一片片橙一起食,好清新的味道,好開胃喔😋

柚子香橙蝦沙律

5️⃣ 芒果糯米飯 (HK$78)
終於到我好喜愛的泰式甜品啦!賣相超靚,芒果切片薄薄的一片片美美的鋪在碟上,味道清甜。暖暖的糯米飯,染上了蝶豆花的藍。齋食糯米飯,口感粘粘韌韌,有少少蝶豆花的香。沾些椰奶和加上一些烤椰片,多了椰奶的甜嘅味道,好夾好味。

芒果糯米飯

開心不知時日過,就這樣開開心心食咗2.5小時😄