2024-01-01 596 瀏覽
行街攰攰地,入去cafe休息下 chill下,咖啡款式都好多,有數款甜品蛋糕,賣相吸引。我地買左2杯咖啡,2件蛋糕。雖然人流多,座位也不算多,但環境舒適簡約,亦可以慢慢坐傾計或休息下。仲有好多咖啡商品賣,咖啡迷實岩。Tiramisu Latte (凍)16oz $68面層由Mascarpone Cheese 整成的奶泡,加左可可粉,厚滑的口感同濃郁味道,真係好似Tirsmisu,估唔到甜品都飲得,帶有濃郁咖啡味,有奶同糖非常易入口,唔會太甜,餘韻仍有咖啡香。Cold Brew 16oz $54味道更特顯咖啡味,唔會咁甘苦,微微酸,冰涼順喉的咖啡,真接飲到咖啡原味。American Cheesecake $58即係紐約芝士餅,質感綿密細滑,帶濃厚芝士味,面層的酸忌廉更顯芝士蛋糕風味,甜度剛好,食完唔膩。Chocolate Brownie $48好rich好重朱古力味,邪惡但令人忍唔到口,外層係脆皮朱古力,布朗尼蛋糕扎實濕,仲有焦糖令味道更有層次,亦有nuts增加口感。

我地買左2杯咖啡,2件蛋糕。

仲有好多咖啡商品賣,咖啡迷實岩。

Tiramisu Latte (凍)16oz $68

Cold Brew 16oz $54

American Cheesecake $58

Chocolate Brownie $48

2023-12-30
下午茶
2023-12-19 211 瀏覽
呢間陳豪創立嘅咖啡店一直喺K11 Musea非常受歡迎 長期座無虛席coffee shop以柔和嘅燈光配合暖色系嘅裝修設計 呢度嘅精品咖啡用心製作 仲有cake同cookies 多種選擇👍🏻Latte (Iced 16oz)☕️ $56非常香醇 酸度較低 口感香滑 咖啡比奶重 甜度剛好😆Tiramisu Latte ( Hot 12oz)☕️ $58融合左expresso, creamy嘅 mascarpone 同淡淡嘅可可粉 🍫相當特別 面嘅泡微微烘過 令整體口感豐富 焦香令人一試難忘🤩American cheesecake🍰 $58烘烤嘅cheesecake外層充滿焦香感 加上面層香濃嘅creamcheese 口感鬆軟 十分滿足🧀Green tea white chocolate cheese cookie🍪 $48Cookies全手工製作 每日精心炮製 同精品咖啡完美配搭💞抺茶同牛油香非常出色 加埋滿滿嘅白朱古力🍫味道香濃豐富 口感香甜軟糯 令人無法抗拒🫶🏻呢度仲有佢地唔同嘅咖啡豆同drip bag售賣

coffee shop以柔和嘅燈光配合暖色系嘅裝修設計

Latte (Iced 16oz)☕️ $56
非常香醇 酸度較低 口感香滑 咖啡比奶重 甜度剛好😆

American cheesecake🍰 $58
口感鬆軟 十分滿足🧀

抺茶同牛油香非常出色 加埋滿滿嘅白朱古力🍫
味道香濃豐富 口感香甜軟糯 令人無法抗拒🫶🏻

呢度仲有佢地唔同嘅咖啡豆同drip bag售賣

講起藝人陳豪,大家都一定會諗到咖啡☕️仲係講究❣️有質素❣️要慢慢去品味既咖啡🤗咖啡師沖泡既位置係開放式,可以睇埋專業既沖泡過程🤩店內以灰色 • 白色為主色🤍座位有唔同既風格高枱/高櫈 • 𝐒𝐨𝐟𝐚🛋️整體感覺幾舒適😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Italian Tiramisu Latte ($68/Iced 16oz) 鍾意食甜品🍰又鍾意飲咖啡☕️既朋友仔一定唔可以錯過😳(𝐀 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐟 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐢𝐧 𝐚 𝐂𝐮𝐩)咖啡師叫我可先試左表面𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮層🤎𝐌𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞好𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,連埋底下既咖啡一齊飲好順滑😚另有熱飲🔥版本可揀。不過我就比較建議揀凍飲🥤漸層咁靚 .▪Pour Over ($72/Hot 12oz) 店員會問你想要𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲🌰定𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲🍊口味然後先俾鐵罐仔咖啡粉你嗅下岩唔岩心水👃🏻唔係只得𝟐種咁簡單/表面,係有成盤(𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲 • 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲各有幾款👍🏻)最後我揀左帶有少少酒香🥃中烘既𝐒𝐚𝐥𝐬𝐚🤎𝐁𝐥𝐞𝐧𝐝 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐥𝐞 : 𝐈𝐧𝐝𝐨𝐧𝐞𝐬𝐢𝐚 • 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚 • 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐦𝐛𝐢𝐚𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠
講起藝人陳豪,大家都一定會諗到咖啡☕️
仲係講究❣️有質素❣️要慢慢去品味既咖啡🤗
咖啡師沖泡既位置係開放式,可以睇埋專業既沖泡過程🤩

整體感覺幾舒適😌

咖啡師叫我可先試左表面𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮層🤎

另有熱飲🔥版本可揀。
不過我就比較建議揀凍飲🥤漸層咁靚

▪Pour Over ($72/Hot 12oz)
店員會問你想要𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲🌰定𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲🍊口味
然後先俾鐵罐仔咖啡粉你嗅下岩唔岩心水👃🏻

最後我揀左帶有少少酒香🥃中烘既𝐒𝐚𝐥𝐬𝐚🤎
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐍𝐨𝐭𝐞 : 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 • 𝐖𝐢𝐧𝐞𝐫𝐲 • 𝐋𝐚𝐲𝐞𝐫𝐞𝐝 • 𝐑𝐢𝐜𝐡 𝐁𝐨𝐝𝐲

▪American cheese cake ($58)
以𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞為主材料🧀食落芝士超濃郁,口感滑滑,蛋糕體帶少少濕潤😋

🔺店內有手沖咖啡工具 • 咖啡豆…零售商品🛒

2024-01-11 91 瀏覽
話說有一日係K11 Musea有野做又口痕心癢癢想食甜野(一定係平時做嘢工作壓力太大)想食返d甜野幫助下我同你講不得了!咁啱得咁蹺俾我見到陳豪咖啡有野令到我心心眼我就決定食佢講真,我都覺得好過分見到個榛子brownies 就勁想食然後見到個抹茶芝士cookies又想食一口氣叫左2樣再加一杯tiramisu latte個布朗尼超級好食完完全全係比朱古力包圍幸福感爆滿呢個又係超好食🥹🥹🥹好想再翻桌個曲奇係有少少煙煙韌韌嘅感覺我最鍾意食呢啲口感嘅小東西
話說有一日係K11 Musea有野做
又口痕心癢癢想食甜野

(一定係平時做嘢工作壓力太大)
想食返d甜野幫助下

我同你講不得了!
咁啱得咁蹺俾我見到陳豪咖啡
有野令到我心心眼

我就決定食佢

講真,我都覺得好過分
見到個榛子brownies 就勁想食

好想再翻桌
個曲奇係有少少煙煙韌韌嘅感覺
我最鍾意食呢啲口感嘅小東西

2023-12-27 125 瀏覽
跟朋友相約在這餐廳聚舊,我們大家也不是太肚餓,到這處輕食及談天最適合。我們各點了一客美式芝士蛋糕,一冷一熱的Tiramisu Latte。美式芝士蛋糕充滿芝士味,口感上非常滑順,不會太過濃稠或油膩,配上咖啡是一個絕佳的組合,香味濃郁的咖啡能平衡芝士蛋糕濃郁奶油和芝士口感,互相補充彼此的風味。Tiramisu Latte結合了咖啡的苦味、牛奶的柔滑和Tiramisu 的奶油芝士風味,是一杯能喝的Tiramisu 😆帶來一種獨特的味覺享受。
各式蛋糕及曲奇

American  cheese  cake
Tiramisu  Latte  (Hot)

Tiramisu  latte  (iced)

2023-12-27
各式蛋糕及曲奇
American  cheese  cake
Tiramisu  Latte  (Hot)
Tiramisu  latte  (iced)
  • Tiramisu  latte
2023-12-23 82 瀏覽
各位冬至快樂🥳飲番杯啡食件蛋糕嘆吓先Blooms Coffee 相信大家都唔陌生 由藝人陳豪主理我最鍾意就係去K11 Musea店🩷行到攰就去飲番杯咖啡坐下 同朋友傾吓偈店內有好多款唔同嘅咖啡 今次就叫咗Tiramisu latte同店員推介嘅手沖咖啡Pour over揀左Tanzania 呢款豆 比較fruity 有莓果味配上芝士蛋糕一流😋American cheese cake 芝士味香濃而且好滑 蛋糕唔會太乾 果然配手沖都係最出色.Tiramisu latte 面頭好creamy 我勁鍾意食🤤如果平時都好鍾意食奶蓋嘅人一定喜歡💕呢杯就好似係一杯甜品嘅咖啡 有得食又有得飲!漸層都做得好靚 飲到底都好smooth ~咁特別嘅咖啡大家一定要試🤩
各位冬至快樂🥳飲番杯啡食件蛋糕嘆吓先

咁特別嘅咖啡大家一定要試🤩
2023-12-17
下午茶
2023-12-21 71 瀏覽
今日行開尖沙咀K11睇聖誕裝飾,見到有間叫Bloom嘅Coffee Shop環境裝修好優美,朋友話係陳豪開嘅,作為咖啡愛好者嘅我,當然都要試下啦😙☕️Tanzania $98(H) $102(C) Tanzania係世界知名嘅咖啡產地,獨特嘅風味同高品質令佢得到唔少嘅讚譽,明亮嘅酸度、甜美嘅水果風味同香料嘅香氣,一浸一浸咁散發出黎,令人品嘗完呢杯咖啡都令人好Relax,今次熱同凍嘅都試左,個人推薦飲熱嘅,因為個味道會再出啲,可以更好咁品嘗呢一杯咖啡📍 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 2樓221號舖 - Blooms Coffee

週末到K11 Musea逛街,見到呢間coffee shop好多人排隊,認真一睇先醒起佢係陳豪間咖啡店。環境望落幾舒服,燈光柔和,座位唔少,不過週末都係爆滿,要耐心等一陣位。.難得等到個靚位,就同朋友一齊叫咗三杯咖啡一齊share。.Pour Over (Iced 12oz) - Forest Blend:呢杯冰咖啡用咗Forest Blend嘅咖啡豆,係用手沖嘅方式整嘅,佢哋嘅手沖咖啡有好多種咖啡豆可以揀,落單嘅時候店員會為客人推介。Forest Blend帶少許🍫朱古力、堅果同焦糖味。咖啡嘅酸度好平衡,清苦解膩,帶微微回甘,咖啡味味濃郁。.Tiramisu Latte (Iced 12oz):呢杯冰Tiramisu Latte結合咗意大利嘅經典甜點風味同咖啡嘅香濃。好濃郁嘅咖啡同甜美嘅忌廉及焦糖完美結合。飲落去凍凍地,好似食緊甜品加咖啡咁,好特別,亦散發聖誕氣息。.Latte (Iced 16oz) - Oat Milk:簡簡單單嘅Latte,往往可以試到一間coffee shop嘅功架。啡味相對Pour Over無咁重,甜度就比Tiramisu Latte低,雖然辨識度冇前兩者高
難得等到個靚位,就同朋友一齊叫咗三杯咖啡一齊share。

Tiramisu Latte (Iced 12oz):

Latte (Iced 16oz) - Oat Milk:
簡簡單單嘅Latte,往往可以試到一間coffee shop嘅功架。啡味相對Pour Over無咁重,甜度就比Tiramisu Latte低,雖然辨識度冇前兩者高,但係係一杯令人會想日日朝頭早飲一杯嘅經典咖啡。

~~~
Blooms Coffee
2023-12-09 289 瀏覽
這間cafe 是陳豪開,還要在k11,充滿了高檔的感覺.座位有10幾個,都算闊苦.cafe 有賣蛋糕和cookie的輕食,很適合閒聊😚💠牛奶玄米抹茶 $42有豐富奶香味道,帶有玄米味,有濃郁的茶香和奶香,口感豐滿而順滑.不會太甜,剛剛好☺️💠Tiramisu Latte $52很香甜與咖啡味完美融合,具有奶油、咖啡和巧克力的層次感.💠American cheese cake $58有著濃厚的奶酪味道,質地柔軟細膩,口感絲滑👍🏻👍🏻💠chocolate cheese cookie $48綠茶有少少苦味,白巧克力香甜,餅乾的外層是酥脆的,內部則帶有一點軟綿的質地.
這間cafe 是陳豪開,還要在k11,充滿了高檔的感覺.

💠牛奶玄米抹茶 $42

💠Tiramisu Latte $52
很香甜與咖啡味完美融合,具有奶油、咖啡和巧克力的層次感.

💠American cheese cake $58
有著濃厚的奶酪味道,質地柔軟細膩,口感絲滑👍🏻👍🏻

💠chocolate cheese cookie $48

2023-12-03 216 瀏覽
最初嚟依間咖啡店,啲咖啡真係OK,但係最近三次杯咖啡真係每況愈下,今次叫咗一杯細杯Cappuccino,仲要完全冇咖啡味。沖咖啡亦都慢,等得又耐,應該唔會再有下一次。
2023-11-24 175 瀏覽
用餐日期:2023/11/23用餐時段:下午茶用餐費用(每人):$48餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯服務:服務員服務態度正常 味道:點了Latte Latte:這Latte 奶泡適中 口感細滑 味道不錯 堂食給客的也是外賣杯 這家Latte是有拉花的 但因用外賣杯也蓋上杯蓋 很少客人會因為看拉花而去重新打開杯蓋 如是用瓷杯在內拉花觀感上更好總結:這家是去K11 Musea必選的室內休息站 因這家的環境燈光不會過於光亮 客人一般較靜 附近商店也不吵 也有單邊坐位不用和不認識的人搭檯 Latte味道不錯 如堂食是用瓷杯裝咖啡更好 是午後輕鬆休息一會的好地方
用餐日期:2023/11/23
用餐時段:下午茶
用餐費用(每人):$48
服務:服務員服務態度正常
味道:點了Latte
2023-11-23
2023-07-02 774 瀏覽
講起陳豪就會聯想到咖啡,今日經過k11,試下依個同為咖啡愛好者既藝人所開既店先!marshmallow latte-人總係容易俾靚既人吸引,咖啡面係一團俾火槍燒過既棉花糖,配埋簡約得來又型格既咖啡杯,成件事高級左,緊係即刻打個卡先🤣棉花糖相對都幾甜,所以夾埋香濃既咖啡☕️中和下,成件事又係變得剛剛好。60蚊一杯好似真係點貴,覺得試過就可以,下次未必會再買喇。

60蚊一杯好似真係點貴,覺得試過就可以,下次未必會再買喇。
2023-05-06 683 瀏覽
@bloomsroastery founded by artist @moses_chan_ searches high-quality coffee beans has extended to brick-and-mortar @bloomscoffee with multiple locations 💫 all stores have a minimalistic, stylish, and aesthetic design with white and gold-tone 🕊 other than specialty coffee, coffee drip bags, coffee beans, and tea leaves are also available to make quality coffee at home 🍃 although it has opened for a few years, it was a full house with a long line up ☕️由陳豪建立自家咖啡品牌 @bloomsroastery 搜羅世界各地優質咖啡 延伸嘅實體店 @

由陳豪建立自家咖啡品牌 @bloomsroastery 搜羅世界各地優質咖啡 延伸嘅實體店 @bloomscoffee 💫 已經總共有五間
店舖用白金做色調 設計簡潔 型格清雅 🕊

裏面軟綿綿 ☁️ 黏黏地 甜甜地 🍬
配埋latte 嘅甘香同奶味 ☕️ 好夾 ✨️
香甜綿滑 有回甘 唔膩也唔太甜

☕️ cappuccino 12oz HKD$48.00
可以揀 fruity or nutty 🌰 揀咗nutty 同 skim milk
咖啡香濃 有堅果香 奶泡細滑綿密

📍 @k11musea 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 2樓221號舖

marshmallow latte
marshmallow  latte  + cappuccino
☕️Cappucino (Hot 12oz) $42 (8/10)咖啡有拉花,要咗nutty,咖啡味好香濃好出,一啲都唔苦,堅果味都幾rich,奶泡好細滑,有奶味但唔會搶咖啡味,雖然冇奶味但口感好順滑,好有餘韻,好好飲🤤推薦指數: 8/10真心好飲,果然係咖啡達人。

推薦指數: 8/10
真心好飲,果然係咖啡達人。
2023-02-18 638 瀏覽
今次係我第1次嚟K11 Musea. 由於我訂嘅餐廳未Ready 張檯,又唔知行去邊好,朋友就建議嚟試吓陳豪開嘅Coffee Shop坐吓,hea 一陣。我地大約7點左右到達Blooms Coffee, 當時人流唔算太多,店內重有幾張吉檯。呢度裝修簡潔,Fancy, 環境舒服,地方清潔,店員有善。初時以為只得牆上凸字嘅Menu,以為得幾款選擇,諗住order 果陣 (Cashier前面),就發現有張Menu, 有好多其他唔同款式選擇。最後我地order 咗 1杯Latte (nutty) & 1杯 Americano (fruity) 之後坐低等叫單號自取. 大約幾分鐘內店員已經沖好2杯咖啡。總括嚟講,咖啡味道唔錯,夠香,Latte 就奶泡滑,齊體味覺係滿意嘅,但唯獨係Latte Art 個花就拉得麻麻地。如果下次有埋視覺就Perfect啦!下次過嚟,都會再幫襯。