佐敦街角社企餐廳低碳生酮素食大闊佬椰菜花飯純素新炸魚薯條🌱 大部分人都生活在非常快步調的節奏中,所以或許很少機會好好坐下來回顧自己。獨處時就可以好好反省自己的時間。因為你不用顧慮別人的感受,反而能把重點放在自己。這次來到位於佐敦的「我行我素」,好好享受Me Time,感受街角的音樂主題餐廳文化。🌟 「我行我素」是社企餐廳,主打低碳生酮素食,更不定期為弱勢社群提供健康飯盒,餐廳逢假日晚上或有Live Band演唱,以歌會友。🥦 大闊佬椰菜花飯大闊佬椰菜花飯份量十足,手切椰菜花加上三色椒、鳳尾菇、冬菇、蛋白爆炒,再加上黃金蒜增添香味,吃落真的有像炒飯的感覺。🐟 純素新炸魚柳配薯條新炸魚柳質感像魚肉,帶有微微豆香,薯條以新鮮薯仔,現切現炸,配上新鮮黑醋沙律菜,真的可以幾可亂真。🪻文成文蔚轉角遇到愛 $75蝶豆花熱情果特飲賣相仙氣,藍色的蝶豆花部分可以自己加到特飲中。熱情果和檸檬酸酸甜甜的味道十分清新,打卡一流。🍽 餐廳:Eagle & Sparrow Music Café @eagle_sparrow_music_cafe 🌐 地址: 佐敦文慧街23號地舖🐮 #cowing吃在佐敦#hkb
佐敦街角社企餐廳低碳生酮素食
大闊佬椰菜花飯純素新炸魚薯條

🥦 大闊佬椰菜花飯

🐟 純素新炸魚柳配薯條

🪻文成文蔚轉角遇到愛 $75

@eagle_sparrow_music_cafe
🌐 地址: 佐敦文慧街23號地舖

🐮 #cowing吃在佐敦

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #佐敦美食 #音樂餐廳
2024-04-27
music and life are all about style祇要有音樂就唔會有世界末日🔸地中海沙律   $78好大一盤沙律,有各種田園鮮菜,伴住青橄欖、鷹嘴豆、莓乾粒,蔬菜上面舖咗好多頂級羊奶芝士,咸咸哋好好食,沙律就用橄欖油調好,加上幾滴濃濃嘅黑醋,甜甜酸酸又清爽又開胃。味道:8/10性價比:8/10🔸火熱動感啦啦啦(素肉醬芝士雜菌意粉) $78 用貝殼意粉煮芝士肉醬,當然肉醬唔係真嘅肉,係用大豆製嘅,外型同口感都似足肉醬,整個意粉都好有肉醬味,仲有好多車厘茄伴碟,紅卜卜好鮮艷好靚,而且碟頭足食得好飽。味道:7/10性價比:9/10🔸超級小黑咪蒜香菇菇   $58係6枚蒸釀口蘑,一上枱就香菇香味四溢,一口一個味道唔錯,食落以為係用蟹肉釀口蘑,但呢間係素食專門店 ,所以嗰啲應該唔係蟹肉,可能係用大豆製出嘅肉茸,鮮甜味比得上真嘅蟹肉😋味道:9/10性價比:9/10🔸猴頭菇漢堡   $130超巨型漢堡扒包,一個人可能食唔曬,揭開個黑麥包裏面有幾块外焦內嫩嘅雞胸肉,其實又唔係雞胸肉,係大隻嘅猴頭菇切片,無雞味但都幾好食。 包嘅下層仲有一塊好香嘅漢堡扒,好香嘅免治牛肉味,跟真嘅漢堡扒根
祇要有音樂就唔會有世界末日

🔸超級小黑咪蒜香菇菇   $58
味道:9/10
性價比:9/10

🔸猴頭菇漢堡   $130
超巨型漢堡扒包,一個人可能食唔曬,揭開個黑麥包裏面有幾块外焦內嫩嘅雞胸肉,其實又唔係雞胸肉,係大隻嘅猴頭菇切片,無雞味但都幾好食。 包嘅下層仲有一塊好香嘅漢堡扒,好香嘅免治牛肉味,跟真嘅漢堡扒根本無分別,唔講你知都唔知道係用大豆做嘅。 如果本身係食肉獸,入嚟呢間素食咖啡店又想食肉,好推薦食呢個漢堡包,而且配咗炸得好香嘅薯角,算得上這餐最惹味嘅😚
味道:10/10
性價比:8/10

飲品🥂@65 要咗:

金莎特飲🍷用個巨型大酒杯裝住一大杯奶昔,奶蓋上面有一大粒呢間餐廳自家製嘅金莎朱古力球, 成杯特飲好香又唔會好甜,大杯抵飲。

北菲碟影:呢杯就係細細杯香檳杯盛住嘅 雞尾酒, 有酒香味, 杯底有啲橙皮碎, 飲落有香橙嘅鮮果甜香。

▪️

🔹環境:位置在佐敦廟街行向渡船街方向,雖然有啲隱世,但在鬧市行過去只幾分鐘路程,舖位在文成街轉角, 係一間社企經營嘅素食餐廳 每星期 五六日三晚7點半至9點半有現場音樂表現, 表演嘅音樂人水平都相當高,值得抽多啲時間去欣賞🤪
2024-04-05
  • 猴頭菇漢堡扒
今次食食食之旅黎到佐敦😌之前幫襯過嘅「Jazz Bird」轉咗鋪位,用咗全新店名同menu,同時以音樂、素食、生酮做元素,仲要係一間社企,梗係要去支持吓😆📷餐廳位於佐敦,轉咗鋪位後大咗好多,以音樂元素做主題,連餐廳嘅椅子都係用裝樂器嘅盒,好有特色!服☺️餐牌有好多唔同選擇,例如burger, salad, pasta, snacks, latte, drinks, dessert,應有盡有,岩哂素食、生酮、低碳人士🤩餐廳播住柔和嘅Jazz,有情調得嚟又唔會太嘈,逢星期五/六晚仲會有live music,幾岩同情人/朋友chill下傾下計😇呢間仲係愛心社企,不定期為弱勢社群提供健康飯盒,真係好值得支持🙌🏻🙌🏻🙌🏻🍴素蟹寶寶(轉酸種麵包)💰HK$120✨推薦指數:8.5/10呢個素🍔外型超巨大,酸種麵包烘到脆身,食到種子粒,有咬口🤗中間夾住炸素蟹餅,用咗紅蘿蔔粒、西芹、蛋黃等製作以成,食落真係好似真嘅蟹餅咁,有驚喜‼️另外都夾住番茄🍅同生菜中和下,配以純素蛋白醬,味道有少少似沙律醬,甜甜哋咁,食完成個好夠飽同滿足🤤🍴發你個財財💰HK$78✨推薦指數:7.5/10呢個係俾菜名吸引咗,超搞笑🤣原來
今次食食食之旅黎到佐敦😌

🍴素蟹寶寶(轉酸種麵包)
💰HK$120
✨推薦指數:8.5/10
呢個素🍔外型超巨大,酸種麵包烘到脆身,食到種子粒,有咬口🤗

🍴發你個財財
💰HK$78
✨推薦指數:7.5/10
呢個係俾菜名吸引咗,超搞笑🤣原來係用咗omni pork新豬肉、豆腐、石榴粒、小番茄🍅、三色椒🫑煮成,扮作泰國菜嘅生菜豬肉咁,再配以新鮮生菜食😆
食落鹹香味偏重,口感都幾似淋身啲嘅豬肉,加咗紫菜粉去醃非常入味,單食略嚴油膩咗啲,要配上生菜中和油膩感,真係有食緊生菜豬肉嘅感覺😝

🍴豬豬三輪車貝果
💰HK$68
✨推薦指數:7.5/10
呢道菜式嘅名好可愛,三輪車係指三款口味嘅新豬肉mini bagel 🥯 ,分別係辣味、白醬同黑松露味,有驚喜嘅係bagel 口感好扎實有咬口,比較難斷口,係👧🏻中意嘅口感😋
三款味道都各有特色,但整體嚟講新豬肉扒鹹咗少少,淡返啲會更正🤩

🍴生命之王。特飲
💰+HK$13 (跟餐)
✨推薦指數:7.5/10
店主推薦呢杯超健康飲品,入面加咗多款熱帶果、柚子tonic 同薄荷:等製成,飲落酸酸哋幾開胃😛

🍴如果太多牛奶味朱古力味就無掟企
💰HK$68
✨推薦指數:6.5/10
見到呢度有Keto shake menu,就嗌咗杯個名好得意嘅chocolate shake 😂飲落完全同想像中嘅味道好唔同,本身expect 係甜甜嘅朱古力味,點知完全無甜味🤣🤣🤣
問咗老闆,原來係用咗無糖可可粉、,牛油果、羽衣甘藍粉等健康配料製作,超岩女人飲,健康指數滿分💯👏👏👏
飲落可可味幾濃,完全唔甜,口感creamy 仲食到果仁粒,幾有咬口,有興趣試嘅朋友唔好用朱古力去set expectation 呀😆😆😆
5天前 0 瀏覽
母親節 就帶阿媽食個母親節set:.✨粉紅粉紅趣緻的臉沙律我麻麻地沙拉菜🥗,覺得有啲乏味( ´▽`).✨士多啤梨啤梨芝士黑炭多士我地好鍾意呢個‼️呢個芝士食完冇膩嘅感覺,同時保留到芝士嗰種香 都識拉絲🧀黑炭多士外層少少脆🖤 同芝士好夾~.✨紫醉金迷忌廉濃湯💜似係紫薯/蕃薯湯🍠飲落薯味十足,鹹鹹地,話就話忌廉濃湯,飲完都冇乜膩嘅感覺🫢.✨老闆發辦媽媽漢堡 配手工薯條就係一塊素扒+沙拉菜+番茄+芝士👈🏻醬汁:少少番茄醬🍅而麵包冇搽牛油🧈~幾鍾意個素扒‼️味道上仿真度高,食落好香口,冇嗰種噁心嘅質感👍🏻而薯條外層好有油香,內裏偏空氣感🍟.✨大魚大肉意式鮮茄蓉意粉上面有塊素魚肉真係幾大魚😂😂佢幾好食,質地實淨,味道較似麥樂雞🫢呢個「意粉」偏硬身,好掛到鮮茄蓉🍅番茄味同菇都好香。.✨純素甜品:蘋果批外表精美~Pie薄身而香口 微微脆,蘋果淋身啲 唔會好甜🍎.✨母親節特飲:凍玫瑰茶好有玫瑰嘅花香,飲落清清地~🌹🌹.話明係Music Cafe 當然有人唱歌🎤🎵不過佢唱嘅歌主要係60-80年代嘅歌👵🏻👴🏻,00後嘅我樂在其中😆😆
母親節 就帶阿媽食個母親節set:
✨粉紅粉紅趣緻的臉沙律
我麻麻地沙拉菜🥗,覺得有啲乏味( ´▽`)
✨士多啤梨啤梨芝士黑炭多士
✨紫醉金迷忌廉濃湯💜
✨老闆發辦媽媽漢堡 配手工薯條
✨大魚大肉意式鮮茄蓉意粉
✨純素甜品:蘋果批
外表精美~Pie薄身而香口 微微脆,蘋果淋身啲 唔會好甜🍎
✨母親節特飲:凍玫瑰茶
好有玫瑰嘅花香,飲落清清地~🌹🌹
6天前
2024-04-29 38 瀏覽
最近想試下新野,想試一試食素,咁岩搵到呢間係佐敦既素食餐廳,原來間唔中都會有歌手係度駐唱下,鍾意聽live music既大家可以留意下,而且佢係一間社企,幫助失業和無業的青年發展個人專長,咁有意義一定要支持下。 🔴 火熱動感啦啦啦知道呢首歌係邊幾位歌手唱既,相信都有一定既年紀了😂😂😂 其實佢係素肉醬芝士雜菌貝殼粉,素肉醬加埋個汁其實同平時食開既肉醬味道真係唔會相差好遠,酸酸地勁開胃,食到停唔到口。🟠 地中海沙律真係份量十足,有好多款唔同既蔬菜,而且上面仲有勁多羊奶cheese,加上黑醋味都幾濃。 🟡 發你個財財一黎到心諗佢同生菜包真係好似,佢係用左新豬肉再撈左其他唔同既配菜,唔講一定唔知係素食,調味幾重的,用生菜包夾下好正,相信如果用黎送飯都唔錯😆 🟢 豪大大茄茄子唔食茄子既我都忍唔住食左成條,炸粉包滿成件茄子,脆卜卜熱辣辣,口感唔錯,點埋隨碟付上既醬更加好味😳🟣猴頭菇漢堡兩個人share食岩岩好,黑麥包有種特別aftertaste 幾好食,夾左素雞肉同素漢堡扒,配菜仲有大量粗薯條,勁足料😮 🟤 金沙特飲 甜甜地,朱古力味都幾濃,但係唔會甜到反胃既感覺😋 ⚪ 新命之王特飲一入口覺得都幾

🔴 火熱動感啦啦啦

🟠 地中海沙律

🟡 發你個財財

🟢 豪大大茄茄子

🟣猴頭菇漢堡

🟤 金沙特飲
甜甜地,朱古力味都幾濃,但係唔會甜到反胃既感覺😋

⚪ 新命之王特飲
一入口覺得都幾fresh,入面有薄荷、沙棘、柚子等等既味道,酸酸甜甜,配合埋菜式,幾開胃。

2024-04-22 39 瀏覽
巧合嘅野就喺巧合,咁岩加班,咁岩想食素,隨便search,6點幾,咁岩未有客,自己坐哂。點左野食,飲個cocktail,坐左半個鐘未夠,突然爆場。咁岩當晚有live表演。咁岩外面落大雨走唔到,突然過左一個enjoyable evening。🍺佢menu勁多特別嘅飲品食品名,我揀左"其他心情特飲FYI",佢話OK,就係咁我枱面就出現左一杯叫紅玫瑰嘅飲品,紅玫瑰,但其實係白色,因為燈光照射,顯示為紫色。Interesting。佢其實係椰子酒嘅cocktail,質地好 Creamy又好rich,好適合加班之後放鬆心情。✨️表演者叫Michael叔叔,喺民歌界翹楚,又係另外一個巧合。既然係咁我就決定食住小食,慢慢欣賞。🍖沙律名叫做Rolling in the deep Burata cheese salad. 哩首歌喺13年前Adele 既名作,但對比起佢哋表現嘅作品,根本喺新歌,連續三首1969年作品,經典唔老土。沙律同芝士好新鮮,配合黑醋同埋香草醬,仲有黑色同綠色橄欖,清新。🍖小食點左洋蔥圈,聽住歌飲住酒,香口野真係唔可以少得。平時洋蔥圈可能會比茄汁你點,呢度根本就唔使,外皮應該有少少椒鹽,

🍖小食點左洋蔥圈,聽住歌飲住酒,香口野真係唔可以少得。平時洋蔥圈可能會比茄汁你點,呢度根本就唔使,外皮應該有少少椒鹽,加上新鮮炸起嘅香口,已經係最好嘅配搭,又係因為材料新鮮,洋蔥爽口但係唔攻鼻。

🍖72%黑朱古力自家製甜品撻,因為朱古力甜度唔高,再加上佢非常濃郁,所以就算個撻咁大,都唔會有好腻既感覺。

呢度嘅客人,非常友善,佢哋開左支紅酒,仲請埋我飲,打成一片,氣氛非常之好。
2024-04-10 44 瀏覽
我哋早排去咗位於佐敦嘅素食音樂cafe食晚餐,當晚仲有位叔叔彈結他唱歌,有live music嘅日子可以參閱店方嘅社交平台。食物屬蛋奶、五辛素,但可走蛋奶、芝士、蔥蒜。水牛數波波 ($78)係沙律菜嘅表面鋪上番茄片同水牛芝士片。沙律菜有微微醋嘅酸味。水牛芝士味道比較淡,不過食得多會有少少膩。素蟹寶寶 ($120)轉純素漢堡包純素麵包嘅邊好脆口,中間質感軟熟。素蟹餅咬落有素肉一絲絲嘅口感,鹹味適中。番茄醬似係自家製,質感似番茄蓉,唔同於一般現成買嘅茄汁。大眾踏單車郊野上 (鮮牛油果温泉蛋忌廉意粉) ($78)意粉用上闊條麵,醬汁有淡淡牛油果嘅味道,整體味道偏清淡。蛋黃呈凝固狀態,其他配料有冬菇、翠玉瓜同毛豆。金沙特飲 ($65)新命之王 特飲 ($58)

水牛數波波 ($78)
水牛數波波

素蟹寶寶 ($120)
轉純素漢堡包
素蟹寶寶 (轉純素漢堡包)

大眾踏單車郊野上 (鮮牛油果温泉蛋忌廉意粉) ($78)
大眾踏單車郊野上 (鮮牛油果温泉蛋忌廉意粉)

金沙特飲 ($65)
金沙特飲

新命之王 特飲 ($58)

2024-03-15
2024-04-04 53 瀏覽
bookmark 左呢間cafe 好耐知係社企有keto素食又有時有 live music 聽今日公眾假期下午五六點度行過果邊, 咁我諗住可能去飲杯野入到去無客人係有人湊住個bb舖入面有d凌亂,有昆蟲飛,我還可以接受兩個點左兩樣野我點了 夏蕙姨 poke bowl, 友人點了 tuna 卷友人的份量不多,但豆味濃味道還可我果份我食到想喊一路睇番之前d相有既 藜麥 半個牛油果無左唔計你裝飾朵花2/3 都係熱熱既紅米飯我好似食生洋蔥生青瓜 生carrot生椰菜 撈飯咁痴線, 咁就成七十幾蚊仲有d唔覺眼既枝豆同素魚生粒飯無調味汁得好少之後打消飲野既念頭blacklist 以後唔黎
bookmark 左呢間cafe 好耐
知係社企有keto素食又有時有 live music 聽
今日公眾假期下午五六點度行過果邊, 咁我諗住可能去飲杯野

入到去無客人
係有人湊住個bb
舖入面有d凌亂,有昆蟲飛,我還可以接受
兩個點左兩樣野
友人的份量不多,但豆味濃味道還可

我果份我食到想喊
一路睇番之前d相有既 藜麥 半個牛油果無左
唔計你裝飾朵花

2/3 都係熱熱既紅米飯
我好似食生洋蔥生青瓜 生carrot生椰菜 撈飯咁
痴線, 咁就成七十幾蚊
仲有d唔覺眼既枝豆同素魚生粒
飯無調味汁得好少
之後打消飲野既念頭
blacklist 以後唔黎
2024-03-20 86 瀏覽
呢間位於佐敦以音樂元素做主題, 餐廳嘅椅子都係用裝樂器嘅盒嚟㗎, 好有特色! 餐牌上食物選擇都好多, 沙律, 酸種麵包, 意粉, 漢堡包, 各式主菜, 小食, 特色飲品, 甜品等等。大部分菜式可走蛋奶芝士蔥蒜, 或者加 $10 轉純素芝士, 絕對係素食, 生酮主義者, 低碳人士嘅天堂呀!我同朋友未算太肚餓, 叫了三款不同appetizer, 有發你個財財(泰式生菜包), 純素新炸魚柳配薯條, say hi蟹餅; 飲品要咗杯新命之王, 由檸開始; 見到啲菜名都好特別又吸引。發你個財財 - $78呢個菜名超搞笑, 原來係用咗omni pork新豬肉, 豆腐, 石榴粒, 小番茄, 三色椒🫑煮成,扮作泰國菜嘅生菜豬肉咁, 再配以新鮮生菜食; 食落鹹香味, 口感都幾似淋身啲嘅豬肉, 加埋其他醃料非常入味, 配上生菜一齊食, 唔太油膩, 真係好似食緊真正嘅生菜豬肉包咁, 連味道都好似呀!純素新炸魚柳 $68純素新炸魚柳配薯條 - $68薯條用大隻嘅焗薯去切成薯條連皮炸成, 炸得好香脆, 加咗黑椒同鹽調味, 簡簡單單就係最好味; 炸魚都係素食, 食起嚟, 有真炸魚嘅口感, 真係好似, 仲要點埋醬佢嘅

發你個財財 - $78
純素新炸魚柳 $68

純素新炸魚柳配薯條 - $68
薯條用大隻嘅焗薯去切成薯條連皮炸成, 炸得好香脆, 加咗黑椒同鹽調味, 簡簡單單就係最好味; 炸魚都係素食, 食起嚟, 有真炸魚嘅口感, 真係好似, 仲要點埋醬佢嘅自家製沙律松露醬, 好惹味。

say hi蟹餅 - $88
蟹餅超好食, 佢都係素食, 但佢嘅真實度有99%呀! 蟹餅好似有蘿蔔絲, 菇類, 加入紅蘿蔔粒, 胡椒鹽調味(真實材料老闆娘冇同我講呀, 呢個可能係商業秘密) 打爛哂整成一個餅再半煎炸, 味道好香, 超級似觸肉味呀! 配埋佢嘅松露沙律醬, 真係冇得頂呀!

生命之王。特飲 - $58
老闆娘推薦呢杯超健康飲品, 入面加咗沙棘, 柚子, tonic水同薄荷等製成, 飲落少酸酸甜甜, 幾開胃。沙棘本身維生素C含量高, 可抵抗老化, 多補充沙棘, 能幫助我地維持年輕活力。

由檸開始 - $45
呢杯係檸檬特飲, 佢唔似冇一般檸檬咁酸, 老闆娘加水調配過, 將新鮮檸檬造成特飲, 感覺好清新。

老闆娘招呼殷勤有善, 服務及食物超有質素同好味道, 值得推介。
2024-03-05 82 瀏覽
呀囡岩岩1歲 又係餵食妹 出街食有少少限制 要睇下有無野岩佢食先可以入 呢間佢食到津津有味蔥醬爆芝士漢堡 $120 (蛋奶素)Onion Stuffed Cheese Burger不得了呢個漢堡 好味到唔識形容 好香好juice 漢堡中有爆出黎既cheese 未食完已經同肥佬講要再黎食 必食羽衣青醬意粉 $78Green Day Kale Pesto PastaBB主要食呢個意粉 油多左少少 但好香口 量份適合大胃寶寶夏威夷純素波奇飯 $78Vegan Poker Face Bowl食材好新鮮 醬另上 夾左俾Bb先 再落醬 靈魂醬 落左成事唔同哂 好食 新命之源 $50Seaberry SunriseFresh 有少少氣 都ok 總括然而 性價比高 食物質素高 價錢唔算貴 值得一試

蔥醬爆芝士漢堡 $120 (蛋奶素)
Onion Stuffed Cheese Burger

總括然而 性價比高 食物質素高 價錢唔算貴 值得一試
  • 蔥醬爆芝士漢堡
  • 羽衣青醬意粉
2024-03-03 63 瀏覽
在網上素食平台得知這間餐廳,有趣的地方是素食餐廳有歌手唱歌。我幾享往食飯時有歌聽,真是非常relax,而且今晚的演唱者是有水準,歌聲有吸引力,一邊彈結他一邊唱,音響設備佳。食物選擇種類頗多,小食、沙律、意粉、漢堡包、墨西哥卷、飯類等等。賣相吸引,材料新鮮。炸洋蔥圈層層疊的擺設,有沙律菜配襯,洋蔥不油膩。地中海沙律有紅有綠,芝士好味道,沙律菜非常新鮮取勝所以不需加配太多汁調味。墨西哥辣辣辣麻辣卷的汁真是麻麻辣辣很惹味,餡料用上茄子及鷹嘴豆,這個配搭很好又有新鮮感,卷的皮軟少少更佳。原本甜品點朱古力撻,已售罄,唯有點芝麻撻,用上生酮做法,芝麻濃厚,撻皮軟身,味道不錯。老闆娘招呼殷勤有善,整體餐廳的服務及食物有質素及好味道,值得推介。

2024-03-02
2024-02-27 65 瀏覽
朋友住附近,行行下見到呢間野,環境幾好feel,就入左去食叫左個烏卒卒(雜菌黑松露忌廉意粉),大眾踩單車郊野上(鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉),沙律,炸薯角,熱Wonka Chocolatier(旺卡朱古力)熱Misty(EG Latte)個沙律用左沙律醋~原來係用有機醋,個黑松露意粉好濃黑松露味~幾好食~個牛油果意粉如果可以多啲汁更好,有DD dry薯角就差少少啦~杯熱朱古力 唔太甜~幾濃~正杯Latte 唔太甜~重啡味個環境好舒服~同朋友坐好耐都得~又唔會俾人趕走又有啲背景音樂聽下~好Relax既地方可一可再~
朋友住附近,行行下見到呢間野,
環境幾好feel,就入左去食

叫左個烏卒卒(雜菌黑松露忌廉意粉),
大眾踩單車郊野上(鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉),
沙律,炸薯角,
熱Wonka Chocolatier(旺卡朱古力)
熱Misty(EG Latte)
個沙律用左沙律醋~原來係用有機醋,
個黑松露意粉好濃黑松露味~幾好食~

個牛油果意粉如果可以多啲汁更好,
有DD dry

薯角就差少少啦~

杯熱朱古力 唔太甜~幾濃~正

杯Latte 唔太甜~重啡味

個環境好舒服~同朋友坐好耐都得~

又唔會俾人趕走

又有啲背景音樂聽下~好Relax既地方

可一可再~
2024-02-27
  • 烏卒卒
  • 旺卡朱古力
素食大家都鍾意啦,如果有埋 live music 送飯呢?仲要係社企餐廳添,點都要支持吓。講緊係佐敦文蔚街(近柯士甸站)嘅 Eagle & Sparrow Music Cafe 。🦅🐦餐牌上食物選擇非常多,沙律,酸種麵包,意粉,漢堡包,各式主菜,小食等等。大部分菜式可走蛋奶芝士蔥蒜,或者加 $10 轉純素芝士,所以無論邊種素食者都照顧到。🤗我同太太點咗純素新炸魚柳 $68,火熱動感 lalala (素肉醬芝士雜菌意粉)$78,雞皇之王芝味雞 $108,蟹餅 $88。價錢合理而份量亦多。😃飲品方面,文成文蔚轉角遇到愛(蝶豆花熱情果特飲) $75,除咗賣相靚,味道都好清新,如果唔飲酒嘅朋友仲可以要求走酒精添。🍸一路食飯駐場歌手 Derek Li 自彈自唱好多首中英文經典金曲,我聽完佢唱日文歌把聲有啲似玉置浩二,要求佢唱佢即刻唱隻「酒紅色的心」,真係好有才華。不過佢叫人點歌時我太太細細聲講「小心地滑」,真漢子唔爭氣地笑咗。🤡

純素新炸魚柳

火熱動感 lalala (素肉醬芝士雜菌意粉)

雞皇之王芝味雞

蟹餅

文成文蔚轉角遇到愛(蝶豆花熱情果特飲)

純素新炸魚柳
火熱動感 lalala (素肉醬芝士雜菌意粉)
雞皇之王芝味雞
2024-02-18 69 瀏覽
呢間以音樂做主題嘅餐廳主打素食同生酮飲食食物賣相吸引又好味健康😋而且餐廳係社企不定期會為弱勢社群提供健康飯盒非常值得大家支持㗎❤️‍🔥-🍳金枕頭($58)雖然呢個菜式名名叫金枕頭但係同榴槤冇關㗎!實際上係黑松露炒蛋配搭芝士多士簡單但考工夫😉隻蛋真心炒得好滑嫩入口蛋味同黑松露味香濃超讚呀💯🥣夏威夷波奇飯($78)素食一樣我可以好吸引呢碗波奇飯材料全部都係素食賣相色彩繽紛😍配料有素三文魚、牛油果、紅米、藜麥好味又健康呀👍🏻🍔洋葱醬爆芝士漢堡($120)漢堡扒採用豆類製成中間加咗芝士🧀由店主親自製作味道好食過一般大品牌嘅急凍素漢堡扒呀👍🏻芝香味十足兼無豆青味漢堡仲夾咗洋葱、生菜🥬口感豐富又好食推介大家一定要試吓呀💯☕️Latte($40)入口好滑溜咖啡味香醇👍🏻提神一流!
呢間以音樂做主題嘅餐廳主打素食同生酮飲食
食物賣相吸引又好味健康😋
而且餐廳係社企
不定期會為弱勢社群提供健康飯盒
非常值得大家支持㗎❤️‍🔥

🍳金枕頭($58)
雖然呢個菜式名名叫金枕頭
但係同榴槤冇關㗎!
實際上係黑松露炒蛋配搭芝士多士
簡單但考工夫😉
隻蛋真心炒得好滑嫩
入口蛋味同黑松露味香濃
超讚呀💯

🥣夏威夷波奇飯($78)
素食一樣我可以好吸引
呢碗波奇飯材料全部都係素食
賣相色彩繽紛😍
配料有素三文魚、牛油果、紅米、藜麥
好味又健康呀👍🏻

🍔洋葱醬爆芝士漢堡($120)
漢堡扒採用豆類製成
中間加咗芝士🧀
由店主親自製作
味道好食過一般大品牌嘅急凍素漢堡扒呀👍🏻
芝香味十足兼無豆青味
漢堡仲夾咗洋葱、生菜🥬
口感豐富又好食
推介大家一定要試吓呀💯

☕️Latte($40)
入口好滑溜
咖啡味香醇👍🏻
提神一流!
呢間社企music cafe主要提供Fusion融合素食生酮菜式💚唔單只提供培訓比青年 仲會不定期為弱勢社群提供健康飯盒添🥡.📌餐湯或沙律 +$101️⃣自家製蕃茄湯好足料 除咗蕃茄肉 仲有蘑菇片同藜麥 不過味道偏鹹🍅2️⃣沙律菜拌以柚醋汁 幾清新🥗.📌純素墨西哥卷 $78卷皮煎香過 微微焦脆 咬落鬆軟唔乾🌯配料有爽嫩菇菌, 軟滑牛油果, 雜錦沙律菜, 酸甜青瓜同蕃茄 口感好豐富 超足料 唔會太厚皮重粉感🍄🥑🥗🥒🍅.📌生菜漢堡包轉貝果 $68貝果係自家製嘅 外層烘到硬脆 包體冇乜韌勁 似偏扎實嘅麵包 味道甜甜地 重麵粉香🥯omni新牛堡像真度幾高 肉質爽彈 煎完juicy唔油膩 冇豆嘅怪味🥩加埋生菜, 蕃茄片, 青醬同黑醋 清爽又惹味嘅素漢堡包🍔.📌烏卒卒(雜菌黑松露忌廉意粉) $78用左好特別飲管粉 中間通心嘅 比較粗身 口感更彈牙👅每條意粉都沾滿松露忌廉汁 creamy濃香🩶蘑菇片份量十足 啖啖菇菌香🍄加埋爽甜三色椒 整體食落更清新🫑.📌純素100%朱古力撻 $88超大個 真係夠兩個人分😍撻皮應該用咗杏仁粉 口感似muffin 偏caky 唔乾身鬆散 帶微鹹 淡淡果仁香🥧朱古力內餡甘苦味超

📌餐湯或沙律 +$10

純素墨西哥卷

📌生菜漢堡包轉貝果 $68
生菜漢堡包轉貝果

📌烏卒卒(雜菌黑松露忌廉意粉) $78
烏卒卒(雜菌黑松露忌廉意粉)

📌純素100%朱古力撻 $88
超大個 真係夠兩個人分😍撻皮應該用咗杏仁粉 口感似muffin 偏caky 唔乾身鬆散 帶微鹹 淡淡果仁香🥧朱古力內餡甘苦味超濃郁 配搭大量香脆花生碎 唔會過分甜膩 幾好食🥜🍫
純素100%朱古力撻

📌新命之王•特飲 $58
特飲由沙棘汁調配 味道偏酸 帶微微發酵苦味 幾清新 但未必個個接受到🍊沙棘功效好多 對女仔相當有益添 幾特別 都值得一試👩🏻
新命之王•特飲

📌凍美式咖啡 $40
套餐+$20配$45或以下飲品🙌🏻
選用嚟自本地咖啡烘焙工場One Plus One嘅咖啡豆 偏nutty 甘苦味香醇☕️
凍美式咖啡

📌金桔百香果(壺) $50
金桔配百香果 酸酸甜甜 清新又開胃🍊
金桔百香果(壺)
餐湯
餐沙律
純素墨西哥卷
生菜漢堡包轉貝果
烏卒卒(雜菌黑松露忌廉意粉)
純素100%朱古力撻
新命之王•特飲
凍美式咖啡
金桔百香果(壺)