2024-04-05 9 瀏覽
Relaxing afternoon🍰🧁🥐☕️同朋友係附近meet up之後一齊行去Cozi hotel lounge食下午茶我地都一樣鍾意berry味甜品呢個莓莓盛宴afternoon tea set就岩哂我地!我最鍾意嘅咸點香脆炸蠔配藍莓他他汁🫐好食😋配上藍莓汁酸酸地夠開胃!甜點有我平時最鍾意食嘅Red velvet cake!食個Tea同朋友傾吓計 開心🥳埋單每人$200 可以係酒店慢慢坐地點係遠咗少少 不過都好抵。
Relaxing afternoon🍰🧁🥐☕️
同朋友係附近meet up
之後一齊行去Cozi hotel lounge食下午茶

我地都一樣鍾意berry味甜品
呢個莓莓盛宴afternoon tea set就岩哂我地!

我最鍾意嘅咸點
香脆炸蠔配藍莓他他汁🫐
好食😋配上藍莓汁酸酸地夠開胃!

甜點有我平時最鍾意食嘅Red velvet cake!
食個Tea同朋友傾吓計 開心🥳

埋單每人$200 可以係酒店慢慢坐
地點係遠咗少少 不過都好抵。
2024-04-02 21 瀏覽
COZi Lounge (葵涌)葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣UG樓。Easter連續4日假~今次我有留港消費,幾日都約左唔同嘅朋友仔見面,有時唔一定要出遊先開心嘅。第一日揀左個比較少人去嘅Cozi Hotel,貪嗰邊無咁多人唔洗逼,而家呢間餐廳採光度十足又夠空間,當日又好天,勁舒服。呢間酒店係有free shuttle bus由葵芳直到,非常方便。Grilled Salad and Pumpkin Salad ($148)兩個女仔通常都會叫得健康d,除左羅馬生菜仲有好多羽衣甘藍,成碟野夠曬纖維。Jumbo Scallops and Salmon Roe Linguine ($188)Linguine竟然係菠菜麵,好健康,份量好足,我地兩個女仔都食唔曬。Stuffed Wing with cream cheese and mushroom ($58)釀雞翼呢樣野係好考功夫,只係$58都幾抵食,一咬開就係芝士同菇,非一般雞翼。Cafe Latte ($58)、Zingy Grass ($78)由於係lounge,所以呢度係齊曬唔同嘅酒可以order,當日我地就好乖,唔飲酒

COZi Lounge (葵涌)
葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣UG樓

由於係lounge,所以呢度係齊曬唔同嘅酒可以order,當日我地就好乖,唔飲酒叫左mocktail~~

@cozilounge

#gpigkwaichung
2024-03-29
燒野菌荷蘭牛仔扒$428香煎智利海鱸魚及珍寶帶子$428好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️復活節假期沒有外遊,留在香港就找點特別事做。之前去試過荃灣Hotel Cozi的午市半自助餐,覺得好抵食,食物質素也不差,所以知道Cozi Lounge 復活節期間有推出復活節生蠔🦪及海鮮半自助晚餐,才約$400/位,覺得好抵,就去試試。餐廳環境舒適闊落,檯與檯之間有足夠距離,部分更是梳化🛋️位。Lounge 可望到酒店的「綠庭園」,一個戶外花園。入夜後,花園的月亮🌙及星星佈置亮了燈,好浪漫💕。我們二人,點了2款不同的主菜。自助區有芝士、冷盤火腿、沙律🥗、凍海鮮。沙律菜有紅毛、羽衣甘藍、車厘茄等,全部都新鮮。另有3款沙律,包括牛肉沙律,菠蘿🍍腸仔沙律、火腿長通粉沙律,3款都是正常水準。凍海鮮有生蠔、富油香味的煙三文魚、青口、長蟹腳、清洗乾淨沒有沙的翡翠螺、蝦🦐及超多膏的麵包蟹🦀。所有凍海鮮都沒有腥味。個人認為自助區的食物選擇算多。吃完自助區的食物、麵包籃的麵包🥖及湯,已經接近7成飽了。湯是蟹肉蟶子露筍
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
吃完自助區的食物、麵包籃的麵包🥖及湯,已經接近7成飽了。湯是蟹肉蟶子露筍忌廉湯,鮮味十足,好足料,有多件蟶子在湯內。
蟹肉蟶子露筍忌廉湯

主菜燒野菌荷蘭牛仔扒不會過熟,肉有點粉紅色,但沒有血水,嫩而不韌,又juicy。配了濃郁的松露燒汁,及伴菜如野菌、法邊豆、粟米🌽仔等,非常夾。
燒野菌荷蘭牛仔扒

香煎智利海鱸魚及珍寶帶子煎得帶點金黃色。帶子生熟度恰到好處。2款海鮮都沒有雪藏味,反而有陣清新刁草檸檬🍋味。這款主菜的配菜包括三文魚籽、露筍、椰菜花蓉等。
香煎智利海鱸魚及珍寶帶子

2款主菜擺碟都好用心,用了不同顏色的配菜,好吸睛。
甜品是加了復活節元素的朱古力🍫mousse cake。Mousse 幼滑,朱古力兔仔🐰好可愛。
飲品要了熱檸檬水,可以解解膩。

侍應服務很好。會問我們餐湯合不合口味。見我們吃完主菜好飽的樣子,又建議先送上餐飲檸檬水,先回一回氣,再送上甜品
香煎智利海鱸魚及珍寶帶子
🤗🤗復活節假去左食semi buffet dinner😍生蠔及海鮮半自助晚餐COZi Lounge - Hotel COZi – Oasis 悦品酒店‧荃灣自助頭盤有仼食生蠔🦪,麵包蟹,蝦🦐,青口,蜆,煙燻三文魚,各款沙律,芝士蟹肉蘆筍聖子忌廉湯,有聖子裙邊,粒粒小帶子,鮮味十足配上餐包🍞主食叫左兩款Share🔸燒野菌荷蘭牛仔扒伴迷你蔬菜配松露燒汁牛仔扒唔使揀熟度,廚師🧑‍🍳都煮得剛剛好,有牛味,肉嫩,伴有大啡菇,蘑菇另外有一個薯仔🥔蔬菜磚上面有灑上芝士粉,先磨成泥再製作,入口會慢慢溶化成粒粒質感🔹香煎智利海鱸魚及珍寶帶子伴椰菜花蓉及三文魚籽配刁草檸檬汁珍寶帶子配上三文魚籽,帶子大到鋸扒咁😍海鱸魚厚身,魚肉的柔軟質感和鮮甜溫和刁草檸檬汁🍋意外驚喜,酸酸甜甜,估唔到同魚肉咁夾,完全無膩感覺甜品🍰配合復活節主題,黎一個小朋友一定好開心兔仔朱古力慕絲蛋糕+餐飲咖啡☕️or茶
🤗🤗復活節假去左食semi buffet dinner😍

蟹肉蘆筍聖子忌廉湯,有聖子裙邊,粒粒小帶子,鮮味十足
配上餐包🍞

主食叫左兩款Share
🔸燒野菌荷蘭牛仔扒伴迷你蔬菜配松露燒汁

🔹香煎智利海鱸魚及珍寶帶子伴椰菜花蓉及三文魚籽配刁草檸檬汁

珍寶帶子配上三文魚籽,帶子大到鋸扒咁😍

海鱸魚厚身,魚肉的柔軟質感和鮮甜溫和

2024-03-21 13 瀏覽
而加葵涌《悅品酒店》商務行政午餐均一$178 😍每日係港鐵葵芳站外更有酒店專車,不停往來接送客人☺️其實都方便,葵興工廠區番工嘅朋友食lunch都值得推介😎前菜點左帶子,擺碟靚食落都開心主菜就點左羊架 ,廚師煎得好香,熟得嚟羊肉又jucy 一碟有3件食到好飽飽甜品 草莓芝士蛋糕少甜 入口味道啱啱好 ☺️餐廳環境空間感好大,亦有戶外空間,坐outdoor行下都好relax丫 坐得好舒服 同朋友傾下計都順利啲 ☺️
而加葵涌《悅品酒店》商務行政午餐均一$178 😍
每日係港鐵葵芳站外更有酒店專車,不停往來接送客人☺️
其實都方便,葵興工廠區番工嘅朋友食lunch都值得推介😎

前菜點左帶子,擺碟靚食落都開心
甜品 草莓芝士蛋糕少甜 入口味道啱啱好 ☺️
坐得好舒服 同朋友傾下計都順利啲 ☺️
2024-03-04 16 瀏覽
🐰🦄這世界不完美,那我們用愛去把他填補,如果覺得自己也不完美,請先好好愛自己,你一定有最美的地方。好像好久沒有吃英式下午茶了莓莓盛燕,一個以士多啤梨為主的英式下午茶,連兩杯指定無酒精雞尾酒 (Angel Kiss),我知道會有人笑我小朋友不喝酒,well 💁🏻‍♀️我這個是afternoon tea set + happy hour, 也是有酒精飲品提供的,紫色很夢幻那杯就是signature mocktail - Unicorn🦄 香煎鵝肝配砵酒汁刁草三文魚泡芙燕窩牛奶布甸藍莓芝士餅🫶🏻🫶🏻燕窩紅色夭鵝絨蛋糕燕窩士多啤梨慕絲杯🫶🏻🫶🏻香脆炸蠔配藍莓他他汁燕窩香蒜煙肉蛋批紅桑子歌劇院蛋糕士多啤梨卷戶外花園為半寵物友善,門上貼上狗狗友善,問過職員其實帶其他寵物也是可以的,早知帶制制來一起打咭啦🥺🐰🐰🚗泊車建議泊酒店內,街邊錶位都被附近車房長期霸佔或者乘搭酒店穿梭巴士🚌COZi Lounge (葵涌)葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣UG樓....
🐰🦄

好像好久沒有吃英式下午茶了

藍莓芝士餅🫶🏻🫶🏻
燕窩紅色夭鵝絨蛋糕
燕窩士多啤梨慕絲杯🫶🏻🫶🏻
紅桑子歌劇院蛋糕
士多啤梨卷

🚗泊車建議泊酒店內,街邊錶位都被附近車房長期霸佔
或者乘搭酒店穿梭巴士🚌

COZi Lounge (葵涌)
葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣UG樓

2024-02-29 16 瀏覽
平日返工食lunch 😊食嘅嘢都差唔多,所以難得今日放假,就去咗位於葵涌《悅品酒店》嘆返個高級行政午餐先!餐廳環境空間感好大,亦有戶外空間,裝修設計亦比較時尚,所以坐得好舒服😌!風乾肉拼盤Air Dried Beef, Coppa Ham & Parma Ham , 肉質分別以柔軟、甘甜芳香、味道細緻和鹹香味濃,一次可以試哂3款!忌廉濃湯湯中加入了腰果,所以味道特別香濃,以脆餅條和麵包沾上來吃,特別好味😋!烤美國牛西冷扒伴忌廉薯配紅酒汁主菜有4款選擇,牛扒選擇咗5成熟,烤得剛剛好,肉質粉嫩,賣相都好靚👍🏻!黑松露野菌意大利麵伴焗芝士龍蝦尾松露味道唔會太濃而遮蓋龍蝦的鮮味,龍蝦肉質和麵條都好爽口彈牙,整體配搭得好好😋😋!甜品&飲品甜品賣相精緻,但味道比較單一,有點失望!熱茶就全壺以玻璃器皿送上,可以慢慢飲用👍🏻

風乾肉拼盤

忌廉濃湯

烤美國牛西冷扒伴忌廉薯配紅酒汁

黑松露野菌意大利麵伴焗芝士龍蝦尾

甜品&飲品
甜品賣相精緻,但味道比較單一,有點失望!
熱茶就全壺以玻璃器皿送上,可以慢慢飲用👍🏻
2024-02-21 17 瀏覽
有一排冇食Tea Set啦,搵到一間葵興酒店但價錢好親民既Tea Set,Lounge地方夠大夠舒適,設有露天座位,外面掛了燈飾夜晚亮燈相信都會幾靚✨莓莓盛燕$398 for two🟧鹹點🟧香煎鵝肝配砵酒汁刁草三文魚泡芙香脆炸蠔配藍莓他他汁燕窩香蒜煙肉蛋批鹹點最好都先趁熱食!炸蠔外層香脆,內裡仍保持新鮮夠水份,配上藍莓醬汁都幾創新👍🏻香煎鵝肝入口鵝肝味道緩緩滲入口腔中,加入少許砵酒香氣提升😋🟥甜點🟥燕窩牛奶布甸藍莓芝士餅燕窩紅色天鵝絨蛋糕燕窩士多啤梨慕絲杯紅桑子歌劇院蛋糕士多啤梨卷多款甜點都配上嫩滑嘅燕窩同士多啤梨🍓,天鵝絨蛋糕🍰就味道最清淡易入口,紅桑子味道就最喜歡💕跟set嘅玫瑰花特飲花味濃厚,而且係暖飲,啱晒唔想飲凍飲嘅我哋🤭食完接住落仲有Happy Hour買一送一時段,再叫多兩杯cocktail🍸白紅酒🍷可以繼續慢慢歎。

莓莓盛燕$398 for two

🟧鹹點🟧
燕窩香蒜煙肉蛋批

鹹點最好都先趁熱食!炸蠔外層香脆,內裡仍保持新鮮夠水份,

🟥甜點🟥
藍莓芝士餅
燕窩紅色天鵝絨蛋糕
燕窩士多啤梨慕絲杯
紅桑子歌劇院蛋糕
士多啤梨卷

歎。
新一年要大紅大紫💜❤️食番雜莓(紅桑子 • 藍苺🫐 • 士多啤梨🍓) 配 矜貴養顏既燕窩🐦𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐓𝐞𝐚,旺一旺先🌟𝐓𝐞𝐚𝐒𝐞𝐭用金色⚜️雀籠 𝟑層架上,仲有靚靚打卡花花牆🌸係靚靚們出動既時候啦💃🏻想𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥 𝐝既朋友仔可以揀坐𝐒𝐨𝐟𝐚位🛋另外,酒精控🥂不要錯過𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐇𝐨𝐮𝐫時段優惠🈹~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ❤️💜 莓莓盛「燕」𝟐人下午茶 🐦 Berries & Bird's Nest ($398/2pp) 💜❤️(供應時間 : 𝐌𝐨𝐧 - 𝐒𝐮𝐧 𝟏𝟓:𝟎𝟎 - 𝟏𝟕:𝟑𝟎) (包𝟐杯無酒精𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬 • 𝐀𝐧𝐠𝐞𝐥 𝐊𝐢𝐬𝐬💋).▪️鹹點除左主角矜貴燕窩,另外仲有鵝肝🤎 • 煙三文魚🐟 • 炸蠔🦪…高貴食材💎▫️香煎鵝肝配砵酒汁 : (店員提醒要先食)▫️香脆炸蠔配藍莓他他汁 : 脆卜卜✨又大隻▫️燕窩香蒜煙肉蛋批🥓🍳🥧▫️刁草三文魚泡芙🐟.而大紅大紫❤️💜 • 𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤💖(色)部份主要係底層甜品類,有雜莓酸酸甜甜,食完都唔會好膩😜▪️甜點▫️燕窩牛奶布甸 : 滑滑🍮▫️燕窩紅色天鵝絨蛋糕 ❤️🦢▫️燕窩士多啤梨慕絲杯🍓▫️紅桑子歌劇
新一年要大紅大紫💜❤️
想𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥 𝐝既朋友仔可以揀坐𝐒𝐨𝐟𝐚位🛋
另外,酒精控🥂不要錯過𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐇𝐨𝐮𝐫時段優惠🈹

▪️鹹點
▫️香煎鵝肝配砵酒汁 : (店員提醒要先食)
▫️香脆炸蠔配藍莓他他汁 : 脆卜卜✨又大隻

▫️紅桑子歌劇院蛋糕 🍰
▫️藍苺芝士餅 🫐🧀
▫️士多啤梨卷 : 好軟熟💕

▪️無酒精𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬 • 𝐀𝐧𝐠𝐞𝐥 𝐊𝐢𝐬𝐬
表面加左士多啤梨🍓裝飾。以凍既滑滑奶蓋🤍配熱既茶底🫖,幾特別🫶🏻

酒精控不能錯過既優惠🈹
🎉 Happy Hours 🈹 買一送一🎉
(供應時間 : 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝟏𝟖:𝟎𝟎 - 𝟐𝟐:𝟎𝟎)
可揀 啤酒🍻 • 紅🍷/白酒🥂 • 汽泡酒🍾
另外仲散嗌左多杯𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍹
▪️Unicorn
(Lychee • Rose • Lemon Juice • Butterfly Pea Tea • Soda Water)
雖然店員提醒要記得攪勻先飲,但漸層真係好靚,有少少唔太捨得攪添🫢
飲落唔太甜,幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
莓莓盛「燕」二人下午茶|COZI LOUNGE同小情人一齊拍拖仔👩‍👦一齊去食個Tea先小情人中意食士多啤梨😍所以特登黎食呢到嘅🍓莓莓盛「燕」二人下午茶🍓🍽️香煎鵝肝配砵酒汁🍽️香脆炸蠔配藍莓他他汁 🍽️刁草三文魚芭芙🍽️燕窩香蒜煙肉蛋批🍽️燕窩牛奶布甸🍽️紅桑子歌劇院蛋糕🍽️藍莓芝士餅🍽️士多啤梨卷🍽️燕窩紅色天鵝絨蛋糕🍽️燕窩士多啤梨慕絲杯整個Tea Set以少女心嘅粉紅色為主🩷打卡度高部份食品特別加入養顏燕窩😚每款食物都別具心思Tea Set配有2杯指定無酒精雞尾酒🍹特製草莓茶☕️充滿「莓」意濃情喔!COZI LOUNGE📍悦品酒店‧荃灣葵涌青山公路葵涌段 443 號

莓莓盛「燕」二人下午茶|COZI LOUNGE

🍽️燕窩士多啤梨慕絲杯

整個Tea Set以少女心嘅粉紅色為主🩷打卡度高
部份食品特別加入養顏燕窩😚每款食物都別具心思
Tea Set配有2杯指定無酒精雞尾酒🍹
特製草莓茶☕️充滿「莓」意濃情喔!

COZI LOUNGE
📍悦品酒店‧荃灣葵涌青山公路葵涌段 443 號
Cozi Lounge 酒店下午茶真係好抵食呀!今次嘅主題係莓莓盛燕,兩位用只係HK$398,真係抵食到爆!咸點方面,首先試咗香煎鵝肝配砵酒汁,鵝肝薄身香脆,加埋砵酒汁更加提升咗味道。再嚟試嚇香脆炸蠔配藍莓他他汁,蠔肉鮮嫩,外脆內軟,配埋藍莓他他汁,好鮮甜。燕窩香蒜煙肉蛋批都好特別,煙肉嘅鹹香同燕窩嘅滑順,令味覺有層次感。最後,刁草三文魚泡芙,三文魚鮮甜,泡芙鬆軟,一口咬落去,真係唔錯🤭甜點方面,燕窩牛奶布甸係其中一個亮點,布甸滑順,加埋燕窩,好滋味。藍莓芝士餅同燕窩紅色天鵝絨蛋糕都好靚仔,芝士餅香濃,天鵝絨蛋糕鬆軟。燕窩士多啤梨慕絲杯同紅桑子歌劇院蛋糕都係甜品中嘅經典,慕絲杯清新,蛋糕柔軟,兩者配搭得好好。最後,士多啤梨卷,蛋糕軟綿綿,絕對係一個完美嘅結尾🤗仲有兩杯指定無酒精飲品Angel Kiss,士多啤梨再配上茶味,真係幸福到不得了!《Happy hour買一送一》慢慢傾下偈,食到咁上下就happy hour 🥂夜晚6-10pm 、happy hour買一送一。有紅酒🍷、白酒🍸、啤酒🍺、Cocktail 🥃、mocktail🍹我哋就揀咗氣泡酒同Mango Iced Tea,好ch

《Happy hour買一送一》
有紅酒🍷、白酒🍸、啤酒🍺、Cocktail 🥃、mocktail🍹我哋就揀咗氣泡酒同Mango Iced Tea,好chill~
約埋三五知己,一齊high tea 再happy hour 啦😉
2024-02-11 10 瀏覽
新年都有得食《草莓盛燕》high tea 🍓✌🏽很興奮!!金色嘅擺盤,高高在上,實在好華麗🌟👑鹹食方便有:🪿香煎鵝肝配砵酒汁🎣香草三文魚泡芙🦪香脆炸蠔配藍莓他他汁🍳燕窩香蒜煙肉蛋批全部曬晒飯都幾別繳,當中酥炸生蠔係最驚喜嘅,外脆內軟嘅生蠔 下低竟然有啲藍莓味嘅配搭,減省點油膩感覺😙甜點方便有:🍼燕窩牛奶布甸🥯藍莓芝士餅❤️燕窩紅色天鵝絨蛋糕🍓燕窩士多啤梨慕絲杯💕紅桑子歌劇院蛋糕🍓士多啤梨卷每款都係紅色/粉紅色嘅蛋糕,好配合新年呀! 我最鍾意食嘅呢就係燕窩牛奶布甸,好幼滑,而且有燕窩😗😗😙☺️呢個包括咗杯士多啤梨Mocktail ,嘢飲呈紅色上面再加cream,本身以為係凍嘅,原來係暖㗎,就好似一杯好濃郁嘅士多啤梨茶咁樣 都幾好飲!另一杯我就轉左做咖啡☕️坐坐下已經到埋happy hour, 可以一送一飲紅白酒、cocktail 🍺😳🤣 新年就是要hea!!! 我一杯飲咗sparkling wine,金色好靚呀另一杯係vodka + 🍇 fruits 😗下次再嚟食新春•牛迷 龍蝦海鲜自助晚餐🤭

鹹食方便有:

🍓燕窩士多啤梨慕絲杯
💕紅桑子歌劇院蛋糕
🍓士多啤梨卷

另一杯我就轉左做咖啡☕️
我一杯飲咗sparkling wine,金色好靚呀
另一杯係vodka + 🍇 fruits 😗

下次再嚟食新春•牛迷 龍蝦海鲜自助晚餐🤭
2024-02-09 14 瀏覽
不時一個人去食lunch buffet經過附近做野book左過黎環境比想像中型格路線為主又有種法國浪漫既氣氛加上燈光效果用心俾到我對食物既期待而且睇返價值同出面一般西餐廳都差唔多唔會係貴好多所以令我都喜出望外成個午市套餐由前菜冷盤到最後既甜品係非常出色同創意主菜要左 #法式黃油燒春雞伴炒薯洋蔥牛油西蘭花配紅酒汁 份量相信一位男士都覺飽而且燒春不油膩我最鐘意係咖啡 因為選豆用心而且係有精品Cafe出品質素,見到厚厚一層咖啡油脂而甜品係好精緻唔係就咁俾件普通蛋糕你選用原個橘皮再盛橙🍊啫喱 ,橘味濃郁作為飯後甜品🍮 係剛好不少 增添一絲滿足感
不時一個人去食lunch buffet

成個午市套餐由前菜冷盤到最後既甜品
係非常出色同創意

而且燒春不油膩

甜品係好精緻唔係就咁俾件普通蛋糕你
選用原個橘皮再盛橙🍊啫喱 ,橘味濃郁
作為飯後甜品🍮 係剛好不少 增添一絲滿足感
2024-02-03 17 瀏覽
港女就係要間唔中去嘆下下午茶三層架,今次我就去咗葵涌一間酒店食下午茶,餐廳新推出咗一個莓莓盛燕,以各種莓莓同埋燕窩為主題,而家係士多啤梨當造季節,仲加埋燕窩,真係夠曬吸引。上層刁草三文魚泡芙迷你漢堡用咗泡芙,口感酥軟,中間夾住三文魚同埋刁草,香氣十足。燕窩牛奶布甸牛奶布甸人口順滑,啖啖牛奶味。中層香煎鵝肝配砵酒汁鵝肝表面煎至金黃色,入口軟綿,配上砵酒汁,味道芳香,多士又薄又脆,口感層次豐富。香脆炸蠔配藍莓他他汁炸蠔粉漿薄脆,蠔肉肥美,鮮味濃郁。燕窩香蒜煙肉蛋批蛋批入口蒜香十足,加上煙肉同埋燕窩,味道更豐富。下層燕窩士多啤梨慕絲杯/藍莓芝士餅/燕窩紅色天鵝絨蛋糕/紅桑子歌劇院蛋糕/士多啤梨卷甜品用咗三種莓類製成,包括有士多啤梨、藍莓同埋紅桑子。我最鍾意就係紅桑子歌劇院蛋糕,層層相間,賣相吸引,味道酸酸甜甜,食落好開胃。Angel Kiss跟餐有兩杯飲品,以士多啤梨茶底製成嘅mocktail,配上奶蓋,入口又香又滑。另外happy hour做緊買一送一優惠,我地見咁抵就叫咗兩杯飲品,一杯係sparkling,另一杯係unicorn,unicorn係mocktail,不含酒精,顏色鮮豔吸引,

上層

燕窩牛奶布甸
牛奶布甸人口順滑,啖啖牛奶味。

中層

香脆炸蠔配藍莓他他汁
炸蠔粉漿薄脆,蠔肉肥美,鮮味濃郁。

燕窩香蒜煙肉蛋批
蛋批入口蒜香十足,加上煙肉同埋燕窩,味道更豐富。

下層

Angel Kiss

另外happy hour做緊買一送一優惠,我地見咁抵就叫咗兩杯飲品,一杯係sparkling,另一杯係unicorn,unicorn係mocktail,不含酒精,顏色鮮豔吸引,充滿少女心。
難得今日放假🏖️終於無密密麻麻嘅schedule 訓到自然醒再去荃灣Cozi Hotel lounge tea time 🫖 #無論幾忙都要找尋生活既浪漫 Lounge 室內設計時尚, 無論係商業定私人聚會都好適🈴仲有個戶外花園區, 呢度個環境真係好好 👏🏻好舒服咁兩個人倾吓計 🩵Order 個 ➡️➡️ 草莓🍓盛宴 BERRIES & BIRD‘S NEST Afternoon Tea Set for 2 雙人下午茶 🫖 HK$398先嚟兩杯 Bird‘s Nest Strawberry Mousse Cup 🍹燕窩士多啤梨慕絲杯, 口感唔錯, 因為第一層係芝士奶蓋🧀飲落肚又暖又甜蜜💕之後就開始上 tea set , 職員👩‍💼好細心講解如何進食 💯先建議先食鵝肝 👍🏽 我哋兩個都認為係好食 🤤 咬落好 juice !炸蠔用嘅面粉唔多, 原本蠔 size 都好飽滿, 好好食 😋 Tea set 有咸點有甜點🍮 成個餐食完唔會覺得”漏” 價錢又底 $398+10% 二位 👏🏻👏🏻 性價比食完tea 咁快就到happy hour 🫣又傾計傾到口乾 🤣 再 order 咗 兩杯飲品🍸轉咗去坐高
難得今日放假🏖️終於無密密麻麻嘅schedule
#無論幾忙都要找尋生活既浪漫
Lounge 室內設計時尚, 無論係商業定私人聚會都好適🈴
仲有個戶外花園區, 呢度個環境真係好好 👏🏻
好舒服咁兩個人倾吓計 🩵

燕窩士多啤梨慕絲杯, 口感唔錯, 因為第一層係芝士奶蓋🧀
飲落肚又暖又甜蜜💕

食完tea 咁快就到happy hour 🫣
又傾計傾到口乾 🤣 再 order 咗 兩杯飲品🍸
轉咗去坐高枱, 望住個花園真係好relax 🩵
白酒 + mango ice tea …. 杯mango 勁好飲 😮