2024-04-29 32 瀏覽
大家心目中嘅high tea🫖,係靚靚三層架重要啲,定係又chill又啱打卡嘅環境重要啲呢?我哋就梗係要兩樣都做到㗎啦😍,所以今次就由葵芳出發,搭酒店嘅免費穿梭巴士去afternoon tea🤤,享受週末時光啦。.🥳蠔情榴槤芒返($398兩位用)今期嘅tea set就以生蠔、榴槤、芒果做主題聽到已經覺得好吸引,套餐本身仲包咗飲品,有得揀氣泡酒🍾㖭呀。微醺嘅感覺配埋tea set真係好夢幻!.🦪新鮮生蠔配海鮮醬蠔嘅海鮮味真係夠晒滿足🤗,配埋檸檬汁更加開胃,仲有海鮮醬酸酸香香,帶出鮮味。.🦪脆炸吉列蠔配他他汁炸得夠晒酥脆,而且裏面嘅蠔仍然保持嫩身,食落去都Juicy🤩,配埋他他汁嘅濃郁感覺好正。.🦐香脆鮮蝦長春卷配香芒莎莎喺網莎莎好有特色,配埋薄荷同埋香草,變成鹹點嘅伴菜😋。加埋鮮蝦長春卷,係一道開胃嘅鹹點。.🦀香芒蟹肉忌廉筒芒果嘅果香味,配埋蟹肉嘅鮮香味真係好豐富!而且蟹肉份量幾多🤯,每一啖都係口裏便啖啖回味。.🥭香芒果凍綠茶慕絲綠茶味好香,而且真係整得好綿滑,完全冇顆粒感,入口滑順🫶🏻。.🍑烏龍茶蜜桃杯好有特色,以烏龍茶做慕絲感覺唔會過甜,配埋有口感嘅蜜桃粒😜,將平時嘅茶飲轉化成一道甜
🥳蠔情榴槤芒返($398兩位用)
🦪新鮮生蠔配海鮮醬

🦪脆炸吉列蠔配他他汁
🦐香脆鮮蝦長春卷配香芒莎莎

🦀香芒蟹肉忌廉筒
🥭香芒果凍綠茶慕絲
🍑烏龍茶蜜桃杯
好有特色,以烏龍茶做慕絲感覺唔會過甜,配埋有口感嘅蜜桃粒😜,將平時嘅茶飲轉化成一道甜品
🎂榴槤慕絲蛋糕
鍾意榴槤嘅朋友唔好錯過,蛋糕嘅海綿體夠濕潤軟綿,帶出主角榴槤嘅香濃軟滑😋,夠滿足。
😍榴槤芝士撻
呢度甜品嘅感覺就更加濃郁,榴槤本身已經夠邪惡,仲要加埋濃郁嘅芝士🧀,同埋忌廉點綴,超豐富。
🍵綠茶泡芙
朱古力泡芙外皮,包住有濃郁綠茶香味嘅忌廉餡😍,一食落去,香味充滿住成個口腔。
2024-04-27
下午茶
2024-04-04 148 瀏覽
呢日嚟到荃灣呢間COZi Hotel嘅COZi Lounge食晚餐🍽~因為而家做緊優惠~只要follow佢哋嘅社交平台🤳,就有靚靚嘅甜品Sweetie Fantasy一份啦😍!我個人最鍾意食鹹豬手,所以呢度有火焰德國鹹豬手就必點🍖~佢嘅皮烤得好脆🔥,而啲肉又唔會十到柴~配埋啲脆脆薯條🍟,兩個人食真係好飽足!另外點咗個鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉🦪~個蜆真係好新鮮,又唔會煮得過老,鮮味甜味好出~個薯蓉就稍為淡咗啲🥔,如果再鹹少少就更好🧂~佢哋有唔少signature cocktail同mocktail🍸,我哋揀咗一杯清新嘅Zingy Grass~入面有青檸汁🍋,又有香茅,清爽解膩~另外點咗杯Unicorn🦄,因為個名好靚~而實物同個名一樣咁靚,係夢幻嘅紫色漸層💜,因為有蝶豆花茶~呢個Sweetie Fantasy雖然係送嘅🍨,但係一啲都唔馬虎~佢用乾冰做出煙霧嘅效果,實在非常igable📸!三款不同雪糕口味,下面係脆脆地嘅croffle🥐~呢個甜品份量都唔細,建議大家要留肚食呀!呢度個位睇落好似有啲偏僻,但酒店好貼心咁有專車往返葵芳站🚍~一個鐘有兩班,所以記得睇啱個時間去等車😉~
因為而家做緊優惠~

我個人最鍾意食鹹豬手,所以呢度有火焰德國鹹豬手就必點🍖~
佢嘅皮烤得好脆🔥,而啲肉又唔會十到柴~
火焰德國鹹豬手配芥末汁

配埋啲脆脆薯條🍟,兩個人食真係好飽足!
火焰德國鹹豬手配芥末汁

另外點咗個鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉🦪~
個蜆真係好新鮮,又唔會煮得過老,鮮味甜味好出~
個薯蓉就稍為淡咗啲🥔,如果再鹹少少就更好🧂~
煎鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉配牛油白酒汁

入面有青檸汁🍋,又有香茅,清爽解膩~
另外點咗杯Unicorn🦄,因為個名好靚~
而實物同個名一樣咁靚,係夢幻嘅紫色漸層💜,因為有蝶豆花茶~
Unicorn & Zingy Grass

佢用乾冰做出煙霧嘅效果,實在非常igable📸!
三款不同雪糕口味,下面係脆脆地嘅croffle🥐~
呢個甜品份量都唔細,建議大家要留肚食呀!
Sweetie Fantasy

一個鐘有兩班,所以記得睇啱個時間去等車😉~
2024-03-26
Unicorn & Zingy Grass
  • 火焰德國鹹豬手
經荃灣地膽朋友介紹,知道葵涌附近有一間酒店中的西餐廳環境氣氛一流,而且食物質素有水準,於是趁假期跟朋友一齊去嘆返個靚靚晚餐🍽️酒店位置好方便,可以在葵芳站乘免費穿梭巴士前往酒店,去完葵芳逛街就可以去食飯😆餐廳裝修極具歐陸風,棕色皮沙發、黑白格仔地磚及雲石餐枱,空間感十足,坐得好舒服烤美國草飼肉眼扒伴燴野菌及香辣薯角配紅酒汁 $268(220g)牛扒大大塊,煎得微微焦香,而且肉質柔軟,牛味濃郁,脂肪分布平均🥩牛扒上的小露荀、野菌及蕃茄仔擺盤得好精緻,令人食慾大增😆薯角烤得金黃香脆,香口惹味煎鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉配牛油白酒汁 $288鮑魚和蜆跟牛油白酒汁及松露香味是新鮮的配搭,猜想不到原來味道非常合襯,鮑魚和蜆肉大大隻,而且入口爽口彈牙👍🏻另外松露薯蓉的薯味突出,蘸上醬汁更令味道增添層次Zingy Grass $78味道清新的mocktail🍸 青檸和檸檬葉酸酸甜甜,再加少少香茅味,好fresh 🍀😍😍Sweetie Fantasy 夢幻甜品盒 🍰🍨🍧📣凡於晚市期間餐飲消費滿HK$500,並關注COZi Lounge 及Hotel COZi的 社交平台,即可免費兌換SweetieFanta

烤美國草飼肉眼扒伴燴野菌及香辣薯角配紅酒汁

煎鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉配牛油白酒汁 $288
Zingy Grass

Zingy Grass $78

😍😍Sweetie Fantasy 夢幻甜品盒 🍰🍨🍧
Fantasy 夢幻甜品盒 (4位用)一份📣
甜品盒上枱時經店員處理後馬上吞雲吐霧☁️🤣三球雪糕分別是朱古力味、草莓味和曲奇味,以牛窩夫作底,配上新鮮藍莓、菠蘿粒、哈蜜瓜粒、草莓粒和忌廉,猶如置身夢幻中☁️

烤美國草飼肉眼扒伴燴野菌及香辣薯角配紅酒汁
Zingy Grass
2024-02-07 229 瀏覽
又到high tea時間☕️今次黎到悅品酒店COZI Lounge度過悠閒下午茶☕️莓莓盛宴tea set好精緻又好味,打卡啱曬!6點至10點特定飲品做緊happy hour好抵啊!屯門、荃灣悅品酒店The Platter係年初一至年初五仲推出新春·牛迷·龍蝦·海鮮自助晚餐及新春·海岸自助午餐,每張枱會有新年利是優惠券呢!莓莓盛宴afternoon tea set $398三層架tea set食物放得好靚最上層有燕窩牛奶布甸、勺草三文魚泡芙布甸好重奶味好滑又濃郁!中層有香煎鵝肝配砵酒汁、香脆炸蠔配藍莓他他汁、燕窩香蒜煙肉蛋批鵝肝好soft好香,炸蠔超酥脆!低層有燕窩士多啤梨慕絲杯、士多啤梨卷、燕窩紅色天鵝絨蛋糕、藍莓芝士餅,最喜歡個慕絲杯,香甜又軟滑既士多啤梨慕絲好誘人!仲配上兩杯無酒精雞尾酒Angel Kiss,士多啤梨味既飲品好夾個tea set!Unicorn $78飲品上面附上甜甜荔枝肉,成杯飲品顏色好靚,飲落好chill!Sparkling wine $68
又到high tea時間☕️

今次黎到悅品酒店COZI Lounge度過悠閒下午茶☕️

莓莓盛宴tea set好精緻又好味,打卡啱曬!

6點至10點特定飲品做緊happy hour好抵啊!

莓莓盛宴afternoon tea set $398
三層架tea set食物放得好靚

最上層有燕窩牛奶布甸、勺草三文魚泡芙

布甸好重奶味好滑又濃郁!

鵝肝好soft好香,炸蠔超酥脆!

Unicorn $78

Sparkling wine $68
2024-02-04
下午茶
上星期約左朋友去荃灣嗰邊食嘢,帶左佢去左呢間性價比好高嘅酒店餐廳🤭餐廳位置位於悦品酒店地庫層,環境寧靜舒適,而且空間感十足👍唔睇食物,環境都已經拎足分數☺️入到去打開餐牌,發覺價錢都非常吸引🤩只需要$148起就可以享受兩小時一份主食+自助吧任飲任食😍性價比極高☺️☺️我同朋友最後都係決定點烤紐西蘭肉眼牛扒😋😋肉眼扒好大塊,唔算好厚切,好啱我口味,點左七成熟,肉質都幾粉嫩,入口唔會韌,而且加埋牛肉肉汁,食落好濃郁嘅肉味🤤🤤拌碟嘅車厘茄亦非常鮮甜😊除咗自助吧,主食區選擇亦非常多,包括有炸物(薯格、春卷等)餐包、中式及西式餐湯、甜品區(小蛋糕、啫喱、桂花糕、豆腐花、窩夫等)新鮮水果🍉🥭沙律、前菜飲品同雪糕區,全部任飲任食😇😇當日飲嘅中式湯係合掌瓜合桃湯,好濃郁好香又無味精,好好飲👍另外必推介佢地嘅豆腐花,滑到不得了,我encore左三碗🤤🤤整體評價滿分💯絕對可以再次encore😻😘

我同朋友最後都係決定點烤紐西蘭肉眼牛扒😋😋

除咗自助吧,主食區選擇亦非常多,包括有炸物(薯格、春卷等)
新鮮水果🍉🥭
沙律、前菜
飲品同雪糕區,全部任飲任食😇😇
當日飲嘅中式湯係合掌瓜合桃湯,好濃郁好香又無味精,好好飲👍
整體評價滿分💯絕對可以再次encore😻😘

2024-01-19
  • lunch  semi  buffet
1天前 0 瀏覽
葵涌呢間酒店嘅晚餐原來都唔錯,經朋友介紹今日去咗食返個晚餐🥩烤美國草飼肉眼扒伴燴野菌及香辣薯角配紅酒汁 $268-草飼牛一般味道較為濃烈 肉質嫩且多汁 薄薄一片的肉眼只需要鹽和胡椒作提味 鮮味就會很出 融化脂肪的香氣滲透在肉眼之中 配上紅酒燒汁增加不少鹹味🌊煎鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉配牛油白酒汁 $288-薯蓉的表面插滿連殼的鮑魚及大蜆 然後再淋上忌廉香味強烈的牛油白酒汁 鮑魚煎香後仍然彈牙 肉中帶豉油香 而大蜆的鮮味不錯 🍤粟米片炸蝦 $58-炸衣帶有粟米片令脆口感再提升 配上泰色酸辣醬確實不錯 🍨夢幻甜品盒「贈」-消費滿$500即送甜品盒 底部的乾冰營造仙氣之感 雪糕球放在焦脆鬆軟的牛角包窩夫之上 圍邊則有鮮果及忌廉總括嚟講,氣氛好食物唔錯,值得一試!

葵涌呢間酒店嘅晚餐原來都唔錯,經朋友介紹今日去咗食返個晚餐

🥩烤美國草飼肉眼扒伴燴野菌及香辣薯角配紅酒汁 $268

🌊煎鮑魚及大活蜆伴松露薯蓉配牛油白酒汁 $288

🍤粟米片炸蝦 $58
-炸衣帶有粟米片令脆口感再提升 配上泰色酸辣醬確實不錯

🍨夢幻甜品盒「贈」

總括嚟講,氣氛好食物唔錯,值得一試!
⭕前牌咁啱入去荃灣嗰邊之後順便食咗個靚飯🙌🏻呢間餐廳我都嚟過幾次㗎喇🤭每次都有驚喜畀到我✨🤤佢哋嘅食物質素都keep住進步❣️呢點係我好欣賞🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻今次過咗嚟食晚餐🥰✨整體評分:9/10✨味道:8.5/10✨服務:9/10✨環境:9/10✨人均消費:$350▫️火焰德國鹹豬手配芥末汁 $208呢個咸豬手超級超級超級無敵大好食🩷如果你係一個食肉獸🥩唔該你一定要試‼️豬手上碟之後 職員會淋啲酒 然後用火槍燒佢🤤向左拉有影片睇佢個皮好脆 好好食呀!!!仲有好多肉呀 食完呢個都已經飽咗五成🤭▫️三文魚籽珍寶帶子菠菜忌廉汁扁意粉 $188本身唔知道豬手咁大份我哋仲叫咗份意粉晚市嘅意粉仲要大碟😂之前食lunch有食過佢🤭有淡淡嘅菠菜忌廉汁 配埋佢嘅扁意粉🍝佢嘅珍寶帶子仲要係好新鮮▫️忌廉芝士蘑菇釀雞翼 $58今次影相影耐咗📸食嘅時候有少少凍咗喇 不過佢依然都咁好食 入面讓咗好多忌廉芝士蘑菇如果趁熱食嘅話佢應該有少少流心🥰記得呢個一定要趁熱食🙂‍↔️烤孜然羊扒 $108然後繼續食肉🥩 嗌咗個羊扒羊扒啲肉都好嫩✨😙羊騷味都重 勁鍾意🩷Unicorn $78有啲口痕飲 嗌咗杯嘢飲🤘🏻啲顏色都幾幻彩🌌最頂係
⭕前牌咁啱入去荃灣嗰邊

如果你係一個食肉獸🥩
唔該你一定要試‼️
豬手上碟之後 職員會淋啲酒 然後用火槍燒佢🤤
向左拉有影片睇
佢個皮好脆 好好食呀!!!
仲有好多肉呀 食完呢個都已經飽咗五成🤭

有啲口痕飲 嗌咗杯嘢飲🤘🏻
啲顏色都幾幻彩🌌
最頂係有一個雪凍咗嘅荔枝肉
等佢解凍少少就可以食㗎喇🤭
用左荔枝、玫瑰、檸檬汁、蝶豆茶、蘇打水調劑而成
飲落好清新✨

Sweetie Fantasy* 🍦🍩(free)
佢係屬於四人份
好浪漫 佢係有好多生果喺旁邊
有三個雪糕球
雪糕球下面仲有格仔餅
佢嘅格仔餅做到外脆內軟呀 好好食‼️🤤
今日朋友話帶我去食有個好抵嘅high tea,喺葵涌Cozi Hotel榴槤芒返蠔情下午茶,而家OpenRice有discount $240/2人份量包兩杯即磨咖啡或紅茶或氣泡酒,呢個價錢真係超級抵,而且環境都好闊落同埋靚⭐️唯一係地點有少少遠🙈🦪新鮮生蠔配海鮮醬海水味比較重。☀️炸蠔外邊都好脆,入面仲係juicy。🦀香芒蟹肉忌廉筒食到入面充滿蟹肉,有少少芒果,忌廉筒類似硬餅乾咁嘅質地。🍰榴槤慕絲蛋糕蛋糕夠濕潤,榴槤慕絲夠滑。🍑烏龍茶蜜桃杯食到少少碎咗嘅烏龍茶葉,有蜜桃粒粒喺入面增加口感。🧀榴槤芝士撻芝士味比較重,撻底夠脆。,

🦪新鮮生蠔配海鮮醬
海水味比較重。

☀️炸蠔
外邊都好脆,入面仲係juicy。

🦀香芒蟹肉忌廉筒
食到入面充滿蟹肉,有少少芒果,忌廉筒類似硬餅乾咁嘅質地。

🍰榴槤慕絲蛋糕
蛋糕夠濕潤,榴槤慕絲夠滑。

🍑烏龍茶蜜桃杯
食到少少碎咗嘅烏龍茶葉,有蜜桃粒粒喺入面增加口感。

🧀榴槤芝士撻
芝士味比較重,撻底夠脆。

2024-04-22 4 瀏覽
今日去咗荃灣悅品酒店,真係估佢唔到,工廠大廈中隱藏噶酒店,入面超靚,餐廳外還有個休憩處,綠化都做得唔錯,石屎森林中的小自然,環境清淨舒服,響度午餐簡直係一種享受了.午餐都儀式感滿滿,先來健康噶歐式麵包,配上絲滑噶牛油,入口都幾驚喜,第2道來噶就係火腿沙律,第3個來噶係濃濃噶湯,有枝長長噶手指餅可以沾湯來食,湯濃稠,味道豐富,第4道就係主菜,焗龍蝦意粉,第五道菜就係甜品蛋糕,還有英式嘅奶茶,英式嘅奶茶用嘅係鮮奶,糖及鮮奶可以根據自己口味調整,整體來講,呢度噶午餐性價比都好高,直得來體驗。
2024-04-16
14/4/2024 我哋透過openrice尋找寵物友善餐廳, 於openrice訂坐, 今日氣溫攝氏31度, 我地大老遠搭車去到呢間位於青山公路葵涌段嘅COZI HOTEL, 我哋三人三狗開開心心行入去餐廳準備食午餐,結果冇食到就走, 非常失望。3宗罪: 1) 由停車場阿姐已經好不禮貌,對我哋帶着狗狗嘅客人, 大聲呼喝! 「喂, 果面搭𨋢啊!」 我冇期待佢哋好有文化,所以都冇乜嘢。2)上到餐廳餐廳裏,雖然裡面只得一台客人,但嗰位服務員小姐抱住極不友善,沒有禮貌的態度,也不打算過招呼們, 直至我們再三示意,才慢條斯理走過來, 態度異常輕佻,我哋表示外面烈日當空,他表示沒有雨傘,沒有風扇,她也沒有辦法, 感覺她完全是趕我地走。3)餐廳開宗明義是Pet Friendly ( 如餐廳廣告圖) , 麻煩您都照顧返客人的需要, 如必須坐戶外, 請提供有雨傘有風扇, 你地不可能這樣對待客人吧? 我很少寫食評,希望貴公司加強員工培訓不要令客人失望之極,不要怪沒有生意, 星期日中午只得一台客人, 希望你地會反省不足, 無謂再花時間花錢做marketing, 你是應該按實際需要加強你哋餐廳的服務和配套。

3宗罪:
我冇期待佢哋好有文化,所以都冇乜嘢。

2024-04-14
2024-04-08 8 瀏覽
悅品酒店隱身在葵興工厦區內,到葵興地鐵站約八分鐘路程,酒店Lounge假日以主餐牌為主,平日有更優惠的套餐選擇。🍴燒三文魚南瓜沙律配法式紅莓醋汁前菜沙律味道偏酸,南瓜很甜、三文魚很厚實,生菜伴著酸中帶甜的紅莓醋汁,十分清爽。🍴三文魚籽珍寶帶子蔬菜忌廉汁扁意粉份量十足的意粉,搭配口感滑順的忌廉汁,加上幾顆三文魚籽的點綴;一旁碩大的帶子,煎的十分軟嫩出色。🍴黑椒煙鴨胸厚切的鴨胸,外皮煎的微焦,裡面透出粉嫩誘人色澤,輕輕切開,入口非常嫩,油脂適中,相當出色。🍴香烤卡律醬雞胸肉配牛角酥窩夫烤得酥脆的牛角窩夫上擺放了巨量的雞胸肉與牛油果,看上去份量十足。雞胸肉很扎實,搭配香酥的窩夫與滑順的牛油果,清爽無負擔。整體而言,食物有一定水準,餐廳環境舒適,人流不多,可以很舒適的享受用餐時光。

🍴燒三文魚南瓜沙律配法式紅莓醋汁

🍴三文魚籽珍寶帶子蔬菜忌廉汁扁意粉

🍴黑椒煙鴨胸

🍴香烤卡律醬雞胸肉配牛角酥窩夫

2024-04-08 16 瀏覽
荃灣Hotel Cozi 一向性價比高 👏🏻好抵食,食物質素也不差!上次去就係食tea ,最近Cozi Lounge 復活節期間有推出復活節生蠔及海鮮半自助晚餐,才約$400/位 😍見咁底即刻去試下 餐廳環境舒適闊落,檯與檯之間有足夠距離部分更是梳化🛋️ Lounge 可望到酒店的綠庭園一個戶外花園!📌自助區有芝士、冷盤火腿、沙律🥗、凍海鮮,全部都新鮮。另📌凍海鮮有生蠔、富油香味的煙三文魚、青口、長蟹腳、螺、蝦及超多膏的麵包蟹美!我哋食咗2x隻蠔🤣 所有凍海鮮新鮮📌 蟹肉蟶子露筍忌廉湯+ 2份主菜+復活節限定甜品🌈香煎智利海鱸魚及珍寶帶子煎得好香👏🏻 帶子生熟度恰到好處🌈菜燒野菌荷蘭牛仔扒,嫩而不韌,煮熟剛好🌈復活節元素的朱古力mousse cake • Mousse幼滑,朱古力兔仔品好可愛,味甜清甜,滑溜

餐廳環境舒適闊落,檯與檯之間有足夠距離

📌自助區
有芝士、冷盤火腿、沙律🥗、凍海鮮,全部都新鮮。另

📌 蟹肉蟶子露筍忌廉湯+ 2份主菜+復活節限定甜品
🌈香煎智利海鱸魚及珍寶帶子煎得好香👏🏻 帶子生熟度恰到好處
🌈菜燒野菌荷蘭牛仔扒,嫩而不韌,煮熟剛好
幼滑,朱古力兔仔品好可愛,味甜清甜,滑溜
2024-03-30
  • 海鮮拼盤
2024-04-05 7 瀏覽
Relaxing afternoon🍰🧁🥐☕️同朋友係附近meet up之後一齊行去Cozi hotel lounge食下午茶我地都一樣鍾意berry味甜品呢個莓莓盛宴afternoon tea set就岩哂我地!我最鍾意嘅咸點香脆炸蠔配藍莓他他汁🫐好食😋配上藍莓汁酸酸地夠開胃!甜點有我平時最鍾意食嘅Red velvet cake!食個Tea同朋友傾吓計 開心🥳埋單每人$200 可以係酒店慢慢坐地點係遠咗少少 不過都好抵。
Relaxing afternoon🍰🧁🥐☕️
同朋友係附近meet up
之後一齊行去Cozi hotel lounge食下午茶

我地都一樣鍾意berry味甜品
呢個莓莓盛宴afternoon tea set就岩哂我地!

我最鍾意嘅咸點
香脆炸蠔配藍莓他他汁🫐
好食😋配上藍莓汁酸酸地夠開胃!

甜點有我平時最鍾意食嘅Red velvet cake!
食個Tea同朋友傾吓計 開心🥳

埋單每人$200 可以係酒店慢慢坐
地點係遠咗少少 不過都好抵。
2024-04-02 21 瀏覽
COZi Lounge (葵涌)葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣UG樓。Easter連續4日假~今次我有留港消費,幾日都約左唔同嘅朋友仔見面,有時唔一定要出遊先開心嘅。第一日揀左個比較少人去嘅Cozi Hotel,貪嗰邊無咁多人唔洗逼,而家呢間餐廳採光度十足又夠空間,當日又好天,勁舒服。呢間酒店係有free shuttle bus由葵芳直到,非常方便。Grilled Salad and Pumpkin Salad ($148)兩個女仔通常都會叫得健康d,除左羅馬生菜仲有好多羽衣甘藍,成碟野夠曬纖維。Jumbo Scallops and Salmon Roe Linguine ($188)Linguine竟然係菠菜麵,好健康,份量好足,我地兩個女仔都食唔曬。Stuffed Wing with cream cheese and mushroom ($58)釀雞翼呢樣野係好考功夫,只係$58都幾抵食,一咬開就係芝士同菇,非一般雞翼。Cafe Latte ($58)、Zingy Grass ($78)由於係lounge,所以呢度係齊曬唔同嘅酒可以order,當日我地就好乖,唔飲酒

COZi Lounge (葵涌)
葵涌青山公路 - 葵涌段443號悦品酒店‧荃灣UG樓

由於係lounge,所以呢度係齊曬唔同嘅酒可以order,當日我地就好乖,唔飲酒叫左mocktail~~

@cozilounge

#gpigkwaichung
2024-03-29
燒野菌荷蘭牛仔扒$428香煎智利海鱸魚及珍寶帶子$428好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️復活節假期沒有外遊,留在香港就找點特別事做。之前去試過荃灣Hotel Cozi的午市半自助餐,覺得好抵食,食物質素也不差,所以知道Cozi Lounge 復活節期間有推出復活節生蠔🦪及海鮮半自助晚餐,才約$400/位,覺得好抵,就去試試。餐廳環境舒適闊落,檯與檯之間有足夠距離,部分更是梳化🛋️位。Lounge 可望到酒店的「綠庭園」,一個戶外花園。入夜後,花園的月亮🌙及星星佈置亮了燈,好浪漫💕。我們二人,點了2款不同的主菜。自助區有芝士、冷盤火腿、沙律🥗、凍海鮮。沙律菜有紅毛、羽衣甘藍、車厘茄等,全部都新鮮。另有3款沙律,包括牛肉沙律,菠蘿🍍腸仔沙律、火腿長通粉沙律,3款都是正常水準。凍海鮮有生蠔、富油香味的煙三文魚、青口、長蟹腳、清洗乾淨沒有沙的翡翠螺、蝦🦐及超多膏的麵包蟹🦀。所有凍海鮮都沒有腥味。個人認為自助區的食物選擇算多。吃完自助區的食物、麵包籃的麵包🥖及湯,已經接近7成飽了。湯是蟹肉蟶子露筍
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
吃完自助區的食物、麵包籃的麵包🥖及湯,已經接近7成飽了。湯是蟹肉蟶子露筍忌廉湯,鮮味十足,好足料,有多件蟶子在湯內。
蟹肉蟶子露筍忌廉湯

主菜燒野菌荷蘭牛仔扒不會過熟,肉有點粉紅色,但沒有血水,嫩而不韌,又juicy。配了濃郁的松露燒汁,及伴菜如野菌、法邊豆、粟米🌽仔等,非常夾。
燒野菌荷蘭牛仔扒

香煎智利海鱸魚及珍寶帶子煎得帶點金黃色。帶子生熟度恰到好處。2款海鮮都沒有雪藏味,反而有陣清新刁草檸檬🍋味。這款主菜的配菜包括三文魚籽、露筍、椰菜花蓉等。
香煎智利海鱸魚及珍寶帶子

2款主菜擺碟都好用心,用了不同顏色的配菜,好吸睛。
甜品是加了復活節元素的朱古力🍫mousse cake。Mousse 幼滑,朱古力兔仔🐰好可愛。
飲品要了熱檸檬水,可以解解膩。

侍應服務很好。會問我們餐湯合不合口味。見我們吃完主菜好飽的樣子,又建議先送上餐飲檸檬水,先回一回氣,再送上甜品