2024-02-21 303 瀏覽
呢晚約咗個嗜辣嘅友人食晚飯 搵咗呢間喺銅鑼灣嘅川菜 主力想食佢嘅川式烤魚😉燒椒金色皮蛋因為太肚餓 所以嗌咗碟前菜食下 呢碟皮蛋並唔係黑鼆鼆嗰種😮 所以一上碟已經覺得好賞心悅目 面頭有啲鮮蒜蓉同埋辣椒 食落口有浸煙燻嘅味道 仲有部份皮蛋係流心㗎👅 膠原脆皮豬手呢個一定係必叫之選 豬手厚肉 而且豬皮炸到好鬆化 配埋椒鹽加花椒嘅調味料🧂 豬手嘅肉仲好軟腍 而且每件都好大件 都幾抵食 食完真係覺得骨膠原滿滿☺️酸菜豆腐青花椒烤魚呢碟酸菜魚已經有埋豆腐同埋芽菜喺底🐟 估唔到豆腐同埋酸菜魚嘅味道咁夾 豆腐幾滑 不過都唔夠酸菜魚嘅魚肉嫩滑 呢條酸菜魚份量都幾多 魚肉魚油豐富 所以食落口特別嫩口🥰 黃金小饅頭 小饅頭炸得好酥脆 上碟時熱辣辣 外脆內軟 點埋煉奶食就啱啦☺️ 一碟有六件 方便同朋友分享特別欣賞呢度店員嘅服務 因為我喺地鐵站趕過嚟 入座嘅時候滴晒汗 店員竟然留意到 仲特登較大啲個冷氣 等我可以涼快啲 真係超級貼心啊🥹

燒椒金色皮蛋
燒焦金色皮蛋

2024-01-25 260 瀏覽
😝今次嚟到銅鑼灣,又係朋友帶我食好嘢,耐冇食川菜,佢帶咗我去食萬州烤魚,呢間真係非常之好食,唔講得笑😂食完即刻另外外賣打包返去俾另一半食!😚萬州烤魚湯底唔錯👍🏼夠酸夠辣,分量適中夠4人食啱好可以叫其他想食嘅!最主要嘅湯底非常之好味🤤好味🌟🌟🌟🌟🌟🥘經典府辣香鍋入邊有>午餐肉>嫩牛肉>蓮藕片>士豆片>豆腐幹,每個獨立食都超夠味,好重孜然粉同麻辣粉,份量超多,午餐肉切到細細粒好好咬,蓮藕同土豆都好好食!呢個一定要叫👍🏼好味🌟🌟🌟🌟🌟🈵🥘流沙香辣雞脆骨真係好好食,最有彩蛋係流沙原來係炸咗湯圓又咸又辣入面甜嘅,個口感非常特別,但係好食嘅!所以又係推介🤣好味🌟🌟🌟🌟🌟🈵🥙幹煽四季豆又係可以餸幾碗飯㗎🤣!正到飛起!辣味同肉碎都啱啱好,好食過大排擋!真係!!!好味🌟🌟🌟🌟🌟🍞小饅頭都係好好食,一口一個,不過要提佢多煉奶丫😋😋😋好味🌟🌟🌟🌟🐼仲有得意嘅熊貓冰粉,打卡一流,好多花生碎同山楂餅碎,撈埋落啲冰粉,配👍🏼好味🌟🌟🌟🌟☕️另外介紹返店嘅烏龍茶係自家煲,唔係支裝㗎!好濃茶味👍🏼👍🏼🚻店內有獨立廁所🪑目測座位30人以上🚇銅鑼灣地鐵站步行3分鐘到=============

好味🌟🌟🌟🌟🌟

好味🌟🌟🌟🌟🌟🈵

好味🌟🌟🌟🌟🌟🈵

好味🌟🌟🌟🌟🌟

🍞小饅頭都係好好食,一口一個,不過要提佢多煉奶丫😋😋😋
好味🌟🌟🌟🌟

島龍茶(熱)$22
青島$28
青島$28
雪碧$15
-------------=$858加一=$943.8/4人
平均每人$236
天氣突然變冷 今晚好想食熱的食辣的放工在灣仔 向銅鑼灣方向走在駱克道鵝頸橋底附近發現了這間食川菜的小店估唔到好有驚喜最驚喜的莫過於自家製的流沙香辣雞脆骨最估唔到係唔單止炒雞脆骨內裡竟然暗藏乾坤!//潑辣水煮牛肉 $158//店員細心地問我們食唔食得辣在川菜面前還是不敢逞強我們選擇了少辣一鍋份量好大 足夠2-4人份一上菜已經聞到陣陣椒香滿滿的滑牛、芽菜、萵筍、豬血、水晶粉皮、乾辣椒、花椒等等 超豐富全部材料浸滿在麻辣紅油湯入面入口少辣夠麻 每口都滿滿麻香牛肉夠嫩滑 重點係水晶粉皮吸收晒湯底的精華好惹味 //流沙香辣雞脆骨 $128//這個自家製流沙香辣雞脆骨相當有驚喜以鐵鍋上賣相一流雞脆骨用花椒爆炒過夠鑊氣入口少少麻少少辣非常惹味令人食唔停口 甘流沙在哪?最意想不到是雞脆骨入面夾雜了數粒炸湯圓湯圓外層經油炸過 口感煙煙韌韌裡面係芝麻餡一口咬下D芝麻餡就流晒出黎口感就是雷沙湯丸走雷沙加辣好得意 好特別 //青島 $28//食辣當然要啤一啤食川菜啤一啤當然要青島$28大支抵飲! //黃金小饅頭 $46//外表呈金黃色炸得好脆身 入口外酥內軟饅頭同煉奶超夾 同時亦可解辣
天氣突然變冷 今晚好想食熱的食辣的
放工在灣仔 向銅鑼灣方向走
在駱克道鵝頸橋底附近
發現了這間食川菜的小店
估唔到好有驚喜
最驚喜的莫過於自家製的流沙香辣雞脆骨
最估唔到係唔單止炒雞脆骨
內裡竟然暗藏乾坤!

//潑辣水煮牛肉 $158//
店員細心地問我們食唔食得辣
在川菜面前還是不敢逞強
我們選擇了少辣
一鍋份量好大 足夠2-4人份
一上菜已經聞到陣陣椒香
滿滿的滑牛、芽菜、萵筍、豬血、
水晶粉皮、乾辣椒、花椒等等 超豐富
全部材料浸滿在麻辣紅油湯入面

這個自家製流沙香辣雞脆骨相當有驚喜
以鐵鍋上賣相一流
雞脆骨用花椒爆炒過夠鑊氣
入口少少麻少少辣非常惹味
令人食唔停口 甘流沙在哪?
最意想不到是雞脆骨入面夾雜了數粒炸湯圓
好得意 好特別

//青島 $28//
食辣當然要啤一啤
食川菜啤一啤當然要青島
$28大支抵飲!

//黃金小饅頭 $46//
外表呈金黃色
炸得好脆身 入口外酥內軟
饅頭同煉奶超夾 同時亦可解辣

• 流沙香辣雞脆骨
3天前 0 瀏覽
📍 川火堂👣 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖今次我哋嗌咗個四人餐($428)真係好抵食,有:🌱🍽️ 燒椒金色皮蛋🌶️流心皮蛋,有小小辣椒香味,一個不錯的前菜。開胃😋🌱🍽️ 手工紅糖糍粑甜味適中。煙煙韌韌。🌱🍽️ 經典香鍋🌶️🌶️好惹味,入面仲勁多料,除左雞肉,牛肉,仲有花椰菜,土豆片同蓮藕片等等,全部都勁入味超好食,送飯一流⋯⋯正呀,醒胃👍🌱🍽️ 萬州烤魚+麻辣味🌶️🌶️🌶️🐟烤過嘅魚肉保持住嫩滑嘅,加埋鴨血同豬肥腸,令味道更加豐富。辣到呢⋯食得麻辣一定喜歡。🌱🍽️ 清炒葛葡絲好爽脆清甜🌱🍽️ 熊貓冰粉造型好特別,熊貓造型棉花糖,冰粉,灑上青提子乾同果仁碎,清涼口感,又可解辣。爽呀👍
📍 川火堂

👣 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖

今次我哋嗌咗個四人餐($428)真係好抵食,有:
🍽️ 燒椒金色皮蛋🌶️

流心皮蛋,有小小辣椒香味,一個不錯的前菜。開胃😋
🍽️ 手工紅糖糍粑

甜味適中。煙煙韌韌。
🍽️ 經典香鍋🌶️🌶️

🍽️ 萬州烤魚+麻辣味🌶️🌶️🌶️🐟

烤過嘅魚肉保持住嫩滑嘅,加埋鴨血同豬肥腸,令味道更加豐富。
辣到呢⋯食得麻辣一定喜歡。
🍽️ 清炒葛葡絲

好爽脆清甜
🍽️ 熊貓冰粉

5天前 0 瀏覽
食烤魚食上引,捉左叔叔同我去食烤魚😋無計啦,鬼叫叔叔唔會係屋企煮魚比我食😂今次叫左個血旺肥腸烤魚,麻辣黎講都算幾辣,條魚好大條,啲魚肉一邊煮一邊吸個湯汁,好惹味。鴨血同豬大腸又大舊又多,鴨血軟硬適中,而且都濃味,豬大腸都好彈牙,唔會韌到咬唔開鐵板魷魚鬚炒得好香~用鐵板上,熱辣辣咁上枱,魷魚份量都幾多😋蔥油煎餅蔥油味好香~個表皮炸到金黃色好脆口,咬落好鬆軟又唔會乾,唔錯熊貓冰粉上面粒熊貓棉花糖好可愛😆上面有啲提子乾,乾果碎,底有啲黑糖,mix埋一齊食好有咬口
食烤魚食上引,捉左叔叔同我去食烤魚😋
無計啦,鬼叫叔叔唔會係屋企煮魚比我食😂

鐵板魷魚鬚
炒得好香~用鐵板上,熱辣辣咁上枱,魷魚份量都幾多😋

蔥油煎餅

價格比起大部分連鎖店都要親民有不同的套餐選擇之餘 單點也不貴當天留意到很多客大都是講普通話的街坊看來味道頗正宗的🔹️ 金湯酸菜魚 $228想著$228的份量應該還好吧沒想到份量竟然這麼多(足夠3-4人單吃)不誇張 真的滿滿的魚片 一直吃都還有這裡用的是鱸魚片 魚味很重魚片厚身也帶有少許魚片 口感更好除了魚片外 還自帶些寬粉、 萵筍片和大量芽菜另外值得一讚的是 同行朋友不太能吃辣店員很貼心幫我們把酸菜魚走辣走辣後湯底的麻感還在 很過癮🔹️ 葱油煎餅 $46不像上海那種裡面佈滿鮮葱這裡的外皮煎得非常乾身和香脆而葱味已經很好的融合在整塊餅裡裡面有點像饅頭的口感 有麵粉香和彈性這道讓人覺得驚喜🔹️ 手工紅糖糍粑 $46我每次吃川菜都會點紅糖糍粑但真的不是每一家都做得好這裡的糍粑外面做得很乾身粉和紅糖醬的比例剛好裡面軟軟糯糯的 很好吃🔹️ 熊貓冰粉 $32看外表就覺得超可愛了熊貓其實是綿花糖(有點甜)意外的是它家的冰粉調味屬於偏重口味的有我愛的濃濃黑糖味配上各種花生碎及果粒好吃之餘冰冰涼涼也非常解膩和解辣
價格比起大部分連鎖店都要親民
有不同的套餐選擇之餘 單點也不貴
當天留意到很多客大都是講普通話的街坊
看來味道頗正宗的

🔹️ 金湯酸菜魚 $228

想著$228的份量應該還好吧
沒想到份量竟然這麼多(足夠3-4人單吃)
不誇張 真的滿滿的魚片 一直吃都還有
這裡用的是鱸魚片 魚味很重
魚片厚身也帶有少許魚片 口感更好
除了魚片外 還自帶些寬粉、 萵筍片和大量芽菜
另外值得一讚的是

粉和紅糖醬的比例剛好
裡面軟軟糯糯的 很好吃

🔹️ 熊貓冰粉 $32

看外表就覺得超可愛了
熊貓其實是綿花糖(有點甜)
意外的是它家的冰粉調味屬於偏重口味的
有我愛的濃濃黑糖味
配上各種花生碎及果粒
好吃之餘冰冰涼涼也非常解膩和解辣

• 熊貓冰粉
  • 手工紅糖糍粑
  • 金湯酸菜魚
今日來到銅鑼灣吃川菜,我們選了四人套餐,只需$428真的超值!🍀🍽️ 熊猫冰粉熊貓真的好可愛呀🐼 都不捨得吃🥹 上面灑了花生碎和葡萄乾,加上冰粉吃 口感很豐富,而且很解辣😝🍀
🍽️ 萬州烤魚我們選了麻辣味💦 吃到最後真的挺辣的!魚是先炸過的,所以沒有腥味🐟 不多骨,怕吃魚的朋友也可以試下~ 裡面有鴨血、豬大腸、豆芽。挺豐富的!🍀🍽️ 經典香鍋又是一個辣辣的菜😆 挺多片肉的,加上椰菜花、洋蔥、大蔥、花生🥜 真的很香~🍀🍽️ 清炒萵筍絲吃完一口辣的,可以吃萵筍絲清清口腔~🍀🍽️ 燒椒金色皮蛋皮蛋上有蒜和蔥,是發揮正常的小食~🍀🍽️ 手工紅糖糍粑不會很甜,適合香港人口味!灑上黃豆粉,平時不吃紅糖糍粑的我都覺得挺好吃的!🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
🍽️ 熊猫冰粉

🍽️ 萬州烤魚

🍽️ 經典香鍋

🍽️ 清炒萵筍絲

吃完一口辣的,可以吃萵筍絲清清口腔~
🍽️ 燒椒金色皮蛋

皮蛋上有蒜和蔥,是發揮正常的小食~
🍽️ 手工紅糖糍粑

2024-05-11 0 瀏覽
✨2人餐A($238)🪄燒椒金色皮蛋半糖心皮蛋,金黃色一睇就好正,配上辣椒及蒜蓉,並不辣,而且味道好夾好豐富🪄經典香鍋香鍋包含牛肉、雞肉、椰菜花、蓮藕片和土豆片,食材都烹調得剛剛好,香氣瀰漫在整個桌面,辣到適中,完全食到停唔到口🪄膠原脆皮豬手外層的皮烤得香脆,而內部的豬手則軟嫩多汁,入口即化,雖然外表充滿紅油和辣椒乾,但不太辣,會偏麻多一點🪄手工紅糖糍粑糍粑口感Q彈,軟糯軟糯,手工紅糖香甜,甜度剛好🪄熊貓冰粉第一眼已經被熊貓棉花糖吸引著,非常可愛,完全不忍心吃他,冰粉配有提子乾和花生碎,清涼解渴,帶來一絲絲的甜蜜🪄白米飯✨清炒萵筍絲($78)呢個價錢大大碟蒜炒萵筍絲,非常抵食,亦好爽口鮮甜✨黃金小饅頭($46)每次都忍不住點的小食,外層金黃酥脆,內部鬆軟香甜,一定要配上煉奶,這樣才是完整組合🪄加多寶($18/枝)

✨2人餐A($238)

🪄燒椒金色皮蛋

🪄經典香鍋

🪄膠原脆皮豬手

🪄手工紅糖糍粑
糍粑口感Q彈,軟糯軟糯,手工紅糖香甜,甜度剛好

🪄熊貓冰粉

🪄白米飯

✨清炒萵筍絲($78)
呢個價錢大大碟蒜炒萵筍絲,非常抵食,亦好爽口鮮甜

✨黃金小饅頭($46)

🪄加多寶($18/枝)

2024-05-11 8 瀏覽
《川火堂》份量超多的銅鑼灣四川小店🥘🥘🥘🥘🥘。金湯酸菜魚 ($228) - 金湯酸菜魚份量超級驚人,超級大碗,魚肉嫩滑可口,入面仲有大量芽菜同薯粉,點了微辣,個人食開譚仔三小覺得可以接受。。清炒萵筍絲 ($78) - 萵筍絲爽脆入味,清清地食到萵筍的香味。。膠原脆皮豬手 ($128) - 豬手外皮炸得酥脆,配上蔥蒜等辣汁香口又惹味。。手工紅糖糍粑 ($46) - 糍粑即叫即炸,外脆香脆,食到糯米顆粒感,煙煙韌韌,一定要點上紅糖和黃豆粉,食落倍感美味。。檸檬冰粉 ($32) - 超可愛的冰粉,有隻紅貓仔棉花糖係上面,正常發揮的冰粉。
《川火堂》
份量超多的銅鑼灣四川小店
🥘🥘🥘🥘🥘

2024-05-10 0 瀏覽
位於銅鑼灣有間餐廳食川菜🌶️價格唔係貴,又可以食到正宗川菜鐘意食辣野既朋友~千祈唔好錯過呀就係川火堂啦~😍入到去好光猛,裝修好新~見到menu好多款小菜簡最後簡左酸菜魚同小食😝😋金湯酸菜魚🐟 $228酸菜魚份量好多~有好多魚肉,辣得嚟越食越想食,仲會飲埋d湯個味道調得岩岩好,入面有薯粉,酸菜,大豆芽,萵筍真係好滿足😆😋紅袍辣子雞🐔🌶️ $138依個餸岩哂鐘意飲酒嘅人~雞粒細細粒~炒得好香辣惹味入面仲有花生~ 😋手拍蒜香青瓜 🥒 $38青瓜好脆爽,加埋蒜蓉,真係好香👍🏻食川菜其中一樣必點嘅野食~
位於銅鑼灣有間餐廳食川菜🌶️
價格唔係貴,又可以食到正宗川菜
鐘意食辣野既朋友~千祈唔好錯過呀
就係川火堂啦~😍
入到去好光猛,裝修好新~
見到menu好多款小菜簡
最後簡左酸菜魚同小食😝

😋金湯酸菜魚🐟 $228
酸菜魚份量好多~有好多魚肉,
辣得嚟越食越想食,仲會飲埋d湯
個味道調得岩岩好,
入面有薯粉,酸菜,大豆芽,萵筍
真係好滿足😆

😋紅袍辣子雞🐔🌶️ $138
依個餸岩哂鐘意飲酒嘅人~
雞粒細細粒~炒得好香辣惹味
入面仲有花生~

😋手拍蒜香青瓜 🥒 $38
青瓜好脆爽,加埋蒜蓉,真係好香👍🏻
食川菜其中一樣必點嘅野食~

上星期行銅鑼灣,路過一間川菜,幾吸引~今日老細話陪我嚟食,睇門面裝修完全唔似川菜館,反而有少少日式風格,但擺設幾特別~個暖水壺好有懷舊風格,用嘅餐具都好精緻~二話不說,梗係嗌嘢食啦!!🍲金湯酸菜魚餐:性價比極高!👍🏻👍🏻酸菜魚一大盤,仲跟一個菜🥗同白飯🍚湯頭好濃郁,用料好豐富了!除咗魚同酸菜,仲有萵筍、大豆芽、寬薯粉…食味夠麻夠香!好惹味!不過唔食得辣就一定要叫微辣,因為實在惹火~🥵🥗大碗花菜:跟酸菜魚餐,仲有個花菜炒豬腩肉,估唔到係一大碟,又係炒得好香口,腩肉好爽脆!都係辣辣地嘅!🐷膠原脆皮豬手:上枱賣相十分吸睛~香氣濃郁!佢可以做到外脆內嫩,一啖咬落去~真係有滿滿嘅骨膠原感覺~🥰呢個更香更麻更辣!好惹味!配啤酒真係一流……不過最衰陣間有嘢做~唔飲得!🐜螞蟻上樹:不嬲都係我最鍾意食嘅餸🥰😋因為肉沬炒得好香口!佢用咗粗身粉絲~好彈牙!索埋汁口感一流!講真~嘢食真係冇得彈!店員都好親切~地點又方便(響正鵝頸橋隔離)!不過你一定要食得辣…因為真係每樣都好惹火!!🤭😅🤣

2024-05-07
喺灣仔抵食嘅川菜套餐($238),可以自選小菜及主菜,仲有辣度選擇,我地就揀咗小辣,套餐包括以下嘅嘢:❈ 燒椒金色皮蛋(燒椒味道特別,好開胃!)❈ 膠原脆皮豬手(豬皮整得好香脆!)❈ 經典香鍋(夠鑊氣,好惹味!)❈ 兩碗飯❈ 手工紅糖糍粑(多豆粉同紅糖醬抵讚!)❈ 熊貓冰粉(必點嘅可愛打卡甜品!)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 7/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

❈ 燒椒金色皮蛋(燒椒味道特別,好開胃!)

❈ 膠原脆皮豬手(豬皮整得好香脆!)

❈ 經典香鍋(夠鑊氣,好惹味!)
❈ 兩碗飯
❈ 手工紅糖糍粑(多豆粉同紅糖醬抵讚!)

❈ 熊貓冰粉(必點嘅可愛打卡甜品!)

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 7/10
推介值:8/10

• 熊貓冰粉
  • 膠原脆皮豬手
  • 麻辣香鍋
勁想食糍粑,冰粉,所以唔好辣嘅我嚟左呢度。點菜時不斷問有冇得BB辣或唔辣😅,店員都覺得我奇怪😅。店內走懷舊風,古色古香,配上香辣川菜,好有味道。🥢農家小炒肉 $98肉炒得乾身焦香,由於唔係舊舊青椒都辣,食得好有驚喜😆好滋味,配飯一流👍🏻。🥢清炒萵筍絲 $78好鐘意食萵筍,呢個芡汁較多,食落好滑口。🥢經典麻辣香鍋揀左秘製醬香口味 $32/鍋配菜:午餐肉,牛百葉,洋芋片,蓮藕片,燉牛肉,魷魚須 $48/款送飯系列,秘製醬香有濃濃孜然粉味,好香。洋芋片軟淋,蓮藕片爽脆,兩個都切得薄,牛百葉吸晒啲汁好食。特別在午餐肉,配呢個醬好味。不過濃味餸菜,食到尾有啲漏。🍨手工紅糖糍粑 $46最期待呢個,外面炸得脆,入面煙韌軟糯,配上唔太甜黑糖,黃豆粉,正,唔好睇佢細細碟,食晒勁飽😆,必點👍🏻。🍨熊貓冰粉 $32可愛熊貓棉花糖裝飾,冰粉似白涼粉,好清新,面頭花生碎增加口感,冰粉非常適合食完辣或濃味食物,必食👍🏻。
店內走懷舊風,古色古香,配上香辣川菜,好有味道。

🥢農家小炒肉 $98

🥢清炒萵筍絲 $78
好鐘意食萵筍,呢個芡汁較多,食落好滑口。

🥢經典麻辣香鍋
揀左秘製醬香口味 $32/鍋

🍨手工紅糖糍粑 $46

🍨熊貓冰粉 $32

2024-05-02
2024-05-06 0 瀏覽
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍川火堂𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_causewaybay𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_dessert#breadaholic_restaurant .❅ 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐓𝐫𝐨𝐭𝐭𝐞𝐫膠原脆皮豬手 ($128)❅ 𝐒𝐢𝐳𝐳𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 鐵板魷魚須 ($128)❅ 𝐒𝐭𝐢𝐫-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬 農家小炒肉 ($98)❅ 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐁𝐮𝐧黃金小饅頭 ($48)❅ 𝐒𝐢𝐜𝐡𝐮𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐲熊貓冰粉 ($32)❅ 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞手工紅糖糍粑 ($46).//Immediately made up my mind to visit this Sichuan restaurant when i saw pictures of this cute 𝐈𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐲 with a panda swimming in it ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ Sprinkled with nuts and raisin, this s

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍川火堂
❅ 𝐒𝐢𝐳𝐳𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 鐵板魷魚須 ($128)

Immediately made up my mind to visit this Sichuan restaurant when i saw pictures of this cute 𝐈𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐲 with a panda swimming in it ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ Sprinkled with nuts and raisin, this smooth and refreshing dessert is perfect for summer (+ cool down your mouth after the spices). All of the mains were delicious and well-seasoned, highly recommend the super tender 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐓𝐫𝐨𝐭𝐭𝐞𝐫 and the stir-fried dishes!! Dont forget to order some carbs to pair with the mains - love the 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐁𝐮𝐧𝐬 with a crispy crust and soft interior, and the glutinous 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞( ´▽` )ノ
一看到有人post這碗超可愛的熊貓冰粉就馬上決定要來吃這家川菜!!! 熊貓本人是一塊綿花糖, 下面是加了堅果和葡萄乾的冰粉, 清甜爽滑, 夏天吃很消暑(+用來解辣很有效 › ·̮ ‹ ) 喜愛重口味的話真的要來吃看看 – 豬手滷得很軟腍, 魷魚須和小炒肉很惹味, 全部都好好吃!! 當然要點些澱粉質來配濃味的肉, 外脆內軟的小饅頭和煙韌軟糯的紅糖糍粑都是川菜必點( ´▽`)
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
鐵板魷魚須
鐵板魷魚須
黃金小饅頭
✨金湯酸菜魚酸菜魚係餐廳招牌菜之一‼️味道酸酸辣辣,湯汁濃郁,重花椒味食落都幾辣下😂😂魚肉滑嫩,完全冇骨、無魚腥味鮮味配菜有萵筍、芽菜,同埋爽滑彈牙的水晶寬粉唯一不足係,唔夠熱!✨膠原脆皮豬手必叫‼️豬手厚身,豬皮炸到好脆而內裡仲好軟腍,滿滿的骨膠原調味重椒鹽、花椒、蒜蓉,夠惹味😼✨手工紅糖糍粑食川菜一定會點既甜品😙糍粑外脆內裏煙靭,加上紅糖同黃豆粉好吃幾正宗~~✨黃金皮蛋黃金皮蛋一上枱已經好賞心悅目,上頭有啲蒜蓉、辣椒部份皮蛋仲係流心😋好味

✨金湯酸菜魚
酸菜魚係餐廳招牌菜之一‼️
味道酸酸辣辣,湯汁濃郁,重花椒味
食落都幾辣下😂😂
魚肉滑嫩,完全冇骨、無魚腥味鮮味
配菜有萵筍、芽菜,同埋爽滑彈牙的水晶寬粉
唯一不足係,唔夠熱!

✨膠原脆皮豬手
必叫‼️豬手厚身,豬皮炸到好脆
而內裡仲好軟腍,滿滿的骨膠原
調味重椒鹽、花椒、蒜蓉,夠惹味😼

✨手工紅糖糍粑
食川菜一定會點既甜品😙
糍粑外脆內裏煙靭,加上紅糖同黃豆粉
好吃幾正宗~~

✨黃金皮蛋
黃金皮蛋一上枱已經好賞心悅目,上頭有啲蒜蓉、辣椒
部份皮蛋仲係流心😋好味