如果一杯咖啡可以拯救一條生命咁,我星期一至星期五每日一杯咖啡,足以拯救我五日既生命,尤其是一諗起黎緊個聖誕節,假又放完,錢又洗哂,年初四咁既樣,真係好想對住老闆講聲,我唔撈啦!👇🏻📌TRY · ME - ▪️ Chicken Poached · Egg Croffle - $108▫️ 第一樣野必試佢地新出Menu「慢煮雞胸·牛角包窩夫」,croffle外層鬆脆得黎個煙韌係返到,底部沾滿蜜糖芥末糖,甜而不膩;面頭就鋪滿牛油果醬,再夾住個蕃茄,夠哂refreshing,再用Homemade既慢煮雞胸鋪係面,食落係好爽滑,絕對唔乾,再面頭就係poached egg,一切開蛋汁瞬間流出,入口蛋香十足,整體成個配搭係一絕!📌Melt Your Heart - ▪️ Chai · Latte - $50▫️ 野飲方面出到左新產品「印度·西施茶」用上肉桂,黃薑粉整成,入口肉桂味非常突出,而且好暖胃,女仕們一定會愛上。📌C O F F E E - ▪️ Iced · Mocha - $53▫️ 最後咖啡控既我一定嗌返杯「莫卡」埋尾啦,整體比我第一次黎保持到新鮮感,而且outdoor位置好chill好舒服,絕對適
如果一杯咖啡可以拯救一條生命咁,我星期一至星期五

假又放完,錢又洗哂,年初四咁既樣,

真係好想對住老闆講聲,我唔撈啦!👇🏻

📌TRY · ME -
Chicken Poached · Egg Croffle

▫️ 第一樣野必試佢地新出Menu慢煮雞胸·牛角包窩夫」,

再用Homemade慢煮雞胸鋪係面,食落係好爽滑,
Chicken Poached · Egg Croffle

入口蛋香十足,整體成個配搭係一絕!

📌Melt Your Heart -
▪️ Chai · Latte - $50
Chai · Latte

入口肉桂味非常突出,而且好暖胃,女仕們一定會愛上。

📌C O F F E E -
▪️ Iced · Mocha - $53
▫️ 最後咖啡控既我一定嗌返杯「莫卡」埋尾啦,整體比我
絕對適合打工仔放飯熱點!
Iced Mocha
2023-12-15
Iced Mocha
  • Iced · Mocha
2024-05-11 0 瀏覽
希雲道盡頭 @BLTN Better late than never 好適合#metime 嘅地方 一貫坐位不多,可,容納少量啡客。除了輕食 外,也有All day breakfast 等飽肚野。中午時份也可以靜靜地享受metime 的地方。🍴Mushroom and cheese croissant 牛角包焗到微焦,將牛油的香味無限放大,蘑菇加牛油炒香,加上半溶化芝士,這個組合簡單地得到我喜愛。🍴Cappuccino 我選擇了nutty 豆洪都拉斯豆併配其他blend 豆🫘要求用脫脂奶,非全脂奶拉花冇 hea 小小也能理解的。咖啡香而不苦澀,亦帶出絲絲的果酸,但略欠after taste 。

希雲道盡頭 @BLTN
Better late than never

好適合#metime 嘅地方

一貫坐位不多,可,容納少量啡客。

中午時份也可以靜靜地享受metime 的地方。

🍴Cappuccino

我選擇了nutty 豆
洪都拉斯豆併配其他blend 豆🫘
要求用脫脂奶,非全脂奶拉花冇 hea 小小也能理解的。

2024-05-08
2024-03-06 87 瀏覽
隱藏喺銅鑼灣Cafe☕️寧靜休閒嘅環境令人想喺度慢慢hea往歎咖啡食甜品☺️1. Tiramisu $62BLTN嘅自家製Tiramisu有驚喜✨入口軟滑,酒味同咖啡味都好突出,手指餅濕潤得嚟唔會太淋🤎2. Hot Latte $45Latte好順滑,咖啡味濃郁,拉花仲好靚添🙈店員講返當日有咩咖啡豆可以揀,而我揀咗nutty blend🙌🏻呢間Cafe係pet friendly㗎😆大家可以帶埋毛孩過嚟chill吓✨

1. Tiramisu $62

2. Hot Latte $45

Latte

Latte
2024-01-29 90 瀏覽
Avocado with Scrambled Egg Croissant 唔知係咪我太耐冇食過牛角包 覺得好好食!😹🤭外脆內軟!加埋滑蛋味道適中(唔會咸!)+勁滑嘅texture 冇得輸啦🥹牛油果又新鮮🥹😋好想知點解出親街食嘅牛油果全部都咁好食🤡(我自己買親個啲都唔好食🥱)總之三樣野好match好好食🥰. Tiramisu 整體我覺得屬於中上!🤭我無咩要求 總之好基本一定要有咖啡+酒味🤓我覺得兩個味並存而且幾特出 不錯🙊入口都幾wet!! 咁同page common比爭啲咩?我同同伴都覺得爭咗個cream~個cream如果軟滑就💯😆不過當然呢道價錢平啲!所以性價比都高😋.Iced Latte + Dirty ($48@1)本身試咖啡我多數會飲熱嘅🥹但當日真係太熱(好憎夏天的我🙏🏻) 逼於無奈之下都要揀凍cool down下😂揀咗nutty底 出乎意料幾好飲🤭個咖啡豆味係特濃牛奶下都好出!認可🤩🫶🏻

Tiramisu

Iced Latte + Dirty ($48@1)
Tiramisu
Beacon & Fried Egg with Maple Syrup Croffle ($88)The croffle is expertly baked to a crispy texture, while the fried egg boasts a perfectly cooked runny yolk. The bacon is fried to perfection, releasing a delightful aroma. When harmoniously paired with maple syrup, this culinary fusion becomes truly unbeatable. However, it is worth noting that the portion size is relatively small, making it a light meal that may not provide ample satisfaction for men.Moreover, the café owner, a passionate coffee

Moreover, the café owner, a passionate coffee enthusiast, regularly introduces a variety of flavoured beans. If you share a love for coffee, feel free to inquire about the current selection of hand-brewed coffee.

As for the ambience, the café is nestled on Shek Wan Street, requiring a pleasant stroll towards the end of the street to discover its hidden charm. The café boasts a minimalist decor, predominantly adorned in shades of dark green and white. The entrance itself is an Instagrammable delight, as the street sees limited foot traffic, allowing you to capture countless captivating photos. The serene surroundings make it an ideal destination to leisurely relish your brunch experience.
2023-10-29
2023-10-03 192 瀏覽
呢條街出名多咖啡店,今次同朋友嚟到呢一間。假期基本好多間都坐滿左,等咗一陣有室內位置。我哋分別叫咗一款牛油果炒蛋牛角包同近期好Hit嘅楓蜜Bacon煎蛋croffle!!!🥐🍁🥐🍁牛角包略嫌有一點太乾同太脆 ,而croffle 充滿驚喜!外脆內軟配maple syrup 一絶!仲要口感有一點煙靭的感覺,推介!另外咖啡我哋都叫咗nuttty的dirty,亦同樣很不錯。

另外咖啡我哋都叫咗nuttty的dirty,亦同樣很不錯。

2023-09-19 120 瀏覽
希雲街新開嘅咖啡店 環境比較寧靜 適合朋友去傾下計 輕食一下 如果鍾意飲有啲酒味既咖啡 推薦你去試試♡︎ꕀ 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚 𝙀𝙜𝙜 𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 $78經典配搭 一定不會出錯 牛角包焗到很松脆 超香口♥︎ꕀ 𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙃𝙖𝙢 & 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 $68咸咸的配搭 超多芝士 不想太飽的推介呢款ꕀ 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $45ꕀ 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 $48咖啡有fruity or winey的選擇 winey都幾特別一開始飲的時候有巧克力味 喝到尾有酒味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓

經典配搭 一定不會出錯 牛角包焗到很松脆 超香口♥︎

𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
2023-08-15 116 瀏覽
𝘽𝙇𝙏𝙉 𝘽𝙚𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙏𝙝𝙖𝙣 𝙉𝙚𝙫𝙚𝙧銅鑼灣鬧市小巷Café ▸ All Day Breakfast份量很足 擺盤漂亮炒蛋香滑又有牛奶味迷你牛角包也十分香脆▸ Bacon & Fried With Maple Syrup鹹口的Croffle比較少見 便即管點來試試想不到相當有驚喜!半熟的煎蛋一切開 蛋黃流遍整個Croffle加上鹹香的煙肉和甜甜的楓糖漿口味新鮮又有趣~▸ Tiramisu 幾乎每枱都有點 當然不能錯過口感軟滑 味道非常濃郁必定會為它Encore!BLTN Better Late Than Never📍銅鑼灣希雲街27號地舖 #sik6ology_causewaybay#sik6ology_hkisland#sik6ology_hk#sik6ology_cafe
𝘽𝙇𝙏𝙉 𝘽𝙚𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙏𝙝𝙖𝙣 𝙉𝙚𝙫𝙚𝙧

銅鑼灣鬧市小巷Café

▸ All Day Breakfast

份量很足 擺盤漂亮
炒蛋香滑又有牛奶味
迷你牛角包也十分香脆

鹹口的Croffle比較少見 便即管點來試試
想不到相當有驚喜!
半熟的煎蛋一切開 蛋黃流遍整個Croffle
加上鹹香的煙肉和甜甜的楓糖漿
口味新鮮又有趣~

▸ Tiramisu
幾乎每枱都有點 當然不能錯過
口感軟滑 味道非常濃郁
必定會為它Encore!

BLTN Better Late Than Never
📍銅鑼灣希雲街27號地舖

#sik6ology_causewaybay
#sik6ology_hkisland
#sik6ology_hk
#sik6ology_cafe
All Day Breakfast
All Day Breakfast
  • Bacon & Fried With Maple Syrup
2023-08-13 93 瀏覽
放假既日子最緊要慢活😌,搵一間寫意,簡潔同安靜既cafe嘆下,好好享受假期。BLTN鋪頭彌漫住一股慵懶既氛圍,主打輕食,岩晒相約朋友傾偈同食野,或者自己一個me time,睇下書放鬆下!🥐 Avocado & Scramble Egg 牛角包包酥脆之餘又帶濕潤既口感,咬開傳出陣陣牛油香🧈揀左牛油果加炒蛋為配料,分量都幾多,牛油果好柔軟,配炒到嫩滑既雞蛋一齊食岩岩好😛🤍Tiramisu自家製既Tiramisu令人眼前一亮🫶🏻入口軟滑,咖啡酒味突出,濃郁同帶些微咖啡苦味,手指餅夠濕潤,軟度適中,味道幾岩自己心水!🥰📍 BLTN Better Late Than Never 銅鑼灣希雲街27號地舖

🥐 Avocado & Scramble Egg

🤍Tiramisu

📍 BLTN Better Late Than Never
銅鑼灣希雲街27號地舖
呢間咖啡店又隱蔽 冇咩人嚟所以好適合喺度Work from Home或者朋友傾偈不過枱與枱之間就比較迫🌿飲咗佢哋嘅Spanish Latte $53同埋食Tiramisu $62咖啡味極淡 一睇都見冇咩啡色 一杯好普通嘅奶啡 below average😢奶味唔太出 只慶幸煉奶沒有過多 同埋過甜🍩Tiramisu太甜 冇咩mascarpone 味 手指餅好乾 只有好微咖啡味 浸唔濕 酒味都唔太出 基本上成個甜品淨係食到個甜味👎🏾 兩樣野都唔出色 計埋環境只可以比到4/10
呢間咖啡店又隱蔽 冇咩人嚟
所以好適合喺度Work from Home或者朋友傾偈
不過枱與枱之間就比較迫🌿

飲咗佢哋嘅Spanish Latte $53
同埋食Tiramisu $62

奶味唔太出 只慶幸煉奶沒有過多 同埋過甜

兩樣野都唔出色 計埋環境只可以比到4/10
銅鑼灣 ≣ 希雲街高質Tiramisu界新秀小店 𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▸ Tiramisu ┅ HKD 62▸ Dirty ┅ HKD 47▎Dirty 選用Nutty House Blend 咖啡味濃 明治牛奶夠凍又順滑 可以見到咖啡慢慢滲透 形成分層效果🤩 ▎Tiramisu 極高質!!!自家製 Mascarpone Cream口感軟滑 呈微溶狀 👍🏻 夾芯兩層手指帶有香濃 「KAHLUA」咖啡酒香 聽講喺因為調配左三款酒 令酒味香而濃郁 手指餅呈濕潤狀 唔會過淋 浸得啱啱好😍 味道方面 甜味唔會太出 食落唔會覺膩😋 個人就好鍾意依個味道 可以同一時間 有陣陣濃郁咖啡味 仲又有陣陣咖啡酒香🥰 大推👍🏻  // 份量就略為細件左少少 作為下午茶 或者飯後甜品就好啲!當日店主狗B都肚餓想食埋一份🤣 //𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)  · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·𓌈˒˒ BLTN Better Late Than Never❜銅鑼灣希雲街27號地舖G/F, 27 Haven Street, Causeway Bay— @bltn
銅鑼灣 ≣ 希雲街高質Tiramisu界新秀小店

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▸ Tiramisu ┅ HKD 62
▸ Dirty ┅ HKD 47

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

❜銅鑼灣希雲街27號地舖
— @bltncoffee.hk

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2023-06-14
  • Tiramisu
次次黎呢條街都係買雞蛋仔原來深入到篤篤有間新cafe.《Lotus Biscoff with Vanilla Ice Cream Croffle》Lotus餅乾帶有獨特既焦糖香夾埋焦糖醬 味道好濃郁牛角酥香口酥脆🧇配埋雲呢拿雪糕🍨口感層次好豐富.《All Day Breakfast》有蘆筍、牛油果🥑、煙肉🥓、炒蛋🍳、蕃茄🍅、腸仔、大啡菇、煙三文魚、迷你牛角包🥐材料豐盛 一個人食都幾飽特別要讚炒蛋 牛奶味好香 好滑牛角包好香脆 大啡菇又爽又多汁.《Maltese’s Hot Chocolate with Marshmallow》你無睇錯 係麥提莎朱古力🟤唔係食 係飲得既麥提莎🤎☕️加入滿滿既棉花糖 軟綿綿朱古力既濃郁 同 棉花糖既甜度帶黎滿滿既幸福感.《Matcha Latte》抹茶味道濃郁醇厚 好甘香🍵入口好順滑

次次黎呢條街都係買雞蛋仔

帶黎滿滿既幸福感

《Matcha Latte》
抹茶味道濃郁醇厚 好甘香🍵
入口好順滑
平時去開銅鑼灣 就算會行去希雲街嗰邊 都好少行到入去條街嘅「督督」~原來唔聲唔聲條街入面都開咗幾間唔同嘅餐廳同cafe!想同朋友揀間cafe入去坐下傾下計最後就比呢間綠色白色做主調嘅簡約系cafe嘅門面吸引到💚唔知係咪因為佢位於希雲街比較入嘅位置店入邊嘅氛圍都隱隱散發住一種幽靜嘅舒適感🎐無論係自己一個嚟呢度享受me time 又或者相約朋友一齊嚟傾吓偈食嘢 都非常適合🙌🏻特別鍾意佢哋門口嗰個打卡位😆問過店員先知道 原來呢度係pet friendly🐶如果下次帶埋狗狗喺呢個門口位度影相一定會好靚🥹店舖嘅menu主打係呢期好hit嘅croffle🥐通常croffle最常見都係甜食嘅組合~但呢度都有提供唔同組合嘅鹹食組合 好新奇😍除咗croffle之外 呢度都有沙律、ADB嘅選擇🥗𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 $𝟭𝟭𝟴為咗減低食甜品嘅罪惡感 所以叫咗個三文魚沙律😝不得不說呢個沙律真係好足料!唔會食完一啲都唔飽!有三文魚、牛油果、無花果、蕃茄仔、沙律菜等等🥑咁啱我食嗰一日冇晒無花果 佢哋店員都好好人咁樣主動提出話俾多啲其他料我哋 超friendly☺️𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻
原來唔聲唔聲條街入面都開咗幾間唔同嘅餐廳同cafe!
想同朋友揀間cafe入去坐下傾下計
最後就比呢間綠色白色做主調嘅簡約系cafe嘅門面吸引到💚

唔知係咪因為佢位於希雲街比較入嘅位置
店入邊嘅氛圍都隱隱散發住一種幽靜嘅舒適感🎐
特別鍾意佢哋門口嗰個打卡位😆
問過店員先知道 原來呢度係pet friendly🐶
如果下次帶埋狗狗喺呢個門口位度影相一定會好靚🥹

店舖嘅menu主打係呢期好hit嘅croffle🥐
通常croffle最常見都係甜食嘅組合~
但呢度都有提供唔同組合嘅鹹食組合 好新奇😍
除咗croffle之外 呢度都有沙律、ADB嘅選擇🥗

為咗減低食甜品嘅罪惡感 所以叫咗個三文魚沙律😝
不得不說呢個沙律真係好足料!唔會食完一啲都唔飽!
有三文魚、牛油果、無花果、蕃茄仔、沙律菜等等🥑

𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 $𝟴𝟴
點可以唔知佢哋嘅招牌croffle😎
雖然好想試佢哋嘅鹹味croffle 但係見到seasonal edition嘅口味 仲要係夏日必食嘅椰子口味!🥥
完全不能抗拒🤪
新鮮熱辣超級鬆脆嘅croffle上面加上一大球椰子雪糕🍦
配撘埋海量嘅椰果同埋我最愛嘅!紅!豆!🫘
綿密嘅紅豆蓉 加上粒粒紅豆 增添唔少口感 大加分!!!!
仲有煉奶淋喺面 好似我咁嗜甜嘅朋友仔就啱晒啦🤓
𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲

𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗰𝗼𝗹𝗱 𝗯𝗿𝗲𝘄 $𝟲𝟱
呢杯椰青水冷萃咖啡都係夏日限定💦
喺呢個炎熱嘅夏天飲一啖真係超爽!!超級解渴!!
cold brew加埋椰青水後相對上比較易入口~
呢個組合認真清新💯

𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 $𝟰𝟴
𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲
2023-07-25 43 瀏覽
📌 Better Late Than Never 銅鑼灣是美食集中地, 希雲街兩旁也有很多高質小店, Better Late Than Never 藏於希雲街的盡頭, 有一種隱藏的寧靜美.店內裝修簡約, 以綠白為主, 有輕食, 咖啡和甜品. 只是座位不多, 枱與枱之間較狹窄.開放式廚房, 既可看到店員忙碌, 也可嗅到食物和咖啡的香味.🍜 All Day Breakfast ($128)對於有選擇困難症的我, All Day Breakfast是最好的選擇.BLTN的All Day Breakfast有牛油果, 蘆荀, 煙肉, 炒蛋, 蕃茄, 大啡菇, 牛角包, 腸仔和沙律菜.當中的牛角包是亮點, 脆脆的, 相當有咬感.🍜 Dirty ($47)Dirty 啡味甚濃, 順滑易入口.🍜Tiramisu ($62)每枱都有點 Tiramisu , 這個真心高質有驚喜, 口感非常非常非常軟滑, 又味道濃郁, 100個Like!店內也有自家製的曲奇小食, 有興趣也可以留意一下.
📌 Better Late Than Never

🍜 All Day Breakfast ($128)
當中的牛角包是亮點, 脆脆的, 相當有咬感.

🍜 Dirty ($47)
Dirty 啡味甚濃, 順滑易入口.

🍜Tiramisu ($62)

店內也有自家製的曲奇小食, 有興趣也可以留意一下.
2023-07-20
2023-07-19 42 瀏覽
最近同朋友行街,天氣又好熱,所以經過e間別緻嘅cafe,就入去食返個lunch,飲返杯野☺️Cafe 以純白北歐風格為主題,開放式廚房會見到咖啡師整飲品,同會聞到香香嘅麵包味😆睇下餐牌,入面有期間限定嘅椰子系列😌夏天岩哂🤭我地點左以下:🌸All Day Breakfast 入面有蘆荀,牛油果,煙肉,炒蛋,新鮮蕃茄,蘑菇等🥰全部材料都好新鮮,仲用牛油炒香😍🌸Coconut Croffle With Condensed Milk & Coconut Ice Cream牛角窩夫🧇好香牛油味,食落外脆入面係香軟,上面係甜甜嘅練奶,加埋椰子雪糕一齊食好match😆🌸Coconut Cold Brew,係期間限定嘅椰青水咖啡😍估唔到2者又幾夾,咖啡唔太苦又帶咖啡同椰青嘅香味🍫 Chocolate,消暑必點😍因為真係好香滑又濃😍甜度岩岩好🤭👍🏻

我地點左以下: