2008-06-15 17 瀏覽
上個月某星期五約左舊同事在這裡聚會。Book左五個人的台,但有一位仁兄遲到,我地去得早,就專門揀左最入邊的一台坐,邊坐邊等。坐低10分鍾,D夥計已經不停咁行過來等我地點餸。我地話仲有人未來,要等等。之後我地張台就不停俾D夥計睥住曬,D眼神真系好黑人憎。我地點左一個湯,四個餸。D湯未飲完,就已經俾夥計收走左,仲要問都唔問一聲,態度極差。四個餸的下場都系一樣。結果,我地坐左一句鍾,最終系等唔到位仁兄,而要埋單走人。我地覺得不憤,埋單時叫經理過來,向佢投訴。話呢到一D住家的感覺都無,點叫住家菜。隔離個台都系五個人,比我地早來,叫五餸一湯(比我地多一碟菜),點解唔趕佢地?果日食D乜已經唔記得了,淨系記得好受氣。我諗再無下次啦。

我諗再無下次啦。
2008-06-07 22 瀏覽
昨晚和朋友相聚, 佢介紹來呢度, 大家一齊試下啦! 我地訂左7:00, 因天雨關係大家都遲晒, 7:20來到, 其實都差唔多full晒, 但好彩仲有角落位比到我地, 如果平日星期五, 銅鑼灣度度都要排隊啦!3個人點左3個小菜1個炒飯, 唔駛15分鍾就上齊, 我地叫左黃金蝦, XO醬爆花枝片, 蜜汁肉排, 蝦醬炒飯, d菜唔算大碟, 但我地3個女仔都夠啦! 好味, 碟碟都水準高, 而且價錢好抵! 我最鍾意黃金蝦, d蝦係中蝦size, 蛋黃又多, 蝦醬炒飯都好香口, 不油不膩, 粒粒分明, 又乾身! 一位朋友好辣, 鍾意花枝片炒得夠野味, 而另一位朋友就愛蜜汁肉排甜甜的送飯吃, 我地3個人都食到飽一飽, 後來送既糖水, 2位朋友食得一半, 而我對喳喳就無興趣啦, 落奶既糖水都唔o岩我! 傾啊傾, d waiter都無趕我地走, 傾到快10:30就買單, 成為$233, 都唔貴啊! 下次我要同老公來食, 或者老公出差, 自己一個人shopping後來食個黃金蝦, 老火湯, 再加個白飯都得啊!

• 黃金蝦
我第二次去呢間O野,第一次食都叫唔錯,不過第二次去食,簡直退步得好緊要!我地有5個人...叫左5個餸(1)粟米斑塊---不過不失,算係正常(2)沙拉骨---京都肉排上O即沙律醬!! 沙拉骨係咁O既咩?(3)西蘭花枝片---無味,真係幾難食(4)黃金蝦---外面咸蛋黃幾好味,不過入面O既蝦好大陣雪藏味(5)阿麻雞---點解可以整到D雞無雞味飯後甜品---綠豆沙(送O既),用水溝到好稀經典>>叫白飯,佢得普通碗仔O既平碗(候補相),再睇MENU, 盛惠8蚊一碗原來最唔顯眼O既O野先最掠水...但係咁做生意,會留到回頭客咩?一碗就話8蚊,6碗就$48<<叫多一個餸都得啦!!其實8蚊唔係問題,問題係個份量~同枱食飯個FRIEND 同我講,算啦,出O黎食飯係咁KALA(鬼唔知阿媽係女人咩)~我就覺得佢O既諗法大錯特錯,雖然消費係你情我願不過我覺得都要貨真價實!!因為一個白飯....我唔會再幫襯呢間食肆!仲有我想問呢度係唔係興趕客KA??我覺得就係囉...!!!
我地有5個人...叫左5個餸
(1)粟米斑塊---不過不失,算係正常
(3)西蘭花枝片---無味,真係幾難食
(5)阿麻雞---點解可以整到D雞無雞味
飯後甜品---綠豆沙(送O既),用水溝到好稀

一碗就話8蚊,6碗就$48<<叫多一個餸都得啦!!
其實8蚊唔係問題,問題係個份量~

我就覺得佢O既諗法大錯特錯,雖然消費係你情我願
不過我覺得都要貨真價實!!
因為一個白飯....我唔會再幫襯呢間食肆!

仲有我想問呢度係唔係興趕客KA??
我覺得就係囉...!!!
2008-05-08
諗起好耐冇飲湯, 所以黎左呢度和友人一起, 叫了 -- 豆豉雞, 咕嚕蝦, 津白同鮑魚雞飯 + 哈蜜瓜響螺湯咕嚕蝦, 豆豉雞個味校得唔錯~ 同埋唔係好油~津白就勝在ok 大碟, 47 蚊, 算係咁啦鮑魚雞是友人至愛, 佢就食得好開心~個湯清清地, 40 蚊個, 都有8 小碗, 幾底~係想食家庭式食物既好地方~
諗起好耐冇飲湯, 所以黎左呢度

咕嚕蝦, 豆豉雞個味校得唔錯~ 同埋唔係好油~

津白就勝在ok 大碟, 47 蚊, 算係咁啦

鮑魚雞是友人至愛, 佢就食得好開心~

個湯清清地, 40 蚊個, 都有8 小碗, 幾底~

係想食家庭式食物既好地方~
(非會員)
不是第一次去食這,但係銅鑼灣呢一間既既出菜時間真不可接受!!! 點左兩個西式菜, 等左足足35分鐘!!! 如果你係趕時間就一定要小心遲到...食物味道尚好,唔係差的! 只係建議大家唔好係busy hour去食, 因為怕出菜等太耐會影響你食野既心情,如果你有個唔等得既女友/男友就唔好去啦...去尖沙咀那間的一樣食到同一樣既菜!希望廚房方面有改善...因為我主要係銅鑼灣食野吧!
不是第一次去食這[住家菜],但係銅鑼灣呢一間既[住家菜]既出菜時間真不可接受!!! 點左兩個西式菜, 等左足足35分鐘!!! 如果你係趕時間就一定要小心遲到...
食物味道尚好,唔係差的! 只係建議大家唔好係busy hour去食, 因為怕出菜等太耐會影響你食野既心情,如果你有個唔等得既女友/男友就唔好去啦...去尖沙咀那間的[住家菜]一樣食到同一樣既菜!
希望廚房方面有改善...因為我主要係銅鑼灣食野吧!
2008-03-14 2 瀏覽
基本上我都黎過幾次..其實次次就算book左都要排隊....我覺得都唔係好似openrice其他人講得咁差..d服務我唔知佢對其他人係點..但係我次次同屋企人去佢都好有禮貌我每次去都會叫個湯..3個餸咁啦...佢d湯其實都唔錯..唔可以話好正..不過以食肆黎講算係唔錯既選擇不過我覺得佢d餸跟本唔係個回事,佢所標榜既:冇味精,少油我上次叫左個黃金蝦..覺得好失望..完全同想像唔同..而且做唔到個效果呢間野唔係真係咁差姐..佢價錢係銅記黎講都算平啦而且佢有d小炒的確唔錯..值得一試!
基本上我都黎過幾次..
其實次次就算book左都要排隊....
我覺得都唔係好似openrice其他人講得咁差..
我每次去都會叫個湯..3個餸咁啦...
不過我覺得佢d餸跟本唔係個回事,佢所標榜既:冇味精,少油
我上次叫左個黃金蝦..覺得好失望..完全同想像唔同..
而且做唔到個效果

呢間野唔係真係咁差姐..佢價錢係銅記黎講都算平啦
而且佢有d小炒的確唔錯..值得一試!
2008-03-07 4 瀏覽
昨天和朋友来这里吃晚饭,叫了栗子砵砵鸡煲,南瓜排骨湯同太极鴛鴦饭。栗子砵砵鸡煲:鸡肉少,很多鸡皮,栗子不够soft南瓜排骨湯($15):倆个人叫一碗已够,没甚特别太极鴛鴦饭($60):我最喜欢吃的饭就是鴛鴦饭,这里份量很大,味道ok,不太咸,又不太漏。最後还送我们甜品,服务不錯。Overall,想吃小菜的话,这里是一个可以考虑的地方。

栗子砵砵鸡煲:鸡肉少,很多鸡皮,栗子不够soft
南瓜排骨湯($15):倆个人叫一碗已够,没甚特别
最後还送我们甜品,服务不錯。

Overall,想吃小菜的话,这里是一个可以考虑的地方。
2008-01-30 9 瀏覽
去過好多次, 每次都試吾同既餸. 今晚點了西蘭花黑椒牛柳粒, 番茄蛋白炒蝦球. 花生雞腳湯(每位$12)幾大碗, 抵飲的.牛柳粒一般, 無特別. 番茄蛋白個汁好好味又開胃, 送飯一流. 蝦球都幾大隻, 肉爽. 沒有味精的例湯保持水準.之前試過梅菜蒸肉餅, 三杯雞都不錯. 咕嚕肉同阿麻雞就麻麻地.這店坐位比較狹窄, 但地方乾淨. 另外請大家留意, 客人人齊先會被安排入座的.

2008-01-06 4 瀏覽
I've read alot about this restaurant from openrice. And finally I was there by chance on Sunday. When my hubby & I got there, to our surprise only few tables were filled up @ around 1pm. We were puzzled but since we were there already, we've decided to give it a try. Finally we understood why there's no one queuing up because it was a set menu of $52 with pathetically limited choices. One is to pick one dish served with rice, soup and dessert. Food taste ok, nothing impressive since we only orde

Finally we understood why there's no one queuing up because it was a set menu of $52 with pathetically limited choices. One is to pick one dish served with rice, soup and dessert. Food taste ok, nothing impressive since we only ordered very common dishes.

Service was very bad. The young waiters look as if they just woke up and being forced to serve without having paid! Usually soup will be served first. But our experience here was: We were being served with the main dish, the waiter didn't even realize that we were not served with soup and rice! We would have to try very hard to catch his attention and asked for our rightful rice and soup! Then tea would only be re-filled upon request. The best part was they didn't even initiate to clear our table to serve us desserts! But there's nothing to lose 'cos from the table nearby, dessert looks diluted. Even when we paid for our bill, no one realized that we were not served with desserts... probably they were "day-dream-walking"....

Well, with so many negative feedbacks, I think I wouldn't want to take risk to try it again...
2007-09-16 1 瀏覽
其實都食過2次,但係上次5個人食趕客,我可以接受,因為真係阻住你做生意...但今次2個人食,九點幾入去,十點唔夠,拿拿聲催命咁,想重申一次,成個場係重有吉枱,出面都無人等,唔知到咁趕頭趕命為咩....想食安樂荼飯,半個鐘坐唔夠,就趕人走....學人地咁話,不如我去食美心,大家樂都好過佢...真係打死都唔好再去食...趕頭趕命,俾錢你使,D服務差成咁點食呀????

2007-09-15 2 瀏覽
其實已經不是第一次到此處晚飯, 但感覺也是一致的, 服務態度勁差……..昨天晚上大約9時15分左右才開始晚膳, 但大約10時左右已離開, 因為整頓晚飯也被服務生趕你吃, 當你在吃半條魚, 而菜亦剛剛開給吃時,她們已經話幫你收野, 真係好火滚, 於是我便說”全部都要架”, 接著她便十分不滿的離開, 但過了一會兒, 她竟然上糖水, 試問飯同湯只完成一半又如何能夠食糖水呢?而那條倉魚上枱時, 當你一夾, 竟然一大ja血水滲出來, 真係見到都想嘔, 同服務生講她第一句竟說:”下,唔係呀”, 你真係會比佢地激死!點菜仲好笑, 當我們點了金銀蛋莧菜後, 服務生隔了一陣就說”我地有金銀蛋娃娃菜”, 你地轉唔轉, 真係好笑, 我地從來都焦話過想食娃娃菜, 佢竟然咁講, 真係優下傻下…..

2007-09-05 4 瀏覽
我經常到這間店食,最近開了尖咀新分店後,覺得這間好像其他越來越分店的食店般,質素下降了向來知道蒸魚需時,便第一時間落了蒸魚的order及湯。那個侍應回覆了一次。我們再看餐牌後落了兩個菜,其中一個是翠肉瓜牛肉。個侍應又覆了我們。湯來了後來了第一個菜牛肉,但發現那是勝瓜不是翠肉瓜。佢地落錯單不是大件事。問題是個侍應卻話我地而家又改做翠肉瓜呀??講到係我地臨時想改咁。跟住我地食左30分鐘都唔見魚來,便叫侍應來問,又係那個態度差的侍應拎埋張單話我地無落魚的order,真係比佢激死。不要得的服務!!!!!!!!

不要得的服務!!!!!!!!
2007-09-04 3 瀏覽
真係冇改錯名,真係好住家菜見到餐牌真係唔識Order,想揾特別食物,會另你極之失望最特別既餸名-...... 阿麻雞- 肉質幾滑,但醬油真係 好一般(生抽+老抽 +麻油)試下其它餸 , 翠肉瓜炒雜菇- 可能廚房多單做 唔記得落鹽,淡而無 味 清蒸曹魚- 蒸到過時,魚肉霉晒 例湯- 全晚最好,不含味精 紅豆沙- 佢話免費,所以冇要求 (羊毛出自羊身上) 二百幾元埋單,我唸出面有好多地方選擇, 仲可以叫多幾個餸啦!!!!!!
真係冇改錯名,真係好住家菜
見到餐牌真係唔識Order,想揾特別食物,會另你極之失望

最特別既餸名-...... 阿麻雞- 肉質幾滑,但醬油真係
好一般(生抽+老抽
+麻油)
試下其它餸 , 翠肉瓜炒雜菇- 可能廚房多單做
唔記得落鹽,淡而無

清蒸曹魚- 蒸到過時,魚肉霉晒

例湯- 全晚最好,不含味精

紅豆沙- 佢話免費,所以冇要求
(羊毛出自羊身上)

二百幾元埋單,我唸出面有好多地方選擇,
仲可以叫多幾個餸啦!!!!!!
2007-08-14 1 瀏覽
上個月來這間店幫襯過一次,見過鬼都怕黑,不用找數都唔好預我,皆因怕了那些阿姐的服務態度,詳情跟最近幾篇關於這店的惡評差不多,不再重複了。

2007-08-13
今晚專登去試.book左枱,但都等左around 15分鐘. 門口個姐姐走來走去,但又唔係俾枱d客,唔知佢做乜.兩個人叫左一碗例湯,一碟鮑魚雞粒竹筒飯,一個沙拉骨同一碟例牌阿麻雞.例湯: 過得去. 唔算特別好飲.竹筒飯: 都唔錯,個量幾多;味道岩岩好.沙拉骨: 幾鐘意哩個,幾好味,但...同出面個d差唔多~無乜特別.本人覺得哩度食仲貴左.阿麻雞: 最普通既一碟.真係唔知有乜特別,仲要訂位時預留~! 味似切雞,上有芝麻,下有豉油.糖水: 送既,不過係最好食既一個.frankly,唔覺得哩間野有乜特別.雖然唔算貴,但話佢經濟,我又唔覺得. d餸味道一般.佢sell無味精,但我覺得做到咁夠味,佢落油鹽糖咪又多番d.服務方面: 佢好似好想你快d走咁. 岩岩食完就即收野. 茶飲完又無人加茶,次次都要叫人.
今晚專登去試.

例湯: 過得去. 唔算特別好飲.

竹筒飯: 都唔錯,個量幾多;味道岩岩好.

糖水: 送既,不過係最好食既一個.