餐廳: 韓大叔大排檔
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-08 74 瀏覽
今日係TIMES SQUARE買完野,就去左隔離食街搵食,太耐冇去韓國,好想食韓國野,見到呢間好多款式,搞到我樣樣都想食。醬油蝦之前係韓國食過醬油蟹,醬油蝦就係第一次食,蝦肉肉質爽彈惹味,味道鮮甜。芝士炸雞 (全份)炸雞上面鋪滿芝士粉,雞肉嫩滑,仲可以配蜜糖芥末醬同辣雞醬,不過我覺得芝士味就已經好好食。泡菜煎餅麵糊不會太厚,食落非常有口感,啖啖都有泡菜明洞燒汁牛肉粉絲肥瘦均勻的牛肉片炒得惹味,有白芝麻、菇片、紅椒、青椒等等,口感十分豐富,明洞燒汁好惹味,粉絲非常有彈性,而不油膩泡菜海鮮豆腐湯泡菜味道又辣又清新,伴魷魚、泡菜、翠肉瓜等材料,味道夠辣。桂花烏龍水果茶桂花烏龍茶底真的很讚!水果茶亦夠大杯,水果味濃!

醬油蝦

芝士炸雞 (全份)

泡菜煎餅

麵糊不會太厚,食落非常有口感,啖啖都有泡菜

明洞燒汁牛肉粉絲

泡菜海鮮豆腐湯

泡菜味道又辣又清新,伴魷魚、泡菜、翠肉瓜等材料,味道夠辣。

桂花烏龍水果茶

桂花烏龍茶底真的很讚!水果茶亦夠大杯,水果味濃!
2024-03-05 57 瀏覽
看見餐牌有醬油蝦和醬油鮑魚、於是點了一份來吃,蝦的鮮味和醬油混在一起,非常美味,肉質依然保持爽口、以醬油調味的鮑魚入口更加鮮美,肉質彈牙點了半份原味炸雞、外層酥脆、咬落多汁的口感,加上香氣四溢的炸雞香味,即叫即炸熱辣辣,十分惹味韓式熔岩芝士蛋卷、一層一層的蛋卷被熔岩般的芝士覆蓋、入口香滑帶點甜味、每一口都充滿了奶酪的香濃、口感豐富天氣突然轉冷,來一個牛肉石鍋飯、牛肉經過煎烤後,仍然保持嫩軟和多汁、加上特色嘅韓式醬同切了絲的蔬菜混埋一齊食,味道豐富有層次感紅葡萄柚子梳打,甜度適中,清新解渴這裏的環境就像置身於韓國一樣、適合三五知己吃吃喝喝、門口仲有靚靚打卡位

紅葡萄柚子梳打,甜度適中,清新解渴

2024-03-04 61 瀏覽
又係時候同老公去搵好嘢食、今次揀咗尼間新開冇幾耐啊韓國料理店、門口充滿韓式風味醬油蝦鮮甜爽口、鮑魚好大隻、醬油好入味加上鮑魚好彈牙、流心蛋可灑上芝麻和麻油就更加美味最喜愛食海鮮煎餅,煎得外皮香脆可口、海鮮材料豐富、食落充滿鮮味生菜豬腩肉、雖然豬腩肉比較肥,但包上生菜減去油膩感,腩肉香口、油脂香味留在口腔內原味炸雞(半份)咬落外層卜卜脆,炸漿不太厚、熱辣辣肉質鮮嫩美味韓式熔岩芝士蛋卷、蛋卷煎至金黃色,芝士在蛋卷上融化,入口充滿濃厚的奶酪風味。口感豐富美味

新開張1個月,有85折優惠,星期五入座率也有80-90%,menu清晰簡單,選擇跟一般韓式餐廳不多,但裝修、設計、擺盤等細節都可見有放心思。《原味炸雞》鮮嫩多汁,外皮香脆可口。全份包括:4隻雞中翼、2件上肶、2件雞槌。吃了3件,其中一件特別鹹,不過整體很好吃。《五花肉石鍋飯》本身是很標準的味道,但桌上那瓶韓國麻油絕對畫龍點睛!這種小細節正是看出店舖對自己的堅持!《芝士蛋卷》偏甜,沒有我期待的拉絲效果,不過味道其實可以。不是特別推薦但可以一試。---------------用餐期間店員很細心一直留意顧客所需,友善而熱情。剛好鄰桌點了燒酒/燒啤,看了一場「炸彈酒」小表演,氣氛熱鬧,絕對會再次到訪~ 也期待菜單能加入一些甜品選擇~

---------------

[ 韓大叔大排檔 ]銅鑼灣登龍街有好多餐廳,最近網上有人介紹呢間韓式🇰🇷大排檔,食物好多種類,有醬油海鮮、部隊鍋、韓式炸雞、韓式煎餅、石頭鍋飯、韓式炒年糕/炒粉絲/水冷麵等等。✿ 韓大叔醬油拼盤 $388 🦀🍤呢個拼盤好豐富,有原隻醬油蟹、2隻醬油鮑魚及2隻醬油蝦。鮑魚肉質鮮嫩彈牙,蝦肉飽滿爽口,蟹膏蟹肉滑溜鮮甜,連同醬油撈埋紫菜拌飯🍙一齊食仲可以索盡精華。韓國炸雞 🇰🇷🔥🐔✿ 原味炸雞(半份) $98半份炸雞份量正常,有雞上髀、雞下髀及雞中翼。外層炸粉薄而超脆,肉質嫩滑多汁帶點辣味,非常之惹味,想味道更有層次可以配韓式辣醬或蜜糖芥末醬。韓式煎餅✿ 海鮮煎餅 $88 🍕🐙🍤煎餅外層煎至金黃色,口感煙韌唔會太黏口,餡料有魷魚、蝦肉、韓式泡菜等,配埋辣魚露鮮味更突出。韓式炒年糕系列 ✿ 傳統泡菜阿朱媽炒年糕 $78好受歡迎嘅韓國小吃。條狀韓國年糕較幼身,份量十足。醬汁味道帶點酸辣,而且口感煙韌,愈食愈想食。韓氣推介✿ 人蔘雞湯(半份) $88 🐔🍲見天氣涼涼地飲返鍋人蔘雞湯暖下身。材料有人蔘、雞肉、糯米、栗子等,夠足料。雞肉煮得軟嫩,湯底濃郁,係傳統嘅味道。飲品🍹✿ Haitai青葡萄汁
[ 韓大叔大排檔 ]

✿ 人蔘雞湯(半份) $88 🐔🍲

飲品🍹
✿ Haitai青葡萄汁 $25
✿ 桂花烏龍水果茶 $68
除咗呢兩款無酒精飲品,另外有原粒蜂巢特飮及梳打飲品。而酒類飲品有韓式雞尾酒、燒酒、米酒、啤酒等,種類款式好多。

總結🫦
餐廳裝潢好有韓式大排檔風格,韓式食物種類款式好多,好適合一班人share食。即日起至2024年3月31日更有新開業優惠全單85折👍。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
韓大叔大排檔
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓
電話:8481 9684
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-02-28 53 瀏覽
今次同朋友去咗銅鑼灣食韓國菜,揀咗間叫做「韓大叔大排檔」嘅餐廳。入到去,見到佢嘅裝潢好有氣氛,令人好期待。我哋嗌咗幾款嘢食。首先,韓大叔醬油拼盤,有蟹、鮑魚、蛋同蝦。佢哋用醬油醃製,味道好香濃,令人食得好過癮。特別係蟹肉,肉質鮮甜,真係好好味。之後,我哋試咗泡菜海鮮豆腐湯。湯底醬香四溢,裡面有豆腐同海鮮,令湯嘅口感豐富。湯底嘅酸辣味道都好開胃,一啖落肚,真係好舒服。韓式豬頸肉係我哋一定要嗌嘅菜式之一。豬頸肉燒得好入味,肉質嫩滑多汁,配上韓式醬汁,味道更加豐富。好掛住嗰啲韓國味道嘅人,一定要試下呢個。原味炸雞係我哋另一個菜式,我哋嗌咗半份,再配埋蜜糖芥末同辣雞醬。雞肉炸得香脆,肉質好嫩,配上呢啲醬汁,味道更加出色。好適合嗰啲鍾意韓國辣味嘅人。泡菜煎餅係我哋另一個試食嘅選擇,煎得香脆,餅底有咗泡菜同辣魚露,增加咗味道層次。一啖落肚,啲酸辣嘅滋味好開胃。最後,我哋試咗紅葡葡柚子梳打。呢杯飲品清新而且有啲酸甜嘅口感,好清新。而韓國炸彈係啤酒同燒酒撞埋一齊,好正!「韓大叔大排檔」嘅嘢食味道好好食,份量都好足夠。服務員服務態度都好熱情,令我哋嘅用餐體驗更加愉快。如果有下次想食韓國嘢,我會再嚟!

2024-02-26 81 瀏覽
同兩個朋友放工想搵個地方食個飯傾下計,無乜idea下,上網見到新開決定試下。餐廳喺食肆臨立嘅燈籠街,地理位置比較方便,餐廳都好有設計,真係好似韓式大排檔咁,有種好岩三五知己飲兩杯嘅感覺朋友仲有幾日結婚唔敢唔敢食醬油蟹,所以試唔到,叫左幾款常吃嘅韓式菜式,包括泡菜煎餅($68)、韓式鰻魚飯卷($98)、辣伴醬鮑魚水冷面($108)同一個大叔部隊鍋($148),同埋三杯飲品先講份量,每樣食物份量都比較細,我哋三個人叫左4樣野,食完好似都係食過野咁。韓式鰻魚飯卷只有6舊,感覺一般飯卷份量都好多,然後兩個面都係每人都係淺嚐,煎餅就分四小份味道方面就中規中矩,水冷面就爭啲而家做緊85拆,可能價值算ok? 但整體黎講燈籠街選擇多,可能再耐d至有下次大叔部隊鍋($148)韓式鰻魚飯卷($98)辣伴醬鮑魚水冷面($108)泡菜煎餅($68)

味道方面就中規中矩,水冷面就爭啲

大叔部隊鍋($148)

韓式鰻魚飯卷($98)

辣伴醬鮑魚水冷面($108)

泡菜煎餅($68)
一年一度馬拉松式 #朋友飯聚 呢晚正式開始🤩 可能大家見我早兩個月喺 #韓國 樂而忘返,#飯聚 嘅第一餐就為我安排嚟到新開嘅 #韓式小店 韓大叔大排檔 試吓新嘢☺️ 餐廳裝飾以韓風為主調,一出lift門 #小秘書 已經被橫樑上七彩繽紛嘅燈籠吸引住👀全男班嘅餐廳服務員夠晒吸晴… 而且我仲留意到有個 #Oppa 有少少似「陳家樂」㗎,搞到我呢餐真係未食先醉🤣🤣 講返啲食物,當然賣點都係以韓式食物為主。服務員先為我哋送上 #韓式泡菜 做小食🤤 喺咁高興嘅日子,點可以少得 #韓式醬油食物?我哋分別點咗 #醬油蝦 同 #醬油鮑魚 做前菜🤤 #鮑魚 同 #蝦 嘅肉質好爽甜,配以淡淡嘅麻油香x 韓式醬油味道,正好令面前嘅海鮮食物變得更惹味🤤 跟住再嚟嘅有 #傳統泡菜阿朱媽炒年糕,#年糕 口感煙煙韌韌,味道辣辣地,好開胃🤤 #韓式牛肉飯卷 師傅已韓式反卷製作,將紫菜包喺入邊,外圍微微燒香嘅飯團,零舍香口🤤 #海鮮煎餅 材料豐富,而且師傅控制得火路非常好,海鮮跟脆脆嘅薄餅一齊入口,好有韓式風味🤤 嚟得韓式餐廳幫襯,又點少得 #炸雞 🍗 喎🤪 起初見佢咁大舊,心諗一定嚡熠熠😅 點知咬入口啖啖肉仲不知幾ju

講返啲食物,當然賣點都係以韓式食物為主。服務員先為我哋送上 #韓式泡菜 做小食🤤 喺咁高興嘅日子,點可以少得 #韓式醬油食物?我哋分別點咗 #醬油蝦 同 #醬油鮑魚 做前菜🤤 #鮑魚 同 #蝦 嘅肉質好爽甜,配以淡淡嘅麻油香x 韓式醬油味道,正好令面前嘅海鮮食物變得更惹味🤤 跟住再嚟嘅有 #傳統泡菜阿朱媽炒年糕,#年糕 口感煙煙韌韌,味道辣辣地,好開胃🤤 #韓式牛肉飯卷 師傅已韓式反卷製作,將紫菜包喺入邊,外圍微微燒香嘅飯團,零舍香口🤤 #海鮮煎餅 材料豐富,而且師傅控制得火路非常好,海鮮跟脆脆嘅薄餅一齊入口,好有韓式風味🤤 嚟得韓式餐廳幫襯,又點少得 #炸雞 🍗 喎🤪 起初見佢咁大舊,心諗一定嚡熠熠😅 點知咬入口啖啖肉仲不知幾juicy🤤 真係估佢唔到😙

食咗咁多辣嘢,又點少得飲杯凍飲嚟平衡吓味蕾☺️ 正當我猶豫緊有咩好飲?路過嘅「陳家樂Oppa」建議我哋可以試吓佢哋嘅 #草莓牛奶🍓 飲品以女仔最愛嘅粉紅色為主色,杯邊放上 #士多啤梨 🍓 仲有 #蜂巢 做裝飾,草莓牛奶穿過蜂巢再倒入杯裡面,充滿奶香之餘,仲可以將蜂巢食埋落肚,成個設計真係好有心思☺️ 而朋友仔嗌嗰杯 #桂花烏龍水果茶,味道都幾清香㗎☺️

「韓大叔」除咗食物同環境唔錯之外,最窩心係一班充滿笑容嘅員工,而直至3月試業期間仲做緊八五折!有機會,我一定再嚟encore啫🥳

📍 韓大叔大排檔 (銅鑼灣) 登龍街28號永光中心10樓
2024-02-22
生日
  • 醬油鮑魚
2024-02-21 86 瀏覽
朋友好耐冇食過韓國美食揀咗間銅鑼灣新開嘅韓式大排檔Menu 款式選擇多,仲好地道ღ醬油拼盤 $388拼盤一次過食到醬油蟹、蝦同鮑魚😍大大隻好入味唔會過鹹,將蟹肉撈埋紫菜飯食一流🤤ღ韓式豬手 $88豬手入口軟嫩,用菜包上配料同醬汁,好滋味😋ღ泡菜煎餅 $68煎餅煎得香口惹味,加上泡菜同魚露,味道層次豐富ღ 辣拌醬鮑魚水冷麵 $108平時食水冷麵,都係得少少配料呢碗有兩隻大大隻嘅鮑魚😍好軟嫩水冷麵麵質爽彈,拌上辣醬更美味🤤ღ人蔘雞湯 $88叫咗半份share食,軟嫩嘅雞肉再加入糯米、紅棗,清甜軟糯,滋補暖胃,好好飲😋ღ原味炸雞(半份) $98即叫即炸,熱辣辣🔥外脆內嫩好juicyღ草莓牛奶 $98入口好香好滑😍加上香甜蜂巢美味可口
朋友好耐冇食過韓國美食

揀咗間銅鑼灣新開嘅韓式大排檔

Menu 款式選擇多,仲好地道

ღ醬油拼盤 $388
拼盤一次過食到醬油蟹、蝦同鮑魚😍
大大隻好入味唔會過鹹,將蟹肉撈埋紫菜飯食一流🤤

ღ韓式豬手 $88
豬手入口軟嫩,用菜包上配料同醬汁,好滋味😋

ღ泡菜煎餅 $68
煎餅煎得香口惹味,加上泡菜同魚露,味道層次豐富

ღ 辣拌醬鮑魚水冷麵 $108
平時食水冷麵,都係得少少配料
呢碗有兩隻大大隻嘅鮑魚😍好軟嫩
水冷麵麵質爽彈,拌上辣醬更美味🤤

ღ人蔘雞湯 $88

入口好香好滑😍
加上香甜蜂巢
美味可口
2024-02-19 66 瀏覽
由門口嘅燈籠,餐廳內嘅彩色圓櫈,窗台上嘅啤酒樽,牆壁上嘅poster等等,都好有韓國特色,佈置得好有心思。餐牌有好多選擇,我同朋友叫左:⭐炸紫菜卷$48⭐韓式關東煮(5款)$68- 紫菜卷同關東煮都比較特別我好少喺出邊食到⭐傳統泡菜阿朱媽炒年糕$78- 炒年糕夠曬辣,好惹味⭐芝士炸雞$98- 炸雞好脆口,仲有濃濃的芝士味⭐醬油鮑魚(3隻)$188⭐醬油蝦(4隻)$188- 鮑魚同蝦都大大隻,份量十足,夠曬醬油味⭐火山芝士熔岩飯$128- 好香濃嘅芝士,可以有拉絲嘅感覺,而且D飯好入味,推介⭐泡菜海鮮豆腐湯$98- 豆腐好滑,海鮮都夠多🍹🍹草莓牛奶(2人份)$98店員親善有禮,而且價錢都幾合理,值得推介👍

餐牌有好多選擇,我同朋友叫左:
⭐炸紫菜卷$48
⭐韓式關東煮(5款)$68
- 紫菜卷同關東煮都比較特別我好少喺出邊食到
⭐傳統泡菜阿朱媽炒年糕$78
- 炒年糕夠曬辣,好惹味
⭐芝士炸雞$98
- 炸雞好脆口,仲有濃濃的芝士味
⭐醬油鮑魚(3隻)$188
⭐醬油蝦(4隻)$188
- 鮑魚同蝦都大大隻,份量十足,夠曬醬油味
⭐火山芝士熔岩飯$128
- 好香濃嘅芝士,可以有拉絲嘅感覺,而且D飯好入味,推介
⭐泡菜海鮮豆腐湯$98
- 豆腐好滑,海鮮都夠多
🍹🍹草莓牛奶(2人份)$98

店員親善有禮,而且價錢都幾合理,值得推介👍
2024-02-08
-平時一諗唔到食乜我就會同朋友揀食韓國嘢🇰🇷知道銅鑼灣新開左呢間韓式風味餐廳即刻要去試試先💪🏻食主食前會有一人一碟韓式前菜包括泡菜、醃蘿蔔、海帶三樣都係我最愛,食完更能打開味蕾🥰/▫️韓式豬頸肉$78▫️秘製醬汁勁惹味😍係韓國獨有嗰隻甜辣味道配合超大塊厚切豬頸肉,肉質爽口啖啖肉🐷/▫️韓式鰻魚飯卷$98▫️飯卷控必試鰻魚飯卷‼️飯卷表面有輕微煎香🔥食落外脆內軟,配合鰻魚同青瓜等餡料口感夠晒豐富🥰/▫️韓大叔醬油拼盤$388▫️(醬油蟹x2、醬油蝦x2、鮑魚x2、紫菜拌飯)呢個拼盤真係超級大滿足😍有齊三款海鮮同紫菜拌飯撈埋一齊食好惹味!😋海鮮重點係完全唔腥!夠晒鮮甜,肉質爽口彈牙👍🏻/▫️火山芝士熔岩飯$128▫️芝士控必試芝士熔岩飯‼️熱辣辣鐵板即叫即整🔥拌勻芝士、雞蛋、飯每一啖都做到芝士拉絲嘅效果🧀造型又夠吸睛,又惹味又飽肚🥰/▫️芝士炸雞(半份)$98▫️食韓國料理點可以唔食炸雞🍗芝士炸雞用咗秘製醬汁同調味粉即叫即炸夠晒惹味熱辣辣🐔仲配合辣雞醬❤️同蜜糖芥茉醬💛一定有一款啱你心水🥰/▫️芒果真露梳打$48▫️芒果味夠清新自然🥭加入真露同梳打,絕對能配合食物味道😋/▫️草莓真露梳打$48▫️草莓酸酸甜甜🍓加入真露同梳
平時一諗唔到食乜我就會同朋友揀食韓國嘢🇰🇷
知道銅鑼灣新開左呢間韓式風味餐廳
即刻要去試試先💪🏻
食主食前會有一人一碟韓式前菜
包括泡菜、醃蘿蔔、海帶
三樣都係我最愛,食完更能打開味蕾🥰

▫️韓式豬頸肉$78▫️
秘製醬汁勁惹味😍
係韓國獨有嗰隻甜辣味道
配合超大塊厚切豬頸肉,肉質爽口啖啖肉🐷

▫️韓式鰻魚飯卷$98▫️
飯卷控必試鰻魚飯卷‼️
飯卷表面有輕微煎香🔥
食落外脆內軟,配合鰻魚同青瓜等餡料
口感夠晒豐富🥰

▫️韓大叔醬油拼盤$388▫️
(醬油蟹x2、醬油蝦x2、鮑魚x2、紫菜拌飯)
呢個拼盤真係超級大滿足😍
有齊三款海鮮同紫菜拌飯
撈埋一齊食好惹味!😋
海鮮重點係完全唔腥!
夠晒鮮甜,肉質爽口彈牙👍🏻

▫️火山芝士熔岩飯$128▫️
芝士控必試芝士熔岩飯‼️
熱辣辣鐵板即叫即整🔥
拌勻芝士、雞蛋、飯
每一啖都做到芝士拉絲嘅效果🧀
造型又夠吸睛,又惹味又飽肚🥰

▫️芝士炸雞(半份)$98▫️
食韓國料理點可以唔食炸雞🍗
芝士炸雞用咗秘製醬汁同調味粉
即叫即炸夠晒惹味熱辣辣🐔
仲配合辣雞醬❤️同蜜糖芥茉醬💛
一定有一款啱你心水🥰

▫️芒果真露梳打$48▫️
芒果味夠清新自然🥭
加入真露同梳打,絕對能配合食物味道😋
▫️草莓真露梳打$48▫️
草莓酸酸甜甜🍓
加入真露同梳打,減低食物嘅油膩感👍🏻

㊙️店舖裝修都好有韓國大排檔特色
店員態度親切,坐得舒服🥰

最近銅鑼灣開咗間韓國餐廳店內裝潢充滿韓國地道風格菜式選擇多.味道超出預期✨韓式豬手切成一片片嘅韓式豬手放上蔬菜和配料.口感味道倍感豐富✨泡菜煎餅煎餅上添加泡菜帶點微辣.沾少許魚露更美味✨半份原味炸雞熱辣辣夠香脆炸粉厚薄適中配上蜜糖芥末醬 同 韓式辣醬✨醬油拼盤呢個拼盤仲有大大隻嘅醬油蝦同埋爽口鮑魚 同 雞蛋配上紫菜米飯可以中和一下✨人參雞湯人參雞熬製多個小時連雞骨一咬就粉碎啖啖肉,仲加入米飯.紅棗.栗子.蒜...好足料✨辣拌醬鮑魚水冷麵好鍾意食水冷麵麵質口感Q彈配上大大隻鮑魚 同 辣醬.超好味✨草莓牛奶玻璃樽 裝著粉色嘅士多啤梨牛奶加上原粒蜂巢 + 新鮮士多啤梨加入牛奶之中.令味道更香更甜今餐有驚喜.一定有下次

最近銅鑼灣開咗間韓國餐廳

配上紫菜米飯可以中和一下

✨人參雞湯
人參雞熬製多個小時
連雞骨一咬就粉碎
啖啖肉,仲加入米飯.紅棗.栗子.蒜...好足料

✨辣拌醬鮑魚水冷麵

加入牛奶之中.令味道更香更甜

今餐有驚喜.一定有下次
2024-02-16
2024-02-15 62 瀏覽
銅鑼灣登龍街永光中心新開咗一間韓式餐廳,室內佈置好有韓式大排檔風味。餐牌亦都算多選擇:小食炸紫菜卷同韓式關東煮都好有特色;傳統泡菜阿朱媽炒年糕,好好味但有D偏辣;芝士炸雞(半份),好juicy, 芝士味又夠濃;醬油鮑魚同醬油蝦真係好出色,醬油味夠重伴紫菜拌飯一流;泡菜海鮮豆腐湯,夠辣夠惹味;最後係火山芝士熔岩飯,芝士濃,份量夠!餐廳整體環境舒服、又乾淨,坐位又夠寬闊,而且店員好用心講解餐牌,殷勤有禮,吾錯👍

餐牌亦都算多選擇:

小食炸紫菜卷同韓式關東煮都好有特色;
傳統泡菜阿朱媽炒年糕,好好味但有D偏辣;
芝士炸雞(半份),好juicy, 芝士味又夠濃;
醬油鮑魚同醬油蝦真係好出色,醬油味夠重伴紫菜拌飯一流;
2024-02-09
  • 醬油鮑魚
  • 醬油蝦
2024-02-07 122 瀏覽
同朋友去食嘢一定諗起銅鑼灣,因為嗰度真係好多嘢食、再配合交通非常方便有小巴、巴士、地鐵好容易到達!再加上地段非常近地鐵站容易尋找!餐廳裝修好簡約、但係就完全充滿韓國文化,再加上周圍嘅裝飾都好有文化風采!再加上保留原本韓國餐廳傳統風貌!同朋友都好想食醬油蟹,知道呢間特別出名呢樣嘢!佢話除咗有醬油蟹之外,仲有醬油蝦香港都唔係好多地方有得食!再加上餐廳暖笠笠啱晒啲而家咁凍嘅日子!醬油蝦,醬油蟹、鮑魚全部都非常鮮甜!估唔到套餐裏面仲有紫菜拌飯、除咗食得飽之外份量亦都唔細好抵食!再加上有海帶更加開胃!套餐裏面仲有一隻糖心蛋非常之嫩滑!之後仲有韓國醬油炒泡菜五花腩肉韓國粉絲、呢個真係超級好食,除咗好香濃之外,五花腩肉質素好高!食落非常嫩滑,再配合泡菜更加開胃好好食!當然唔少得仲有韓國炸雞啦,用咗指定嘅特製醬汁有兩款!蜜糖芥茉同埋韓式辣醬,除咗非常之配搭之外!炸雞份量,亦都大大隻大大件好抵食!飲品方面,今次我選擇咗梅子醋梳打特飲、梅子酸甜、醋開胃再配合喺梳打嘅特飲飲落去好清新生津解渴!甜品方面我就選擇咗富士蘋果雪芭、除咗好香甜之外,佢仲用完個蘋果去做有蘋果肉喺入面非常之抵食!呢度位置好方便就喺正時代

再加上保留原本韓國餐廳傳統風貌!

飲品方面,今次我選擇咗梅子醋梳打特飲、

呢度位置好方便就喺正時代廣場對面馬路!轉入去巷仔位置、就可以搵到登龍街28號嘅永光中心!10樓既全層都係成間餐廳!

#銅鑼灣醬油蟹#醬油蝦#燒酒#生啤#韓國粉絲#韓大叔大排檔嚟咗香港#韓大叔
2024-02-07 59 瀏覽
今日去到銅鑼灣經濟繁榮嘅地方去食嘢,除咗諗住食啲特別啲嘅美食之外,再感受吓其他國家嘅文化!香港為文化之都!再加上亦都係美食天堂之稱!今次諗住同朋友去食韓國菜,除咗佢食佢哋嘅新菜式之外、仲諗住感受吓韓國嘅文化!餐廳都算大、利用咗簡約舒適嘅裝修風格!再配合環境好有韓國風味!傢俬都比較獨特!枱凳都好輕身,銀色顯精神!嚟到呢度一定要食佢最出名嘅「醬油蝦醬油蟹」鮑魚海鮮套餐+加紫菜飯$388醬油蝦x2醬油蟹x1醬油鮑魚x2紫菜拌飯x1一個字鮮、一個字先香港唔係咁多地方有得食醬油蟹呢一間極度推介!再配合埋醬油蝦,完全係生醃嘅美食之皇!份量充足!韓國雜菜飯團:飯團仲要勁有心機,切得方便咀嚼!再加上飯團入面非常足料!有午餐肉等等蔬菜營養平衡又唔會好鹹!再加上有青瓜好開胃!大大塊泡菜海鮮煎餅:泡菜味道超香濃,再配合煎餅比較薄身、識落口感煙靭!海鮮料亦都好充足!泡菜醃得非常入味!最後一定唔少得就係甜品🍧同飲品椰子雪芭+富士蘋果雪芭椰子味道出眾,再加上份量大大個、雪芭食落去唔會死甜!入口即溶非常過癮!富士蘋果味道好獨特!除咗原個蘋果上之外、再配合蘋果肉食味道更加出眾,更加香滑!飲品今次揀咗韓國水果茶,利用咗

嚟到呢度一定要食佢最出名嘅
「醬油蝦醬油蟹」
鮑魚海鮮套餐+加紫菜飯$388

韓國雜菜飯團:

大大塊泡菜海鮮煎餅:

最後一定唔少得就係甜品🍧同飲品
椰子雪芭+富士蘋果雪芭

飲品今次揀咗韓國水果茶,利用咗百香果等等新鮮水果再配合水果茶茶味香濃!

#韓大叔大排檔#韓國餐廳#韓國菜館#銅鑼灣#永光中心10樓##登龍街#韓國醬油蟹#韓國醬油蝦#鮑魚#醬油蟹登陸香港#醬油蝦鮮甜飽滿#

銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓全層
韓大叔大排檔