2016-01-27 1292 瀏覽
用openrice App睇下有咩好食,見到白木屋有晚市85折,就決定食依家......尖沙咀分店食飯已經第五次,但今次有一個不愉快經驗!一行3人,訂位時已經説明有openrice 85折優惠,入坐後同男經理再講一次,佢竟然話我訂位時冇講到,所以冇優惠喎!我叫佢check 清楚,我一定有講到,之後佢搵佢個女職員嚟同我哋講可以有折扣,但我哋聽到個男經理,喺房間外講我哋囉😤😤其實如果貴公司唔想比折人,就唔好同人合作做優惠,唔洗比面色人睇嘅......因為平時有食開,味道又唔差,價格合理,見有優惠,隨便食餐便飯啫,點知有85折要受氣嘅😧😧P.S其實其他職員都好好人,只有依個男經理咁鬼衰

P.S其實其他職員都好好人,只有依個男經理咁鬼衰

2015-10-05 2158 瀏覽
生日當天因為下雨,到附近就看到這間餐廳,就去試了一下一到達,門口好有日本風格,進了收銀等了大約一兩分鐘才有侍應經過。把我們帶到位置侍應便走開(然後除了結帳和上菜,根本沒人理)。這間餐廳是用平板點餐的。但基本上在電子餐牌上的餐單根本看不清該食物到底有什麼,普通餐牌也沒記載,只有「斷估」。點了很久,發現款式根本很少,炸物沒有天婦羅,熟食只有鍋類,串燒,炒烏冬炒飯。刺身方面選擇也不太多,走中高檔路線的沒有中拖羅/大拖羅。 吞拿魚只有藍鰭鮪魚(基於藍鰭鮪魚臨瀕絕種,本人不太喜歡吃),刺身不能注明只要腩部位。沒飛魚籽/蟹籽等較為「大路」的食物。也不覺有手卷等較為合適小朋友吃的食物可選。 點了一會,食物送上。三文魚壽司,香港人大愛 飯掐得不錯,厚度也算好。但就是不能只挑選腩位,所以只叫了一客。遠一點的那個是豆腐鍋(微辛),內有青口,豆腐等等。味道不錯  上桌後要先等一等,怕會冷。刺身船,內有:三文魚,海膽(一板),蝦,帶子,吞拿魚,赤貝,還有忘了是什麼魚。每款兩至三塊。山葵口感有點像生磨生葵,附上刺身專用醬油。材料算新鮮  最令人意外的是海膽,很鮮甜,一點腥味也沒有。連平日不吃海膽的男友也覺得
生日當天因為下雨,到附近就看到這間餐廳,就去試了一下
點了一會,食物送上。
單點壽司_三文魚
三文魚壽司,香港人大愛
豆腐鍋
遠一點的那個是豆腐鍋(微辛),內有青口,豆腐等等。味道不錯
 上桌後要先等一等,怕會冷。
 最令人意外的是海膽,很鮮甜,一點腥味也沒有。連平日不吃海膽的男友也覺得好吃。

壽司拼盤。有三文魚(驚喜地是腩部位),吞拿魚,帆立貝,甜蝦,海膽軍艦,三文魚籽軍艦,赤貝,和忘了是什麼魚
 質素口感都算一般,沒什麼太大驚喜。
巨蜂提子乳酸
最後是餐飲—巨蜂提子乳酸。好好喝
 而旁邊是前菜,侍應先通知要一人一碟,每碟十元正謝謝。
總結:款式太少,質素一般,不會再回頭。
2015-09-27
單點壽司_三文魚
豆腐鍋
巨蜂提子乳酸
2015-07-02 3852 瀏覽
今天突然決定黎白本屋, 所以用唔到優惠劵,因為要預早一天book位先可以用。我們今次4 人行,有獨立房間,而且在外面先除鞋放係鞋櫃入面,侍應然後帶我們入去。可惜4人房間唔多大,而且沒有隔聲。我地沒有叫套餐,因為祇有2人套餐,而且又唔多吸引。我們先選了個美人豆腐鍋,然後叫左個石頭鍋飯、雜錦壽司、木魚雞蛋及雞軟骨。美人豆腐鍋跟一碟玉子豆腐,問侍應個湯底係有D什麼料,佢唔知係唔係暑期工,好似答唔到,話問下再回覆,又沒有影了。算了!都不用問,吃落便知 ,但係個湯底好怪,有酸味,唔知係唔係酸牛奶,非常唔好飲。其他食物就普通,只有木魚雞蛋及雞軟骨稍為好一點,木魚雞蛋入面雞蛋很滑,而雞軟骨炸物剛好,又易咬碎。整體來說,是普通的,只有房間有點私隱度特別一點。

美人豆腐鍋
雜錦壽司
2015-06-29
2015-05-19 4451 瀏覽
今次買左團購現金券,包一枝飲品,所以都抵食我地5個人,安排左坐和式房有自己間房,私隱度唔錯,自己一班朋友或者屋企人,可以好自在咁食飯,傾計 味道還可以,但差唔個底都係豆腐 都幾脆口,不錯 黎到果陣,聞到好香,我點左蒜油,好味呀! 材料新鮮,海膽好甜 都有唔少帶子同嚮螺架 有驚喜,好彈呀,無油左d 炒面就麻麻喇,偏咸 唔夠乾身,濕左d 骨膠原飲品
今次買左團購現金券,包一枝飲品,所以都抵食
我地5個人,安排左坐和式房
有自己間房,私隱度唔錯,
自己一班朋友或者屋企人,可以好自在咁食飯,傾計

石鍋海鮮 $68
味道還可以,但差唔個底都係豆腐

軟殼蟹 $98
都幾脆口,不錯

豚肉,中size ,$188
黎到果陣,聞到好香,我點左蒜油,好味呀!

壽司 $128
材料新鮮,海膽好甜

香蒜嚮螺炒帶子 $88
都有唔少帶子同嚮螺架

日式炒烏冬 $68
有驚喜,好彈呀,無油左d

日式炒面,$78
炒面就麻麻喇,偏咸

3文魚子炒飯 $78
唔夠乾身,濕左d

骨膠原飲品
用餐優惠
優惠券
2015-05-09 4208 瀏覽
臨時轉地方食野,於是食lee 間,lee 間有好多非肉類食品選擇。初時訂兩位,侍應帶到我去到中途要除鞋,為免搞亂,對鞋會放入相對枱號locker, 二人位就比較擠逼,不過可以用mon 點菜。後來加多一位要轉枱,有驚喜地帶我地坐厚墊他他米,獨立一間房,仲有免費wifi, 所以一邊食一邊聽歌講左gum 耐有d 肚餓就叫野食:海帶微辣炒苣蒻: 辣得黎好食,苣蒻好爽,仲有獅子餃,海帶又唔太淋栗子奄列: 初初以為好甜,不過食落好多汁,多栗子蓉,似俾左好多燒汁,但似乎落左好多油,食完後塊鐵板令立立串燒: 有車厘茄,雞脾菇,紫薯,苦瓜仔,我地要鹽燒,haha 原來效果唔錯,望落好colorful意大利泡飯: 意大利飯泡係湯度,細細粒唔錯,入面有蜆肉,魷魚,都幾好食南瓜天婦羅: 又脆又好食,難得唔重味道豚肉木魚絲炒面: 面炒得好食,又唔會太乾身可惜食得飽,唔係就叫甜品la, menu 入面show 出黎好靚ga
講左gum 耐有d 肚餓就叫野食:
南瓜天婦羅: 又脆又好食,難得唔重味道
豚肉木魚絲炒面: 面炒得好食,又唔會太乾身

豚肉木魚絲炒面
豚肉木魚絲炒面
  • 海帶微辣炒苣蒻
  • 串燒
2014-12-21 7161 瀏覽
林時林急搵地方dinner, 亂撞就撞左上白木屋。餐廳裝潢唔錯, 每張枱仔都自成一角, 用電腦落單, 好過自己叫waitor, 設計唔錯!一黎就叫左杯啤酒, 我地叫佢做屎啤, 哈哈! 一睇就明點解吧! 上面全都是泡同沙冰, 很冰凍! 不得不叫!再黎係沙拉雞球, 很普通, 似一般中菜! 份量偏小, 價格有點不合理...壽司盛合, 刺身尚算新鮮!串燒盛合, 因為想食牛舌而叫的, 仲有雞翼, 雞申等。雖然味道係唔錯, 但串燒完會唔熱的! 似係燒完放左一輪先比我地...... 劣!

Frozen Kiror beer
沙拉雞肉
壽司盛合, 刺身尚算新鮮!
壽司盛合
串燒盛合
2014-12-19
Frozen Kiror beer
2014-12-08 6804 瀏覽
好友生日,幾個知已打算好好慶祝一番,早兩天book了位。甫到步,侍應便帶我們到了一個小庖間,有一扇小敞門,幾個好友聚會的話私隱度十分足夠,如沒有按呼喚鍵,沒有侍應會從旁走來走去,整體用餐環境清靜舒適。到食物方面,水準不俗。醋鯖魚上桌時侍應用火槍燒香外皮,一股魚油香在小庖間逸開。鯖魚整塊用醋醃到熟成,肉質結實,醋香濃厚,不會過酸,帶點油香。另外叫了一份抹茶素麵,抹茶味稍淡,可soba汁十分清新,味道很配合素麵。我們一行四人叫了一份Omakase, 有海膽,拖羅,油甘魚,帶子等。海膽和赤身最突出。海膽味鮮,creamy而且絲毫不腥。赤身魚油味濃郁,鮮甜。美人鍋配料豐富,雞肉味鮮肉質爽實,舞茸也很配雞肉。而最回味是湯底,加入了骨膠原後湯底十分濃厚而且熬久了味道更濃。另外一提是這裡的啤酒頗抵,四人叫了3000ml的Kirin tower才300多天,比起樓下的bar都要便宜很多。最後埋單每人280,相對用餐質素而言,物有所值。特別日子小聚的話大推白木屋。

醋鯖魚
綠茶素麵
Omakase
美人鍋

2014-12-06
醋鯖魚
Omakase
2014-10-17 7513 瀏覽
燒鳳尾魚套餐有湯、飯、飲品及一小碗沙律,沙律有少許粟米和青瓜絲配芝麻沙律,好味,但不夠芝麻沙律。鳳尾魚開邊燒,但沒有味道,不鹹也沒有魚味,唯有唧一些檸檬汁添加酸味及檸檬清香。飲品要了巨峰酸乳,很淡味。
2014-08-27
不是特別愛酒, 卻很喜歡到居酒屋,這個時候也想喝一點, 吃一點, 總會變得很高興,今次來到白木屋, 還有可播放youtube 的電視看!!!我們邊看日本綜藝節目, 是愉快的一晚呢 ♪居酒屋的默認規則是,先點酒水!!! 雖然不是酒吧, 但總覺得是為喝酒才來的感覺!!!食物也不過用來佐酒!!!我們點了清酒梳打和生啤,面的厚厚碎冰泡保持每口冰凍,很爽快!!! 但可惜只限麒麟啤專有!!!末夏依然是冷麵的世界!!!!也少不了香氣又重口味的焼きそば!好正呀!!!!吃過正餐就來一些小吃, 串燒佐酒一流!!!!免治雞肉配生雞蛋的親子串燒非常好味!!!!當然燒牛舌也是每次必點的菜式!!! 燒過的牛舌特別香口!!白木屋的裝橫也非常日式, 原因香港的白木屋是日本總店的分店!!之前在日本吃不到, 終於可以在香港吃到了!
不是特別愛酒, 卻很喜歡到居酒屋,
這個時候也想喝一點, 吃一點, 總會變得很高興,
今次來到白木屋, 還有可播放youtube 的電視看!!!
我們邊看日本綜藝節目, 是愉快的一晚呢 ♪
居酒屋的默認規則是,
食物也不過用來佐酒!!!
我們點了清酒梳打和生啤,
面的厚厚碎冰泡保持每口冰凍,
很爽快!!! 但可惜只限麒麟啤專有!!!
末夏依然是冷麵的世界!!!!
也少不了香氣又重口味的焼きそば!好正呀!!!!
吃過正餐就來一些小吃, 串燒佐酒一流!!!!
免治雞肉配生雞蛋的親子串燒非常好味!!!!
當然燒牛舌也是每次必點的菜式!!! 燒過的牛舌特別香口!!
之前在日本吃不到, 終於可以在香港吃到了!

一行三人去食dinner..今次依舊叫左個美人窩...+小食...唔個係咪太耐冇去, meau上既美人窩轉左小小野...而且味道方面, 大不如前..特別係個窩, 因為印象中, 第一次食個窩時, 係好濃既豆香, 豆味...而且以前係會較結身一點, 好似豆漿既感覺...但星期六晚食個陣, 發現咩豆味都冇, 完全係淡到爆左...=.='唯獨是個暖豆腐都仲還可以, 但真係d豆香完全係比之前淡左好多....而甜品方面, 一個係奶凍, 另一個係蛋布丁, 但都不及當年的yogurt...果個真係正..用豆腐做...豆味香濃...所以感覺上正體係差左...希望下次再食個陣會d啦...
一行三人去食dinner..
今次依舊叫左個美人窩...+小食...

唔個係咪太耐冇去, meau上既美人窩轉左小小野...
而且味道方面, 大不如前..

所以感覺上正體係差左...

希望下次再食個陣會d啦...
2014-08-02
2014-05-25 9583 瀏覽
哈~有人出左BONUS請食飯男友上去先,我之後先到,去到環境好好, 因為間開晒,私隱度夠高因為我真係好好好好好憎放題式果類既座位全程男友發板,因為我係個嚴重選擇困難症病人先黎個刺身船, 新鮮....形容晒~再黎個芝士焗牛油果~芝士味濃郁跟住仲有個日式PIZZA,男友平時唔係好食呢類野都係咁讚最後叫埋雞
哈~有人出左BONUS請食飯
男友上去先,我之後先到,
去到環境好好, 因為間開晒,私隱度夠高

因為我真係好好好好好憎放題式果類既座位
全程男友發板,因為我係個嚴重選擇困難症病人

先黎個刺身船, 新鮮....形容晒~
刺身船
再黎個芝士焗牛油果~芝士味濃郁
跟住仲有個日式PIZZA,男友平時唔係好食呢類野都係咁讚
最後叫埋雞

2014-05-24
刺身船
星期五晚(23/5)同朋友聚會Book枱時留咗和坐房間,職員話會盡量安排好彩不負期望和室真係整得幾靚又舒服白木屋最差嘅係竟然唔提供水/茶 即使你有order 飲料,水同茶都係要收錢的真係好離譜!!!俾人客嘅印象好差!!!服務態度OK不過落單阿姐對個MENU唔多熟問佢份量都答唔到...食物真係好一般而且比想像中細碟燒豚肉同炒麵都較為油膩我覺得和民好食過佢所以哩間白木屋係只此一次,試過就算
星期五晚(23/5)同朋友聚會
Book枱時留咗和坐房間,職員話會盡量安排
好彩不負期望
和室真係整得幾靚又舒服

白木屋最差嘅係
竟然唔提供水/茶

即使你有order 飲料,水同茶都係要收錢的
真係好離譜!!!
俾人客嘅印象好差!!!

服務態度OK
不過落單阿姐對個MENU唔多熟
問佢份量都答唔到...

食物真係好一般而且比想像中細碟
燒豚肉同炒麵都較為油膩
我覺得和民好食過佢
所以哩間白木屋係只此一次,試過就算

2014-05-23
  • 海鮮牛油果沙律
2014-05-22 7187 瀏覽
17/5/14週末,一行12人第一次試這家居酒屋,因已訂位的原故,不用等位,這家食店位於熱鬧的尖沙咀諾士佛臺1號6樓,升降機一上去已見到充滿日本風格的裝修,紅色木柱很有日本廟宇風格,裝修特別!侍應 帶我們坐在要脫鞋的Tatami位置,這店很細心有鞋櫃擺放,進去見到還有包車廂房,私隱度高.坐下等斉人我們便order 食物,有壽司,魚生船,炒麵,餃子,炸豆腐,薯條/鶢軟骨,日式燒餠,天婦羅等食物,魚生船的海膽入口即溶,其他刺生非常新鮮,日式燒餠賣相很吸引,加上面層的特製玉汁醬汁和燒汁,沒有之前食過的食店一般的咸,味道很香!天婦羅炸得絕不油膩,點上芥末海鹽食,異常香口,意想不到的是炸豆腐,薯條/鶢軟骨這些小食,做得很美味,香口,煎餃子皮溥香口,還有高潮位,豆漿火煱....豆漿滾後加上食用油,約等待5分鐘後,一塊塊豆腐皮浮在豆漿上,很新奇!個個爭住食!哈哈 !尾聲...當然要食埋甜品至大滿足,焦糖燉蛋,蛋味濃郁,乳酪奶凍,夠清新,還有柚子venilla ice cream冰冰,我至愛的柚子味,很適合炎炎夏日品嚐 最後要多謝這家食店的侍應Toby細心服務,幫忙拍大合照和介紹食物等...令我
魚生船
壽司豐盛合
日式燒餅配製玉子醬汁
濱松餃子
,豆漿火煱
焦糖燉蛋,乳酪奶凍,柚子雪綿冰
最後要多謝這家食店的侍應Toby細心服務,幫忙拍大合照和介紹食物等...令我們渡過一個食得完滿足和快樂的晚上.下次一定會再光臨和介紹給朋友!

炸什錦天婦蘿
  • 焦糖燉蛋
  • 日式燒餠
  • 豆漿火煱
2014-05-08 4994 瀏覽
事源為了慶祝生日, 經朋友介紹, 同埋事前上黎睇左OPENRICE見OK,所以一早打去BOOK檯2人, 第一個電話好地地, 我指明要和坐, 留晒名電話, 收線。之後間鋪再打黎負責人MR WONG,第二個電話, 話和式坐位有最低消費$1000, 我話都OPENRICE都無寫明 & 之前朋友去食過都無既講講下話呢幾日維修冷氣漏水, 如果真係要坐, 要同師傅改時間我問佢係咪因為要維修, 你地臨時改RULES? 臨時加最低消費迫個客唔坐? 佢話最低消費今年2月開始生效其實佢有佢講, 我都唔知真定假, 但我未去食就已經有咁bad experience.......我希望大家都知道事實真相
我話都OPENRICE都無寫明 & 之前朋友去食過都無既
佢話最低消費今年2月開始生效
我希望大家都知道事實真相
2014-04-13 4871 瀏覽
滿心期待去試骨膠原美人豆乳鍋,但白木屋令我同朋友得到既係失望。當晚我訂左台,上到去門口同收銀都無人,而餐廳未見有好多客人,所以無人招待 我唔知呢間野D管理係點?1.我都係第一次去呢D茶同水都唔會供應既餐廳,有乜理由可以茶同水都要收費?2.電子落單,原來係幾張台共用,但係無同我地講,直到發現好多唔係我地Order既食物,侍應先同我講,即係我地唔發現,都唔會有人同我地解釋啦?3.之後D野食上既次序錯晒 侍應亦無介紹,放底就走。可以沙律黎左,個sauce隔幾個餸後再上。豆腐鍋之後放底幾幾碟鹽就行左去,你估個個都黎過咩?有無諗過第一次上黎既人架!咁樣真係好對唔住D食物囉!完全係品嚐唔到食物原有既味道同精髓,廚師幾用心同食物幾新鮮都比樓面班人搞衰,真係太差! 4.上菜無次序,速度可言,賣單都唔會自動上埋未上既野食5.成間野毫無管理可言,即使係知道自己有不足之處,都唔會/唔識得作補救,咁樣點留得住客人呀!你間野重要係樓上6.按鐘形同虛設,按左都無人黎7.好失望,我真係唔會再去第二次,我從來未試過失望到要打食評,咁既價錢,咁差既服務,太令人失望!

4.上菜無次序,速度可言,賣單都唔會自動上埋未上既野食
你間野重要係樓上