2016-02-08 715 瀏覽
今天跟闊太來到又一城shopping,任務便是替她拿東西,粗重功夫之後當然有回報,她請我吃一個大餐,是名店caffe habitu看了看餐牌,雖然不是十分十分貴,但價錢絕不便宜點了一個忌廉意粉,上台時才發覺很細份,但味道還可以忌廉十分入味,意粉亦相當彈牙,不錯的料理煙肉亦相當可口整體配搭不錯不過價錢真的太貴了

看了看餐牌,雖然不是十分十分貴,但價錢絕不便宜

點了一個忌廉意粉,上台時才發覺很細份,但味道還可以

忌廉十分入味,意粉亦相當彈牙,不錯的料理

煙肉亦相當可口

整體配搭不錯

不過價錢真的太貴了

2016-02-06 620 瀏覽
放工後跟拍檔們再開會,當然要找個比公司放鬆舒適的地方吧!九龍塘這HABITU稍早的時間總沒太多人,大概八點左右下班族就開始等位了。幸好,店員都沒有趕我們意思。開會嘛,晚上都要點杯咖啡醒醒腦袋。冧酒咖啡 (Mayers's Caffe Luna) :面層有一半是含糖可可粉,另一半就是奶泡 - 厚厚一層可可粉不會太甜加上咖啡喝剛好。奶泡滑身不錯應該本來就是脫脂奶,因為沒有很重的油脂味。完成面層的一種口感整杯差不多喝到一半,才想起應是加酒咖啡卻沒有很味道。再喝就開始有點「超甜」湧過來,原來酒都沈澱底部忘掉拌勻了。那很重很重的酒味都來了還有應該是可以平均整杯的甜度,只能分散於剩下半杯中,後段喝入口是超甜。因為是自己沒有拌勻,這杯咖啡是很值得再點的味道。不過提醒一下女生,其實酒精濃度是偏高的。炸薯條 - 很香很豐富,真的是薯仔原條切的實感。炸粉不會很厚,上面加上一點香草增添味蕾。
放工後跟拍檔們再開會,當然要找個比公司放鬆舒適的地方吧!

開會嘛,晚上都要點杯咖啡醒醒腦袋。

冧酒咖啡 (Mayers's Caffe Luna) :
面層有一半是含糖可可粉,另一半就是奶泡 -
厚厚一層可可粉不會太甜加上咖啡喝剛好。
奶泡滑身不錯應該本來就是脫脂奶,因為沒有很重的油脂味。

再喝就開始有點「超甜」湧過來,原來酒都沈澱底部忘掉拌勻了。
那很重很重的酒味都來了

因為是自己沒有拌勻,這杯咖啡是很值得再點的味道。
不過提醒一下女生,其實酒精濃度是偏高的。
炸薯條 - 很香很豐富,真的是薯仔原條切的實感。
炸粉不會很厚,上面加上一點香草增添味蕾。
2016-02-05
  • Mayers's cafe Luna
2015-12-27 764 瀏覽
放假無野做,去九龍塘睇戲!未夠鐘入場,見戲院對面有間cafe無咩人排隊就去試下啦!雖然談不上中伏,但百多元的價錢就更覺得質素麻麻,應該就唔會再有下一次⋯食物點了餐廳的招牌推介,濃香忌廉煙肉意粉;飲品就是本月限定的白松露栗子鮮奶咖啡!意粉不太特別,味道就夠濃夠creamy,但出面西餐廳都不難做到此水準;咖啡就還可接受,有很香的白松露味,不過都要視乎個人能否接到白松露的味道⋯⋯而且最大的死症是,食物飲品都不熱!天寒地凍最想吃熱食嘛,最令人失望的地方⋯⋯

2015-11-26 1100 瀏覽
等多兩個鐘先夠鐘食晚餐。想搵個地方坐下。原本諗住飲杯野 hea下 點知最後都是叫左d香口野食下。朋友揀了Rose Latte - espresso base幾香 有堅果味帶輕輕的甘香 配上玫瑰花香味 口感順滑 確實係佢地的Signature. Iced chocolate - Wooooo!!! 又係我忌廉怪的至愛。多Cream 唔該曬。朱古力非常濃滑。厚切薯條配松露蛋黃醬 好正 炸得剛剛好 香脆 醬汁就食唔到松露味 但亦覺得唔錯。Nachos - 嘩 heavy到呢。但味道無得彈。Caffe Habitu真的我閒時好去處。
等多兩個鐘先夠鐘食晚餐。想搵個地方坐下。
原本諗住飲杯野 hea下 點知最後都是叫左d香口野食下。
Nachos - 嘩 heavy到呢。但味道無得彈。
Caffe Habitu真的我閒時好去處。

2015-10-29 1423 瀏覽
星期六因有要事要到九龍,完成後我們就決定在九龍塘吃晚餐。來到了又一城,第一個感覺就是人山人海,相信周圍都要等很久位吧,我們心裡也不禁擔憂起來。乘著扶手電梯一直向上,到達了戲院的一層,赫然發現了這間Caffe Habitu,門面和內裡的裝潢都給人悠閒的感覺,和其它同場的餐廳總是有道無型的壓力在催促的感覺不同,感覺會是可以讓人在一天的繁忙後放鬆身心的地方。餐廳提供不少特色咖啡,如Rose Latte、Capuccino Brulee、Masala Spiced Latte等等,可是因為已經夜了,所以我們就打消了這個念頭,希望下次可以品嘗到。Habitu Salad (精選沙律)火箭菜新鮮香脆,柔潤的牛油果夾著酸味十足的意大利黑醋,所有材料夾著同吃,能夠體現出多層次的口感和味道。Poached eggs with asparagus and Prosciutto (水煮蛋配露荀及巴馬火腿)露荀鮮嫩,流心的水煮蛋和巴馬火腿互補不足: 富清香蛋味的水煮蛋正好可以中和油潤的巴馬火腿;咸香惹味的巴馬火腿又可以為清淡的蛋提升味道。一口露荀,一口流心蛋,一口巴馬火腿,食材互補長短,份外美味。Sausag

Habitu Salad (精選沙律)
Habitu Salad (精選沙律)
Sausage Pappardelle in Tomato Sauce (蕃茄忌廉香腸寬麵)
這道菜實在是令人驚喜,車厘茄酸酸甜甜,糼滑的忌廉醬汁十分搭配;寬面Al dente ,嚼勁十足,掛上濃濃的醬汁,實在一流。
Spaghetti Carbonara (濃香煙肉忌廉意粉)
醬汁Creamy,煙肉香口。實在不得不讚一下Caffe Habitu的意粉,口感實在拿捏得不錯,又一Al dente之作。

餐廳不但能讓人感覺放鬆,食物的水準也是不錯,特別是意粉。剩飯和家人過了一個休閒但滿足的夜晚。

2015-10-24
  • 蕃茄忌廉香腸寬麵
  • 濃香煙肉忌廉意粉
2015-09-29 1562 瀏覽
在又一城食飯, 輕食了一個Salad and Carbonara 食物基本上維持到水準 Green Apple Salad 有喜歡的火箭菜, 合桃, 甜甜酸酸的組合很開胃, 只是不慣裡面有藍芝士, 太濃味跟Salad 有點不夾, 如果改用 parmasan cheese 會好一點 Carbonara, 意大利麵煮得剛好 95% 熟, 不會太淋 , 合格! Cream Brulee, 如果要比較, 尖沙咀the table 比較好, 上面的焦糖不是間間做到脆口另外cappuccino 的奶又未能去到杯邊的高度 豆亦未夠香
食物基本上維持到水準

Green Apple, Rocket & Walnut Salad
Carbonara
另外cappuccino 的奶又未能去到杯邊的高度
豆亦未夠香
Cream Cap Brulee
2015-09-29
Carbonara
2015-09-11 1739 瀏覽
每次来香港一定要来的地方,我也不知道为什么要来,可能出九龙塘地铁就很方便的购物中心吧,来的时候很早,只有吃饭的几家店开了,caffe habitu 在 溜冰场对面,这里有最低消费60和90分钟,让人不爽 不过 香港都这样,还有服务费10%,一般小钱都不会找你,可以刷卡基本上都是起价四五十港币 所以还是不便宜煎鸡肉薄饼 92港币 三块饼 配上牛油果酱 奶油芝士酱 莎莎酱 薄饼的口感偏干,里面的菠菜芝士夹层做的太干没有汁,相比较麦考利这道菜就很好吃 墨西哥风味,一点也不干,吃的有滋有味,这家饼也是很脆的那种,相比较我喜欢麦考利的软饼多汁的口感精选沙拉 58港币 榛子搭配火箭裁 罗马生菜 红叶生菜 酱汁也是刚刚好 还算实惠的一道沙拉唯一的橙汁是鲜榨果汁22港币 很实惠,一小水杯也就不到50ml,其他的咖啡类的都是40起,吃饭还是喜欢喝果汁
基本上都是起价四五十港币 所以还是不便宜
精选沙拉
煎鸡肉薄饼
2015-09-03
精选沙拉
煎鸡肉薄饼
2015-09-03 1541 瀏覽
All Day Luxury Breakfast ($112)今日一定係飽狼上身平日食極都食唔曬既All Day Breakfast竟然食得曬😂✌Yeah其實Caffe Habitu既All Day Breakfast好正👍蛋、三文魚同果醬係我最推薦既部分炒蛋有點碎 但係有種入口即融既感覺三文魚冇係幅相出現係因為佢藏在豆的後方 食完所有熟食再食三文魚帶來Fresh的口感果醬是草莓果醬😍 很甜很棒到底點建會食得曬 #距離減肥仲有好遠好遠好遠All Day Luxury BreakfastEgg, salmon and jam are my three recommendation of this al day breakfast. The egg is kind of scrambled but so soft! The salmon is hiding behind the beans 😂 but having salmon after the whole meal just brings me fresh sense👍 the strawberry jam is sweet that
今日一定係飽狼上身
👍蛋、三文魚同果醬係我最推薦既部分
炒蛋有點碎 但係有種入口即融既感覺
果醬是草莓果醬😍 很甜很棒
到底點建會食得曬 #距離減肥仲有好遠好遠好遠
All Day Luxury Breakfast
Egg, salmon and jam are my three recommendation of this al day breakfast. The egg is kind of scrambled but so soft! The salmon is hiding behind the beans 😂 but having salmon after the whole meal just brings me fresh sense👍 the strawberry jam is sweet that I cant take 😍 but why can I finish the whole day #longwaytoloseweight
Osmanthus Oolong Latte
👉最近銅鑼灣利舞臺Caffe Habitu出 #MyRosematic 系列的產品
👉為支持Crossroads而推出了Smoothie 但問了店員說沒有新飲品自己又沒有帶眼鏡沒飲QAQ
但是太遠了我還是去試了期間限定的桂花烏龍茶鮮奶咖啡
桂花味比較淡🌸 但烏龍茶愛好者大概會很喜歡😍 因為整杯咖啡是烏龍茶味最出位
Osmanthus Oolong Latte
Shouldve been the favourite of some oolong lovers because the oolong taste is much stronger than osmanthus and latte! Not too sweet not too bitter 😎 but I definitely will try the smoothie next time because CROSSROADS is a great organization!!! Please support it!
2015-08-24 1429 瀏覽
話說今日我早放學就諗住去Habitu 會下我深愛既咖啡: Cappucino Buree 再加埋個鬼佬早餐就可以圓滿人生.可惜.....個天成日都唔中意我既.我叫左個Mushroom Egg Benedic.遠睇誇啦啦,近睇...........好沉啊D沙津色.都算....好軟身啊D沙津.....好唔新鮮囉~個雞蛋.....熟左...真係傷心到向天大叫三聲.後尾先上左杯咖啡俾我平衡下心理,我個心都好過D.Quality 無變,送既walnut cake 一樣咁好食.對於咖啡,都係幾在行既.服務一直都唔錯,因為佢地成日唔夠人兩三個跑全場,算係咁啦
個雞蛋.....熟左...

真係傷心到向天大叫三聲.
Mushroom egg Benedict
2015-08-04 1628 瀏覽
若要數筆者最常光顧的頭十家餐廳,相信caffe Habitu一定榜上有名。筆者自問是一個很愛試新餐廳的人,所以每次出外吃飯也會盡量發掘新的餐廳。但來得多又一城,差不多每間餐廳也吃過一次了,所以每當想不到吃什麼時,就會很自然走進這裡。若認真數數,筆者來這家餐廳的次數大概不下十次了。要數其中一款最愛的菜式,必定是這道fish and chips。賣得$140,千萬不要小覷它的份量,這裡足足有三大塊炸魚呢,再配上筆者最愛的厚切薯條,兩個人分享一碟也足夠讓人飽了一半嚕。炸魚的外皮炸得十分鬆脆,內裹的魚卻依然保持鮮嫩,加上美味的薯條,弄得筆者幾乎每次也要點來吃,過過口癮。另外也點了一碟Classic benedict ($92)。把benedict刺破,蛋汁一湧而出,滲入鬆餅之中,混合煎得香脆可口的煙肉和新鮮的火箭菜一起吃,也是令人非常回味的一道菜。而伴碟的薯仔也絶不馬虎,外皮煎到金黃色,內裹則軟軟的,也是十分美味。最後當然要來一杯rose latte,為這頓飯畫上一個完美的句號。

因為約左朋友吃晚餐,但時間尚早所以來了這裡坐下飲杯野。來了這裡好幾次,如果可以簡都會坐最入,私隱度較高唔洗比街外人望住食野起初打算每人叫一杯飲品,但之後發現MENU寫著人均消費要$60,又要留肚食晚餐的關係叫了個英式鬆餅首先兩杯飲品分別是蜜桃檸檬茶和洋甘菊花茶,兩杯都是正常COFFEE SHOP的飲品,味道沒什麼特別英式鬆餅不錯,因為平時食TEA SET的鬆餅都是冷冰冰的,但這個來的時候是暖暖的,共有三款醬提供選擇:牛油、草莓醬、奶油
蜜桃檸檬茶
洋甘菊花茶
英式鬆餅
2015-06-30
2015-06-26 2133 瀏覽
平時好少平日放工黎又一城食飯 .. 今日一黎先知原來係好旺場架晚上8點幾黎到, 每一間食肆外都排長龍!所以揀左間條龍無甘長既caffè HABITŪ等, 好彩都係等左大約10分鐘就有位啦之前都分別係尖沙咀the one, 美麗華分店等等食過, 大約都知有咩食..叫野食加$39可以有sides, 幾抵.. 不過款式唔係好岩我朋友口味 所以今晚無叫到環境裝修其實好靚, 不過可能都算近門口位置 成晚都有隻蚊飛黎飛去之前食過佢其他口味既意粉好好味 甘今次就試下佢既濃香煙肉忌廉意粉 (卡邦尼) $98賣相唔錯 不過食落普通, 旺角一D細cafe既卡邦尼都突出過佢忌廉汁唔夠味, 洋蔥唔夠多, $98呢個質素有D唔成正比黑森林薄餅 $138 對黑松露充滿期望...但完全唔係想像個回事.. 無乜松露香之餘, 成個pizza都比雜菇搶晒D味..而D菇又炒得唔夠香..唯一可取既係 芝士都幾香幾多不過下次既話我試其他款既pizza算啦最後叫多個英式炸魚薯條 $140食左成餐最欣賞係佢既薯條! 外脆內軟 好香薯味 唔使沾茄汁都夠 (對我黎講, 我朋友都係要叫茄汁, 仲要叫左幾次侍應先記得比)炸魚唔算太多油 可
晚上8點幾黎到, 每一間食肆外都排長龍!
濃香煙肉忌廉意粉
忌廉汁唔夠味, 洋蔥唔夠多, $98呢個質素有D唔成正比
黑森林薄餅
黑森林薄餅 $138 對黑松露充滿期望...
而D菇又炒得唔夠香..
黑森林薄餅
唯一可取既係 芝士都幾香幾多
不過下次既話我試其他款既pizza算啦
最後叫多個英式炸魚薯條 $140
英式炸魚薯條
炸魚唔算太多油 可接受 魚肉幾嫩滑~
兩個人食左三個主食, 其實有少少飽到行唔到
由於個fish & chips係後加既, 所以都幾遲先上
但去到晚上10點正侍應好主動甘過黎同我地講要收鋪啦
個陣我地既fish & chips係仲未食晒既

10點前店內仲有幾枱客, 但侍應已經周圍掃緊地!

打工仔 趕收工 大家都明白 體諒

但係成餐過程中, 我地要水, 要叫幾次
上左意粉, 要叫佢比多隻碟我地share
要茄汁, 要叫好多次

服務方面好似無乜可取之處

呢個價錢配呢種服務同食物質素, 難怪係間間餐廳都大排長龍時佢係最少人排既一間
2015-06-25
2015-06-25 1674 瀏覽
星期六悠悠閒咁嚟到又一城,雖然 Food Court 有好多選擇,但又想食好少少就嚟咗caffè HABITŪ。去親Cafe都要食 All Day Breakfast 係我嘅堅持,最鍾意就係佢夠晒多款。有炒蛋、腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆、多士等等,大部份都普普通通啦,不過個炒蛋真心好好味,滑到漏!野飲就叫左普洱茶latte,因為鍾意茶同奶嘅配搭多啲。附送一件小曲奇,野飲就味道比較淡,仲以為普洱會好濃味添!不過淡淡然嘅味道又幾新鮮嘅,值得一試!
2015-05-30
2015-06-18 1374 瀏覽
一個小時60分鐘可以做咩? 可以去邊? 唔想周圍行同人迫來迫去,就去Caffee 扮一扮貴婦! 簡簡單單點左件Matcha Cake,個樣同色已經好靚,一層一層好清楚有咩涵係到。個蛋糕底好軟熟,唔會好硬好乾,幾生鮮,至少唔係雪左好多日俾你!
2015-06-08 1497 瀏覽
去得又一城,等住係一定會發生嘅事情。但等得住又想穏陣食得唔錯,Habitu 都算我必然選擇。佢哋啲服務都算幾好,就算好多人好忙都保持到。環境同設備都算一絲不紊,坐又坐都唔算,都算係咁!叫咗兩嘢都好正常嘅嘢。本身都好鍾意試佢出嘅新咖啡,但呢杯就一般了,因為本身佢奶多,所以想帶出嘅特別味唔太出。如果係嘅話,不如叫番佢最出名嘅Rose latte 吧。
佢哋啲服務都算幾好,就算好多人好忙都保持到。
環境同設備都算一絲不紊,坐又坐都唔算,都算係咁!
Osmanthus oolong tea latte
carbonara