2023-10-04 380 瀏覽
喺土瓜灣美景街,有一個出名嘅車仔意粉店,絕對係個食得爽嘅地方。呢度嘅車仔意粉以佢獨特嘅自選口味同配料而聞名。首先,廚師提供咗好多款意粉選擇,有傳統嘅意大利麵、扁意粉、通心粉等等各種唔同嘅口感。你可以根據自己嘅喜好揀選啱啱啱嘅意粉種類。然後,最令人興奮嘅部分係自選配料。你可以喺一大堆配料當中揀選啱啱啱嘅嘢。廚師提供新鮮嘅海鮮、各款肉類、蔬菜同醬汁,你可以根據自己嘅口味喜好,自由搭配一個最合心水嘅意粉。無論你鍾意海鮮、肉類定係素食,都可以揀到啱你口味嘅配料!😝當你揀好之後,廚師會將你揀嘅意粉同配料放入大火熱鍋度快速炒熟,確保每一口都保持熱度同新鮮。佢哋嘅醬汁更加獨特好味,能夠完美融入配料嘅風味,令整個意粉更加豐富口感同層次。一拎起熱騰騰嘅車仔意粉,迎面撲嚟嘅香氣真係令人食指大動。每一口都能夠品味到自選配料嘅獨特風味,彷彿喺口中爆發出一場美食盛宴。而且佢哋份量都十分豐富,食得滿足同過癮😍😍

2023-06-05 668 瀏覽
今天下午較悠閒就去達些許找午餐。因為由同小絲拍拖開始,已經了不少cafe店,意粉吃多了就開始有要求,今天就想找間食店吃意粉。這間意軒的店舖位置非常低調,店外毫不起眼,店內亦沒有所謂的打卡位,只有大約8~10個座位。如果坐滿是有點迫。這間店主打西餐意粉就當然點意粉啦。這裡有我未試過的麻花卷粉,那就點這個。點了才發現,侍應和廚師都是同一人。不過出餐都不慢,不一會餐湯和蒜蓉多士就到。磨菇湯不是罐頭磨菇片加忌廉,而是真正用磨機將磨菇打成蓉的磨菇湯,稠杰適中,有點淡,若口感可以再夥粒些就好。麻花卷粉原來一小條一小條的直身扭扭粉,賣相不錯,麻花卷粉煮的時間準確,煙韌度好夠。醬汁有與洋蔥粒,蒜片一起炒,所以好夠味。配菜單調了些,好像欠缺了主題。這個質素的意粉若在文青Cafe,單點起碼賣$95up,這裡連湯+蒜蓉多士只需$75。不過文青Cafe主打從來都不是食物,賣的是小絲常常說的,很抽象的氣氛。所以才可以相同的食物賣不同的價錢。
今天下午較悠閒就去達些許找午餐。

點了才發現,侍應廚師都是同一人。不過出餐都不慢,不一會餐湯和蒜蓉多士就到。

2023-06-05
2023-05-22 343 瀏覽
前菜:紫薯忌廉湯 + 蒜蓉包前菜嘅紫薯忌廉湯好濃郁,口感滑順,又唔會太甜。蒜蓉包好香脆,一咬就爆出濃郁嘅蒜味燒紐西蘭肉眼 (黑椒汁)跟意粉 $150煎紐西蘭肉眼嘅肉質好鮮嫩,啲汁又好香,黑椒味唔會搶左肉眼嘅牛味,同意粉一齊食真係好過癮。配菜嘅西蘭花同粟米都好爽口,令整餐飯更加豐富。另外,好鍾意呢個菜式嘅少脂肪有肉汁嘅設計,好健康又好味道!雞絲、蘑菇、菠菜、麻花卷粉(牛肝菌汁)$78雞絲、蘑菇同菠菜嘅混合,令味道更加豐富,而麻花卷粉嘅牛肝菌汁味道香濃。香煎盲鰽柳(香草番茄汁)跟意粉 $95啲魚柳煎得啱啱好,表面微微焦香,入口滑嫩,魚肉鮮甜。而且佢地配咗啲香草番茄汁,味道酸酸甜甜,好開胃。意粉都煮得啱啱好,唔會太腍或太硬,啱啱好。..............................意軒 (土瓜灣)土瓜灣美景街28號地下
前菜:紫薯忌廉湯 + 蒜蓉包

燒紐西蘭肉眼 (黑椒汁)跟意粉 $150

雞絲、蘑菇、菠菜、麻花卷粉(牛肝菌汁)$78

香煎盲鰽柳(香草番茄汁)跟意粉 $95

意軒 (土瓜灣)
土瓜灣美景街28號地下
雞絲、蘑菇、菠菜、麻花卷粉(牛肝菌汁)
香煎盲鰽柳(香草番茄汁)跟意粉
燒紐西蘭肉眼 (黑椒汁)跟意粉
2023-04-28
雞絲、蘑菇、菠菜、麻花卷粉(牛肝菌汁)
香煎盲鰽柳(香草番茄汁)跟意粉
燒紐西蘭肉眼 (黑椒汁)跟意粉
2023-05-16 252 瀏覽
咁啱經過男朋友話呢間好抵食所以就捉左我入去食嘢啦—————————/意軒/—————————-紐西蘭肉眼扒$138肉質鮮嫩 但係有少少根 不過整體嚟講都好好食份量都幾多,而且有好多配菜肉質好粉嫩墨汁海鮮意大利飯一上枱嘅時候,老細就話呢個係黑蚊蚊🤣🤣🤣本身都以為自己會食到好乾淨 食完之後成咀都係黑色味道好好,而且啲蝦係新鮮嘅,比預期之中更加好食!!餐湯同蒜蓉包都不過不失 係叫餐嘅時候包埋嘅-總括嚟講呢間餐廳好抵食,而且食物質素都幾高不過小店經營鋪入邊位置就唔係好多,但係老細好好人又有禮貌下次會再去食
咁啱經過男朋友話呢間好抵食
所以就捉左我入去食嘢啦

—————————/意軒/—————————-
紐西蘭肉眼扒$138
肉質鮮嫩 但係有少少根 不過整體嚟講都好好食

份量都幾多,而且有好多配菜

肉質好粉嫩

墨汁海鮮意大利飯

一上枱嘅時候,老細就話呢個係黑蚊蚊🤣🤣🤣
本身都以為自己會食到好乾淨 食完之後成咀都係黑色
味道好好,而且啲蝦係新鮮嘅,比預期之中更加好食!!

餐湯同蒜蓉包都不過不失 係叫餐嘅時候包埋嘅
總括嚟講呢間餐廳好抵食,而且食物質素都幾高
不過小店經營鋪入邊位置就唔係好多,但係老細好好人又有禮貌
下次會再去食
2023-01-11 458 瀏覽
意軒 Pasta Factory 😋4.5/5Marked 咗好耐嘅一間土瓜灣小店(其實係偶然起Google Map揾食肆嘅時候發現嘅✌)S5 墨汁海鮮意大利飯 $95意大利飯嘅米飯比平時食嘅飯粒要更大更飽滿,唔似一般嘅口感咁霖,煙靭有嚼頭,加埋配料豐富,全部嘅火候都啱啱好,墨魚汁提鮮(蘆筍嘅口感配飯好夾),成個飯感覺好融洽🥹正!是日精選 1. 煙鴨胸,硯肉,酸黃瓜,意粉 (番茄醬)$68意粉硬度適中,配料足,番茄醬好特別應該係加埋香料調製過嘅,鮮甜又惹味,好香,好味😆小店跟餐配餐湯或汽水,場地乾淨企理,因其位置不處於鬧市環境都較為清靜,仲有車仔燴飯/意menu可以自行搭配自己嘅心水配菜🤣🤣(可惜餐湯嘢飲就需要另外加錢想試燴飯或者意粉嘅朋友,路過土瓜灣不妨試試意軒😙😙
意軒 Pasta Factory 😋4.5/5

S5 墨汁海鮮意大利飯 $95

想試燴飯或者意粉嘅朋友,路過土瓜灣不妨試試意軒😙😙
2022-12-24
$81.5 (午餐)
2022-08-27 512 瀏覽
食物選擇多,意粉可以自由配搭,亦可點配好左嘅set, 價格相宜,老闆係廚師,同時一個人睇晒成間鋪,好勵害。今日想發揮下創意,揀左自選,由麻花型意粉配蒜蓉銀雪魚牛油醬,配類方面揀左意式火腿、魷魚、菠菜,香料揀左parsley 、洋蔥、芝士。點完菜,店主就去廚房準備,等左10-15分鐘就有得食。賣相有心,味道很搭,食材亦比足料,以哩個價錢($80)黎講好有驚喜。另外點左牛扒,價錢相宜($144)仲可以簡risotto / 薯溶,我地簡左risotto

2022-08-27
2021-05-26 1427 瀏覽
我住左土瓜灣四十年,第一次見有意粉小店周末晚市滿座,老闆夠膽系土瓜灣美景街賣意粉,食物質素應該有番咁上下。推介: carbonara, 意粉同配料炒得很乾身,個汁唔會好杰同好粉; 仲有龍蝦忌廉湯,香濃有蝦肉; 牛尾燴意大利飯,真材實料。意大利風乾火腿什果沙律,用新鮮水果加鮮甜蜜瓜,好似自己屋企整咁。仲有自選車仔意粉,自己配料意粉醬汁自己揀。店舖座位雖然比較少,人多自然要等耐D,但你會食到廚師嘅誠意,支持平民小店!
2021-05-22
2021-05-06 846 瀏覽
#食在土瓜灣#支持小店屋企附近嘅茶餐廳都食過晒成日食lunch都唔知食咩好打開OpenRice睇吓有咩餐廳未食過啦就見到美景街嘅呢間「意軒」西餐廳落街去到門口就發覺原來間舖好細間我諗大約都只係得10個座位既然你到就入去試吓啦佢有幾款每日精選,不過有我又揀唔啱於是就睇吓佢張點餐紙,最後我揀咗個最簡單嘅Carbonara ,本身諗住點杯咖啡飲,不過老細話只供應餐湯或者汽水,咁見天口熱就唯有飲汽水啦~呢碟卡邦尼意粉 老實說賣相就唔係非常之吸引,佢唔係我想像中嘅傳統撈蛋漿嘅carbonara,而係落cream嘅~不過呢食落係好有驚喜!首先佢意粉係處理得非常之好,煮嘅時間啱啱好,食到爽口煙韌的Al Dente口感!而佢嘅忌廉汁亦都食得出唔係罐頭質素,相信係自己調製嘅,個汁入邊仲食到有切到好細嘅洋蔥粒同埋蒜片,增加香味!整體來講成個意粉都好好味,如果芝士落返多啲就更加好喇😋 同埋餐廳做得唔好嘅位在於自由餐湯同埋汽水揀,不過可能得老闆自己一個負責煮嘢食,同埋得一位年紀比較大嘅侍應(相信係老闆嘅家父),未必兼顧到水吧~一路進餐嘅時候其實都發現入嚟幫襯嘅客人全部都係熟客仔,老闆會記得客人嘅喜好,入到嚟又
#食在土瓜灣

就見到美景街嘅呢間「意軒」西餐廳
落街去到門口就發覺原來間舖好細間
我諗大約都只係得10個座位
既然你到就入去試吓啦

佢有幾款每日精選,不過有我又揀唔啱

卡邦尼意粉

一路進餐嘅時候其實都發現入嚟幫襯嘅客人全部都係熟客仔,老闆會記得客人嘅喜好,入到嚟又會同客人寒暄幾句講吓最近嘅生意點樣!老闆亦會按照客人嘅特別要求而調教意粉嘅口味等等,呢一切都係食物之中嘅人情味🥰
2021-05-03
2020-03-03 2090 瀏覽
留意左呢間店一段時間,上次想黎食咁岩無開,今日同男友落樓下睇下有咩好食,見佢開左試下先😋本身睇OpenRice 見佢有車仔意粉自選配搭,覺得幾得意,但原來到選擇既時候,係會有選擇困難😂😂所以最後見到有套餐,都係叫套餐算🤓我同男友都叫左套餐,另外每人加左$35 upgrade 做龍蝦🦞忌廉湯,個湯好有龍蝦味,勁香,飲完個口仲留有佢既香味,滿足跟餐既蒜蓉多士,雖然細細塊,但好惹味,外脆內軟,蒜味唔會太over, Good!主菜意粉,配料充足,巴馬火腿順喉易入口,意粉既軟硬度適中,醬汁味道香濃。男友叫既西冷牛扒,熟度剛剛好,肉味濃。但唯獨薯蓉有少少腥味,似係自家煮既感覺,原薯仔味道。不過整體黎講,會再黎食既☺️
龍蝦忌廉湯

蒜蓉多士

牛肝菌、露荀、巴馬火腿扁意粉

西冷牛扒配薯菜

不過整體黎講,會再黎食既☺️

2020-02-25
蒜蓉多士
牛肝菌、露荀、巴馬火腿扁意粉
2020-01-23 1095 瀏覽
蒜蓉銀魚柳牛油辣肉腸意粉美景街好多野食,每行幾步就有糖水🍨點心🥟Cafe☕️。呢間小店有得食車仔意粉,自由配搭自己中意既餸、香料同意粉,我最後揀咗蒜蓉銀魚柳牛油辣肉腸意粉😆。加錢升級有蒜蓉包同湯蒜蓉味濃郁,牛油味好重,咬落脆卜卜但包身又可以保持鬆軟今次個湯係青豆湯,濃稠適中又有口感。全部野食都係即叫即整熱辣辣,誠意度簡直係滿分💯等緊野食個陣仲會不停為你加檸水❤️好sweet 聞到濃濃蒜香味,就知我既意粉黎啦~有好多辣肉腸好足料,所以鹹香味會重dd🥰意粉食落好煙韌,炒香咗既蒜片同辣椒碎十分惹味,提升意粉既整體層次感😋。我會繼續支持用心經營既小店!
蒜蓉銀魚柳牛油辣肉腸意粉

美景街好多野食,每行幾步就有糖水🍨點心🥟Cafe☕️

加錢升級有蒜蓉包同湯
蒜蓉味濃郁,牛油味好重,咬落脆卜卜但包身又可以保持鬆軟
今次個湯係青豆湯,濃稠適中又有口感

全部野食都係即叫即整熱辣辣,誠意度簡直係滿分💯
等緊野食個陣仲會不停為你加檸水❤️好sweet
聞到濃濃蒜香味,就知我既意粉黎啦~
有好多辣肉腸好足料,所以鹹香味會重dd🥰

我會繼續支持用心經營既小店!

2019-12-23 817 瀏覽
來到意軒午餐,分別叫了牛尾配香濃牛肉汁意大利飯和 Parmaham 牛肝菌汁野菌意粉。Parmaham 牛肝菌汁野菌意粉:Parma Ham 略嫌不夠香和有點韌,但意粉的價錢只是六十幾蚊 ,亦不能要求太多,這個價錢合價有餘。意粉加入牛肝菌,味道鮮甜,而且質地厚身,每咬一啖都會有汁沁出來,很有驚喜!另外意粉亦加入蘆筍令到味道更清新,而且配合蒜粒,除去了蘆筍的草腥味,亦令意粉更加香!牛尾配香濃牛肉汁意大利飯:廚師己將牛尾拆肉,煮得很腍,有牛肉味。意大利飯夠creamy,軟硬適中,加上野菌,作出適當的點啜。Parmaham 意粉選了紫薯忌廉餐湯,很重的忌廉味,唯紫薯味不太濃。來到意軒門前,本來是有點卻步,因為門面實在過於簡單。不過,原來是實而不華,食物質素很有驚喜,用料足,味道好,媲比得上出面收過百蚊一碟的意粉,絕對是性價比高,物超所值的誠意小店。

Parmaham 牛肝菌汁野菌意粉

牛尾配香濃牛肉汁意大利飯

紫薯忌廉湯

2019-12-21
Parmaham 牛肝菌汁野菌意粉
牛尾配香濃牛肉汁意大利飯
2019-09-30 820 瀏覽
早前已聽聞住附近的朋友介紹,有一間意大利粉車仔麵,心想真奇怪,意大利粉那可能有車仔麵。今天一個人晚餐,在家附近遊走,盤算要食甚麼的時候,突然想起朋友的介紹,便膽粗粗入去試下。雖然舖頭細細,但已經坐無虛席。一坐低,見到張點菜紙,有點驚訝。我還是頭一次食意大利粉可以自由配搭麵類,醬料,主菜,有趣兼新奇。因為是頭一次幫襯,都係保守點,配搭左忌廉汁,粗意粉🍝同鴨胸肉加菠菜。果然不愧朋友介紹,真的有驚喜。第一,店內用上正宗的意大利粉瓷碟。雖然我不是甚麼食評人士,但去過其他cafe 食意粉,都只是用普通的瓷碟。可見這小店的細心。等二,味道一流。麵的軟硬適中,忌廉汁和芝士不膩,配上菠菜很好。整體而言,比很多cafe 所煮的和連鎖西餐好吃數倍。第三,價錢相宜。我只點了一碟意大利粉,也只是五十多元。如改為套餐,有湯有飯品,也只加十幾元。第四,醬汁,配菜都有很多種類,有黑松露,蕃茄,碎蒜,芝士定其他。各種選項都有五,六款,因個人喜好,自己配搭。第六,服務細心,雖然店內只有一名樓面,但他好主動為我酌水,一見我飲完,就即時走上前酌。如此細心服務竟然在一間舊區小店找上。最後,我相信用心經營,無論是小店,大舖也有

果然不愧朋友介紹,真的有驚喜。

等二,味道一流。

最後,我相信用心經營,無論是小店,大舖也有客緣。所以我在舖頭食野的45分鐘,已經不停有客人和外賣生意。

我下次會再幫襯,嘗試其他意大利粉和飯,看看有沒有更多驚喜。
2019-09-27 575 瀏覽
突然想食意粉🍝咁就喺開飯度搵搵土瓜灣有咩意粉店又係見咁多個好味😋就膽粗粗去試吓喇!我就叫咗個自選意粉,所有材料自己揀!海鮮加$12,蔬菜加$8咁都幾抵,估唔到味道真係唔錯!另外再叫個卡邦尼我哋仲另外叫咗個黑松露薯條🍟不過松露味就唔係好夠有機會,會想試試佢哋啲扒
突然想食意粉🍝咁就喺開飯度搵搵土瓜灣有咩意粉店
又係見咁多個好味😋就膽粗粗去試吓喇!
咁都幾抵,估唔到味道真係唔錯!
另外再叫個卡邦尼

我哋仲另外叫咗個黑松露薯條🍟不過松露味就唔係好夠

有機會,會想試試佢哋啲扒

香港經營小食店困難, 有心嘅誠意小店更加越來越難找到。7月20日,星期六晚有事經過土瓜灣,順便搵下附近有咩食,唔打唔撞入左呢間小餐廳。當晚見餐廳個名都叫pasta, 所以就同女朋友叫左一個 牛尾risotto 同一個 牛肝菌汁捲意粉 試下。一試後非常surprise, 冇諗過呢個價錢既意粉(一個60蚊一個70蚊冇加一連湯及蒜蓉包)有呢個級數。出面賣貴一倍價錢既西餐廳都食唔到呢種味道。半開放式既廚房,睇住大廚不斷用心制作食物。有一位伯伯做樓面亦好細心服務。當晚食完本身想親口表達欣賞,但因為有其他食客在場加上鋪面比較細唔好意思,所以專登上泥寫返個食評表達欣賞。呢間小店會係我下一次專登再來土瓜灣既原因,下次試下啲扒類。想係呢度同老闆大廚同員工講聲加油,香港經營餐廳 礙於租金問題等絕對唔容易,希望以後都可以繼續食到你地用心既出品!
香港經營小食店困難, 有心嘅誠意小店更加越來越難找到。
呢間小店會係我下一次專登再來土瓜灣既原因,下次試下啲扒類。
2019-03-29 593 瀏覽
土瓜灣實在太多平嘢食,所以如果要60蚊食個晏,對於土瓜灣打工仔來講要求就比較高啦!呢間意粉屋地方細細,一個廚師兼做埋侍應,之前我試過佢嘅卡邦呢意粉同忌廉湯,印象中卡邦呢唔夠香濃,而個湯直頭係罐頭湯,我記得仲要加錢的。今次叫咗肉醬意粉$58包個湯或紙包飲品,我都係要咗湯,今次係雜菜湯,好似溝左好多水翻㷛,好淡冇味道,亦冇乜雜菜湯渣,肉醬意粉好食,肉醬同意粉分量配比剛剛好,唔知係咪因為用豬肉味道有少少唔同,仲有唔熱嘅蒜蓉包不過都算好食,希望廚師諗下點樣整好個湯,如果唔係就直接送飲品算。
肉醬意粉
2019-03-29