2023-10-02 395 瀏覽
約了舊同事出來傾計, 我決定帶佢去葵涌入面的一間酒店餐廳COZi Lounge食, 因為上次都去過, 覺得好適合大家吹水, 環境舒服, 食物質素都OK!如果葵興MTR行去大約10分鐘多少少, 其實都好近, 只係我地平時少入去入面的工業區, 不過我地仲醒目, check清楚個時間, 直接在新都會高場下面等接送巴入去酒店, 舒服方便!海鮮拼盤分享組合$588有晒我想食的海鮮,加埋枝白酒啱晒慢慢傾下計的我們!龍蝦係波士頓龍蝦,食落肉質彈牙而且有膏、生蠔完全唔腥,一食就知係新鮮的,連檸檬汁都可以唔加、翡翠螺好大隻,容易拮出來,螺肉厚實有咬口、青口同凍蝦雖然唔算大隻但勝在夠新鮮。另外白酒有冰桶保持冰感,白酒容易入口,食啖海鮮講多兩句又飲啖酒,唔經唔覺就飲晒!炸軟殼蟹冬陰功汁闊條麵$148軟殼蟹有埋造型,都幾大隻,頭頂有兩條咋面條扮觸鬚,很香脆。闊條麵上放了些芽菜,增加口感,冬陰功汁都有少少辣,很開胃,仔細睇可以見到好多冬陰功汁都掛喺麵上。餐廳環境裝修很時尚,而且座位舒服,下次可以再encore!

海鮮拼盤分享組合$588

炸軟殼蟹冬陰功汁闊條麵$148

餐廳環境裝修很時尚,而且座位舒服,下次可以再encore!
2023-09-20
  • 海鮮拼盤
2023-09-28 42 瀏覽
之前食完Cozi酒店的半自助餐好有驚喜,黎開葵興立即約朋友試lounge 的酒& 海鮮拼盤,環境超chill吹左成2個鐘水,海鮮亦好高質!Seafood Platter -波士頓龍蝦: 龍蝦膏多到漏出來,蝦肉爽口彈牙,好新鮮。-蠔: 來自澳洲,唔係超大隻嗰種但蠔味好足,有after taste -裴翠螺: 大隻肥美,唔會太韌,十分鮮甜-凍蝦: 蝦膏香甜,新鮮爽口-藍青口: 有6大隻,清新有海水味-跟set 有一枝紅/白酒,或4杯生啤,$558黎講咁高質的海鮮同酒真的高CP值-白酒: 唔會太甜,係有body 的口感,順口,襯海鮮好夾。三文魚籽珍寶帶子菠菜忌廉汁扁意粉-帶子煎得黃金,加埋三文魚籽海鮮味更提升-菠菜令意粉味道更香更滑

Seafood Platter
-波士頓龍蝦: 龍蝦膏多到漏出來,蝦肉爽口彈牙,好新鮮。

-裴翠螺: 大隻肥美,唔會太韌,十分鮮甜

-凍蝦: 蝦膏香甜,新鮮爽口

-藍青口: 有6大隻,清新有海水味

三文魚籽珍寶帶子菠菜忌廉汁扁意粉
-帶子煎得黃金,加埋三文魚籽海鮮味更提升
-菠菜令意粉味道更香更滑

2023-09-26 25 瀏覽
朋友唔開心帶佢去放鬆下,就過附近酒店食下午茶英式下午茶,三層式慢慢食。不開心就食甜品,給生活帶回甜味。不理次序,想食就食。最底層有兩個芒果脆皮泡芙,空氣感十足,甜而不膩。青蘋果杏仁蛋糕,又甜又酸,口感不太乾旱。中層有兩隻雞蛋-芒果綠茶豆乳布甸款式特別有趣,布甸夠香滑。再食脆蝦配粟米片芒果蓉🤤頂層有香芒牛油果蟹肉杯,味道分明,配搭不錯👍感覺到自己食緊乜😂再有一口挪威三文魚伴魚子醬多士加錢升級飲品,一杯「Choffee 」味道類似朱古力咖啡沙冰,打卡一流,值得升級。
朋友唔開心帶佢去放鬆下,就過附近酒店食下午茶

英式下午茶,三層式慢慢食。

不開心就食甜品,給生活帶回甜味。
不理次序,想食就食。
最底層有兩個芒果脆皮泡芙,空氣感十足,甜而不膩。
青蘋果杏仁蛋糕,又甜又酸,口感不太乾旱。

中層有兩隻雞蛋-芒果綠茶豆乳布甸
款式特別有趣,布甸夠香滑。
再食脆蝦配粟米片芒果蓉🤤

再有一口挪威三文魚伴魚子醬多士

2023-09-24
下午茶
Tea
2023-09-08 32 瀏覽
今日經朋友介紹之下,來到了這間酒店品嚐一下精美的下午茶,好好地享受一下人生.餐廳佈置明亮,下午茶的座位十分之闊落,適合朋友好好地聊天,加上有戶外的地方適合友毛孩的人仕..這一個夏日芒芒茶套餐配上自家製的飲料,真是在炎熱的夏天透心涼.這個下午茶一共分成了三層,無論賣相味道,性價比也十分之高.香芒牛油果配上蟹肉,這個配搭十分之完美,三文魚加上精美的魚子醬,鮮味十足!綠茶芒果卷十分之細滑.這個天婦羅蝦即炸的十分之精美,加上和牛批簡直是最佳的享受芒果泡芙,加上芒果的幕絲,正好為這一個芒芒茶套餐畫上一個完美的句號.

這個天婦羅蝦即炸的十分之精美,加上和牛批簡直是最佳的享受

2023-08-29 37 瀏覽
經常於坐車時看到葵涌悦品酒店, 這天晚上和親友在葵芳有聚餐, 最快八點半才開席, 因此下午先在這裏吃個下午茶打底, 再到附近的life@KCC看懷舊玩具展位於酒店內的Cozi Lounge 最近推出名為“夏日芒芒茶”供兩人享用的下午茶餐, 顧名思義以芒果為主題, 共十款美食及兩杯飲品, $398另收加一十款美食放置在一個分三層的金光閃閃的雀籠, 非常精美, 當然要先打卡一番四款鹹點分別為:香芒牛油果蟹肉杯燒紫菜挪威三文魚拌魚子醬 粟米片脆蝦配香芒沙沙澳洲和牛批六款甜點分別為:綠茶芒果慕斯青蘋果杏仁蛋糕綠茶芒果卷芒果脆皮泡芙芒果芝士餅綠茶香芒豆乳布甸有幾款食物最為特別- 燒紫菜挪威三文魚拌魚子醬 ~ 軟嫩的三文魚放在青瓜以及鬆脆的脆米餅上, 非常有層次感- 綠茶香芒豆乳布甸 ~ 以蛋殼造型的陶瓷器皿盛載著, 再放於”雀巢”上, 非常精緻, 打卡一流, 綠茶味香濃, 再配上鮮芒果肉, 味道清新- 綠茶芒果卷 ~ 蛋糕軟棉棉得來很有質感, 吃下去不會像一陣風般 - 芒果脆皮泡芙 ~ 面層有點像菠蘿包, 口感鬆脆總結: 食物賣相精美, 分量剛好, 味道亦不會過甜; 整體裝潢很有格調, 感覺舒適

四款鹹點分別為:

芒果脆皮泡芙
芒果芝士餅
綠茶香芒豆乳布甸

有幾款食物最為特別

- 芒果脆皮泡芙 ~ 面層有點像菠蘿包, 口感鬆脆

總結: 食物賣相精美, 分量剛好, 味道亦不會過甜;
整體裝潢很有格調, 感覺舒適悠閒, 除了普通座位, 另分別設有現代及經典梳化位, 亦有吧枱, 還有靠在相當吸引的花牆的座位, 另可帶同寵物坐於戶外花園位置, 各有特色;  服務質素亦很好, 值得再來~
2023-08-27 48 瀏覽
COZi Lounge係位於葵涌悅品酒店其中一間餐廳🤩環境裝修好高級繁華,而且仲有一個獨特花花牆真係超級靚😍好適合拍照打卡!海鮮拼盤🌟拼盤有波士頓龍蝦,生蠔,翡翠螺,藍青口,凍蝦😋龍蝦鮮甜肉質𣲙涷厚實仲有好多膏,生蠔有淡淡有海水味口感爽嫩十分出色👍翡翠螺彈牙有口感隻隻新鮮飽滿又肥美!拼盤包紅白餐酒一支/指定啤酒四杯!我哋最鍾意飲白酒配搭海鮮一流🤤甜甜地容易入口,有點微酸味道清新!三文魚籽珍寶帶子菠菜忌廉汁扁意粉🌟味道偏淡可以食到菠菜原有既味道很健康,帶子煎到金黃色岩岩好,味道鮮甜無比加上三文魚籽一齊食口感更加豐富鮮上加鮮🙆‍♀️
COZi Lounge係位於葵涌悅品酒店其中一間餐廳🤩

海鮮拼盤🌟

三文魚籽珍寶帶子菠菜忌廉汁扁意粉🌟
2023-08-25 24 瀏覽
✨荃灣悦品酒店Cozi Lounge推出了全新Seafood Platter,包1枝紅/白酒,同朋友傾計非常開心🥂🍷 Cozi Lounge環境幽雅,時尚型格,每個座位相隔比較遠,呢度真係好岩住係葵青荃灣區既朋友黎,坐得都幾舒適,環境乾淨🥂同朋友把酒談天最適合,仲有戶外座位今次我黎到試咗💫Seafood Platter有多款海鮮,龍蝦🦞、生蠔🦪、翡翠螺、藍青口、大蝦🦐套餐包括一枝紅/白酒🍾/4杯啤酒🍻😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍我地試咗帶子菠菜意粉🍝開心share,非常好滿足😋帶子大粒😍😍生蠔肥美新鮮,味道都幾香濃,有海水味✨Seafood Platter Set $558 有枝紅/白酒都幾好👍🏻好抵食又可以同朋友傾計唔限時😍😊😊😊✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

套餐包括一枝紅/白酒🍾/4杯啤酒🍻
😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

生蠔肥美新鮮,味道都幾香濃,有海水味

好抵食又可以同朋友傾計唔限時😍😊😊😊
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

• Seafood Platter Set
2023-08-19 40 瀏覽
今次又有朋友帶我食好野!仲要係食我最鐘意既海鮮呀Cozi都係我第一次黎,果然朋友無介紹錯,呢到真係好適合大家輕輕鬆鬆咁食下野傾下計,環境真係一流,當然……適合打卡都係非常重要首先睇下餐廳環境有幾好先啦!海鮮拼盤呢個就係今晚既主角-海鮮拼盤啦!海鮮包括龍蝦,生蠔,翡翠螺,青口同蝦真係隔住個mon都睇到d海鮮有幾新鮮呀!生蠔新鮮充滿海水味,龍蝦肉爽口,蝦肉鮮甜,青口亦好新鮮,翡翠螺一直都係我至愛,今次呢個翡翠螺亦無令我失望,爽口鮮甜呢個餐亦有紅酒/白酒/啤酒任揀,我地揀左白酒,甜甜地易入口,一邊食海鮮一邊飲下酒傾下計,真係好嘆好舒服!呢個海鮮拼盤夠哂2個女仔慢慢食,慢活一晚,真係好正!大家可以訂位試下呀!
今次又有朋友帶我食好野!仲要係食我最鐘意既海鮮呀

首先睇下餐廳環境有幾好先啦!

海鮮拼盤

呢個就係今晚既主角-海鮮拼盤啦!
海鮮包括龍蝦,生蠔,翡翠螺,青口同蝦

真係隔住個mon都睇到d海鮮有幾新鮮呀!

2023-08-19
🎉Staycation Promotion🛌順便book埋個semi buffet dinner試一試平時食一個半自助晚餐連加一,都要大概二百幾蚊左右,今次呢個promotion真係…好抵好抵好抵,重要嘅事情要講三次📢食足三個鐘,main course有4個選擇,每個都幾吸吸引,羊架有成3件咁多,意粉都好味,仲有steak揀,性價比頗高㗎🤟🏻沙律bar選擇多,海鮮凍盤有龍蝦、青口、螺;雖然刺身只有三款選擇,但係都好新鮮👍🏻仲有生果甜品,另外橙汁咖啡奶茶當然任飲😌最後,間房都好正,光猛乾淨舒適闊落又企理,真係冇投訴👏🏻👏🏻👏🏻

2023-06-16
2023-08-14 28 瀏覽
💕🤪花花牆影相都幾靚🌸✨室外真係好熱🔥影完相一秒要衝翻入去涼冷氣🤭我去果日天氣唔穩定 完全係包場😎這裏有室外區域和室內的區域室外的區域可以帶寵物 看到很多主人都會帶小狗一起在室外的位置享用食物拍照也是相當好看~室內的位置風格偏向深色高貴還有酒吧的位置拍照也是不錯的💕.港鐵葵興出口行過去會比較近但是也有一段距離~天熱底下真的有點難受🌸港女𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝 $𝟹𝟿𝟾 𝚏𝚘𝚛 𝚝𝚠𝚘如果OpenRice預訂嘅話呢會再有優惠 $314左右我這次去的主題是芒果主題🥭所以很多食物都是以芒果作材料🥭聽說他們會過一段時間就會轉食物的材料主題我們加了錢選擇了比較有特色的特飲🍹🍧兩杯都是無酒精的另外再加左一個鮮果窩夫嚟食🕑供應時間: 𝟹:𝟶𝟶-𝟻:𝟹𝟶📞𝟹𝟾𝟿𝟷𝟷𝟿𝟹𝟾📍 COZi Lounge @cozilounge
💕🤪花花牆影相都幾靚🌸✨
室外真係好熱🔥影完相一秒要衝翻入去涼冷氣🤭
我去果日天氣唔穩定 完全係包場😎

這裏有室外區域和室內的區域

拍照也是相當好看~
室內的位置風格偏向深色高貴

🕑供應時間: 𝟹:𝟶𝟶-𝟻:𝟹𝟶
📞𝟹𝟾𝟿𝟷𝟷𝟿𝟹𝟾

📍 COZi Lounge @cozilounge
2023-08-13 28 瀏覽
香港地揾一個人狗餐廳難, 而揾個高質又要狗狗都開心既餐廳更難!😮‍💨 今次我地就揾到位於葵興一個空曠而且又舒適既餐廳, 餐廳就係悅品酒店•荃灣大廈內, 所以環境一定舒服!佢地outdoor位置都幾大, 狗仔可以自由咁跑, 而我地選擇咗一個冇咁曬嘅時間黎到真係岩岩好😆而佢地下午茶時間就做緊個二人套餐正合我地杯茶🙈1/ 二人夏日芒芒茶套餐🥭🍴 $388已經包含三層多各種特色糕點同兩杯冰芒果紅茶, 而因應芒果主題, 所有糕點都加左芒果落去, 係夏天當做既季節食芒果製品當然冇得輸啦!🔝頂層:⭐ 香芒牛油果蟹肉杯⭐ 燒紫菜挪威三文魚伴魚子醬⭐ 綠茶芒果卷中層:⭐ 澳洲和牛批⭐ 粟米片脆蝦配香芒沙沙⭐ 綠茶香芒豆乳布甸底層 :⭐ 青蘋果杏仁蛋糕⭐ 綠茶芒果慕絲⭐ 芒果脆皮泡芙⭐ 芒果芝士餅總結: 食呢的high tea最怕就係食物過甜, 但佢地每項都恰到好處, 食落完全唔覺得over!
而佢地下午茶時間就做緊個二人套餐正合我地杯茶🙈

⭐ 青蘋果杏仁蛋糕
⭐ 綠茶芒果慕絲
⭐ 芒果脆皮泡芙
⭐ 芒果芝士餅

⭕有咩開心過可以食好西😋又有我最愛嘅海鮮🐙🦑🦀🦐🦞🦪超級豐富😁今次要同大家介紹嘅呢一款就係Seafood Platter Combo Set 海鮮拼盤分享組合🫡淨係聽個名都知咩料啦 👍🏻✌🏻入面好多料,有龍蝦🦞 生蠔🦪 青口 螺 蝦🦐每樣食材都超級新鮮😋啖啖肉,食完好滿足✨Combo set係包埋紅白酒一支/4 beers手工啤4杯 ,我地就揀左手工啤,有Stella/Hoegaaden兩款可以選擇🍻想容易啲入口嘅話可以選擇Hoegaaden,個人覺得Stella就濃少少,唔係太鍾意飲酒嘅人士就未必話好鍾意🫡除此之外,我仲叫咗個pasta👉🏻三文魚籽珍寶帶子菠菜忌廉汁扁意粉 $188大大粒三文魚籽,配搭埋珍寶帶子😁菠菜忌廉汁清清地唔會食完好濟🫡意粉可以煮淋少少,更加索汁仲好食😁✨整體評分:8/10✨味道:8/10✨服務:8.5/10✨環境:8/10✨人均消費:~$400

✨整體評分:8/10
✨味道:8/10
✨服務:8.5/10
✨環境:8/10
✨人均消費:~$400
2023-08-05 412 瀏覽
Weekend最岩約埋好友去酒店食返個tea….呢間酒店既afternoon tea set好抵食,性價比好高,原價都只是$398再加一兩位用。而且有時仲見到openrice有做promote,更抵。每人百幾蚊又可嘆tea又可打卡又可聊下天。餐廳環境好舒適,座位都好闊落,唔錯唔錯。今日好幸運,被安排到花花牆身旁邊的座位,打卡好靚,都跟朋友都十分開心。呢個set好抵食,有咸點跟甜點,而且仲包了兩杯芒果茶,好清新好重果味,唔錯,超解暑的。野食方便,咸食甜食都相當唔錯。好多唔同款,岩曬一邊傾計一邊嘆下甜品。賣相同食物都不錯,三層架向來都是女生們的至愛,可以悠閒地過了一個下午,很爽。呢個以芒果為題既下午茶,好吸引。有幾款食物想特別推介一下,十分有特色。燒紫菜挪威三文魚配魚子醬,滿滿的三文魚鋪在脆米餅上,三文魚肥美鮮甜,十分好味,咬下去又爽又脆,滿滿的食材於口中,好滋味。香芒牛油果蟹肉杯~芒果甜甜的,十分清新,整個沙律杯好fresh,好正。芒果脆皮泡芙,泡芙賣相十分可愛,看似一個迷你的落菠蘿包,吃起來泡芙煙煙韌韌,中間的芒果cream滿滿的,好香好幼滑。綠茶香芒豆乳布甸~滿滿的芒果粒又香又甜,下
Weekend最岩約埋好友去酒店食返個tea….

夏日芒芒茶

夏日芒芒茶tea  set

呢個以芒果為題既下午茶,好吸引。
有幾款食物想特別推介一下,十分有特色。

綠茶香芒豆乳布甸~滿滿的芒果粒又香又甜,下層仲係綠茶布甸,綠茶味跟芒果粒好夾,又甜又濃郁茶味,好正。

餐廳tea set性價比高,室內環境舒適,室外仲有很多綠色樹草,影相或聊天都相當不錯。
2023-08-05
夏日芒芒茶
夏日芒芒茶tea  set
之前病咗冇啖好食好返即刻同番媽咪食番個儀式感滿滿嘅high tea 媽咪好怕熱,熱辣辣胃口都差啲要帶佢食啲開胃嘢Hotel Cozi嘅夏日芒芒茶啱晒!佢有香芒牛油果蟹肉杯、粟米片脆蝦配香芒沙沙、燒紫菜挪威三文魚伴魚子醬、澳洲和牛批甜品好多選擇!綠茶芒果慕絲、青蘋果杏仁蛋糕、綠茶芒果卷、芒果脆皮泡芙、芒果芝士餅、綠茶香芒豆乳布甸仲有埋杯醒神嘅芒果茶我最喜歡佢嘅份量啱啱好唔會食剩又唔會食到太飽Enjoy this chill time
之前病咗冇啖好食
好返即刻同番媽咪食番個儀式感滿滿嘅high tea
媽咪好怕熱,熱辣辣胃口都差啲
要帶佢食啲開胃嘢
Hotel Cozi嘅夏日芒芒茶啱晒!

佢有香芒牛油果蟹肉杯、粟米片脆蝦配香芒沙沙
、燒紫菜挪威三文魚伴魚子醬、澳洲和牛批
甜品好多選擇!
仲有埋杯醒神嘅芒果茶

我最喜歡佢嘅份量啱啱好
唔會食剩又唔會食到太飽
Enjoy this chill time
2023-07-24
2023-08-03 187 瀏覽
🍵夏日.芒芒.茶.2人下午茶 $398 @hotelcozi @cozilounge 日日都30幾度,今日就去食佢個夏日high tea~呢間一定要大推畀我啲狗狗朋友丫#寵物友善 #petfriendlyhotel #petfriendly 🧁第一層香芒牛油果蟹肉杯燒紫菜挪威三文魚伴魚子醬綠茶芒果卷兩款咸點+甜點組成嘅第一層茶點。先有3重滋味嘅香芒牛油果蟹肉杯再有以燒脆咗嘅紫菜為中心伴以魚子醬突出鮮味嘅挪威三文魚~同埋以綠茶包住芒果忌廉餡,口味清新嘅綠茶芒果卷。- 🧁第二層澳洲和牛批粟米片脆蝦配香芒沙沙綠茶香芒豆乳布甸同樣以2咸1甜嘅配搭組成第二層。澳洲和牛批外表睇係無乜特別嘅一個批,卻有牛味濃嘅內涵,咬落仲好多汁另一款係以粟米片外層包住嘅脆蝦就咁食已經好有鮮味沾埋底層嘅香芒沙沙一齊食又係另一番風味最後亦係最吸晴嘅甜點蛋殼裝住嘅綠茶香芒豆乳布甸,綠茶味十分香濃。-🧁最後一層4種外型好靚嘅甜點🍮綠茶芒果慕絲青蘋果杏仁蛋糕芒果脆皮泡芙芒果芝士餅青蘋果杏仁蛋糕入口酸酸甜甜好特別芒果脆皮泡芙口感外脆內軟芒果芝士餅就比較突出芝士味,保留少少芒果清甜、個人最鍾意係綠茶芒果慕絲,兩種清新嘅配搭令甜
🍵夏日.芒芒.茶.2人下午茶 $398
@hotelcozi @cozilounge

日日都30幾度,今日就去食佢個夏日high tea~

呢間一定要大推畀我啲狗狗朋友丫

🧁第一層
香芒牛油果蟹肉杯
燒紫菜挪威三文魚伴魚子醬
綠茶芒果卷
兩款咸點+甜點組成嘅第一層茶點。
先有3重滋味嘅香芒牛油果蟹肉杯
再有以燒脆咗嘅紫菜為中心伴以魚子醬突出鮮味嘅挪威三文魚~
同埋以綠茶包住芒果忌廉餡,
口味清新嘅綠茶芒果卷。

🧁第二層
澳洲和牛批
粟米片脆蝦配香芒沙沙
綠茶香芒豆乳布甸
同樣以2咸1甜嘅配搭組成第二層。
澳洲和牛批外表睇係無乜特別嘅一個批,
卻有牛味濃嘅內涵,咬落仲好多汁
另一款係以粟米片外層包住嘅脆蝦
就咁食已經好有鮮味
沾埋底層嘅香芒沙沙一齊食又係另一番風味
最後亦係最吸晴嘅甜點
蛋殼裝住嘅綠茶香芒豆乳布甸,綠茶味十分香濃。

🧁最後一層
4種外型好靚嘅甜點🍮
綠茶芒果慕絲
青蘋果杏仁蛋糕
芒果脆皮泡芙
芒果芝士餅
青蘋果杏仁蛋糕入口酸酸甜甜好特別
芒果脆皮泡芙口感外脆內軟
兩種清新嘅配搭令甜度啱啱好。

最後當然唔少得杯茶,
跟餐有兩杯夏日芒芒茶,
口味清新啱晒夏天飲。