2天前 0 瀏覽
今次同阿女同學仔佢地一齊去食段純貞食牛肉麵樓上仲有donki行tim 好方便睇到佢地有手工麵即刻勁感興趣😋嗌左個燉蕃茄半筋半肉手工麵🍅燉濃湯雞麵兩碗嘅份量真係好足🤭🤭裝修好柔和,令人覺得好舒適😌🍅燉蕃茄半筋半肉手工麵評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛肉好軟腍連阿女都鍾意食,好濃味嘅燉蕃茄,啱曬我地咁鍾意食蕃茄嘅😋手工麵比我想像中大塊同長🤭但好煙韌彈牙,阿女食到舔舔脷😋🐥燉濃湯雞麵評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級嫩滑嘅雞🤤燉嘅方法可以保持原汁原味,同樣係揀左手工麵,連Hudson都係食到舔舔脷😋🍗鹽酥雞評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炸得好酥脆,而且雞肉都係好嫩滑,外脆內軟😳🥟新鮮豚肉鍋貼評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻即煎嘅鍋貼幾時都係咁好食,餡都真係好新鮮嘅豚肉,每啖都有肉汁😋😋飲品份量都好足料👍🏻.#段純貞 #DuanChunZhen #CafeDecoGroup #taiwanesefood #台灣牛肉麵 #以香傳鄉#日出茶太 #Chatime #ChatimeHK #ChatimeMoments #CupsOfJoy #kol #將軍澳 #Foodie
今次同阿女同學仔佢地一齊去食段純貞食牛肉麵
樓上仲有donki行tim 好方便
睇到佢地有手工麵即刻勁感興趣😋
嗌左個燉蕃茄半筋半肉手工麵🍅燉濃湯雞麵
兩碗嘅份量真係好足🤭🤭

裝修好柔和,令人覺得好舒適😌

🍅燉蕃茄半筋半肉手工麵

🐥燉濃湯雞麵

🍗鹽酥雞
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
炸得好酥脆,而且雞肉都係好嫩滑,外脆內軟😳

🥟新鮮豚肉鍋貼

飲品份量都好足料👍🏻
正宗又好味嘅台灣麵,唔係週圍搵到😬好彩今日有crystal帶我嚟食段純貞牛肉麵由樊廣志於2007年時創辦。創辦人的已故祖母段純貞,並於新竹空軍基地以單車作為攤位。🍜三寶麵 (細麵)「一牛三吃」的奢華享受:入口即化的牛腱心,鮮香爽口的牛肚以及煮至軟腍入味的牛筋,交織出絕妙牛肉風味🍜胡椒湯酸菜雞麵濃郁的雞湯中加入了胡椒帶出了淡淡香辛味道,使湯底層次豐富,搭配酸菜更有另一番風味,配上柔嫩且肥而不膩的雞肉味道,簡直是妙不可言🍱酥炸排骨秘料醃製入味,裹粉現炸,外皮酥脆、肉厚多汁,是令人想一嚐再嚐的好味道🍱三星蔥肉鍋蔥肉鍋餅外皮金黃脆甜,蔥香四溢,每一口都是美味的享受🧋烏龍茶拿鐵(熱)烏龍味香配上純滑鮮奶,極品享受🧋芒果QQ芒果香氣撲鼻,配上Q彈配料,夏天必選#段純貞 #DuanChunZhen #CafeDecoGroup #taiwanesefood #台灣牛肉麵 #以香傳鄉 #日出茶太 #Chatime #ChatimeHK #ChatimeMoments #cupsofjoy

🍜三寶麵 (細麵)

🍜胡椒湯酸菜雞麵

🍱酥炸排骨

🍱三星蔥肉鍋
蔥肉鍋餅外皮金黃脆甜,蔥香四溢,每一口都是美味的享受

🧋烏龍茶拿鐵(熱)
烏龍味香配上純滑鮮奶,極品享受

🧋芒果QQ
芒果香氣撲鼻,配上Q彈配料,夏天必選

2024-05-13
下午茶
2024-05-13 0 瀏覽
將軍澳的朋友係咪好掛住《段純貞》呢!好消息! 🎉 最近,該區的《段純貞》分店於原址重啟業。《段純貞》聞名在於其嘅牛肉獨特湯底以牛大骨配合二十三種中藥熬煮而成,營養價值高,味道一流。為了要重温係度食咁美味牛肉麵嘅美好回憶,我就立即衝左嚟。今次嚟嗌左以下美食:<清湯牛肉麵> $78一碗內有3片厚切牛肉,食落有嚼勁而冇「渣」。牛脂分佈均匀,肉質鮮嫩。細麵用傳統的製法去做成,麵體氣孔多,能使其易沾濃厚醬汁。<燉番茄腱心半筋半肉麵> $82牛肉筋(半筋)件「閃令令」、「滑嘟嘟」,見到都流哂口水。牛腱心肉(半肉)非常珍貴,一牛頭而能取出約5碗份量嘅牛腱心肉。其肉香醇厚,質地軟腍,非常滋味!而這碗麵的麵底是手工麵。在製作此麵時,麵團反延壓覆維持韌性,所以麵條不易拆斷。至於其厚簿不均的麵體就增强了掛汁能力。<酥炸排骨> $48排骨大大件,油而不腻而且非常酥脆,一咬落去 "喔喔" 聲。<新鮮豚肉鍋貼> $42一碟有5件,配以醋食用,味道非常夾。另外,鍋貼嘅外皮非常薄,但完完冇穿冇爛,犀利!👍呢度師傅咁認真去煮每一道菜;我都會喺度慢慢食、慢慢

為了要重温係度食咁美味牛肉麵嘅美好回憶,我就立即衝左嚟。

今次嚟嗌左以下美食:

<清湯牛肉麵> $78
細麵用傳統的製法去做成,麵體氣孔多,能使其易沾濃厚醬汁。

<燉番茄腱心半筋半肉麵> $82

<酥炸排骨> $48
排骨大大件,油而不腻而且非常酥脆,一咬落去 "喔喔" 聲。

<新鮮豚肉鍋貼> $42

呢度師傅咁認真去煮每一道菜;我都會喺度慢慢食、慢慢歎去「㗳」真每一口味道、享受一番。想好似我歎?快d嚟!
2024-05-12 0 瀏覽
前兩日就去左舅父屋企附近既Monterey Place食台灣野段純貞 座位坐得舒服之餘 店員既服務都非常好 會簡單介紹有咩好推介 又幫我地開哂飲管 今時今日又咁嘅服務態度真係唔錯我地最後叫左店員推介既幾樣野 段純貞既牛肉麵曾經被台灣美食教父評為「五顆星牛肉麵 」實力非凡 我地當然要試試啦😋牛三寶手工麵湯底濃郁 係由多種藥材同牛骨熬成 牛筋牛肚同牛鍵都唔靱 配上粗身既手工麵 好有口感青花椒香手撕雞乾伴麵我本身比較鐘意花椒藤椒呢類既味道 所以我覺得香麻惹味 加上有青瓜絲花生等等既配菜同掛汁既幼麵 好岩呢個時候食雞湯炒手每粒入面都有大大隻蝦 爽口彈牙三星蔥花肉鍋餅蔥花餅岩岩煎起非常香口 配埋泰式辣醬 又出奇地match太極厚奶呢個係店員推介 入面有珍珠同蒟蒻晶球 好有咬口 我揀走糖 但都會有好輕微甜度 如果你都同我一樣唔鍾意飲甜嘢 可以選擇走糖 我覺得個味道啱啱好黑糖珍珠鮮奶舅父話唔錯 呢個組合都唔會出錯 係好飲既👍🏻環境食物同服務都唔錯 下次可以試下其他菜式

牛三寶手工麵

舅父話唔錯 呢個組合都唔會出錯 係好飲既👍🏻

環境食物同服務都唔錯 下次可以試下其他菜式
  • 青花椒香手撕雞乾拌麵
2024-05-12 9 瀏覽
台灣人龍食店 段純貞牛肉麵 喺將軍澳南開咗分店啦🎉招牌經典紅燒牛肉麵,堅持唔用現成桶裝牛脂,而係用新鮮肥牛,提煉出天然牛油脂,好味又食得安心🤩🔸燉番茄腱心半筋半肉麵🔸湯底濃郁,牛肉半筋半肉,入口鬆軟唔會好韌,配上 粗闊嘅手工麵,純手工製作,口感一流🔸燉濃湯雞面🔸滑嫩燴雞,肉質彈牙 加上幼細麵條一啖鮮味雞湯,一啖麵,好夾小食🔸三星蔥肉鍋餅🔸台灣宜蘭名物,三星蔥清香撲鼻鍋餅煎得外酥內軟,滿滿蔥肉餡🔸新鮮豚肉鍋貼🔸金黄酥脆外層,包住肉嫩多汁内餡,一咬下去爆汁餐廳環境寬闊,座位舒適侍應姐姐笑容好好,對小朋友都好友善親切🥰嘆下午茶一流💯
台灣人龍食店 段純貞牛肉麵 喺將軍澳南開咗分店啦🎉

🔸燉番茄腱心半筋半肉麵🔸

🔸燉濃湯雞面🔸
滑嫩燴雞,肉質彈牙 加上幼細麵條
一啖鮮味雞湯,一啖麵,好夾

小食
🔸三星蔥肉鍋餅🔸
台灣宜蘭名物,三星蔥清香撲鼻
鍋餅煎得外酥內軟,滿滿蔥肉餡

🔸新鮮豚肉鍋貼🔸
金黄酥脆外層,包住肉嫩多汁内餡,一咬下去爆汁

餐廳環境寬闊,座位舒適
侍應姐姐笑容好好,對小朋友都好友善親切🥰
嘆下午茶一流💯

2024-05-10 5 瀏覽
今次去了將軍澳分店,附近的風景亦都打卡熱點!商場方面亦有大型超市在附近!方便購物!青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生,細麵)燉番茄腱心半筋半肉麵必食,必試,蕃茄湯底濃,好味!牛筋牛肉都好味!三星蔥肉鍋餅,好味呀!鹽酥雞伴紫菜特別贊以上幾款!環境方面吊燈的款式很美觀!很入鄉隨族的感覺!太極厚奶 鹹鹹的,很特別!第一次試!夏日水果茶,充滿夏威夷當地氛圍的特飲一樣!夏日麼麽茶一樣!看了我的食評後,是否有股衝動去這處品嚐美食呢?好味道喔!
青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生,細麵)
三星蔥肉鍋餅,好味呀!
鹽酥雞伴紫菜
特別贊以上幾款!
環境方面吊燈的款式很美觀!
很入鄉隨族的感覺!
太極厚奶 鹹鹹的,很特別!第一次試!
夏日水果茶,充滿夏威夷當地氛圍的特飲一樣!
夏日麼麽茶一樣!
看了我的食評後,是否有股衝動去這處品嚐美食呢?
好味道喔!
  • 太極厚奶
  • 夏日水果茶
  • 三星蔥肉鍋餅
2023-08-27 345 瀏覽
餐廳以木系古典美為主,坐位闊落和舒適。由於個人好中意食台灣野。所以見到MENU 上的菜單都好吸引,樣樣都想食。最後我們一行四叫左以下食物1.犇牛四寶麵($108)可以一次過滿足你所有願望,內有牛腱、牛筋、牛肚及嫩五花。湯底牛肉香味濃郁。手工麵可有兩款選選擇,我們選了口感煙韌彈牙的手工麵,麵身比較闊,彈牙,食落好有咬口。配埋酸菜,將湯底提升,成碗麵更加好食。2.慢煮囗水雞髀拌麵(辣)($88)囗水雞嫩滑,帶點微辣,把汁拌上麵上,惹味。3.滷水拼盤($78)4.鹽酥雞($48)鹽酥雞比相像中多,且大嚿。咬落去肉質唔柴,有肉渾,而不會好厚粉5.鹽酥雞肶菇($48)6.麻辣豬肉小火鍋($138)夠麻的小火鍋,內有多款不同的餡料。有貢丸、豆腐、芋線、菜、響鈴、菇類仲有好香好爽口的豬肉7.古早台灣腸($58)食台灣食物必食台灣腸,咬落煙煙韌韌又多汁8.仙草奶茶(凍)($32)8.愛玉蜂蜜西檸特飲($32)10.冷泡凍頂烏龍茶(凍)($34)11.台式綜合豆花($45)豆腐花好滑,口感好正。配上手工芋圓、紅豆、綠豆、珍珠、小丸子,非常滿足
餐廳以木系古典美為主,坐位闊落和舒適。

由於個人好中意食台灣野。
所以見到MENU 上的菜單都好吸引,樣樣都想食。

最後我們一行四叫左以下食物

1.犇牛四寶麵($108)

可以一次過滿足你所有願望,內有牛腱、牛筋、牛肚及嫩五花。

配埋酸菜,將湯底提升,成碗麵更加好食。

2.慢煮囗水雞髀拌麵(辣)($88)

囗水雞嫩滑,帶點微辣,把汁拌上麵上,惹味。

3.滷水拼盤($78)

4.鹽酥雞($48)

5.鹽酥雞肶菇($48)

6.麻辣豬肉小火鍋($138)

夠麻的小火鍋,內有多款不同的餡料。
有貢丸、豆腐、芋線、菜、響鈴、菇類

仲有好香好爽口的豬肉

7.古早台灣腸($58)
食台灣食物必食台灣腸,咬落煙煙韌韌又多汁

8.仙草奶茶(凍)($32)

8.愛玉蜂蜜西檸特飲($32)

10.冷泡凍頂烏龍茶(凍)($34)

11.台式綜合豆花($45)

豆腐花好滑,口感好正。
配上手工芋圓、紅豆、綠豆、珍珠、小丸子,非常滿足

2023-08-21
2023-08-26 173 瀏覽
餐廳名講明係牛肉麵店,咁就當然要試吓佢嘅牛肉麵。犇牛四寶麵($108)非常足料,個湯係紅燒牛肉麵嗰種比較濃味嘅湯,食完略嫌有少少鹹。麵方面,可以選擇幼面或者手工麵( 粗麵 )。想食清淡啲,就可以試佢嘅燉濃湯雞麵($88)。 湯頭清淡好多,而且味道豐富。雞肉有一隻雞上髀,一隻雞下髀,都算係啖啖肉。男士去食如果驚唔夠飽,可以叫多個小食。滷水拼盤($78)有牛肚、牛𦟌、滷水蛋、豆腐同菇,一次過滿足你幾個願望,不過部份食物味道都係略嫌偏鹹。總括而言,今次試呢間餐廳,主要係有信用卡優惠。如果唔係有優惠,正價就應該唔會幫襯,因為未到好好食嘅程度。
犇牛四寶麵

燉湯雞湯麵

滷水拼盤

燉湯雞湯麵
2023-08-07 139 瀏覽
香港將軍澳的段純貞餐廳以其高雅的氛圍和傳統台灣料理聞名。台灣拌麵是其菜單上的一個亮點,帶有台灣風味的經典美食。餃子以鮮美的餡料包裹,讓人回味無窮。炸雞則酥脆美味,是餐廳中的受歡迎點心之一。雞𢇁粉皮是道清新可口的冷拌小吃,適合夏日品味。甜品方面,紅豆芋泥仙草是餐廳的經典之選,濃郁的紅豆與香滑的芋泥結合,再配上清涼的仙草,為用餐劃上完美句號。🫘🥠🫘🥠🫘🥠🫘🥠🫘🥠🍿🥠🫘🥠🫘

香港將軍澳的段純貞餐廳以其高雅的氛圍和傳統台灣料理聞名。

台灣拌麵是其菜單上的一個亮點,帶有台灣風味的經典美食。

雞𢇁粉皮是道清新可口的冷拌小吃,適合夏日品味。

🫘🥠🫘🥠🫘🥠🫘🥠🫘🥠🍿🥠🫘🥠🫘

2023-07-23
2023-08-05 112 瀏覽
段純貞近排經常吃台式餐廳,其實我真的很喜歡台灣喔~✅三寶麵($94)湯底好濃嘅牛肉湯味,有點藥材味。牛肉很入味很腍,有我鐘意食嘅牛肚,又腍又入味唔韌,好食但94蚊都幾貴✅老火鍋腱心半筋半肉麵($94)店員提我這碗是中辣,一試完全是假中辣,相等於5小辣而已,可以再辣一點。牛筋好好食,好腍好咬口,麵質好食好彈牙。✅炸台式香葱肥腸($58)呢個超好食!肥腸炸到好香口,入面塞滿香葱令肥腸更juicy, 少貴但真心好食😋✅愛玉峰蜜西檸特飲($32)好細杯,完全唔抵飲。味道一般🥹✅金橘蜂蜜綠茶($32)都係一般,加錢叫餐飲冇半價完全唔值🥹
段純貞
近排經常吃台式餐廳,其實我真的很喜歡台灣喔~
✅三寶麵($94)

✅老火鍋腱心半筋半肉麵($94)

✅炸台式香葱肥腸($58)

✅愛玉峰蜜西檸特飲($32)
好細杯,完全唔抵飲。味道一般🥹

✅金橘蜂蜜綠茶($32)
都係一般,加錢叫餐飲冇半價完全唔值🥹

今日湊小朋友去玩,之後食飯,見到牛肉麵走入去,入去店員安排座位跟住有另一個應該高級啲嘅員工見到我一個人帶住小朋友佢就安排我坐喺入邊有梳化嘅位置,感覺親子有善!跟住叫咗一個牛肉麵配珍珠奶茶嘅餐,小朋友想食湯圓就叫埋湯圓俾佢食!小朋友話湯圓好好食,全部食晒!發現店員間中都會看下我以下我哋枱會唔會有什麼需要望一望,不錯!#lunch #food #yummyfood #yummy #香港#將軍澳

2023-07-21 48 瀏覽
今晚同朋友嚟咗海濱附近搵嘢食😋呢間牛肉麵我都食過一兩次,暫時都幾鐘意佢個濃湯嫩雞麵👍🏻我哋叫咗牛肉麵,濃湯雞麵,小食叫咗鹽酥雞、紅油抄手,同2杯飲品,正正常常🤔牛肉幾多,大大嚿,都幾入味,夠晒淋🤣另外個雞麵,我就每次都食😍朋友都讚,鐘意佢配幼麵,好掛湯😋環境服務都ok,不過入嚟嘅時候有個小插曲。就喺我哋一入嚟話2位嗰陣,門口張枱兩個客人突然大叫🙀原來有🪳🤨⋯但我哋都無乜特別,照入去食🙈最多唔叫佢哋食嗰個⋯

2023-07-05
2023-07-10 38 瀏覽
嗌咗一個嫩雞煨麵,湯底好咸,麵底好少。我作為女生只係剛剛8分飽,如果男士去食一定唔夠喉。我唔明呢碗麵憑乜嘢賣$97連服務費! 再講,呢度完全冇服務可言,第一次舉手扮睇唔到,第二次舉手又係扮睇唔到,第三次就叫我自助落單。好嘞,食完麵要出收銀處埋單,而收銀處係冇職員嘅,我不斷示意嗰位高高瘦瘦四眼女服務生過一過嚟,但佢竟然喺前面行過幾次都冇任何示事/意欲收錢,我足足企喺收銀櫃前5分鐘 ,嗰一刻我懷疑自己係透明定係諗住唔收我錢?! 體驗極差,我唔會再幫襯
再講,呢度完全冇服務可言,第一次舉手扮睇唔到
,第二次舉手又係扮睇唔到
,第三次就叫我自助落單。
體驗極差,我唔會再幫襯
嫩雞煨麵
2023-07-10
湯底係呢度嘅重點,餐廳堅持使用新鮮肥牛提煉出嚟嘅天然牛油脂製作,並加入香蔥、薑、蒜、豆辦同23種中藥材,慢火拌炒8-9小時後加入牛骨高湯中熬煮🥩.我地嗌咗犇牛四寶麵 ($108)同招牌紅燒腱心牛肉麵 ($86),湯底清香濃郁,藥材香四溢🥰 牛腱心口感帶膠質、肉香醇厚,漿口嘅牛筋亦令人一試難忘!麵條非常掛湯,個人更喜歡有咬口嘅手工麵呢🍜🍗養生無骨紅棗黃酒雞 $84私房小食之一,雞肉薄皮而且嫩滑到好!誇!張!雞肉帶淡淡黃酒香,暖胃宜人🥰🥢滷味鴨腎 $98餐廳將鴨腎剪成一件件方便客人進食,鴨腎滷得入味而且非常有咬口~🍧純貞芋圓2號 $45呢度嘅甜品menu有豆花、芋圓、刨冰等等,真係豐富到眼花撩亂🤣 芋圓2號有桂花冰糖、黑糖珍珠、豆花同芋圓,最驚喜係個豆花,豆腐香氣十足!🍵冷泡凍頂烏龍茶 $34食著味道咁濃郁嘅牛肉麵,配搭返清幽嘅烏龍茶就岩晒喇🧊

🍗養生無骨紅棗黃酒雞 $84

🥢滷味鴨腎 $98

🍧純貞芋圓2號 $45

🍵冷泡凍頂烏龍茶 $34
食著味道咁濃郁嘅牛肉麵,配搭返清幽嘅烏龍茶就岩晒喇🧊
段純貞喺灣仔新開已經想試,但奈何lunch time太多人。放工約開同事就一齊去將軍澳分店試。店內裝修光猛,好乾淨企理,座位都唔算逼👍🏻。🔅犇牛四寶麵 ($108)麵底揀左手工麵,係闊麵黎,個人幾鍾意🥰,食落有口感啲又掛湯。湯底微辣夠香濃,好正🤤。四寶有齊牛腱、牛筋、牛肚同嫩五花,特別一讚牛筋好腍👍🏻。🔅麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 ($88)湯底都係偏濃味,帶有少少麻辣。牛腱同牛筋都係一樣入味夠腍😋。🔅鹽酥雞 ($48)鹽酥雞超好大粒😍,食落同台灣食到既鹽酥雞一樣。雖然粉漿較厚,但炸得好香,整體都好滿足👌🏻。🔅傳統滷豬腳蘿蔔 ($78)豬腳有滿滿既骨膠原,滷得都入味👍🏻。🔅柑桔檸檬愛玉 ($30)甜品menu好似將軍澳舖先有,梗係要試下特別啲既口味😝。呢款味道似咸柑桔,加埋檸檬愛玉食落幾特別。🔅牛乳剉冰 ($68)呢款剉冰超好味!有芋泥、芋圓、草莓、豆乳雪糕等等,超足料!煉奶撈埋冰,夠甜又好味😋。底層仲有oreo餅碎,連埋牛奶冰食好夾,大推!💬湯底同麵都幾用心,難怪灣仔分店人龍不斷🥺,但無諗過剉冰係最出色🤣,相當有驚喜。

犇牛四寶麵
🔅犇牛四寶麵 ($108)

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
🔅麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 ($88)

鹽酥雞
🔅鹽酥雞 ($48)

傳統滷豬腳蘿蔔
🔅傳統滷豬腳蘿蔔 ($78)
豬腳有滿滿既骨膠原,滷得都入味👍🏻。

柑桔檸檬愛玉
🔅柑桔檸檬愛玉 ($30)

牛乳剉冰
🔅牛乳剉冰 ($68)

鹽酥雞
牛乳剉冰