2023-06-02 425 瀏覽
位於銅鑼灣的Banker Bar & Lounge跟銅鑼灣一樣有格調,Banker Bar & Lounge除了有吧台座之外,還有雙人座、沙發座,自己來喝酒或跟三五好友一起小酌都適合。Banker Bar & Lounge逢星期一至五晚上六時至九時都可以以108元享用Happy Hour Combo優惠,可選Happy Hour Combo內的一杯酒精飲品,小食一款或串燒兩款。我和朋友均選了精選紅酒及兩款串燒,特選紅酒酒體飽滿,果味鮮明,沒有過於刺激味蕾。我們分別點了澳洲牛肉眼、免治雞肉棒、明太子雞翼及日本小甜薯,日本小甜薯十分燙口,這鬆軟綿密的嚼感,實在太威猛了,日本小甜薯皮薄細緻,甜度高,飽足感夠。免治雞肉棒烤至焦香,外表塗滿日式燒汁,充斥著醬香,免治雞肉棒不死鹹,日式燒汁融合免治雞肉棒肉汁,溫柔地中和免治雞肉棒的味道,免治雞肉棒裡頭還混合了雞軟骨,使免治雞肉棒咬感更有層次。澳洲牛肉眼烤得剛剛好,完美掌控澳洲牛肉眼的口感,澳洲牛肉眼甜度優異,肉香濃郁,入口滿是牛肉鮮甜,肉質鮮嫩又帶點彈性,澳洲牛肉眼在口中釋放的甜美,讓口腔被滿滿的肉甜味包覆,超涮嘴。這明太子雞翼太讚了,雞皮烤得酥脆

這明太子雞翼太讚了,雞皮烤得酥脆,香嫩多汁的去骨雞翼,裡面塞滿了明太子,一口咬下除了有鮮甜雞汁的香氣,又有著明太子脆脆的爆漿驚喜咬感,雙重享受讓人無敵滿足。

有時食完野會想搵地方下場,食甜品/飲杯野,最近遊客自由行多返,好多地鋪餐廳都要排隊等囉!人又多!又未必坐得耐!☹️好彩搵到呢間幾好坐既隱世酒吧,澳門逸園中心呢棟大廈好多野食,同一棟大廈食完飯就更加啱曬!推介上去27樓banker bar飲杯野。(唔係banker都嚟得㗎,唔好俾佢個名呃左😂)間吧幾靚,最緊要好坐,啱晒靜靜地慢慢坐傾計談心。如果人多既話,仲可以包起個private room,可容納最多14-16人,(weekday 飲品消費$4000,weekend飲品消費$5000就得)仲有K唱添!音響質素正!💡小貼士:星期一至五6-9pm係happy hour,有個set超抵!!$108包1杯飲品 + 泰國小食x1 OR 串燒x2。🥂🍷同朋友一人一set,分別試左白酒chardonnay,紅酒Shiraz,🥂Chardonnay fruity,🍷紅酒都fruity易入口。小食推介泰式燒雞翼🌟🌟🌟係6隻單骨雞翼,惹味香口,送酒一流👍👍👍泰式鳳爪酸甜微辣,無骨容易食。另外餐廳既"chips"都好特別,平時一般都係nuts/薯片/雜豆(好憎雜豆😜),但佢呢度係泰國運到既獨有小食,巿面冇得賣,
有時食完野會想搵地方下場,
甜品/飲杯野,
最近遊客自由行多返,
好多地鋪餐廳都要排隊等囉!
人又多!又未必坐得耐!☹️

好彩搵到呢間幾好坐既隱世酒吧,
澳門逸園中心呢棟大廈好多野食,
同一棟大廈食完飯就更加啱曬!
推介上去27樓banker bar飲杯野。
(唔係banker都嚟得㗎,唔好俾佢個名呃左😂)

間吧幾靚,
最緊要好坐,
啱晒靜靜地慢慢坐傾計談心。

如果人多既話,
仲可以包起個private room,
可容納最多14-16人,
(weekday 飲品消費$4000,
weekend飲品消費$5000就得)
仲有K唱添!音響質素正!

💡小貼士:
星期一至五6-9pm係happy hour,
有個set超抵!!
$108包1杯飲品 + 泰國小食x1 OR 串燒x2。

🥂🍷同朋友一人一set,
分別試左白酒chardonnay,紅酒Shiraz,
🥂Chardonnay fruity,
🍷紅酒都fruity易入口。

小食推介泰式燒雞翼🌟🌟🌟
係6隻單骨雞翼,
惹味香口,送酒一流👍👍👍

泰式鳳爪
酸甜微辣,無骨容易食。

另外餐廳既"chips"都好特別,
平時一般都係nuts/薯片/雜豆(好憎雜豆😜),
但佢呢度係泰國運到既獨有小食,
巿面冇得賣,
送酒一流!

類似桃哈多嘅口感,
有幾種味道,富泰國風味,
1️⃣椰汁雞味(綠盒,唔辣)👍👍
椰汁雞味好出,好味道
2️⃣紅咖哩牛(紅盒,少辣)👍
3️⃣泰國船麵 (紫盒,中辣)👍👍👍
好勁呀!味道層次豐富!
真係有泰國船麵嘅感覺!
豐富嘅味道仲會留係口腔多一段時間。

飲完一杯未夠喉😜😆
發現佢呢度好特別有個
🥃"Whisky flight"
可以一次過試3杯 30ml既唔同whisky🤩
正!好彩今日有個好飲得既朋友傍住!🤣
可以俾我試少少(又想試又唔飲得😝)

其實餐廳裝修有個好大Macallan display,
原來Macallan係間吧既signature,
佢同Macallan 關係好好,
所以有好多Macallan 既正野!

就試"Macallan flight"🤩
間吧好好有個叫Darren(希望無串錯啦,有錯請指正lol)既負責人仲同我地詳細講解介紹,
原來3枝酒都係discontinued左架喇!
好珍貴!真正飲一支少一支。

分別有:
1️⃣select oak
2017年已經discontinued左既1824系列select oak,
用左最mainly既5種木桶釀造blend埋一齊,
以前只會係duty free先有賣,
唔同地方都見到,
見到佢就帶俾人旅行既感覺🥰
口感特別順口,
富奶油糖同香草嘅甜味,有回甘。

2️⃣Edition no.5💖💖💖
麥卡倫自2015年起每年發行一款限量的Edition系列,
全球限量既瓶數,相對應每年IPO的發行股數。

總共出左no.1-6,
而Edition no.5 係2019出既,
Macallan平時用西班牙桶多,但這edition全是用美國木桶調製,
瓶身紫色,
紫色係彩紅入面最複雜既顏色。
的確,呢支酒味道甜美得黎好複雜極有層次!
有雲呢拿,加上拖肥的甜美香氣,
同時帶橡木、生薑、檸檬、羅勒及梨等清新氣息,
好甜美,3枝之中個人最愛呢枝!

3️⃣Edition no.6
2020年出既,靈感取自斯佩河,是全球著名的大西洋鮭魚棲息地。
僅有少數幸運貴賓可以在斯佩河展現垂釣技巧,但由於保育關係,捕撈了的大西洋野生鮭魚,都會放生。
瓶身選取淺藍色,就係象徵提倡保育。

呢枝酒香氣豐富,濃郁的水果、肉豆蔻、生薑、巧克力及橡木香氣,餘韻綿長,口感滑順香濃。

呢個Whisky flight 完全豐富咗好多對whisky嘅體驗同知識,
大力推介!!!
2023-05-01 333 瀏覽
長時間工作忙碌,有時間都想同朋友放鬆下,去酒吧飲下酒Relax下吹下水傾下心事咁。銅鑼灣呢間 Banker Bar & Lounge 啱哂三五之己相聚好地方,公司開Party,搞活動都好啱,而且仲有好大間K房,可以容納12-14人,唱下歌仔休息下添另外酒吧仲有 Happy Hour (6pm - 9pm),一杯只定酒精飲品 + 一款泰式小食 / 日式串燒小食 都係 $108/set。仲有三款送酒Nuts,口味有Coco chicken、Boat Noodle、Red Curry Duck叫咗杯 White Wine - Sauvignon Blanc,揀咗款泰式小食,泰式鳳爪,泰得惹味,可選辣/唔辣。另一杯係 Scotland - Famous Grouse,揀咗日式串燒小食 - 口感爽脆雞軟骨 + 明太子雞翼,包住滿滿明太子在內,外層燒得香脆Mery Melrose Vsop 純白蘭地,酒精濃度有成40%,樽嘅外形都好吸引,帶有肉桂、香草同蜂蜜嘅香氣,甜度柔和。另外飲咗杯加入咗熱情果、菠蘿、士多啤梨 + Whisky 嘅果酒,有果香味,味道甜甜地易入口,飲多杯都唔會醉另外酒吧會同 M

另外酒吧會同 Mery Melrose 合照,推出188支18年限量紀念版嘅酒,有興趣可以直接同酒店聯絡

Banker Bar & Lounge
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心27樓
2023-04-25
2022-11-12 356 瀏覽
👍这里真的好适合女生小酌聚会!!!环境比较安静舒适,看着街景和晚霞,惬意的和朋友聊天谈心。不会太吵,因为每张桌子相隔适当的距离,位置很舒适。另外如果人多的还可以去包间里面~还可以可以唱k。也非常适合团建群聚。包厢里还可以看到海景!-我们点了一杯long Island Ice Tea和特调的酒~朋友说挺好喝的。可以根据自己的口味叫调酒师帮忙调酒。很人性化!我们点了几个小吃也很好吃😋😋😋😋[泰式鸡翅]:蘸着甜辣酱真的绝~鸡翅是煎炸的,很入味[素菜春卷]一向很喜欢吃春卷,外面脆脆的里面的蔬菜萝卜很鲜香。-

《Banker Bar & Lounge - 銅鑼灣》近排多咗同 @happy_on_my_plate 出街食飯,例牌食完嘢都會去附近飲番杯,佢嘅朋友介紹喺銅鑼灣有一間樓上bar and lounge嘅happy hour好抵玩,人均飲$100酒精飲品就可以free flow 任食雞鎚同埋薯條,其實每人飲兩杯就已經夠晒數,另外酒吧嘅Happy hour set 都好抵玩,一杯指定酒精飲品加兩款小食先至係$108,如果唔係太肚餓淨係想飲吓嘢食少少小食都真係幾化算🤓我哋三人行就去咗呢一間酒吧試一試個場😎酒吧環境同埋裝修都幾華麗,其實都幾熱鬧,大部份客人都係坐喺吧枱同Bartender吹水飲嘢😉我哋當晚每人叫咗幾杯飲品,坐下傾吓計,咁就坐咗兩個鐘啦🤓happy hour時段係六點至九點,我哋去到剛好仲有得叫優惠時段嘅洒精飲品💁🏻‍♀️Gimlet $98朋友叫嘅呢杯Cocktail用咗Gin 同意大利嘅Rosolio,有好強烈嘅佛手柑同埋青檸味,酸酸甜甜幾易入口😉用嚟當Desert wine都唔錯,對於我來講酒精濃度就唔算太高😆💁🏻‍♀️Stimson Cab Sauvignon $72 @ha
《Banker Bar & Lounge - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️Gimlet $98

@happy_on_my_plate 同我一樣都係酒鬼👻佢就prefer飲紅酒,呢杯紅酒產地係美國,飲落薄身易入口,最適合chill 嘅時候輕輕飲吓,我就覺得呢款酒好適合配牛扒,當然😎用嚟送雞翼都已經好唔錯

💁🏻‍♀️La Huertas Sauvignon Blanc $72

我個人就prefer白酒,呢一款酒產地智利,味道清新一啲,適合一邊傾偈慢慢飲,同埋近排天氣熱返,真係好適合飲白酒㗎😆

其實飲咩酒都真係唔係重點,個環境其實都令人覺得幾舒服同埋唔係太多人,有時啲酒吧人一多就會好嘈,變咗好難同身邊嘅朋友溝通🤔當日八點幾九點有四五枱客左右,變咗可以多啲機會同Bartender交流同埋睇住佢哋調酒👍🏻如果想熱鬧啲嘅話可以約埋一班朋友book 個private room tim,整體嘅服務同埋環境我哋都覺得好滿意
2022-11-09
$150 (宵夜)
2022-10-29 231 瀏覽
Look what's we have found here🥰Happy hour 17:00-21:00$108 got House Red Wine / House White Wine / KirinDraught Beer / Single Mix Beverages with snacks andover $100 got Free Flow French Fries/Buffalo WingsCan Order food from 26/F Bicho & 28/F Siam 28Enjoy private party by booking 28387033Book now for K-Room spec. :Time Zone: 1600-0000 (Mon-Sat)Capacity: 14-16pplMin charge (Drinks only)Mon - Thu $2000Fri $4000Sat $3500一一一一一一一一一一一一一一27/F Macau Yat Yuen Centre, 525 Hennessy Road,Causeway Bay
Happy hour 17:00-21:00

Book now for K-Room spec. :
Capacity: 14-16ppl

Min charge (Drinks only)
Mon - Thu $2000
Fri $4000
Sat $3500
一一一一一一一一一一一一一一

Causeway Bay
2022-10-24
2K
2017-10-29 3652 瀏覽
生日派對定於港島區舉行,我依個鄉下仔真係花好長時間才到達呢,而且今晚百份百醉到要的士返屋企啦!我又再次最早到達,四圍參觀一下,四四方方、骨骨子子,地方算寬敞,裝潢美觀。景觀街境及遠海景。如果有露台就更好啦,可減低侷促感。如果有硬 board 飛標或波檯就更好啦,有點娛樂麻。服務尚滿意,但不是說任飲的嗎?我飲完兩支白酒,職員稱包既紅白酒都已經清晒。竟然無得再添飲?到底點計架?朋友最初跟我說是任飲,何解現在會限量架?無緊要,我自掏千多元再來 shooter,再來白酒,大家咁高興!兩三支白酒再幾杯 shooter,我飲夠喇,係時候退場。朋友們繼續,我要先回家休息,多謝款待。

2015-03-21
$600 (宵夜)
生日
2015-11-05 4129 瀏覽
在同一大廈吃了星馬菜後, 友人提議到樓上的酒吧飲一杯. 看了兩間, 最後選了 banker bar.友人之前由一個banker帶來, 我們則兩個都不是銀行業. 後來另一班朋友問我, 這間是不是以前在銅鑼灣另一條旺街已結業的 banker bar, 如果是同一間, 以前是需要認證是會員才可入去. 我真的不知道 , 我常常以為banker是銀行業從業者的統稱, 現在才知道是那些銀行勁人才可以叫banker. 我之後再問友人, 友人都不知道, 只是帶過佢去此 bar的人, 咁啱就是ibank的高層... anyway, 這間banker bar 現在是不用什麼會員制的.我很想飲雞尾酒, 友人都陪我點雞尾酒. 選好了, 侍應卻說當晚沒有酒保., 聽不清楚好像是病了.. 哈哈, 可能此間是威士忌酒吧, 沒有人會飲其他的. 可是我不懂威士忌, 所以點了生啤... stella.Stella.都沒什麼好說, 就是很 standard的味道, 是比廣告的泡沬少了一點吧. 配酒的nuts是蝦條, 很大盤, 友人驚訝我可以幹掉一盤. 店內環境其實十分舒服, 大大張梳化, 還有落地大玻璃望著銅鑼灣的車水馬龍
友人之前由一個banker帶來, 我們則兩個都不是銀行業.

店內環境其實十分舒服, 大大張梳化, 還有落地大玻璃望著銅鑼灣的車水馬龍. 氣氛一流.
2015-09-21
$80 (宵夜)
  • 威士忌
2012-01-30 2549 瀏覽
自助餐後,就由一位 Party Animal 的同事帶路,我們一眾做細既,再下一城。沒有人帶路之下,我雖然作為一位喜歡尋找隱世的味道既人,都不會係銅鑼灣或任何地方,找上這麼高樓的酒吧黎happy一下。原本,我一路既idea就只是耀華街的一眾酒吧仔。可能是未夠夜,我們一行4人一入去就可以霸到一張梳化位坐。不太嘈吵的酒吧,有舒適的座位,地方令人感覺上較為適合打工仔來一個放工既happy hours。可以輕聲的猜下拳,可以舒暢地與好友摸杯底聊上一個晚上。這一種酒吧,這一種的環境,是我喜歡的類型。我們為了party一下而來的,靜靜地摸杯底不是我們所嚮往的,Party Animal的同事就建議我們飲一渣cocktail,一渣叫做Nothing的雞尾酒。再叫服務員拿足夠的骰盅,香港人的文化,點都要搖一搖。搖的過程同飲品無關,不多說了。要說,除了剛才說的環境,就是是晚的 'Nothing"。成份方面,drink list 上沒有特別的說明,當中 rum 同martini 應該是不少得的配搭。其他味道就源至不同的果汁syrup。帶點苦澀味該是西柚的味道,帶點酸味味的不是檸檬,而是菠蘿的味。水果味重,所

搖的過程同飲品無關,不多說了。要說,除了剛才說的環境,就是是晚的 'Nothing"。成份方面,drink list 上沒有特別的說明,當中 rum 同martini 應該是不少得的配搭。其他味道就源至不同的果汁syrup。帶點苦澀味該是西柚的味道,帶點酸味味的不是檸檬,而是菠蘿的味。水果味重,所以非常之易入口。同事說作為一個少飲烈酒的人,飲不慣cocktail的人,這個nothing,飲完的確覺得飲了nothing。真的不覺得是酒。

我飲了兩round就走了,這地方,想靜可以靜,想P可以P。一句話.....this is a nice place for PARTY ANIMALS......
$152 (宵夜)
2010-05-08 1587 瀏覽
第一次黎,之前都聽過話依到坐得幾舒服啊!上到黎,雖然唔算話好大,但裝修的確唔錯,Sofa位一睇都覺得好舒服。坐左係bar頭,bar頭的橩一樣令你坐得舒舒服服咁係到傾計! 前面有盞膠的大水晶燈。依到播的歌又唔會話太嘈,傾計真係好好的!飲左around 3,4杯1664
第一次黎,之前都聽過話依到坐得幾舒服啊!

飲左around 3,4杯1664
2010-05-06
  • 1664
2005-11-23 949 瀏覽
朋友之event在此舉行. 呢度雖然地方細細, 但好靚, 有點像Jia的大堂. 想不到小食也不錯, 白汁青口, 蘑菇多士都係好味到唔停到口, 據聞主廚是從Isola跳槽過來, 質素有咁上下!