2024-04-19 6 瀏覽
去銅鑼灣附近一定要食呢一間抵食四川菜館🔥鍾意食辣嘅朋友真係辣到你飛起😽😻膠原脆皮豬手 $128必叫✅ 豬手皮口感炸到好似食緊炸雞一樣😂肉唔算多,口感軟腍,不過好多骨膠原😻女士啱哂👩🏻配搭花椒,好惹味👅酸菜豆腐青花椒烤魚 $228今次試左清江魚,烤魚先炸後煮,魚肉多又結實,有口感,非常入味😋青花椒湯底叫咗小辣都好重手,落咗好多辣椒🌶️配菜有豆腐好滑🙌🏻仲有芽菜、酸菜手工紅糖糍粑 $46值得一試✅糍粑外香脆而內非常煙靭,沾上黃豆粉一齊食非常好吃😋熊貓冰粉 $32超級可愛的熊貓甜品🐼用來解辣最好👍🏻加了黑糖漿甜度剛好,如果可以再冰涼些更好😉📍川火堂銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖

膠原脆皮豬手 $128

酸菜豆腐青花椒烤魚 $228

手工紅糖糍粑 $46

熊貓冰粉 $32

📍川火堂
2024-04-18 10 瀏覽
川火堂銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️金湯酸菜魚$228好大盤😆算係偏辣,魚肉份量多&好滑,除左魚肉,仲有好多荳芽和蔬菜🥬☀️農家小炒肉 $98配飯之選👑辣椒炒豬肉,配上適當的調味,喜歡食惹味小菜的大家可以一試~☀️手工紅糖糍粑 $46新鮮熱辣辣出爐🤤外脆內煙靭嘅口感,配上手工紅糖,好味☺️份量有6舊~☄️熊貓冰粉 $32打卡必備😍冰粉甜甜的,食落似啫喱~另外仲有花生果乾等配料,食完辣野食冰粉可以解辣又冇乜負擔~✅想睇更多食評就要follow @gulugirl102 🐰
川火堂

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

☀️金湯酸菜魚$228

☀️農家小炒肉 $98

☀️手工紅糖糍粑 $46

☄️熊貓冰粉 $32

2024-04-18 6 瀏覽
認識我的朋友都知我食得辣,雖未到無辣不歡的境界,但如果有得揀,一定揀食辣!今晚跟辣友前來食呢間川菜,特意挑戰其辣到噴火的招牌菜。紅袍辣子雞 $138其實見到勁多全紅色的乾辣椒,心裡都有少少淆底,不過入口一試仍可以,辣度自己接受到。辣子雞炸得香脆可口,連碎骨都脆得可以食入肚,加上以紅椒、花椒、花生、芝麻作配料,充滿麻辣香味。鐵板魷魚鬚 $128鐵板溫度非常足,熱氣騰騰,魷魚香氣隨熱氣飄送。魷魚鬚好彈牙惹味,還有好多洋蔥可夾住一齊食,吃起來都幾爽口。農家小炒肉 $98有海量的青椒連同豬肉片一齊爆香炒,青椒並不辣,豬肉片應該是先醃製再炒香,好入味。熊貓冰粉 $32這杯絕對是打卡之作,皆因有可愛的熊貓棉花糖。四川冰粉口感冰涼爽滑,加上花生碎及葡萄乾,都幾好食。此店位置近銅鑼灣鵝頸橋附近,鬧市中心地帶來說,菜式價錢並不貴,嗜辣者可前來嘗嘗。

紅袍辣子雞 $138
紅袍辣子雞

鐵板魷魚鬚 $128
鐵板魷魚鬚

農家小炒肉 $98

熊貓冰粉 $32

2024-04-15
2024-04-16 4 瀏覽
滿滿既骨膠原~膠原脆皮豬手豬手既皮厚又脆又煙韌, 上面鋪滿左香料, 蒜蓉, 辣椒等等味道唔錯, 好適合用黎佐酒而且一碟排得美美的, 影相好好睇 金湯酸菜魚湯既顏色真係金到識發光咁魚片既份量非常多, 食極都仲有魚肉嫩滑, 加埋金湯既香味,超爽酸菜魚既底有芽菜, 萵筍同水晶粉燒椒金色皮蛋金色既皮蛋晶瑩剔透調味既椒, 蒜同醋味平衡得好好, 唔會太搶味.仲可以食到皮蛋本身既味道熊貓冰粉熊貓綿花糖得意到唔捨得咬爛冰粉真係好神奇, 一放入口解辣馬上就到位
滿滿既骨膠原~膠原脆皮豬手
豬手既皮厚又脆又煙韌, 上面鋪滿左香料, 蒜蓉, 辣椒等等
味道唔錯, 好適合用黎佐酒
而且一碟排得美美的, 影相好好睇

湯既顏色真係金到識發光咁
魚片既份量非常多, 食極都仲有
魚肉嫩滑, 加埋金湯既香味,超爽
酸菜魚既底有芽菜, 萵筍同水晶粉
燒椒金色皮蛋
金色既皮蛋晶瑩剔透

熊貓綿花糖得意到唔捨得咬爛
冰粉真係好神奇, 一放入口解辣馬上就到位

2024-04-15
收工來到這間位於銅鑼灣區新開的川菜小店 店鋪座位不多 裝修新淨光猛好企理 連懷舊暖水壺都好可愛😆川菜夠正宗好高質價錢又合理 午市套餐性價比仲高😍✨金湯酸菜魚 $228酸菜魚是餐廳招牌菜一大盤熱辣辣🍲金黃色湯底好吸引 味道酸酸辣辣湯汁濃郁🐟魚肉好厚身 鮮味滑嫩 配菜有萵筍🥬芽菜仲有爽滑彈牙的水晶粉皮🍜✨膠原脆皮豬手 $128豬手外皮炸得脆身🐷肉質非常Q彈滿滿骨膠原 肥而不膩 配上大量炸蒜🧄辣椒🌶️香蔥非常惹味 辣度亦不高👍🏻✨手工紅糖糍粑 $46糍粑經油炸後淋上紅糖汁及灑上滿滿花生粉😍外皮香脆裡面軟糯不會油膩 味道香甜米香味濃郁 好好吃🤤✨熊貓冰粉 $32一大杯冰粉面頭有粒可愛的熊貓棉花糖🐼冰粉晶瑩剔透 好冰涼爽滑 加入紅糖漿清清甜甜好解辣😋配料有葡萄乾同花生碎令口感味道更豐富📍川火堂 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖

✨金湯酸菜魚 $228

✨膠原脆皮豬手 $128

✨手工紅糖糍粑 $46

✨熊貓冰粉 $32
熊貓冰粉

📍川火堂 (銅鑼灣)
2024-04-11 3 瀏覽
keeta 叫咗佢嘅外賣酸菜魚套餐($68),估唔到好有驚喜,個湯底好好飲,雖然面頭啲又有啲多,但係酸得嚟唔會去到太酸,係真係有酸菜味,見到佢湯低啲酸菜同花椒就知道佢係用真材實料,啲魚肉係多到食極都食唔晒,而且好彈牙冇腥味,裏面仲有萵筍同埋寬粉,寬粉係索晒啲湯汁,以呢個價錢嚟講,仲有埋碗飯同嘢飲,可以話係超扺。飯仲要係珍珠米,好彈牙,唔會黐埋一舊。呢個價錢係每一罐嘢飲,食完酸菜魚,咁啱可以飲可樂解膩。
外賣送餐
  • 金湯酸菜魚
2024-04-09 11 瀏覽
同朋友收工係銅鑼灣行下街,個口淡淡地想食d比較惹味既餐廳,佢就拉左我去食佢最愛既川菜話好好食又超抵☺️我入到去就見到好多人食,仲有d 4人套餐分量都好多,價錢又好合理,全部都係正宗既師傅去烹煮個菜餚,食落去係好正宗,可以選擇唔同既烤魚🐠呢間真係好值得推薦比大家去食🌟萬州烤魚呢個烤魚一送到黎已經聞到香噴噴既香味,見到d烤魚湯汁超沸騰,超香☺️條魚係好大條加好肥美,出面係煎到好脆,入面既魚肉一夾就起,d肉係超嫩🍲嗦曬d湯汁係又辣又麻又香,外脆內嫩,入面既配菜都整到好好食,有芽菜,豆腐,送飯真係一流🌟膠脆皮豬手個豬手係炸過黎,好香脆🐷一咬開就可以feel到成個口都係豬手既膠原,出面仲加左蒜頭同辣椒🌶️成個豬手真係外脆內滑,加咪蒜頭既香味,超惹味🌟手工紅糖糍粑食川菜簡係唔少得食個紅糖糍粑啦,呢個糍粑係勁正宗,勁煙韌,上面中有黃豆粉,令到個糍粑更香,再點咪個紅糖汁🍡可以控制個糍粑既糖度,邊一個人會唔中意呢d煙煙韌韌既甜品呢🌟熊貓冰粉冰粉真係食川菜餐廳先有,呢個冰粉係手工製造,食落去qq彈彈,食落去唔會好甜,上面中有個熊貓棉花糖做裝飾🍬超得意。加咪花生既點綴,成個口感係又凍又甜又香,食完烤魚黎上一份都勁

🌟萬州烤魚

🌟膠脆皮豬手

🌟手工紅糖糍粑

🌟熊貓冰粉
冰粉真係食川菜餐廳先有,呢個冰粉係手工製造,食落去qq彈彈,食落去唔會好甜,上面中有個熊貓棉花糖做裝飾🍬超得意。加咪花生既點綴,成個口感係又凍又甜又香,食完烤魚黎上一份都勁唔錯

2024-04-09 11 瀏覽
銅鑼灣川菜 | 主打金湯酸菜魚星期六出左銅鑼灣行街,見到有間新開嘅川菜館,有得食酸菜魚,一於試下先,入到餐廳發現係講國語落單🤭金湯酸菜魚$228.00每枱必點一份酸菜魚,估唔到都幾大盆,酸辣度剛好,酸菜清酸,湯底撈白飯真係絕配!👍不得不讚,魚肉滑嫩入味,有入口即溶嘅感覺,連唔鍾意食魚嘅朋友都覺得好味!完全冇骨同魚腥味,可以食到2碗飯🤭膠原脆皮豬手$128.00豬手先炸後炒,有避風塘及孜然粉嘅味道,豬手香條十足又脆口,肥而不膩。手工紅糖糍粑$46.00軟糯嘅糍粑配上黑糖及黃豆粉熊貓冰粉$32.00最後必點冰粉一碗,可以解辣同解油。黑糖漿配白涼粉,灑上花生粒及提子乾。川火堂銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
銅鑼灣川菜 | 主打金湯酸菜魚

金湯酸菜魚$228.00
完全冇骨同魚腥味,可以食到2碗飯🤭

膠原脆皮豬手$128.00

手工紅糖糍粑$46.00
軟糯嘅糍粑配上黑糖及黃豆粉

熊貓冰粉$32.00
最後必點冰粉一碗,可以解辣同解油。
黑糖漿配白涼粉,灑上花生粒及提子乾。

川火堂
2024-04-08 5 瀏覽
平時老公最喜歡吃辣,今次帶佢去食四川菜, 餐廳主廚是地道的四川人🌶️ 有套餐, 價錢相宜! 老公同我都鍾意食魚,平時食酸菜魚食得多,今次試下烤魚先😊酸菜豆腐青花椒烤魚 $228採用清江魚作烤魚,肉質鮮嫩滑溜,幾乎沒有細刺,外皮脆口,非常可口,青花椒湯底辣味十足,酸菜鹹酸味道令湯底更開胃。 配料相當入味 ,有芽菜、豆腐等。膠原脆皮豬手 $128豬手的皮脆肉嫩,皮部分帶有微微的彈性,口感豐富,非常適合當做下酒菜食用。 營養仲好豐富👍黃金小饅頭 $46每次餐廳有饅頭 🤗我一定點嘅菜式,外形金黄飽满,口感軟糯香甜

酸菜豆腐青花椒烤魚 $228

膠原脆皮豬手 $128

黃金小饅頭 $46

2024-03-13 30 瀏覽
🫶🏻酸菜魚餐廳開到成巷成市,享受川菜已蔚然成風。本人都十分喜愛食川菜,見呢間餐廳風評不錯,呢個周末約埋朋友去試一試 😋🔹 金湯酸菜魚二人份量既大碗酸菜魚,湯底眩目燦爛金黃色,魚肉無骨而厚實,唔會一夾就散,肉質嫩滑 🐠🐠 湯底味道酸、辣平衡得適中,又帶點少少既麻味,食得出川式既風味又唔會有厚重既味精/一滴香味道,簡而言之食完都唔會口渴 😆 一碗份量不少,魚肉夾極都有,又有充足既酸菜同寬粉,兩個人再加碗白飯食就岩哂 ❤️‍🔥🔸 手工紅糖糍粑食親川菜都忍唔住會點既甜品,糍粑煙韌較黏,配上紅糖醬及花生粉食落滋味十足 😁🔹 膠原脆皮豬手皮質爽脆既豬手,中間有一層厚厚既膠原,味道係豬手特有咸鮮味 😋🔸 熊貓冰粉造形相當可愛既一杯冰粉,杯面有一隻圓潤可愛既熊貓公仔,底下既冰粉冰涼甜美 ❄️❄️🧊🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸川火堂 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖💸 $ 600
🫶🏻

🔹 金湯酸菜魚

🔸 手工紅糖糍粑

🔹 膠原脆皮豬手

🔸 熊貓冰粉

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

川火堂 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
💸 $ 600
  • 手工紅糖糍粑
  • 金湯酸菜魚
2024-03-03 16 瀏覽
川火堂位於銅鑼灣,係一間有滿滿中國特色嘅四川菜餐廳。當我踏入餐廳嗰一刻,我即刻被紅色嘅紙燈籠同大大既揮春吸引住,整個餐廳增添咗一份喜慶同歡樂嘅氣氛。1️⃣大碗花菜 $78大碗花菜係一道口味辣辣嘅菜式,用孜然粉炒煮而成。菜經過炒煮後,保持著爽脆嘅口感,同時充滿著孜然粉嘅香辣風味。2️⃣ 萬州烤魚 酸菜豆腐青花椒烤魚 $284>加配菜:嫩牛肉>加配菜:水晶粉皮萬州烤魚以酸菜、豆腐同青花椒為主要材料,將魚烤至金黃色,再放落鍋度燒煮。烤過嘅魚肉保持住嫩滑嘅質感,同煲裡嘅湯汁完美結合,令味道更加豐富。豆腐,鮮牛肉同魚都吸晒湯汁,非常美味😚

1️⃣大碗花菜 $78

2️⃣ 萬州烤魚 酸菜豆腐青花椒烤魚 $284
>加配菜:嫩牛肉
>加配菜:水晶粉皮

2024-02-29 10 瀏覽
今晚約左個鍾意食惹味同辣野既朋友仔一齊食川菜🔥🔥原來銅鑼灣有間咁正宗既川菜 入到裝修同擺設都幾有特色 行少少懷舊風~食川菜當然要叫水煮系列啦!叫左個水煮魚超大盤 初頭都擔心冇得揀辣度會唔會太辣 點知食落超正!好香好惹味 辣度唔會太勁 但又食到好香濃既花椒8角味 愈食愈想食🤤🤤🤤魚片超級滑 推介👍🏻👍🏻👍🏻另外叫左份口水雞 都係川菜佼佼者 估唔到小食都咁有份量 同朋友食極都覺得食唔晒 一人食左6、7件雞都有 仲有好多青瓜伴碟 好爽脆👍🏻👍🏻👍🏻最後叫埋炸饅頭 炸到超鬆脆 配埋練奶 甜甜地無得彈呀 記得趁熱食個饅頭 擺耐左會冇咁好味😄😄😄見到隔離枱叫左脆皮豬手 同 烤魚都好吸引 搵日要再黎試下🤩🤩
今晚約左個鍾意食惹味同辣野既朋友仔一齊食川菜🔥🔥

食川菜當然要叫水煮系列啦!叫左個水煮魚

超大盤 初頭都擔心冇得揀辣度會唔會太辣

2024-02-28 13 瀏覽
一到某啲日子 總係會想食啲辣野刺激下味蕾 今次食位於銅鑼灣既川火堂✨血旺肥腸烤魚$228呢度既烤魚好特別 係將佢炸過再放上去烤成件事就香口得多啦💕💕重點啲魚好滑 骨又唔多仲有肥腸同鴨血做伴碟而且愈烤得耐 麻味愈出成件事美味好多✨膠原脆皮豬手$128唔係講笑 賣相得體之餘件件勁大件外皮脆脆 用左好多配菜 係咬個時有啲唔方便斯文既我食 🤣✨油渣手撕包菜$78油渣麵就食得多但油渣配菜到就真係第一次見呢碟菜就比較適合重口味人士 如我😆✨熊貓冰粉$32食川菜 冰粉是必的涼涼既冰粉再配上糖水食完熱氣野再爽下 個種感覺太正了🤭重點呢度既冰粉用左熊貓公仔 相當吸睛🙈
一到某啲日子 總係會想食啲辣野

涼涼既冰粉再配上糖水
食完熱氣野再爽下 個種感覺太正了🤭
重點呢度既冰粉用左熊貓公仔 相當吸睛🙈
2024-02-27 16 瀏覽
好耐無食川啦 🤤 出開去銅鑼灣經過見到呢間川火堂,個萬州烤魚好吸引 🤩 點都要試一試 😋萬州烤魚 - 血旺肥腸烤魚條魚外面烤得香脆,入邊肉質仲係非常之滑,滾兩滾吸晒啲湯汁,又香又辣,配上大量嘅花椒蒜頭同辣椒,非常惹味 🤤 另外啲血王又係吸晒啲湯汁好正 😍 最鍾意食個肥腸,軟軟滑滑勁吸湯,香口到一個點 😛膠原脆皮豬手一上枱賣相已經非常之吸引,個豬手個皮勁脆,一咬開非常軟滑,外脆內軟滑,正宗啖啖骨膠原,仲有好香嘅蒜蓉同埋孜然香,食完好滿足 😆大碗花菜椰菜花加上腩肉片,微辣勁香孜然味,就係呢個都勁餸到飯 😋店員都好好,見我唔係好食得辣都主動同我講可以整唔辣或者冇咁辣;而且舖頭入邊有獨立廁所,環境乾淨企理,唔錯 🫶🏻

萬州烤魚 - 血旺肥腸烤魚

大碗花菜
椰菜花加上腩肉片,微辣勁香孜然味,就係呢個都勁餸到飯 😋

2024-02-26 15 瀏覽
開工大吉收工同同事去食呢間四川菜,佢個$238二人餐勁抵食,黎親必叫!再加兩個小炒,次次$400都食到捧住個肚走😂,地點喺銅鑼灣C出口行5分鐘。今次食完味道係冇以往咁正,均有少少偏咸,我估係主廚未返。前菜揀左手拍青瓜加埋蒜粒,酸酸地作為前菜好開胃。再到麻辣香鍋,配菜今次少左牛肉片,得雞肉粒,萵筍、蓮藕片同花椰菜,呢道菜送飯好正。招牌菜脆皮豬手今次做唔到外脆,但依然內軟,味道仍keep到又香又入味,滿滿的骨膠原食得好滿足。 手工紅糖糍粑上台熱辣辣,脆脆嘅外層同軟軟糯糯的內涵,配上紅糖汁口感好正。 熊貓冰粉由白涼粉同棉花糖製,撈勻配上底雨紅糖水食唔會死甜。額外再叫左兩個小炒~ 螞蟻上樹$88經典的川菜,將肉同粉絲用辛辣的調味料拌炒,爆過香嘅肉末好正,Q嫩粉絲好入味,不過重手左係偏咸。肉碎翻炒四季豆 $72用肉碎炒四季豆係我最愛,不過今次似乎有少少失手,有點過咸。

今次食完味道係冇以往咁正,均有少少偏咸,我估係主廚未返。

前菜揀左手拍青瓜加埋蒜粒,酸酸地作為前菜好開胃。

熊貓冰粉由白涼粉同棉花糖製,撈勻配上底雨紅糖水食唔會死甜。

額外再叫左兩個小炒~

螞蟻上樹$88

肉碎翻炒四季豆 $72
用肉碎炒四季豆係我最愛,不過今次似乎有少少失手,有點過咸。