今日去黃大仙求籤,順便去旁邊黃大仙中心北館地下搵嘢食,見到呢間台式 cafe 幾有人氣,門面幾靚,餐廳氛圍很休閒的「嘆嘆」。一入門口中間位置,有一棵閃閃發光的大樹,佈置幾特別,坐在大樹下感受暖笠笠的台灣夜市。店長推介冬日限定台式鐵鍋 和 鐵路便當,仲有千祈唔好錯過甜品,芋圓雪花冰,值得一試!嘆嘆套餐B鐵路便當盒 - 鹽酥雞特濃奶蓋朱古力(凍)是日精選甜點朋友點選鐵路便當盒 - 鹽酥雞,招牌鐵路便當盒很出色,賣相豐富。熱湯、涼菜、鹵水蛋、豆腐 ,配搭滷肉飯同吃,果然一流。鹽酥雞好有台灣夜市地道風味,味道很好,米飯加上了肉燥,非常豐富,增添不少美味。特濃奶蓋朱古力特濃奶蓋奶味較濃郁,朱古力味反而略淡。嘆嘆套餐A麻辣牛肉麵是日選茶(凍)甜不辣2件最近愛上麻辣,麻辣香氣四溢,是一道口感辣味和香醇的菜品。台灣牛肉配搭麻辣調味料製成的湯麵,湯底濃郁,經典的台灣料理。牛肉麵廚師用心熬煮而成,口感鮮美,牛肉厚切和蘿蔔一同放在麵條上,肉質鮮嫩,湯汁醇厚。甜不辣是台灣傳統小吃,口感綿密,香氣濃郁,跟熱湯麵條一起吃,味道更豐富。炸四寶丸配肉羹炸四寶丸配肉羹,另一道台灣的傳統家常小吃,以

嘆嘆套餐B
鐵路便當盒 - 鹽酥雞
特濃奶蓋朱古力(凍)
是日精選甜點
特濃奶蓋朱古力
特濃奶蓋奶味較濃郁,朱古力味反而略淡。
嘆嘆套餐A
麻辣牛肉麵
是日選茶(凍)
甜不辣2件

炸四寶丸配肉羹
炸四寶丸配肉羹,另一道台灣的傳統家常小吃,以四寶丸和炸肉羹為主要材料。口感彈牙酥脆,和炸肉羹香氣,風味味道非常搭配。
三色芋圓芒果雪花冰(冷)
招牌甜品之一,三色芋圓味度不會過甜,芒果雪花冰賣相精緻,雪糕幼滑,份量頗大,特別喜愛芒果香甜的味道。
3.6 牛乳黑糖芋圓特盛
3.6 牛乳黑糖芋圓特盛,特別大碗,味道充滿牛奶味,顏色配搭好看。味道香甜,口感輕盈,3.6 牛乳風味有特色。

• 3.6 牛乳黑糖芋圓特盛
  • 嘆嘆招牌牛肉麵
  • 香酥鹽酥雞
2024-03-03 37 瀏覽
已經好耐冇寫食評但今日真係要講一講!呢間餐廳真心伏先講環境其實好迫 再到食物先係重點話就話台灣嘢其實係扮台灣嘢!冇諗過台灣啲嘢食咁難食 同我食開啲新竹米粉有好大差別!完全食唔到 。。。個花茶就算正常 除咗上枱嗰下個蠟燭係熄左主菜先係重點呢三個主菜完全勁似廚餘!你又點會估到係 上海排骨台式三杯雞 同埋牛肋肉。。。真係忍唔住講粗口!賣相同味道都係0分!。。。極度懷疑呢度啲好評係打手!討厭真係可一不可再!希望大家唔好中伏!
已經好耐冇寫食評但今日真係要講一講!
呢間餐廳真心伏
先講環境其實好迫 再到食物先係重點
話就話台灣嘢其實係扮台灣嘢!

冇諗過台灣啲嘢食咁難食 同我食開啲新竹米粉有好大差別!
完全食唔到 。。。
個花茶就算正常 除咗上枱嗰下個蠟燭係熄左

新竹米粉

主菜先係重點

呢三個主菜完全勁似廚餘!
賣相同味道都係0分!。。。

極度懷疑呢度啲好評係打手!
討厭

真係可一不可再!
希望大家唔好中伏!
難食台式餐廳,下午茶時間食又唔係爆場情況都可以要客人等成40分鐘🙂問左第一個員工後唔見人又無回應,問第二個員工跟下個餐進度,先講整緊?!先唔講等幾耐啦,無辨法肚餓又整左就算唯有等,然後到左上菜後(如圖)牛展完全無滷味乾身身而且切到好簿兩三塊Hea比你,麵仲要係煮得唔夠淋硬硬地,蔥油更加唔洗講,似係油同水比你,完全無誠意上菜!服務更唔不值一提,咁多員工卻無人更進🙂👎🏻#不值一試,第一嬲到打差評
👎🏻#不值一試,第一嬲到打差評
祕制滷牛展+手工蔥油拌麵
2024-02-20 33 瀏覽
先講環境,餐廳播音樂勁大聲,播嚟播去都係嗰幾首,一餐飯時間淨係jisoo首flower已經播左三四次。食物嗌咗招牌牛肉麵,滷水雞翼肉燥飯,同埋牛乳黑糖芋圓特盛。牛肉麵嘅麵幾特別而且入味,牛肉同牛筋都好食。肉燥飯就一般,滷水雞翼有啲太腍。甜品真係好麻麻,啲冰未打碎有啲仲黐埋一大嚿,要係咁用匙羹打碎佢嚟食,而且好多都冇味。雪糕珍珠芋圓都好一般,牛奶布甸都OK,但係個麻糬就真係麻麻。如果唔係為咗湊夠$200用OpenRice個優惠券都唔會嗌呢個甜品。食物真係偏貴唔抵食,呢個價錢可以食到更好食嘅台式餐廳。

食物嗌咗招牌牛肉麵,滷水雞翼肉燥飯,同埋牛乳黑糖芋圓特盛。

牛肉麵嘅麵幾特別而且入味,牛肉同牛筋都好食。

肉燥飯就一般,滷水雞翼有啲太腍。

食物真係偏貴唔抵食,呢個價錢可以食到更好食嘅台式餐廳。
3.6牛乳黑糖芋圓特盛
2024-02-20
用餐優惠
現金券
  • 嘆嘆招牌牛肉麵
2024-02-18 34 瀏覽
為咗依間咁既嘆嘆忍唔住第一次寫食評!超超大伏!!!冇服務野食冇水準又等勁耐!!!第一次食飯食到咁難受!野食追3次先黎!唔想貼錢買難受千祈唔好黎!食完一啲都唔嘆!評分要200字!除咗劣評,我俾唔到其他comment!!!
為咗依間咁既嘆嘆忍唔住第一次寫食評!
超超大伏!!!冇服務野食冇水準又等勁耐!!!
第一次食飯食到咁難受!野食追3次先黎!
唔想貼錢買難受千祈唔好黎!食完一啲都唔嘆!
評分要200字!除咗劣評,我俾唔到其他comment!!!
2024-02-18
2024-02-12 44 瀏覽
難食。大伏。茶木價錢,茶餐廳質素。完全不值。路過吾使食。上菜慢。食完主菜好耐先上小食。叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。用錢買comment都吾好咁過份。CP值係0。係0。係0。再重覆。。。難食。大伏。茶木價錢,茶餐廳質素。完全不值。路過吾使食。上菜慢。食完主菜好耐先上小食。叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。用錢買comment都吾好咁過份。CP值係0。係0。係0。
難食。大伏。
茶木價錢,茶餐廳質素。
完全不值。路過吾使食。
上菜慢。食完主菜好耐先上小食。
叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。
相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。
用錢買comment都吾好咁過份。
CP值係0。係0。係0。

再重覆。。。

難食。大伏。
茶木價錢,茶餐廳質素。
完全不值。路過吾使食。
上菜慢。食完主菜好耐先上小食。
叫左三杯是日選茶杯杯吾同顏色。
相片食物同上菜個樣又吾同。D野又細份。
用錢買comment都吾好咁過份。
CP值係0。係0。係0。
2024-02-12
今日諗住去食個台式下午茶,喺門口問個亞姐有冇下午茶,佢答我話唔知,要我自己去scan QR code先知喎,好啦黎晒餐,有一個餐又爭杯嘢飲要崔幾次先有,全程張枱又係冇餐具又要自己周圍去搵,到最後埋完單,我個小朋友見門口有部夾公仔機只要消費$100就有一個幣可以玩,我就同返頭先嗰個收錢個男人講係咪有,佢問我咩事,我話我啱啱食完個下午茶消費咗150幾蚊係咪有一個幣,俾完錢只相隔大約一至兩分鐘,就已經唔認得個客,最後不情願地俾咗我太太,咁嘅服務態度鍾意受氣嘅就去幫襯啦,間鋪如果諗住唔做早啲執咗佢好過啦,年初二唔想做咪唔好做囉,冇人逼你開舖㗎。
2024-02-11
今日諗住去食個台式下午茶,喺門口問個亞姐有冇下午茶,佢答我話唔知,要我自己去scan QR code先知喎,好啦黎晒餐,有一個餐又爭杯嘢飲要崔幾次先有,全程張枱又係冇餐具又要自己周圍去搵,到最後埋完單,我個小朋友見門口有部夾公仔機只要消費$100就有一個幣可以玩,我就同返頭先嗰個收錢個男人講係咪有,佢問我咩事,我話我啱啱食完個下午茶消費咗一百五十幾蚊係咪有一個幣,俾完錢只相隔大約一至兩分鐘,就已經唔認得個客,最後不情願地俾咗我太太,咁嘅服務態度鍾意受氣嘅就去幫襯啦,間鋪如果諗住唔做早啲執咗佢好過啦,年初二唔想做咪唔好做囉,冇人逼你開舖㗎。
2024-02-11
2024-02-03 30 瀏覽
同朋友黎食飯,先後用手機落單,我入左單先,我叫左肉燥拌麵加冬瓜茶,朋友叫左套餐。朋友既肉燥飯已經到左,當佢就黎食晒,我既肉燥拌麵都未到,嘗試詢問職員,但女職員態度非常惡劣,寧願隔住一張枱嗌過黎,然後佢得知朋友套餐既野飲未到,就嗌左句「出埋人地咪上你嗰個囉!😠」到後來朋友既餐飲送到,我既拌麵仍然未到,再次詢問,男職員都係非常惡同冇禮貌咁話「得啦」。野食唔可以話難食,但我既拌麵十分淋,連出單紙都可以痴住係d麵度濕晒。咁既服務態度,我諗唔需要再黎🌚🌚😒😒
2024-02-03 34 瀏覽
之前食過一次,味道唔錯,今次返去再食,兩個人都叫咗嘆嘆套餐C,今次嘅鹽酥雞非常之出色,但係滷水雞翼就冇上次咁好食,但係肉燥飯仍然維持到一貫嘅水準唔錯唔錯!甜品同飲品正正常常,但係呢個價錢有咁多嘢食都抵食,仲要唔使加錢一😆以下呢幾款都唔錯,可以試吓!☺️🐥鐵路便當盒鹽酥雞便當盒有好多唔同嘅嘢食,除咗鹽酥雞嘅主菜,仲有大白菜,滷水蛋,豆腐,同埋湯,白飯仲有肉燥㗎,鹽酥雞炸粉唔會太多,熱辣辣入邊仲好Juicy!呢個抵食🐥古祖滷肉飯配滷水雞翼滷肉好好味,仲要比好多!足夠撈成個飯有多啦,仲有菜同埋好多隻雞翼,不過今次嘅雞翼重口味咗少少,但係入邊都係好滑!🥓夜市小香腸台灣腸又點會唔好食呀每一次都會叫!🍟炸番薯條番薯條甜甜地好味道🍰招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕呢個有驚喜呀,真係有珍珠奶茶味㗎,配埋蛋糕好好食呀

🐥鐵路便當盒鹽酥雞

🐥古祖滷肉飯配滷水雞翼

🥓夜市小香腸
台灣腸又點會唔好食呀每一次都會叫!

🍟炸番薯條
番薯條甜甜地好味道

🍰招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕
呢個有驚喜呀,真係有珍珠奶茶味㗎,配埋蛋糕好好食呀
千呼萬喚始出來,用腳步探尋呢個被口耳相傳嘅台式美食界。「古祖滷肉飯」,咸香醇厚,滷肉又唔係太肥膩,飯粒牢牢吸盡味道,加埋燜熟嘅雞翼,真係食到停唔到口,真係一絕!滷蛋嘅嫩滑,對乾貨嚟講,真係掂過癮。拼盤係正宗嘅小食天堂,「甜不辣」外脆內軟,彈牙得嚟唔乎膩;「台灣腸」嘅皮脆肉香,濡過癮;鹽酥雞鮮嫩多汁,仲帶少少微辣,爽口得很。黑糖翼都係笑口棗,外皮香脆,蜜汁正!「香芋咖啡」冷嘅喝落去,提振精神得嚟芋香撲鼻,一流;而「桃香四季春」仲有爆爆珠玩吓口感,飲品都有得玩味。嚟到「3.6 牛乳仙草芋圓」,滋味冠絕非凡,材料新鮮多變,一個令人陶醉系味覺津津樂道嘅甜品。最後落幕大戲係「黑白配芋圓」,豆腐花同仙草搭檔,簡直係甜品界嘅最佳拍檔,呢個做法新穎,唔膩口,完美收場。體驗過呢次品味之旅,隻字不提已經食到心滿意足。食物嘅色香味俱全,每一口都有驚喜,台式料理嘅地道風味,正到彈晒!真系令人回味無窮,好想㗎㗎聲再嚟過!🥢🍜🍵

今日同朋友行街經過, 見到佢環境以花草做裝飾都幾特別!【冬日必嚐🍲明爐台式鐵鍋湯 - 滋補鴨腿湯⁣⁣】⁣天氣凍到咁, 最啱嘅就係食個滋補鴨腿湯, 絕對係暖胃、暖身又滋補嘅最佳選擇🌟湯底濃郁, 有好香嘅當歸味, 啱晒我呢啲寒底人士, 飲左佢啖湯之後即刻身心都暖晒, 鴨腿肉質鮮嫩多汁, 令味蕾感到無比滿足😍呢個鐵鍋湯可以加配火鍋套餐或者自由配, 唔大食嘅我就揀左個極上牛肩胛(100g), 肉質結實, 口感嫩滑, 係鐵鍋湯嘅最佳配搭!【戀富士山(夜)🗻 紫薯奶蓋3.6牛乳特飲】鍾意紫薯一定唔可以錯過, 加上3.6牛乳, 奶味香濃又有淡淡的紫薯味!!【鐵路便當】嚟得嘆嘆點可以唔試下佢個台式鹽酥排骨便當, 配滷肉飯、腌菜、滷蛋同埋昆布湯...鹽酥排骨脆口嘅外衣同鮮嫩多汁嘅肉質, 絕對令人回味無窮! 排骨勁大塊, 加分位係店員好細心隨便當附上細較剪比食客剪開佢嚟食! 滷肉飯配上深色滷水汁, 以為佢好濃味其實一啲都唔咸仲好好適合撈飯添~【🟣🟡紫金雙色QQ球】金色紫色嘅QQ球好吸晴, 脆脆外殼入面係煙煙韌韌嘅紫薯, 將QQ球擺入煉奶入面360度轉圈咁同佢沖涼, 然後一啖啪落口, 好味到無野好講!!【草

今日同朋友行街經過, 見到佢環境以花草做裝飾都幾特別!

【冬日必嚐🍲明爐台式鐵鍋湯 - 滋補鴨腿湯⁣⁣】

【戀富士山(夜)🗻 紫薯奶蓋3.6牛乳特飲】

【鐵路便當】

【🟣🟡紫金雙色QQ球】

【草莓格仔餅雪糕 🍓】
見到佢個擺盤好靚, 一睇就知係好好食嘅啦!!雪糕口感滑順入口即化, 而格仔餅口感酥脆,配埋雪糕一齊食, 簡直係絕配啊!

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
嘆嘆
📍 黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號鋪

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers
行完山黎到黃大仙廣場,好多餐廳唔知食乜好😂 點知望望下望到電視廣告牌有間台灣菜好似幾吸引咁!然後就去搵喇,呢間餐廳位置都幾入,唔專程去搵真係唔會搵到!餐廳係集團式既,隔離有同一集團既韓國餐廳。所以我地食台灣野,但對住韓國場景😂 感覺有少少怪,但隔離係台灣景,Balance返😂我叫左個套餐,包一杯茶,主菜同甜品!牛展醃得好入味!唔錯!蔥油拌麵好惹味!好香!麵質都好好,有咬口!同行既朋友就叫左燉湯!好足料,湯好甜!好好飲!配紫菜飯好新鮮😂 好過白飯既,冇咁寡!仲叫左個捲餅.. 但係唔好食.. 粉好厚又冇乜芝士..最後,仲有個甜品賣相好得,但係食多兩啖就係真頂唔順,太甜!!! 雖然千層蛋糕入面仲塊芒果,但都救唔返... 或者呢個比較適合喜愛超甜既人喇!!總結,一試無妨,唔差既!不過可以再好d!

餐廳係集團式既,隔離有同一集團既韓國餐廳。

我叫左個套餐,包一杯茶,主菜同甜品
秘製滷牛展拼手炒蔥油拌麵

牛展醃得好入味!唔錯!

蔥油拌麵好惹味!好香!麵質都好好,有咬口!

滋潤紅棗椰子雞湯

芝士肉鬆捲餅

仲叫左個捲餅.. 但係唔好食.. 粉好厚又冇乜芝士..

最後,仲有個甜品
招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕

總結,一試無妨,唔差既!不過可以再好d!

2024-01-14
秘製滷牛展拼手炒蔥油拌麵
滋潤紅棗椰子雞湯
2024-01-23 14 瀏覽
呢排天氣咁凍 真係要著多幾件衫先出街,除此之外 就係去食嘆嘆鐵鍋湯明爐台式鐵鍋湯 - 滋補鴨腿湯⁣⁣⁣大大隻鴨腿嫩滑多汁,食落一啲都唔鞋 唔韌呢個鍋湯嘅精髓係佢嘅藥膳湯,好香嘅當歸味,飲左佢啖湯之後個人暖粒粒。

明爐台式鐵鍋湯 - 滋補鴨腿湯⁣⁣

大大隻鴨腿嫩滑多汁,食落一啲都唔鞋 唔韌

2024-01-22 28 瀏覽
台式嘢成日都食,但係鐵路便當又真係第一次食,原來都真係幾大份下😂餐廳嘅ᴅᴇᴄᴏʀᴀᴛɪᴏɴ都幾特別🤘🏻中間有棵好大好大嘅樹俾人掛卡仔同貼相上去,感覺好親民🥰而門口仲有夾公仔機可以玩下過下手癮🧸 打卡位一啲都唔少嫁📸1️⃣ 台式鹽酥豬扒鐵路便當🚋顧名思義好似便當嘅樣,用呢個嚟裝真係好貼題😆 大大塊嘅鹽酥豬扒真係睇見都流晒口水,帶骨豬扒最欣賞,不得不提佢哋真係好貼心要讚下,因為係俾埋把細鉸剪等客人可以用嚟剪開塊豬扒😚 仲有半隻蛋蛋同滷豆腐,呢兩款真係整到好入味😎2️⃣ 台車三寶鐵路便當🚋呢個有齊鹽酥雞翼、肉羹同台灣腸,一次過可以食齊幾款唔同嘅野食😆鹽酥雞翼唔會整到縮哂水,而係好酥脆好好食😌 而且個飯係肉燥飯+菜脯,食落唔會好油膩,仲加有少量花生🥜 口感好豐富😍3️⃣ 嘆嘆拼盤🍽拼盤一定唔少得,因為係可以食多啲款😎 雖然我哋嗌咗個細份但係都已經覺得幾大下😂 入面有甜不辣、台灣腸同埋鹽酥雞,甜不辣煙煙韌韌好軟糯,台灣腸甜甜地又胖胖的,鹽酥雞就有份鹹香味😍 真係好抵食🙈4️⃣ 香芒雜雜🥭嗌咗份用芒果做主題嘅甜品🍮 入面有布甸、蛋糕、雪糕同埋泡芙,一個價錢可以試到咁多嘢都真係唔錯,不過都要食得晒先好嗌🙈咁多隻入面

餐廳嘅ᴅᴇᴄᴏʀᴀᴛɪᴏɴ都幾特別🤘🏻

中間有棵好大好大嘅樹俾人掛卡仔同貼相上去,感覺好親民🥰

而門口仲有夾公仔機可以玩下過下手癮🧸 打卡位一啲都唔少嫁📸

1️⃣ 台式鹽酥豬扒鐵路便當🚋
台式鹽酥豬扒鐵路便當

仲有半隻蛋蛋同滷豆腐,呢兩款真係整到好入味😎

2️⃣ 台車三寶鐵路便當🚋

3️⃣ 嘆嘆拼盤🍽
嘆嘆拼盤

4️⃣ 香芒雜雜🥭

香芒雜雜

咁多隻入面比較欣賞嘅係個雪糕,因為除咗有奶蓋冚咗喺面之外,仲有啲芒果粒同脆脆,樣靚又好食😋

5️⃣ 戀心富士山🗻
戀心富士山

打卡影相唔錯嫁,飲落去個時嘅奶蓋認真超邪惡😍

6️⃣ 夢🫧

係沙冰ғᴇᴇʟ~ 有兩層色都幾靚😆