2024-01-09 1193 瀏覽
江順名滙, 位於  iSQUARE  國際廣場, 3樓.   乘地鐵或 巴士去, 交通非常方便.  餐廳主打順德菜,  今日朋友請食晚飯,  訂了 VIP 房,  4:00 可以麻雀耍樂.當天 7:00 開始晚飯,  侍應招呼好好.   準時上菜.  第一道頭盤,  順德名菜, 命名  [三太公] :藕餅, 釀青椒, 蜆芥鯪魚球.  擺碟美觀吸引.   藕餅好爽脆,  蜆芥鯪魚球, 魚肉鮮嫩.  釀青椒, 魚滿滿清香彈牙. 美極煎大蝦,  蝦好巨型, 肉爽又彈牙, 調味正.秘制蝦醬骨,  調味好, 肉質優,  煎得香口.銅盆污漕雞,  雞肉嫩滑可囗, 好好食!雞蛋蒸焗魚腸:  古法制作, 有農村風味, 滋味甘香, 叫人食後難忘.蟠龍鱔, 用蒜蓉鼓汁蒸, 上檯 熱辣 辣, 好睇又好食.接下來, 有鮮蝦荷葉飯, 杞子桂花糕,  也不錯. 這個晚餐吃得好味豐富, 大家滿意.
[三太公] :藕餅, 釀青椒, 蜆芥鯪魚球.
美極煎大蝦,  蝦好巨型, 肉爽又彈牙, 調味正.
美極煎大蝦
秘制蝦醬骨,  調味好, 肉質優,  煎得香口.
秘制蝦醬骨
銅盆污漕雞,  雞肉嫩滑可囗, 好好食
銅盆污漕雞
雞蛋蒸焗魚腸
蟠龍鱔, 用蒜蓉鼓汁蒸, 上檯 熱辣 辣, 好睇又好食.
蟠龍鱔
接下來, 有鮮蝦荷葉飯, 杞子桂花糕,  也不錯.
這個晚餐吃得好味豐富, 大家滿意.
[三太公] :藕餅, 釀青椒, 蜆芥鯪魚球.
美極煎大蝦
秘制蝦醬骨
銅盆污漕雞
雞蛋蒸焗魚腸
蟠龍鱔
  • [三太公] :藕餅
  • 釀青椒
  • 蜆芥鯪魚球.
2024-04-29 79 瀏覽
和家人來吃了六人套餐 餐廳做緊半價優惠所以真係好抵食! $1628 六個人真係好好的價錢。冰鎮鮑魚真的很新鮮很大隻,配合芥末醬油,很鮮甜冰涼。鮑魚處理得很乾淨,沒有任何魚腥味。花膠竹笙魚翅羹- 味道很好,也很足料,所有材料都清楚看到厚厚的一絲絲,很大鍋,我們每人都喝了兩到三碗。他的調味簡單不會很咸。秘制蝦醬骨超好吃!好惹味!排骨炸得很酥脆,再裹上厚厚的蝦醬翻炒,好香好好食,配合白飯一流。六人餐亦都包括咗一條大嘅蒸魚,有隻雞,同埋荷葉飯。呢度嘅食材全部都好新鮮好大份,無論係屋企人定係同朋友食都好值得嚟試吓。每碟食物嘅份量都好大,最後係食唔晒。 經理同埋職員嘅服務質素都好好不停過嚟幫我哋加茶,分菜,換碟。 甜品方面呢,套餐包咗桂花糕,都好好食好清甜同埋夠實淨。經理好好人仲請我地食紅豆沙!

• 秘制蝦醬骨
2023-10-14 1478 瀏覽
中午11點半去飲茶,諗住話叫點心,牛百葉叫完1分鐘都唔洗就上左 發現原來凍唧都算,叫左個牛肉球等點心 落漏單 特登reorder 都係無入 ,first order 個叫左個黑松露炒飯 等左成個鐘都未到 first second order 都食曬都未到 揾左2個先幫手睇到漏咗 隔離枱等埋單都等左成半個鐘都未有人ser佢 啲侍應個個都唔休做咁,懶懶閒咁,的服務可想言之 食物價錢又唔算平完全揾唔到主打賣點係食物完服務定咩 簡直就係俾錢買難受 永不再臨
2023-10-14
  • 俾錢買難受
2023-10-03 1239 瀏覽
昨晚和家人一行九人光顧此店,點了八道菜,其中一樣是銅盆污漕雞,要全雞,但上菜時份量只似是半雞,而且只見一隻雞翼及一隻雞腿,問一女侍應是否上錯半雞,她郤說廚師將幾隻雞斬件後一起調味,蒸時才執夠一隻雞的份量來蒸,我不相信專業廚師會這樣做,但因為已吃了兩三件,不能退貨,只好勉強接受,但後來看見鄰桌的銅盆雞盛器和份量都比我們的大,便再找侍應理論,她竟說你們吃光才出聲,但我們一早已投訴了,於是要求見經理,但見另一侍應和廚師講話後前來說計你們半雞算了,簡真侮辱顧客智慧,肯定不會再次光顧!
昨晚和家人一行九人光顧此店,點了八道菜,其中一樣是銅盆污漕雞,要全雞,但上菜時份量只似是半雞,而且只見一隻雞翼及一隻雞腿,問一女侍應是否上錯半雞,她郤說廚師將幾隻雞斬件後一起調味,蒸時才執夠一隻雞的份量來蒸,我不相信專業廚師會這樣做,但因為已吃了兩三件,不能退貨,只好勉強接受,但後來看見鄰桌的銅盆雞盛器和份量都比我們的大,便再找侍應理論,她竟說你們吃光才出聲,但我們一早已投訴了,於是要求見經理,但見另一侍應廚師講話後前來說計你們半雞算了,簡真侮辱顧客智慧,肯定不會再次光顧!
2023-09-25 1154 瀏覽
總括嚟講呢一餐好好食!$3888 ,/10 位,全包宴平均每人$400唔使好抵食。平時出邊茶樓啲嘢飲唔係人人都要$300一位平均,今次呢餐又飲又食,仲有卡拉OK,又可以打麻雀,仲可以玩到好夜添。非常推薦,地方又方便。喺尖沙咀區。以下就係今晚食物圖片:啤酒夠凍𠮩𠹌三太公:藕餅、釀青椒、蜆芥鯪魚球,揸得好鬆脆。蝦好大隻,又彈牙,抵讚!筍殼魚炸得好好碌鵝,冇得彈。梅菜排骨陳村粉:一絕!桂花糕,完美的句號。

啤酒夠凍
𠮩𠹌三太公
𠮩𠹌三太公:藕餅、釀青椒、蜆芥鯪魚球,揸得好鬆脆。

蝦好大隻,又彈牙,抵讚!
筍殼魚炸得好好
碌鵝
碌鵝,冇得彈。

陳村粉
梅菜排骨陳村粉:一絕!
桂花糕,完美的句號。
𠮩𠹌三太公
碌鵝
陳村粉
2023-08-31 1234 瀏覽
【油尖旺區】【江順名匯】同事牛雄哥榮休,作為公司最後生嘅老鬼,梗係要去賀佢畢業。成六圍枱都幾震撼,食吓前菜吹吓水就上菜喇。首先係「順德三太公」,即係「酥炸蜆蚧鯪魚球」、「手打鯪魚肉釀辣椒」同埋「手打鯪魚肉釀蓮藕片」。三款都幾有特色幾正,就上埋之後嘅「上湯大蝦伊麵」同「碧綠帶子珊瑚蚌」,兩者都唔錯。之後飲「天麻海雀燉魚頭湯」,好似幾足料,又唔會太濃。之後條魚係「清蒸碧海沙巴龍躉」,忍唔住喺現場都同同事講,幾好食。跟住嘅「蠔皇金錢扣鵝掌」正正常常,冇乜特別但味道算唔錯。之後到「彩虹芥末牛柳粒」,唔會好辣,牛柳粒又勁腍,小朋友至愛。我最期待「脆皮當紅炸子雞」,不過佢唔算整得好好,係有少少失望,坊間好多都比佢好。到澱粉質嘅時間,特色菜「籠仔排骨蒸陳村粉」幾惹味,不過略嫌啲味唔平均,時鹹時淡。最後嘅「蓮蓉小桃包」同「鮮果拼盤」都係合理發揮,算係一個唔錯嘅終結。餐飯唔知幾錢,總之每人夾 $400,祝牛雄哥生活愉快啦。。。(地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓302號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #in

(地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓302號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #江順名匯 #順德菜 #順德三太公 #上湯大蝦伊麵 #碧綠帶子珊瑚蚌 #天麻海雀燉魚頭湯 #清蒸碧海沙巴龍躉 #蠔皇金錢扣鵝掌 #彩虹芥末牛柳粒 #脆皮當紅炸子雞 #籠仔排骨蒸陳村粉 #蓮蓉小桃包 #鮮果拼盤 #1am1127 #1ambackup
2023-08-08 1120 瀏覽
吃完一周又再來,今次7大1小叫了這個超值半圍套餐,另外叫了炒鮮奶及咕嚕肉,還有一打壽桃包,其實不額外叫都已經好大碟又足料,叫多咗打包係夠隔天吃多一餐。之前一直想叫小菜,因為好出色。原來套餐有鮑魚,龍蝦及龍斑,食材及師傅功力都是一流水準,最緊要長輩們吃得開心,吃到他們想吃的味道,而且價錢分分鐘比冬菇亭平,之後伙計還送紅豆沙糖水,窩心。一定要提下沙薑雞,超滑又吃到新鮮沙薑粒,超讚,隔日翻熱後仍好滑,正。
2023-08-03 528 瀏覽
疫情之前一年也吃兩三次,幾年沒有來,新地點面積比較沒有很太,坐ok, 不會太迫。當老公知道也吃河鮮,佢都有疑慮,點知今次經驗,老公及大魚大肉的朋友都覺得正,順德菜都算係comfort food。我們叫了炒鮮奶,真是好滑好味道。這裹的小炒一流,鱔片和味,各道菜都出色。
2023-05-28 1535 瀏覽
原本計劃想吃的餐廳滿座,尋找其他食肆之際,被招牌燈箱寫著 「正宗順德菜」的字眼吸引,於是就決定去試下。平時酒樓的餐前小菜一般係花生同XO醬,呢間是提供零食牛耳。既然來到順德餐廳,當然不少得點選順德的名菜,呢晚我們選了:大良炒鮮奶順德煎釀鯪魚 鬼馬焗魚腸沙姜蒸走地雞和風菇菌炒牛肉粒首先上菜的係 大良炒鮮奶,賣相都不錯。表面撒上蝦子點綴,和擺設西藍花和蘭花做擺盤。蛋白炒得比較滑溜,裡面有一粒粒爽口的蝦肉,仲吃到蝦子的脆。西藍花就沒味道的,純粹水煮,不過都幾脆。呢道菜都有點驚喜。 跟著上來的係 菇菌牛肉粒,賣相是相當不錯,看著非常有食慾。試一塊牛肉粒,非常嫩滑,不過味道略微清淡。菇菌有茶樹菇、杏鮑菇同冬菇,可能係拉過下油,非常脆口,而且重點係調味很足,就連點綴的紅黃椒都很香脆,簡直被驚艷到,都想叫碗白飯來送呢個菜(不過考慮到有機會吃不完,最後都沒叫到)。跟著上場係沙姜燜焗走地雞,一個木盤上包裹住錫紙,服務員剪開錫紙,然後攪拌均勻雞塊,聞到幾香的紅棗味。雖然話係沙姜雞,沙姜都切得好大粒下,但整體而言沙姜味不算突出。試下雞先,雞係幾滑下,不肥而且雞皮都幾薄,調味都幾足。但凍左再吃就略顯有點鹹。呢

平時酒樓的餐前小菜一般係花生同XO醬,呢間是提供零食牛耳。

既然來到順德餐廳,當然不少得點選順德的名菜,呢晚我們選了:
大良炒鮮奶
順德煎釀鯪魚
鬼馬焗魚腸
沙姜蒸走地雞
和風菇菌炒牛肉粒

跟著上場係沙姜燜焗走地雞,一個木盤上包裹住錫紙,服務員剪開錫紙,然後攪拌均勻雞塊,聞到幾香的紅棗味。雖然話係沙姜雞,沙姜都切得好大粒下,但整體而言沙姜味不算突出。試下雞先,雞係幾滑下,不肥而且雞皮都幾薄,調味都幾足。但凍左再吃就略顯有點鹹。呢道菜,熱食都幾好吃。

跟著來到係 順德煎釀鯪魚肉,哇呢個聽聞係順德名菜,話鯪魚肉很鮮美,老人孩子都愛吃,可是這麼鮮美的魚就有很多魚刺,有人就想起不如將魚肉拆肉起骨,然後剁成魚肉蓉,裡面加入炒香的臘味、香菇、蔥花,攪拌均勻,然後釀回去鯪魚身,把釀鯪魚蒸熟,然後再炸,最後澆上特製的醬汁,就可以給老人孩子吃,是一道孝心菜也是一道功夫菜。 故仔講到呢度,試下咩味先實際。

呢道魚肉 大概價格是16元一兩,一條魚大概就20兩。菜色賣相都企理,汁就分開上。魚都煎得乾身香口,就甘吃呢就本身味道淡,要淋汁吃,個汁就係類似粘稠的偏鹹芡汁。其實道菜整體而言就係煎鯪魚餅,只是係魚的模樣,個人認為並非想象中那麼特別,可能出名在於背後的功夫和心思。

最後呢道菜係 焗魚腸,聽聞係必吃菜色,本身又未吃過,所以一開始都好期待。外貌係缽仔水蛋,但用焗嘅方式呈現,它也都有配埋胡椒粉上。趁熱舀一勺來吃,味道比較淡,可見裡面有油炸鬼,同埋仲有口感粉粉地嘅魚腸,吃落去個口感係粉粉地同有點苦味,感覺有點奇怪,可能係我不懂得欣賞,也感覺魚腸有點腥,所以食嘅時候要落大量胡椒粉。該道菜我地大家都只係吃一口,之後原封不動,同時仲我都好奇點解佢會係順德必吃名菜呢?

總括而言,呢餐飯除了牛肉粒獲得極高好評以及大力推薦,其他的都係比較普通。魚腸個人不太識欣賞。餐飯埋單明細如圖。餐廳服務員服務係不錯,例如我地張臺有滴水,他們都會關心,並幫手推入稍稍避免受影響,而且服務員都耐心講解介紹菜色同都親切。

不知大家又點睇呢?覺得值唔值 同滿分100分打幾多分呢?

小菜 零食牛耳
2023-05-27
小菜 零食牛耳
和風菇菌牛肉粒
2023-01-25 2571 瀏覽
很久沒有和家族成員一齊食團年飯,今年疫情放寬,年初三訂了三圍共37人吃賀年飯,每圍都係三千幾蚊,非常抵食,最重要質素非常不錯,尤其炸蟹鉗、蒸魚、椒鹽鮑魚,以及最後甜品黃金糕及紅豆沙湯圓都做得非常出色,老人家吃得很開心很滿意,價錢咁抵,值得推介。另外,侍應服務非常好,值得一讚!
2023-01-20 2088 瀏覽
同舊同學聚會,朋友話呢間餐廳唔錯,就試下。啲野食味道本來唔差,服務都可以,但係啲份量有啲奇怪,8人餐,頭兩碟餸都叫做好好地,之後來碟蚌,啲擺盤開始亂來,最奇是8人餐來碟蠔鼓超細碟,仲得6粒蠔,一問之下答案是6人餐同8人餐 size是一樣,全檯O咀囉。咁如果再有下次,是咪要叫兩個4人餐先得?! 之後等其他食物都需要等啲時間,唔知是太多人定掛住招呼其他客人,是有的耐嘅。其實我地無乜所謂,不過奇怪唧!不過我俾三百幾食餐就有啲無言啦l
同舊同學聚會,朋友話呢間餐廳唔錯,就試下。
2023-01-19
2022-11-28 2814 瀏覽
去尖沙咀飲下午茶,選了這間。下午茶2時開始,大中小一律18.8元。既然大中小同價,當然選大點較抵,於是點了四個大點。鮮蝦蟲草花菜苗餃,一籠三隻,每隻漲卜卜,內裏有切得細細條的蟲草花,白菜碎,蝦仁大量。吃下去口感扎實又有點爽口。黑椒味菜蒸爽肚,豬肚確是爽,黑椒與醬汁入味,只是味菜太鹹了。煎釀魚肉虎皮尖椒,尖椒是反轉上碟,魚肉向底,尖椒上灑了些木魚絲。魚肉是薄薄一層釀在尖椒內,尖椒微辣,魚肉味道正常。蜜汁叉燒腸粉,一排六件,腸皮內充滿叉燒和芫茜,還有些香芹粒,既香又好吃。今天下午茶人流也不少,但不能座太久,三時半要截單。雖然坐的時間不長,但以每款18.8元的大中小點心價格嘆下午茶,在尖沙咀區來說就不貴了。

既然大中小同價,當然選大點較抵,於是點了四個大點。

蜜汁叉燒腸粉
黑椒味菜蒸爽肚
煎釀魚肉虎皮尖椒
煎釀魚肉虎皮尖椒
2022-11-25
蜜汁叉燒腸粉
2022-11-06 2448 瀏覽
少有順德菜, 尖東位置,交通方便 落雨唔使擔遮, iSQUARE 3樓 地鐵電梯直上 十分方便。 之前同朋友中午去飲茶, 點心有個雪山叉燒包十分好味, 發現晚飯 有抵食龍蝦餐 同埋有新推出碌鵝, 所以同朋友去試下。 我之前未食過碌鵝( 要預訂), 好特別 好好味 , 仲有特價野生大冧歌, 有檯面上湯浸,清蒸同埋 油浸 三種食法。 本來想 試下 檯面上湯浸, 不過因為飲啤酒, 最後都揀左油浸, 冇揀錯 外面炸得好酥脆, 裏面啲肉仲好嫩, 送啤酒 冇得輸。 另外仲 叫了杏汁豬肺湯(要預訂), 三太公, 焗魚腸, 花錦鱔 都好好味。 晚飯地方 坐得舒服 服務到位 。另外晚飯時發現有人 包房食飯, 仲有卡拉ok 同電動麻雀。 問問房間收費亦唔貴, 下次會再约朋試吓, 整體十分滿意可以一試
2022-11-04
  • 油浸野生大冧歌
  • 三太公
  • 碌鵝
2022-11-05 1566 瀏覽
平日食lunch真係好多抵嘅選擇,今日喺iSquare江順名匯飲下午茶,各樣點心質素也不錯,特別是粉果皮薄足料,薑汁糕煙韌夠薑味,雪山叉燒包熱辣辣,排骨感覺啲肉夠新鮮,黑椒牛肚及牛柏葉夠惹味👍三人都吃得飽飽的,每人約$100,性價比高👍係Open rice 買iSquare coupons 就更優惠($25 作$50用,每個用戶限買四張,即係可以再慳多$100),不過我唔記得用,留返下次啦,有很多商戶都用得🤣
三人都吃得飽飽的,每人約$100,性價比高👍
2022-10-22 924 瀏覽
今年年初,無意中發現 iSquare有家順德菜:江順名匯我和家人都喜歡吃順德菜,本來想在這吃團年飯,可惜遇上COVID--19第5波爆發,當時全港食肆晚市禁堂食,吃不了,無奈!時隔半年,7月初終於來吃,星期五下午茶時段,大、中、小點一律18.8元/碟,性價比高,點了以下的:#普洱茶:配點心,解油膩,好!#生煎菜肉包:包底煎得脆卜卜,菜肉餡料juicy,好吃!#高湯鮮竹卷:味道偏淡。#荷葉珍珠糯米雞:打開荷葉,香氣四溢,好好吃!#黑椒味菜蒸爽肚:爽肚很入味,挺好吃的。
今年年初,無意中發現 iSquare有家順德菜:江順名匯

#普洱茶:配點心,解油膩,好!
#生煎菜肉包:包底煎得脆卜卜,菜肉餡料juicy,好吃!
#高湯鮮竹卷:味道偏淡。
#荷葉珍珠糯米雞:打開荷葉,香氣四溢,好好吃!
#黑椒味菜蒸爽肚:爽肚很入味,挺好吃的。
2022-07-08