2024-02-09 15 瀏覽
門口有一條龍,好型😆裝修新潮,地方都幾乾淨!我好鍾意食酸菜魚,但係喺香港覺得好味嘅真係冇乜邊幾間🤫終於俾我搵到一間可以介紹俾大家😎位於銅鑼灣站近C出口🔥酸菜豆腐青花椒烤魚(另加肥腸,牛柏葉)~$284(湯底夠濃,好大條魚,佢嘅湯底配豆腐超正😆我哋仲另外加咗肥腸同埋牛柏葉,呢個份量真係幾個人食都夠夠👍🏻👍🏻原本嘅配料都有好多😋!推介)🔥黃金小饅頭~$46(一個一口,又可愛又好味😆)🔥熊貓冰粉~$32(嚟到呢度又點少得叫冰粉,上面仲有隻好可愛嘅熊貓棉花糖😍加多塊葉做裝飾🌱解辣一流)

門口有一條龍,好型😆裝修新潮,地方都幾乾淨!
位於銅鑼灣站近C出口

🔥酸菜豆腐青花椒烤魚(另加肥腸,牛柏葉)~$284
(湯底夠濃,好大條魚,佢嘅湯底配豆腐超正😆

🔥黃金小饅頭~$46
(一個一口,又可愛又好味😆)

🔥熊貓冰粉~$32
  • 酸菜豆腐青花椒烤魚
2024-02-08 13 瀏覽
近幾年川菜在香港十分盛行,尤其是酸菜魚,搵一間正宗也不容易,朋友介紹銅鑼灣有間新開的川菜館,味道也頗為正宗。鋪面並不大,但都坐滿客人,價錢並不贵,性價比高金湯酸菜魚比想像中大碗,非常足料,好多鯇魚片、酸菜、湯底水晶寬粉頗多亦都索味, 加入乾辣椒、䈑筍片,只叫了小辣,口腔已有種濃郁的酸香味,魚片亦相當爽滑,足夠給四人份量好抵食膠原脆皮豬手充滿住骨膠原,外表炸得酥脆內軟, 灑上椒鹽粉好有麻香味,表皮咬落卜卜脆,非常好味道,豬手入面肉質軟棉,鋪係面層紫洋葱辣辣地,增添口感黃金小饅頭炸得非常金香,饅頭漲卜卜,色澤金黃,點上煉奶,味道更加香甜熊貓冰粉外貌十分趣緻, 熊貓造型型令到隔離台的小女孩也不捨得食,冰粉有解辣的作用,灑上青提子亁同果仁碎,加理冰粉清凉同有口感,熊貓是棉花棒糖,吸引大小朋友喜愛

鋪面並不大,但都坐滿客人,價錢並不贵,性價比高

金湯酸菜魚

黃金小饅頭
炸得非常金香,饅頭漲卜卜,色澤金黃,點上煉奶,味道更加香甜

2024-02-07 19 瀏覽
近排經過銅鑼灣呢間川菜 就入去試吓 唔知好唔好食呢😚👅金湯酸菜魚 $228呢個唔錯喎 好大份🤩湯底酸辣程度啱啱好 魚食落幾滑冇骨😋同埋佢都幾多寬粉 幾有咬口 好食👅手工紅糖糍粑 $46呢個都好味 唔會好甜 糍粑煙煙韌韌🤤👅膠脆皮豬手 $128呢個豬手嘅口感食落有好多骨膠原 調味都幾辣 整得幾香😆👅麻辣小麵 $48總括嚟講 呢間餐廳嘅川菜都幾好 大家經過可以嚟呢度一試🥰😋 好味:7.78/10🤑 價錢:7.55/10🤗 服務:7.45/10😝 環境:7.46/10😚 衞生:7.34/10🤩 整體:7.59/10
近排經過銅鑼灣呢間川菜 就入去試吓 唔知好唔好食呢😚

😝 環境:7.46/10
😚 衞生:7.34/10
🤩 整體:7.59/10
2024-02-07 15 瀏覽
川火堂 地址: 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖電話: =====================約埋朋友食吓川菜。川火堂是位於銅鑼灣駱克道的一家餐廳,地理位置便利,位於榮華商業大廈地下B號舖。7:30時間去到已經近乎滿座,好彩仲有張將兩人枱。首先,金湯酸菜魚是我品嚐川菜的第一個選擇。這道菜以小辣口味呈現,魚肉鮮嫩,配上豐富的綠筍和芽白,令人垂涎欲滴。尤其是那湯汁,酸辣開胃,讓人回味無窮。接下來,黃金小饅頭絕對是一道令人驚艷的小吃。它的外皮酥脆,內裡鬆軟,咬下去時帶來豐富的口感。這款小饅頭絕對是下酒的絕佳選擇,讓人愛不釋手。另一道令人驚艷的菜品是膠原脆皮豬手。這道菜以辣椒、洋蔥等配料作為點綴,辣味十足,並且肉質鮮嫩多汁。每一口都能感受到豬手的膠質濃厚,令人著迷。最後,朋友還品嚐了川火堂的打卡招牌甜品:熊貓冰粉。這道甜品使用了遠遠的棉花糖製成了可愛的熊貓形狀,冰粉上鋪滿了提子乾和果仁碎,非常好吃。這道甜品不僅可以解辣,還是一道精選的甜點。
地址: 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
電話: =====================

2024-02-07 13 瀏覽
最近壓力有啲大,要食辣野解一解壓,就發現了銅鑼灣呢間四川菜好似唔錯。⭐️流沙香辣雞脆骨一嚟到見到勁多乾辣椒,有少少淆底,驚自己食唔到咁辣,幸好個辣度係自己接受到。雞脆骨即係平時食開嘅雞軟骨,外皮酥脆,食落充滿了辣味。而流沙係類似湯圓的食物,餡料係黑芝麻,食落辣中帶甜,幾特別嘅味道。小心外皮沾上花椒粒,會好辣。⭐️手工紅糖糍粑糯米條經過油炸,外層都是紅糖的甜味,再加上黃豆粉,食落有一種濃郁的糖香和綿密的口感。

⭐️流沙香辣雞脆骨

⭐️手工紅糖糍粑

2024-02-07 10 瀏覽
川火堂🍲今日要介紹一間地道川菜美食地址位於銅鑼灣鵝頸橋附近約咗同事收工去食招牌菜「金湯酸菜魚」上菜先見到呢盤酸菜魚超級大🐟適合二至三人食 辣度適中🌶️ 唔食得辣嘅可以同店員講返加少啲辣配料好多,一口咬下去,魚肉鮮嫩多汁,食到好享受😌「流沙香辣雞脆骨」終於知道點解叫流沙這道菜加入咗炸芝麻湯圓🙈食落甜甜地嘅口感😍 超特別雞脆骨炸得外皮金黃酥脆,濃郁的香辣味🔥,辣到停不下來!如果搭配啤酒🍻一起享用,絕對是完美的下酒菜🤣「萬州烤魚-肥腸烤魚」🐟🔥 烤魚外皮烤得香脆,肉質鮮嫩多汁,搭配上香辣的肥腸,口感更加豐富😋讓人欲罷不能🤤🔥 #川火堂 #金湯酸菜魚 #流沙香辣雞脆骨 #萬州烤魚肥腸烤魚 #辣食愛好者 #美食推薦
川火堂🍲

今日要介紹一間地道川菜美食
地址位於銅鑼灣鵝頸橋附近
約咗同事收工去食

招牌菜「金湯酸菜魚」
上菜先見到呢盤酸菜魚超級大🐟
適合二至三人食 辣度適中🌶️
唔食得辣嘅可以同店員講返加少啲辣
配料好多,一口咬下去,魚肉鮮嫩多汁,食到好享受😌

「流沙香辣雞脆骨」
終於知道點解叫流沙
這道菜加入咗炸芝麻湯圓🙈
食落甜甜地嘅口感😍 超特別

「萬州烤魚-肥腸烤魚」🐟🔥

:/📍川火堂 銅鑼灣在灣仔和銅鑼灣交界,有一間新開的川菜小店😝🌶️食正宗川菜又多一個選擇!餐廳座位舒適💭 非常方便✨可用QR落單 📤 自問鐘意食辣/非常食得辣野嘅人必試😋 #kcneatingin銅鑼灣🕯️血旺肥腸烤魚 (HKD$228)主角 - 烤魚🐟大大條魚份量超多味道正宗🤩聞到超香濃 食落好惹味😛魚經過開邊煎炸過,每一串肉都十分香脆,越煮味道越惹味~肉質外脆肉嫩,亦好掛湯汁,好吸引😋配菜 - 芽菜|豬紅|肥腸全部都已經煮到入味 辣汁完全佔據入面💥🕯️手工紅糖糍粑 (HKD$46)我的最愛甜品小食😍🫶🏻紅糖糍粑吃起來甜甜的 ~ 又軟又糯~外脆內軟💘口感滑嫩有微微彈牙🌟鋪滿黃豆粉+濃郁的黑糖汁✨😚讓人感受到濃濃的甜蜜和滿足感作晚餐的結束重點更可以食到一半解辣🤣🕯️黃金小饅頭 (HKD$46)迷你炸饅頭總共有六粒🌟細細粒唔怕食到太飽 而食唔到其他菜式😉炸得呈金黃色✨既乾身外脆又內裡夠軟熟煉奶同饅頭一定是Perfect Match🈵推薦😌 👍🏻食川菜必點菜色 🔥🔓川火堂 銅鑼灣Address: 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖營業時間: 星期一至五 11:30 - 23:30/
📍川火堂 銅鑼灣

在灣仔和銅鑼灣交界,有一間新開的川菜小店😝🌶️
食正宗川菜又多一個選擇!
餐廳座位舒適💭 非常方便✨可用QR落單 📤
自問鐘意食辣/非常食得辣野嘅人必試😋

#kcneatingin銅鑼灣

🕯️血旺肥腸烤魚 (HKD$228)

主角 - 烤魚🐟
大大條魚份量超多
味道正宗🤩聞到超香濃 食落好惹味😛
魚經過開邊煎炸過,每一串肉都十分香脆,越煮味道越惹味~
肉質外脆肉嫩,亦好掛湯汁,好吸引😋

配菜 - 芽菜|豬紅|肥腸
全部都已經煮到入味 辣汁完全佔據入面💥

🕯️手工紅糖糍粑 (HKD$46)
我的最愛甜品小食😍🫶🏻
紅糖糍粑吃起來甜甜的 ~ 又軟又糯~
外脆內軟💘口感滑嫩有微微彈牙🌟
鋪滿黃豆粉+濃郁的黑糖汁✨😚
讓人感受到濃濃的甜蜜和滿足感作晚餐的結束
重點更可以食到一半解辣🤣

🕯️黃金小饅頭 (HKD$46)
迷你炸饅頭總共有六粒🌟
細細粒唔怕食到太飽 而食唔到其他菜式😉
炸得呈金黃色✨既乾身外脆又內裡夠軟熟
煉奶同饅頭一定是Perfect Match🈵
推薦😌 👍🏻食川菜必點菜色 🔥

🔓川火堂 銅鑼灣

營業時間: 星期一至五 11:30 - 23:30/ 星期六至日 12:00 - 23:30
Booking☎️: 91464580
2024-01-18
  • 血旺肥腸烤魚
2024-02-05 14 瀏覽
川火堂 (銅鑼灣).史上食過最抵食嘅2人酸菜魚套餐!🤯抵到我邊食邊諗,點解我唔係住附近。🥹。.只係$128 $128 $128 已經包咗金湯酸菜魚、大碗花菜🥦(白色果隻),2碗白飯。.2人份量嘅金湯酸菜魚,上枱時大到有點驚訝😦,平時呢個分量,無$228都走唔甩喎!重點係仲要好好食🤤。果日其實病病地,食辣戰鬥力被迫好低😂叫左微辣。點知辣度都好出色😍有小辣多啲,因為佢夠辣而很開心,食到流哂口水🤤。湯底金黃色,金湯以香辣麻辣味為主,而酸味會較輕。🐟魚片薄,十分軟滑無骨。配料仲有粗紅薯粉、大量芽菜、萵筍etc。.大碗花菜係椰菜花,用正花肉、香蔥、辣椒爆炒,係好經典嘅川菜,坊間一般都比較油膩同重口味。好欣賞呢間做法唔係油膩,微微香辣惹未得嚟仲食到椰菜嘅香甜味。👍🏻讚!.因為套餐太抵😀令到個人好輕浮,決定唔食白飯食炒飯😝。.老成都海鮮炒飯 $72兩個字☺️好食。炒飯炒得好乾身,蛋同米粒炒到粒粒分明。有鑊氣!好香。加埋豆角粒同蝦仁爽口,成個飯好有層次。同我係大陸食過好好食嘅四川炒飯係同出一轍。.燒椒金色皮蛋 $48金色皮蛋表皮會有彈性同硬實一啲。蛋黃係糖心的。可能醬汁有燒過嘅椒,會有少少焦焦哋嘅味,加
川火堂 (銅鑼灣)

配料仲有粗紅薯粉、大量芽菜、萵筍etc。

因為套餐太抵😀令到個人好輕浮,決定唔食白飯食炒飯😝。
老成都海鮮炒飯 $72

燒椒金色皮蛋 $48
金色皮蛋表皮會有彈性同硬實一啲。蛋黃係糖心的。可能醬汁有燒過嘅椒,會有少少焦焦哋嘅味,加埋蒜同醋,都幾特別。

燒椒茄子🍆$52
醬汁同燒椒皮蛋同出一轍,茄子係蒸的,清清地幾健康嘅前菜。
今日特登同老公出銅鑼灣行街兼買蛋捲禮盒過年送禮🤭買完嘢,頭痕緊晚餐食咩🙈覺得附近啲嘢食唔平又唔似好食🥹於是喺OP搵到呢間0負評嘅川菜餐廳❗️今晚就試吓佢😌食完之後知道點解冇負評了🤭食物抵食又大份,一邊食嘢一邊見到啲外賣單瘋狂輸出🙈睇嚟附近已經累積咗唔少街坊/打工仔支持🤓一去到門口真係比呢塊牌嘅套餐吸引咗😱二人餐 $128包含一份金湯酸菜魚➕清炒萵筍絲或大碗花菜,仲包埋兩碗白飯❗️真係超抵食🌟呢個二人餐價錢真係仲平過返深圳食🥹唔想食套餐/酸菜魚的話,主餐牌仲有其他選擇~唔好以為價錢收得平,份量就少🙈呢份酸菜魚絕對足夠兩個人食,分分鐘細食啲都食唔晒😂我哋今日點揀咗微辣,對我嚟講呢個辣度啱啱好,唔算好辣,唔使頻繁飲嘢😌除咗有大量冇骨魚肉片之外,裏面仲有酸菜、火鍋寬粉、芽菜、萵筍、芝蔴、蔥花、辣椒等,魚肉入口嫩滑酸香🤩加埋少少湯一齊入口仲正🤤成個酸菜魚而言,味道唔錯而且好足料,勁抵食❤️清炒萵筍絲細細條好爽脆同時容易入口🥰食多幾啖酸菜魚覺得辣的話,夾兩條萵筍絲餸下就得🤭又係好大份,夠晒兩個人食😎🥢另外我哋仲加咗一份螞蟻上樹 $88一上枱已經覺得呢個菜式嘅顏色同香味都滿分🤤 見到已經好想食🙈食起上嚟黏
今日特登同老公出銅鑼灣行街兼買蛋捲禮盒過年送禮🤭
買完嘢,頭痕緊晚餐食咩🙈
覺得附近啲嘢食唔平又唔似好食🥹
於是喺OP搵到呢間0負評嘅川菜餐廳❗️
今晚就試吓佢😌

食完之後知道點解冇負評了🤭
食物抵食又大份,一邊食嘢一邊見到啲外賣單瘋狂輸出🙈
睇嚟附近已經累積咗唔少街坊/打工仔支持🤓

一去到門口真係比呢塊牌嘅套餐吸引咗😱
二人餐 $128
真係超抵食🌟
呢個二人餐價錢真係仲平過返深圳食🥹
唔想食套餐/酸菜魚的話,
主餐牌仲有其他選擇~

唔好以為價錢收得平,份量就少🙈
呢份酸菜魚絕對足夠兩個人食,分分鐘細食啲都食唔晒😂

我哋今日點揀咗微辣,
對我嚟講呢個辣度啱啱好,
唔算好辣,唔使頻繁飲嘢😌
除咗有大量冇骨魚肉片之外,
裏面仲有酸菜、火鍋寬粉、芽菜、萵筍、芝蔴、蔥花、辣椒等,
魚肉入口嫩滑酸香🤩
加埋少少湯一齊入口仲正🤤
成個酸菜魚而言,
味道唔錯而且好足料,勁抵食❤️

清炒萵筍絲

細細條好爽脆同時容易入口🥰
食多幾啖酸菜魚覺得辣的話,
夾兩條萵筍絲餸下就得🤭
又係好大份,夠晒兩個人食😎
🥢
另外我哋仲加咗一份
螞蟻上樹 $88

食起上嚟黏黏哋嘅粉絲、鹹香豬肉碎、爽口蔥花令口感非常豐富❗️
咀嚼期間中散發著川式孜然粉風味,
係我食過最正宗嘅一款螞蟻上樹🥰
真係色香味俱全👍🏻

熊貓冰粉 $32 / 1碗

隻熊貓仔棉花糖實在太可愛喇😍
冰粉真係一樣食完酸菜魚之後超解辣嘅甜品☺️
配埋花生粒、山楂粒、紅糖漿,
口感豐富又滿足🥰
2024-02-03
  • 熊貓冰粉
  • 金湯酸菜魚
  • 螞蟻上樹
2024-02-05 11 瀏覽
去左好多次川火堂到食辣野雖然唔算近地鐵站但係都無阻我黎呢到食呀就係因為佢既川菜好正宗真心辣既鐘意挑戰既你就一定要過黎試下啦~黃金皮蛋配尖椒酸辣汁先叫左個小食先呢個係好好既開胃菜少少辣可以引起你既胃口先黃金皮蛋外皮酥脆,內裡軟綿搭配尖椒酸辣汁 帶來了一種獨特的口味組合膠原脆皮豬手膠原脆皮豬手充滿著骨膠原最岩我地呢D女士們食架啦少少辣之外仲可以帶起靚靚既自己 哈哈好正呀豬手外皮烤至金黃酥脆內部肉質嫩滑多汁麻辣香鍋真正的綜合大鍋裡面有各種各樣的配料 例如土豆片、藕片、雞粒和嫩牛肉等等麻辣香辣樣樣齊每一口都充滿了辣椒和香料的風味 正螞蟻上樹超經典的川菜呢家餐廳的做法非常出色麵條爽滑有彈性搭配辣椒和肉碎的組合味道超辣 無得頂甜品 - 紅糖糍粑完美結尾啦一定糍粑外層包裹著香甜的紅糖內裡Q彈滑嫩有種溫暖和濃郁的口感 大人細路都鐘意食呀川火堂銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
去左好多次川火堂到食辣野
雖然唔算近地鐵站但係都無阻我黎呢到食呀
就係因為佢既川菜好正宗

真心辣既
鐘意挑戰既你就一定要過黎試下啦~

黃金皮蛋配尖椒酸辣汁

先叫左個小食先
呢個係好好既開胃菜
少少辣可以引起你既胃口先
黃金皮蛋外皮酥脆,內裡軟綿
搭配尖椒酸辣汁 帶來了一種獨特的口味組合

膠原脆皮豬手充滿著骨膠原
最岩我地呢D女士們食架啦
少少辣之外仲可以帶起靚靚既自己 哈哈好正呀
豬手外皮烤至金黃酥脆
內部肉質嫩滑多汁

麻辣香鍋

真正的綜合大鍋
裡面有各種各樣的配料 例如土豆片、藕片、雞粒和嫩牛肉等等
麻辣香辣樣樣齊

糍粑外層包裹著香甜的紅糖
內裡Q彈滑嫩
有種溫暖和濃郁的口感 大人細路都鐘意食呀
2024-02-02 18 瀏覽
發現一間位於灣仔既新川式江湖菜——川火堂,食個地方江湖菜,份外有風味。餐廳老闆是外省人,感覺好似去到外地一樣,餐廳風格也是中式風味,菜式更為地道,快快點左幾款喜歡的菜式:1. 經典麻辣香鍋🍲,小辣的香鍋,配料加了蓮藕片,萵筍,嫩牛肉,青瓜🥒,土豆片🥔。香鍋加左配料$192 ,份量已經好豐富,夠曬送飯送麵。2. 雞湯麵🍜 $48 今次唔食飯,食麵🍜,呢個雞湯麵有才有肉碎,雞湯香濃,麵條也夠彈牙。3. 手工紅糖糍粑 $46 呢度既糍粑圓鼓鼓,口感好特別,大家喜歡糍粑的可以試試。4. 熊貓🐼冰粉 $32 我最鍾意呢個冰粉,大大隻熊貓🐼打卡靚靚,食完辣野食個冰粉夠透心涼,必食啊🥰
2024-01-14
2024-02-01 20 瀏覽
🌶️川式家常便飯🌶️-老媽子有節目 得番我同老竇兩個食晚飯 港式小炒叫到悶悶地 改一改口味 食川式風味家常小菜-🐓口水雞 $72招牌紅噹噹辣油又麻又辣🥵 但係越辣越要追住食 辣中帶香 香中帶麻🙂 口水雞小食有接近例牌嘅份量 雞胸雞下脏部位都有 啖啖肉又可以吮骨-🥘麻婆豆腐 $72我嘅家常小菜all-time-favorite😊 免治肉碎配白飯🍚炒飯都咁正 辣醬汁只係中少辣程度-🥗大碗花菜 $82花菜充滿嚼勁 底部太多油影響口感 半肥瘦鹹肉片有五香味🥓-🍤老成都海鮮炒飯 $72飯粒熱騰騰而且炒得乾身 夠鑊氣有水準 不過我唔明點解叫海鮮炒飯🤪 明明淨係得蝦仁嘛🍤-📍川火堂銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
🌶️川式家常便飯🌶️

🐓口水雞 $72

🥘麻婆豆腐 $72

🥗大碗花菜 $82
花菜充滿嚼勁 底部太多油影響口感 半肥瘦鹹肉片有五香味🥓
🍤老成都海鮮炒飯 $72

📍川火堂
銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
以一貫中國傳統裝潢,紅色做主調,環境明亮整潔,冬天仲特別準備暖水壺,好窩心💕我同朋友都唔食得辣,所以店員推介豆腐酸菜青花椒烤魚整條魚放在火爐上熱煮,香氣撲鼻,湯底濃郁,魚炸過先放湯,所以魚皮睡香脆,肉質嫩滑,配合湯嘅酸香,鮮味更突出! 除咗酸菜,配料仲有嫩滑豆腐、洋蔥等! 拌飯一流,但如果唔想食飯,配黃金小饅頭都好味!膠原脆皮豬手食完個個都讚不絕口! 朋友本身不太喜歡豬手,但這道菜的確令他刮目相看! 熱騰騰脆卜卜豬皮,色澤黃金,咬落油脂爆發,豬肉軟嫩鬆化,還有濃濃的蒜蔥辛辣香😌熊貓冰粉食完辣野,不妨點個甜點,晶凝通透的冰粉,嫩滑爽口,加上山楂粒、提子、花生粒,還有可愛的熊貓🐼棉花糖

我同朋友都唔食得辣,所以店員推介

豆腐酸菜青花椒烤魚

• 熊貓冰粉
  • 酸菜豆腐青花椒烤魚
  • 膠原脆皮豬手
2024-02-01 16 瀏覽
銅鑼灣呢間新派川菜幾抵食,二人套餐最平$128😱 而我哋就揀咗比較豐富嘅A餐,都只係$238咋!A餐包咗以下菜式🔸開胃涼菜(可選燒椒黃金皮蛋/手拍蒜香青瓜)🔸經典香鍋🔸膠原脆皮豬手🔸手工紅糖糍粑🔸熊貓冰粉x2🔸白飯x2呢個2人餐好豐富,每樣食物味道都好唔錯!經典香鍋望落唔大鍋,但食落發現有好多材料,牛肉、雞粒、土豆片等,味道香濃辣~ 最有驚喜嘅係✨膠原脆皮豬手✨,一份有5件~ 同平時食開嘅德國脆皮豬手唔同,呢款豬手膠質更重,啖落去幾軟熟,肉質軟腍,又啖啖骨膠原嘅感覺!調味微辣,整體好惹味😋我哋仲叫多咗個餐獨首創嘅流沙香辣雞脆骨$128,本身以為流沙係鹹蛋黃,原來係芝麻湯圓😂 有啲驚喜!湯圓軟腍、雞軟骨香脆,口感幾豐富!而且份量都幾多,如果有細份揀比較好,而家個份量兩個人食會比較多~整體係味道唔錯、抵食嘅新派川菜,幾啱鍾意食辣嘅朋友仔~

A餐包咗以下菜式
🔸開胃涼菜(可選燒椒黃金皮蛋/手拍蒜香青瓜)
🔸經典香鍋
🔸膠原脆皮豬手
🔸手工紅糖糍粑
🔸熊貓冰粉x2
🔸白飯x2

整體係味道唔錯、抵食嘅新派川菜,幾啱鍾意食辣嘅朋友仔~

• 流沙香辣雞脆骨
  • 膠原脆皮豬手
  • 麻辣香鍋
銅鑼灣食正宗四川菜的好去處櫻花拉拉鳥和薰衣草拉拉鳥帶著小濛仔由台灣來到香港,第一次就品嚐了麻辣川菜~雖然辣到噴火,但4位小朋友都不約而同感到滿意~流沙香辣雞脆骨流沙原來是指流沙湯圓,裡面是芝麻餡經油炸過,口感煙煙韌韌,非常有創意!雞脆骨就用花椒爆炒過夠鑊氣,用鐵鍋上菜就更上一層樓~相當有驚喜的菜式~金湯酸菜魚意外地,酸菜魚的份量非常多,最少有十數片魚片~配菜有水晶粉、芽菜、萵筍等,湯底酸味十足,而魚片辣度剛剛好~萵筍出奇地爽脆鮮甜好好味~豬腩肉片炒花菜椰菜花跟豬腩肉片炒成一碟,是內地常見的菜式,送飯一流,蔥頭同蒜頭一起炒更顯惹味~麻婆豆腐麻婆豆腐雖然貴為餐廳常見菜色,但對廚房而言,做出來也不簡單,與白飯人見人愛,能當上主菜,是川菜的靈魂,這道麻婆豆腐確實做得相當出色入味!熊貓冰粉打卡一流的可愛熊貓冰粉,有花生碎及提子乾,黑糖解辣之選,非常推薦叫1杯試試~手工紅糖糍粑口感甜甜軟糯,即叫即炸,外脆內軟的手工糍粑,點上香甜味濃的紅糖漿~川火堂銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖#浣熊 #拉拉鳥 #櫻花 #薰衣草 #香港 #川火堂 #四川 #川菜 #成都 #麻婆豆腐 #冰粉 #糍
銅鑼灣食正宗四川菜的好去處

流沙香辣雞脆骨

金湯酸菜魚

豬腩肉片炒花菜

麻婆豆腐

手工紅糖糍粑

銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖

#浣熊 #拉拉鳥 #櫻花 #薰衣草 #香港 #川火堂 #四川 #川菜 #成都 #麻婆豆腐 #冰粉 #糍粑 #酸菜魚 #雞軟骨 #銅鑼灣 #四川菜 #濛仔 #nici #sakura #lavender
2024-01-14